Το ρεζιλίκι διεξαγωγής εξετάσεων διά ζώσης σε αίθουσες «πνευματικών κέντρων» εκκλησιών (εκεί που προσφέρεται ο καφές στις κηδείες και τα μνημόσυνα), σε αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, εν ολίγοις σε αίθουσες εκτός πανεπιστήμιου, προσπαθεί να νομιμοποιήσει η διοίκηση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Τμετ) με το Πρωτόκολλο διεξαγωγής των εξετάσεων που αποφασίστηκε στην 14η Συνέλευση Τμήματος του ΜΕΤ στις 09/02/2024.
Θυμίζουμε ότι οι εξετάσεις που αποπειράθηκε καθηγητής του Τμετ να διενεργήσει δια ζώσης στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Θεράποντα ματαιώθηκαν μετά από δυναμική παρέμβαση των φοιτητών.
Το προκλητικό και γελοίο αυτό Πρωτόκολλο, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, δηλώνει πως «δεν το αναγνωρίζει, καθώς το θεωρεί ως ένα εφαρμοστικό εργαλείο υλοποίησης της εξεταστικής, στην οποία όπως σας έχουμε ήδη γνωρίσει είμαστε πλήρως αντίθετοι».
Ο Σύλλογος επίσης «καταγγέλλει την απόφαση της Συγκλήτου για τη διενέργεια εξετάσεων εν μέσω κατάληψης, την οποία εφαρμόζει και το τΜΕΤ» επειδή αντιλαμβάνεται «τη διενέργεια της εξεταστικής ως ένα εκβιαστικό μέσο, που έχει στόχο να διχάσει τους φοιτητές, λειτουργώντας ως μηχανισμός καταστολής του αγώνα μας, προκειμένου να περάσει η Κυβέρνηση το αποτρόπαιο νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας».
Το Πρωτόκολλο διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως και με εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης καταγγέλλει επίσης και ο Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι «τόσο στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΠΑΜΑΚ, όσο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης δεν προβλέπεται η διενέργεια εξεταστικής σε χώρους εκτός του Ιδρύματος» και ότι η διοίκηση του Τμετ φροντίζει «να θεσπίσει ένα εργαλείο διενέργειας εξετάσεων, που θα ενσωματωθεί στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του τμήματος, ώστε να εφαρμόζεται κάθε φορά που οι εξετάσεις του Τμετ δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ομαλά, επομένως και σε περιόδους κατάληψης».
Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΜΕΤ
Ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης συνεχίζει να καταγγέλλει την απόφαση της Συγκλήτου για τη διενέργεια εξετάσεων εν μέσω κατάληψης, την οποία εφαρμόζει και το τΜΕΤ. Αντιλαμβανόμαστε τη διενέργεια της εξεταστικής ως ένα εκβιαστικό μέσο, που έχει στόχο να διχάσει τους φοιτητές, λειτουργώντας ως μηχανισμός καταστολής του αγώνα μας, προκειμένου να περάσει η Κυβέρνηση το αποτρόπαιο νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας.
Σχετικά με το Πρωτόκολλο διεξαγωγής των εξετάσεων που αποφασίστηκε στην 14η Συνέλευση Τμήματος του ΜΕΤ, σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογός μας δεν το αναγνωρίζει, καθώς το θεωρεί ως ένα εφαρμοστικό εργαλείο υλοποίησης της εξεταστικής, στην οποία όπως σας έχουμε ήδη γνωρίσει είμαστε πλήρως αντίθετοι.
Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω ορισμένες από τις προβληματικές του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου Διενέργειας Εξετάσεων, που ακόμη και εάν αποδεχόμασταν, αντιτίθεται στη βασική αρχή της ισότιμης εξέτασης και αξιολόγησης του καλλιτεχνικού μας έργου.
Αρχικά, ως προς την ελευθερία επιλογής μεταξύ των μεθόδων, δημιουργείται εκ των πραγμάτων ανισότιμη μεταχείριση μεταξύ των φοιτητών που θα εξεταστούν με διαφορετικό τρόπο. Ιδίως με τις εξ αποστάσεως προκύπτουν τα εξής προβλήματα, γνωστά σε όλους ήδη από την εποχή της πανδημίας που πρωτοδοκιμάστηκαν εξ ανάγκης αυτές οι μέθοδοι:
– Τεχνολογικοί περιορισμοί, ιδίως σχετικά με τη διαδικτυακή σύνδεση, αλλά και τη χρησιμοποιούμενη κάμερα/μικρόφωνο, που δρούν υποβαθμιστικά του καλλιτεχνικού αποτελέσματος
Ειδικότερα, στην εξέταση με έτοιμη βιντεοσκόπηση, στην οποία απαιτείται η χρονοσήμανση να βρίσκεται εντός των χρονικών ορίων μιας αντίστοιχης δια ζώσης εξέτασης, ανακύπτουν τα παρακάτω ζητήματα:
– Χωροταξικοί περιορισμοί, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές δε διαθέτουν πιάνο στο σπίτι, πολλώ δε μάλλον τα κρουστά ορχήστρας. Συνεπώς, πρέπει να χρησιμοποιήσουν αίθουσες του πανεπιστημίου οι οποίες ως γνωστόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους ταυτόχρονα. Έτσι, ιδίως σε ομαδικά μαθήματα (πχ μουσικές δωματίου), αλλά και σε περιπτώσεις που χρειάζεται συνοδεία πιάνου, ο χρονικός προγραμματισμός μεταξύ των συμμετεχόντων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος (δεδομένου ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει εντός καθορισμένου χρονικά πλαισίου)
Ως προς την ανισοτιμία στην εξέταση, αυτή επεκτείνεται καί μεταξύ εξ αποστάσεως εξεταζόμενων φοιτητών, αφού η ποιότητα της ηχογράφησης είναι διαφορετική ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό (κινητά-τάμπλετ, μικρόφωνο και κάρτα ήχου κλπ), επηρεάζοντας το προκύπτων μουσικό αποτέλεσμα.
Καταληκτικά, για όλους τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι η διεξαγωγή μαθημάτων μουσικής εκτέλεσης και η αξιολόγησή τους με εξ αποστάσεως μεθόδους, από τη μια είναι άδικη ως προς την αξιολόγηση καθαυτή, και από την άλλη υποβαθμίζει τους φοιτητές ως εκτελεστές, αλλά και το τμήμα μας, ως φορέα ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Καλούμαστε να επικυρώσουμε ένα Πρωτόκολλο Διενέργειας Εξετάσεων, το οποίο θα ενσωματωθεί μελλοντικά στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του τμήματος, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως εργαλείο διεξαγωγής εξετάσεων του τΜΕΤ όταν αυτές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ομαλά. Με άλλα λόγια, καλούμαστε να επικυρώσουμε ένα εργαλείο που θα λειτουργεί εσαεί ως μηχανισμός καταστολής όλων των μελλοντικών φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Εάν ο Πρόεδρος του τΜΕΤ και οι διδάσκοντες ανησυχούν πραγματικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών μας, ας υλοποιήσουν την απόφαση του συλλογικού μας οργάνου, σύμφωνα με την οποία έχουμε αιτηθεί εμβόλιμη εξεταστική.
Σε όσους (διδάσκοντες και μη) υποστηρίζουν ότι η κατάληψη είναι παράνομη, απαντάμε ότι το ίδιο το επερχόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας και καταστρατηγεί το Άρθρο 16. Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση της πτώσης της Χούντας των Συνταγματαρχών ξεκίνησε από τον αγώνα των φοιτητών και από την κατάληψη της Νομικής το 1973.
Συνεχίζουμε να καλούμε τους διδάσκοντες του τΜΕΤ να στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις μας και τον δίκαιο αγώνα μας για την ανατροπή του επαίσχυντου Νομοσχεδίου Πιερρακάκη για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας.
Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ME ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
Θεσσαλονίκη, 14/02/2024
Ο Σύλλογος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καταγγέλλει τη θέσπιση πρωτοκόλλου διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως και με εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης, που έφερε προς ψήφιση η διοίκηση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Τμετ) στην 14η Συνεδρία της στις 09/02/2024, σύμφωνα με το οποίο οι φοιτητές/φοιτήτριες και οι διδάσκοντες/διδάσκουσες που συμμετέχουν σε διαδικτυακές εξετάσεις, ζωντανές ή μέσω αποστολής βίντεο, οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως τη συγκατάθεσή τους στην εξέταση και μάλιστα σε χώρους εκτός ΠΑΜΑΚ. Τόσο στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΠΑΜΑΚ, όσο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης δεν προβλέπεται η διενέργεια εξεταστικής σε χώρους εκτός του Ιδρύματος. Αντιθέτως, όλες οι διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων αναφέρονται σε αίθουσες εντός του ιδρύματος. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία δημόσια, ανακοινωμένη απόφαση ή έγκριση από κανένα όργανο διοίκησης του ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου 2023-2024 του Τμ. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης επιτρέπεται να διενεργείται διά ζώσης σε χώρους εκτός του πανεπιστημίου, πόσο μάλλον καμία εγγύηση για την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και την προσωπική ασφάλεια των φοιτητών σε αυτούς τους χώρους.
Η διοίκηση του Τμετ ουσιαστικά μετακυλίει την ευθύνη της εξεταστικής στους ίδιους τους φοιτητές, φροντίζοντας παράλληλα να θεσπίσει ένα εργαλείο διενέργειας εξετάσεων, που θα ενσωματωθεί στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του τμήματος, ώστε να εφαρμόζεται κάθε φορά που οι εξετάσεις του Τμετ δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ομαλά, επομένως και σε περιόδους κατάληψης. Μάλιστα, στην 15η Συνεδρία του τΜΕΤ στις 14/2/2024, ο Πρόεδρος αποφάσισε εκδικητικά ότι η εξεταστική των μαθημάτων που δεν έγινε λόγω παρεμβάσεων θα χαθεί, εφόσον ξαναγίνει παρέμβαση. Πρόκειται για απαράδεκτη, αυταρχική πολιτική, που έχει στόχο να διχάσει ακόμη περισσότερο τους φοιτητές και να σπάσει το αγωνιστικό μέτωπο.
Οποιαδήποτε πολιτική και οποιοδήποτε εργαλείο έρχεται να εφαρμόσει τη διενέργεια της εξεταστικής εν μέσω κατάληψης, λειτουργεί ως μηχανισμός καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή του Νομοσχεδίου Πιερρακάκη για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και θα μας βρει απέναντί του.