Τα τελευταία χρόνια το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο άφησε κατά μέρος τα «άρβυλα και τις παλάσκες», που είχε φορέσει όταν έδινε τη μάχη κατά της κακόφημης Συνθήκης της Μπολόνια, που πετούσε στα σκουπίδια οποιοδήποτε απομεινάρι ακαδημαϊκής κουλτούρας, προτάσσοντας την επιχειρηματική, και ρίχτηκε με τα μπούνια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, πιεζόμενο -και τελικά αποδεχόμενο ως τετελεσμένο- την σταθερή και συνειδητή από την πλευρά όλων των αστικών κυβερνήσεων έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης.
Η τάση αυτή γιγαντώθηκε, ειδικά μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Κούλη 1, με αποκορύφωμα τον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο Μητσοτάκη-Κεραμέως, που δημιούργησε όλο το νομικό πλαίσιο για να μετατραπούν τα δημόσια πανεπιστήμια σε θυγατρικές των καπιταλιστικών επιχειρήσεων (προγράμματα σπουδών-σούπα και αντίστοιχα «πτυχία», σύμφωνα με τις περιστασιακές ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, διπλά/κοινά πτυχία, ξενόγλωσσα προγράμματα και σε προπτυχιακό επίπεδο με δίδακτρα, έρευνα κατ’ εντολή και προς το συμφέρον των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, γενίκευση διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, ίδρυση θερινών/χειμερινών προγραμμάτων σπουδών, δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων στο εξωτερικό, κοινά ξενόγλωσσα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κ.λπ.).
Την αντίληψη αυτή, ως φαίνεται, υιοθέτησε ασμένως το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πληροφορούμαστε, λοιπόν, από την ναυαρχίδα της Δεξιάς «Καθημερινή» (που έχει κάθε λόγο να επαινεί τις επιλογές και το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη) ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών θα είναι το πρώτο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα ιδρύσει παράρτημα εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Για τον λόγο αυτό συνυπογράφηκε μνημόνιο πανεπιστημιακής συνεργασίας με την ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας.
Διαβάζουμε:
«Ειδικότερα, σήμερα (σ.σ. ημερομηνία δημοσιεύματος 22/9/2023) στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, θα συνυπογράψουν μνημόνιο πανεπιστημιακής συνεργασίας για την ίδρυση παραρτήματος του ελληνικού ΑΕΙ στην περιοχή. Οπως ανέφερε στην ‘’Κ’’ ο κ. Μπούρας, θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο στα αντικείμενα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής φιλοσοφίας. Κάθε πρόγραμμα θα μπορεί να δεχθεί περίπου 100 φοιτητές. Θα υπάρχουν δίδακτρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Διδάσκοντες στο παράρτημα θα είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και εξωτερικοί συνεργάτες για ένα εξάμηνο. Υπολογίζεται ότι το παράρτημα θα λειτουργήσει το αργότερο έως το 2025. ‘’Με το μνημόνιο θα ξεκινήσει ο οδικός χάρτης για τη δημιουργία του παραρτήματος. Η απόφαση του ιδρύματος γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, ενώ επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο και την Αφρική, καθώς και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για μια ισχυρή ελληνική παρουσία στην περιοχή’’ τόνισε στην ‘’Κ’’ ο κ. Μπούρας. Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και στην εκδήλωση πρόκειται να δώσει το ‘’παρών’’ ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εξαρχής στήριξε με τις παρεμβάσεις του την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».
Πέρα από τις επιχειρηματικές μπίζνες που προσδοκά να κάνει με το εγχείρημα αυτό, το Πανεπιστήμιο Πατρών (παράρτημα με δύο τμήματα, όπου οι φοιτητές θα καταβάλλουν δίδακτρα) ανέλαβε να γίνει και ο «λαγός» των γεωστρατηγικών παιχνιδιών που επιθυμεί να κάνει η καπιταλιστική Ελλάδα στη λεκάνη της Μεσογείου και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσω της διείσδυσης στην ανώτατη εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας ως «μαγιά» την ιστορία και παρουσία της ελληνικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και ο ρόλος των αμερικανών ιμπεριαλιστών, που έχουν και τον πρώτο λόγο στην περιοχή.
Οι «ιδιαίτερες» σχέσεις του Πανεπιστήμιου Πατρών με τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στην Ελλάδα, έγιναν φανερές και με την τοποθέτηση (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ) του Πρύτανη Χ. Μπούρα στο πλαίσιο του Olympia Forum IV, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών [ένα φόρουμ (π.χ. δες εδώ και εδώ) που χρησιμοποιείται από τους αστούς ως βήμα για την αναγγελία αντιδραστικών πολιτικών, με το «φωτοστέφανο» τάχα της ακαδημαϊκής και πνευματικής αναζήτησης], και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. «Η θεματική αφορούσε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και πως αυτή μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και ευκαιρίες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χ. Μπούρας, είπε τα εξής:
«Εχω ένα όραμα για την Ηλεία. Κοντά στην Αμαλιάδα υπάρχει ένα αγρόκτημα εγκαταλελειμμένο χρόνια, μιλάω για το Ινστιτούτο Κοροίβου. Μένει εκεί, το κοιτάζουν και δεν το αξιοποιούν. Εχω πει σε όλο το πολιτικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες, την κουλτούρα και την παράδοση που έχει Ηλεία να αντιγράψουμε το μοντέλο της Αμερικανικής Γεωργικής σχολής μέσα από ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να φτιάξουμε ξανά το Κοροίβου. Με τη βοήθεια του πανεπιστημίου και με την τεχνική βοήθεια της αμερικανικής Γεωργικής σχολής, να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα μέσα από το οποίο τα επόμενα 5-10 χρόνια θα παράγεται ένα προϊόν όπως το γάλα και τα αυγά της αμερικανικής Γεωργικής σχολής. Ανθρωποι που τελειώνουν το λύκειο και δεν μπορούν να συνεχίσουν το πανεπιστήμιο θα εκπαιδεύονται εκεί, θα αποκτούν τις νέες δεξιότητες ως νέοι αγρότες και πιστεύω ότι αυτό, αρκεί να μη βιαζόμαστε, μπορεί την επόμενη δεκαετία να αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης. Το πανεπιστήμιο σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει τα μέγιστα, και εγώ προσωπικά ως πρύτανης κάνω την πρόταση αυτή σε όσους με επισκέπτονται από τους υποψήφιους. Να υπάρχει ένα επαγγελματικό λύκειο για αυτούς που τελειώνουν το γυμνάσιο και ένα μεταλυκειακο ΙΕΚ. Επειτα εμείς θα έρθουμε γύρω από αυτό να χτίσουμε ένα μεταπτυχιακό εξειδικευμένο, για ανθρώπους που θα έχουν το πλεονέκτημα να δοκιμάζουν καλλιέργειες».
Δηλαδή να χρηματοδοτήσει το αστικό κράτος την «αναγέννηση» του Ινστιτούτου Κοροίβου για να έρθει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή να κάνει μπίζνες μέσα από την προσφορά «τεχνογνωσίας» με δομές τις οποίες ήδη διαθέτει [Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διαθέτει Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο Χασιώτη, Γενικό Λύκειο), Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ι.ΙΕΚ και Εκπαίδευση Ενηλίκων) και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα)]και στη συνέχεια να έρθει το Πανεπιστήμιο να βάλει σε εφαρμογή τις δικές του επιχειρηματικές βλέψεις με κάποιο «εξειδικευμένο μεταπτυχιακό» (επαγγελματικά μεταπτυχιακά σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο). Ολοι δηλαδή οι συνδαιτημόνες να πάρουν το πλουσιοπάροχο «κατιτίς τους», από το εγχείρημα, στις πλάτες της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας, που προέρχεται κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και αναζητά επαγγελματική διέξοδο στη λεγόμενη επαγγελματική εκπαίδευση λόγω των ανυπέρβλητων ταξικών φραγών που της υψώνουν τείχη, αποκλείοντας την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.
Το αντιδραστικό σλόγκαν του Μητσοτάκη ότι όλοι δεν κάνουν για πανεπιστημιακές σπουδές και ο υδραυλικός από το Περιστέρι πρέπει να αποδεχτεί την μοίρα του, όπως και την επιβολή της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων στο έδαφος του σκληρού ανταγωνισμού και της «αποδοτικότητας», τα ενστερνίζεται και ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πατρών, όπως είναι προδήλως φανερό από την τοποθέτησή του: «η επαγγελματική κατάρτιση είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί, δεν νομίζω ότι τα πανεπιστήμια είναι μονόδρομος, γι αυτό πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά τη μεταλυκειακή εκπαίδευση ειδικά σε τομείς όπως ο πρωτογενής. Η χώρα έχει 24 πανεπιστήμια τα 10 είναι ανιχνεύσιμα στον κόσμο 8 με 10 σε όλο τον κόσμο είναι ανάμεσα στα 1000 καλύτερα τα υπόλοιπα 16 που είναι; Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αρκετά από αυτά θα εκφυλιστούν όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες και θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν τα άριστα πανεπιστήμια, τα πολύ καλά, τα κακά και τα μέτρια» (όλες οι εμφάσεις δικές μας).