Οι επιδόσεις των υποψήφιων στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι προτιμήσεις των υποψήφιων σε σχέση με τις αντίστοιχες θέσεις που διατίθενται (προσφορά-ζήτηση) είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το «ασανσέρ» των βάσεων εισαγωγής κάθε χρονιά. Στους παράγοντες αυτούς, ιδιαίτερα τα τελευταία σκληρά μνημονιακά χρόνια, παρεμβαίνει αποφασιστικά και η αδυναμία των εργαζόμενων νοικοκυριών να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους στα περιφερειακά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για τις θέσεις των τμημάτων των ιδρυμάτων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ολοι αυτοί οι παράγοντες, «τεχνικής» θα λέγαμε φύσης, δεν αφορούν στην ουσία του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών, που καθορίζεται από πιο ουσιαστικές συνιστώσες, όπως η ίδια η φύση του αστικού σχολείου που προσανατολίζει στις δεξιότητες και την κατάρτιση και όχι στη γνώση, τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και η ταξική θέση των οικογενειών των μαθητών στην κοινωνία, που επηρεάζει αποφασιστικά το μορφωτικό τους επίπεδο και τους προσφέρει ή μη τις οικονομικές δυνατότητες να στηρίξουν με φροντιστήρια το βαθμό «απόδοσής» τους, στο πλαίσιο του αστικού σχολείου.
Φέτος, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι είχαν καλύτερες επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν εισαγωγικά, μαζί με τις αλλαγές στον τρόπο μετεγγραφών (ελεύθερες για τις ειδικές κατηγορίες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κ.λπ.) και την τεχνητή αύξηση του αριθμού των εισακτέων (τεχνητή, γιατί καταργήθηκαν οι ειδικές κατηγορίες και οι θέσεις που τους αναλογούσαν προστέθηκαν σε αυτές της γενικής σειράς) προμηνύουν μια αυξητική τάση στις βάσεις εισαγωγής, ειδικά, στις υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας προκύπτουν τα εξής:
Το ποσοστό των αριστούχων, της κατηγορίας δηλαδή που έγραψε από 18-20, διπλασιάστηκε σχεδόν σε σχέση με πέρυσι. Από 5,7%, φέτος έφθασε στο 9,48%.
Οι υποψήφιοι με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10 μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 4.749. Πέρυσι ήταν 28.645 και φέτος 23.896. Αντίστοιχα, ο αριθμός των υποψήφιων με βαθμολογίες πάνω από τη βάση ήταν μεγαλύτερος από πέρυσι κατά 2.095 άτομα.
Στα δε ΕΠΑΛ, όπου κατευθύνονται κυρίως τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η εικόνα της «απόδοσης» των υποψήφιων είναι σε γενικές γραμμές σε σχέση με πέρυσι σχετικά καλύτερη, αν και πολύ απογοητευτική.
Συγκεκριμένα: Μόλις ένα 5,19% των υποψήφιων των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α') ανήκει φέτος στην κατηγορία των αριστούχων (18-20), ενώ ένα 8,25% ανήκει στις βαθμολογίες από 15-18. Στα μαθήματα γενικής παιδείας (Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά) σημειώθηκε και πάλι πανωλεθρία. Κάτω από 10 στη Νεοελληνική Γλώσσα έγραψε το 64,91% (76,10 πέρυσι) και στα Μαθηματικά το 78,44% (75,69% πέρυσι). Στα δε μαθήματα ειδικότητας τα ποσοστά κάτω από τη βάση ξεπέρασαν στις περισσότερες περιπτώσεις το 30%, αλλά και το 50% ή και το 60%.