Πτωτική θα είναι σε γενικές γραμμές η τάση των βάσεων εισαγωγής με κάποιες εξαιρέσεις.
Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψήφιων που πήραν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας σημείωσε ότι «Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επιλέγοντας θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας ανταποκρίθηκε πλήρως στους στόχους της για την αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση των υποψηφίων…».
Τα θέματα «διαβαθμισμένης δυσκολίας» αποτελούν διαχρονικά την «βαλβίδα» που ρυθμίζει τη ροή προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την «τορπίλη» της εξεταστικής καρμανιόλας που εξακοντίζει τους υποψήφιους, ανάλογα με την «επίδοση», σε σχολές υψηλής ζήτησης είτε σε σχολές που βρίσκονται στα «αζήτητα», εξαϋλώνοντας τα όνειρα των νέων παιδιών.
Φέτος, τα Μαθηματικά ήταν η χαριστική βολή για τους υποψήφιους. Ετσι, οι βάσεις εισαγωγής θα κάνουν «βουτιά» στις Πολυτεχνικές Σχολές, τα Οικονομικά, τα τμήματα Διοίκησης και τις Πληροφορικές.
Αντίθετα προβλέπεται άνοδος των βάσεων στα Παιδαγωγικά Τμήματα, αφού διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποψήφιων, μικρή άνοδος στις Ιατρικές και τις Νομικές, λόγω της μείωσης των θέσεων εισακτέων και της σταθερότητας στις υψηλές επιδόσεις των υποψήφιων αυτής της κατηγορίας.
♦ Στην κατηγορία των Μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Αρχαία Ελληνικά Ο.Π. κάτω από τη βάση έγραψε το 40,88% των μαθητών, ενώ μόνο 160 μαθητές σε σύνολο 30.379 (ποσοστό 0,53%) έγραψε από 19-20.
Στην Ιστορία Ο.Π. και στα Λατινικά κάτω από τη βάση έγραψε αντίστοιχα το 44,13% και το 32,13%.
Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας) το ποσοστό των μαθητών που έπεσε κάτω από το 10 ήταν 68,8%.
♦ Στην κατηγορία των Μαθημάτων Οικονομίας-Πληροφορικής, στα Μαθηματικά Ο.Π. κάτω από τη βάση έγραψε το συντριπτικό ποσοστό 83,46% των μαθητών και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το 36,1%.
Στην Ιστορία Γ.Π. 89,5% των μαθητών έγραψε κάτω από 10.
♦ Στην κατηγορία των Μαθημάτων Θετικών Σπουδών, τα Μαθηματικά Ο.Π. ήταν και εδώ η «αχίλλειος πτέρνα» των υποψήφιων. Το 56, 25% (ένας στους δύο) έγραψε κάτω από τη βάση και μόλις το 4,39% έγραψε από 18-20 (το 1,96% από 19-20).
Στη Φυσική Ο.Π. και στη Χημεία Ο.Π. αντίστοιχα το 27,9% και το 24,79% έπεσε κάτω από τη βάση.
Στην Ιστορία Γ.Π. σημειώθηκε πανωλεθρία, με το 90,47% των μαθητών να πέφτει κάτω από τη βάση.
♦ Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας (κοινά για όλες τις Ομάδες), στη Νεοελληνική Γλώσσα κάτω από τη βάση έγραψε το 13,58% των υποψήφιων, στην Ιστορία το 90,03% και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής το 68,8%.