Πολλά ιδιωτικά σχολεία παραβίασαν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που όριζε ότι στα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) δε θα γίνουν μαθήματα, παρά μόνο εορταστικές εκδηλώσεις στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (τα ονόματά τους έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΙΕΛΕ).
Καλύπτοντας απόλυτα τους σχολάρχες ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών δήλωσε ότι οι καπιταλιστές της εκπαίδευσης δε χρησιμοποιούν τις επετείους «ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού».
Οι σχολάρχες ξεπέρασαν κάθε όριο ξε-διαντροπιάς. Μπορεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του αστικού σχολείου, να έχει χάσει τα γνήσια εξεγερτικά της χαρακτηριστικά, όμως, παρά τα στρογγυλέματα και τις ανέξοδες δημοκρατικές κορώνες, το πνεύμα της εξέγερσης, του ξεπεράσματος του φόβου, όταν τα πάντα έσκιαζε η σκλαβιά και καταπίεση της φασιστικής δικτατορίας, του μαζικού ηρωισμού, της συλλογικότητας, μεταδίδεται στους μαθητές και αυτό δεν το θέλει ο αστισμός και πολύ περισσότερο οι καπιταλιστές. Είναι ακόμη τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα (συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς) γραμμένα στις παραστάδες της πύλης του Πολυτεχνείου το 1973, που ξυπνούν ερωτηματικά και για το σήμερα και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Το Πολυτεχνείο δεν έχει καταστεί ακόμη μουσειακό, ανώδυνο και ακίνδυνο είδος και αυτό τρομάζει τους στυλοβάτες του συστήματος (είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία, την ημέρα του εορτασμού, γονείς που το επάγγελμά τους είναι συνυφασμένο με τις δυνάμεις καταστολής, γονείς με φασιστική ιδεολογία δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και το δηλώνουν αυτό ανερυθρίαστα).
Οι καπιταλιστές της εκπαίδευσης θεωρούν «ιδεολογικό καταναγκασμό» την όσμωση των νέων παιδιών με το πνεύμα της εξέγερσης. Και ενώ οι ίδιοι με τις πράξεις τους επιδίδονται σε μαζική πολιτικοποίηση των νέων, ωθώντας τους στον ατομισμό, προτρέποντας στην αποδοχή των «αξιών» του αστικού συστήματος, κομπάζουν ότι «διαμορφώνουν ελεύθερους, σκεπτόμενους, μη στρατευμένους μαθητές».
Την πράξη των σχολαρχών επιδοκίμασε το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που επανειλημμένα έχει δηλώσει νοσταλγός της χούντας. Ο Γιάννης Λαγός μιλώντας στη Βουλή δήλωσε: «Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δε θα γιορτάσουν αυτήν την επέτειο».
Το επαινετικό χειροκρότημα του νεοναζιστικού μορφώματος θορύβησε το Σύνδεσμο των σχολαρχών (βλέπετε έχουν αποκαλυφθεί όλα του τα εγκλήματα και η φασιστική του ιδεολογία και πρακτική). Γι’ αυτό και το χαρακτήρισε «προσπάθεια καπηλείας… από αυτόκλητους και ανεπιθύμητους χειροκροτητές». Πλην, όμως, θέλοντας να τονίσει σε σχετική ανακοίνωση τον ισχυρισμό ότι «τα ιδιωτικά σχολεία διαμορφώνουν μαθητές με ελεύθερες συνειδήσεις: ακριβώς δηλαδή αντίθετους με τις επιδιώξεις της ΧΑ και οποιασδήποτε άλλης ακραίας ιδεολογίας, από όλα τα μέρη του πολιτικού φάσματος», επανέφερε το γνωστό αντιδραστικό, αντιιστορικό και φασιστικό ιδεολόγημα περί μαύρου και κόκκινου φασισμού.
Γιούλα Γκεσούλη