Ο υπουργός «ειδικών αποστολών» Α. Λοβέρδος δημιούργησε μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση για να ανεβάσει πλήρως τα «πτυχία» που απονέμουν τα κολλέγια των εμπόρων της γνώσης στην κατηγορία των πανεπιστημιακών πτυχίων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Ετσι, πλέον, όταν και αν γίνει η περίφημη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τόσο επιθυμεί ο αστισμός, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα είναι πια καθεστώς και η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου απλά θα επικυρώσει μια πραγματικότητα.
Ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε τροπολογία (αρ. τροπολογίας 2034/290, 21-11-2014) στο σχέδιο νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία, η αιτιολογική έκθεση της οποίας αναφέρει τα εξής:
«Με το άρθρο 49 του πρόσφατου ν. 4264/2014 (Α΄ 118) διευρύνθηκε η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), έτσι ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας δύο ακόμη κατηγοριών τίτλων σπουδών: πρώτον, τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν ΑΕΙ όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με κολλέγια του ν. 3696/2008, και δεύτερον, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από Κολλέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Η ρύθμιση αυτή δεν περιέλαβε τα πρώτα πτυχία (bachelor’s) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, τα οποία απονέμουν Κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, βάσει προγραμμάτων σπουδών που επίσης έχουν πιστοποίηση (accreditation) από τους ίδιους διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα από ετών.
Με την παρούσα ρύθμιση, λαμβανομένου υπόψη ότι η πιστοποίηση (accreditation) ενός προγράμματος σπουδών από τους εν λόγω οργανισμούς γίνεται με πολύ αυστηρότερους όρους απ’ ότι η χορήγηση πτυχίων βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising, βλ. άρθρο 1 παράγραφος 1 περ. α’ ν. 3696/2008), επιχειρείται να καλυφθεί το σημειωθέν κενό και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί ισότιμα η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που απονέμονται σε όλο το φάσμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Και τούτο, αφ ’ενός μεν με τη διεύρυνση του ορισμού των Κολλεγίων, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά και όσα παρέχουν όχι μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (master’s), αλλά και πρώτο πτυχίο (bachelor’s) βάσει προγραμμάτων που έχουν πιστοποίηση (accredication) από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς και αφ’ ετέρου με την ανάθεσης στο ΣΑΕΠ της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας και των εν λόγω πτυχίων».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κακόφημης Διακήρυξης της Μπολόνια δεν αρκείται μόνο στην αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών (που γίνεται εύσχημα μέσω της αναγνώρισης της ισοτιμίας των επαγγελματικών δικαιωμάτων), που απονέμουν πανεπιστήμια κοινοτικών και τρίτων χωρών που συνεργάζονται με εγχώρια κολλέγια, ούτε στην αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από τα κολλέγια. Επεκτείνει την αναγνώριση της «επαγγελματικής ισοδυναμίας» και στα πρώτα πτυχία (bachelor’s) τριετούς διάρκειας, τα οποία απονέμουν τα κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, βάσει προγραμμάτων σπουδών που επίσης έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Και το κάνει με το γελοίο επιχείρημα ότι αυτές οι «πιστοποιήσεις» απαιτούν αυστηρές προδιαγραφές, λες και δεν ξέρουμε ότι τα πάντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της ΕΕ έχουν γίνει μπάχαλο λόγω της εφαρμογής της Μπολόνια και των κατευθύνσεων που έχει δώσει το κεφάλαιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Ειδικά με το τελευταίο, καθιερώνονται στην ουσία, στην πράξη (ο νόμος Διαμαντοπούλου το προβλέπει, πλην, όμως, δεν έχει ακόμη εφαρμογή στα ελληνικά πανεπιστήμια), τα πτυχία τριετούς διάρκειας σπουδών, πιέζοντας παραπέρα τα ιδρύματα στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών.