Η κατακραυγή για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και ιδιαίτερα των μαθητικών καταλήψεων, ο αγώνας για την κατάργησή της ανάγκασε τους συριζαίους να καταργήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Αρσένη, που έστειλε δεκάδες μαθητές στα μαθητοδικεία προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπόλοιπων, επειδή επεδίωξαν να «βάλουν φωτιά στα όνειρά τους» για ένα άλλο σχολείο, για μια άλλη ζωή με γνώση και αξιοπρέπεια.
Οι συριζαίοι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά και με αυτόν τον τρόπο (όπως και με το «πάγωμα» άλλων ρυθμίσεων) επεχείρησαν να εξισορροπήσουν (;) κατά κάποιο τρόπο την τραγική κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση και την πλήρη συμμόρφωσή τους με τις μνημονιακές επιταγές.
Και σ' αυτή την περίπτωση βέβαια, υπήρξαν οι σχετικές παλινωδίες (ο Φίλης κατέθεσε τη σχετική τροπολογία αρχικά στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» για να την αποσύρει στη συνέχεια) και τελικά η κατάργηση της ΠΝΠ έγινε με το νόμο «Ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» (Ν. 4386/2016, άρθρο 45).
Επιχειρηματολογώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχέδιου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», ο υπουργός Παιδείας, καταρχάς έκανε τη σχετική δημαγωγία επίδειξης δημοκρατικού παιδαγωγικού ήθους: «Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου “περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων“, που κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000 κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεών τους».
Στη συνέχεια, όμως, φρόντισε να καθησυχάσει όλο τον αντιδραστικό εσμό: «Αλλωστε η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων». Κοντολογίς, είπε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα νομοθετήματα που «κραυγάζουν» για την αντιδραστικότητα και τον κατασταλτικό χαρακτήρα τους, που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και επισύρουν κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για αναλγησία και αντιδημοκρατική, φασιστική συμπεριφορά, αφού το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και καλύπτει και τις περιπτώσεις των μαθητικών καταλήψεων.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε μάλιστα, για να διαλύσει όλες τις αμφιβολίες των αντιδρώντων στην κατάργηση της ΠΝΠ του Αρσένη, και τα εξής: «Τέλος, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων καλύπτεται ήδη από τη ρύθμιση του ν.4326/2015 ώστε να μην διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου».
Μετά από αυτές τις «διευκρινήσεις» του υπουργού Παιδείας, ο κατασταλτικός μηχανισμός θεώρησε ότι έχει την έγκριση της συγκυβέρνησης να συνεχίσει στο δρόμο των διώξεων των μαθητών που συμμετείχαν σε μαθητικές καταλήψεις. Ετσι ενώπιον του μονομελούς δικαστηρίου ανηλίκων θα καθίσουν τέσσερις μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου Σάμης στην Κεφαλονιά, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε καταλήψεις. Μάρτυρας κατηγορίας είναι η ίδια η Διευθύντρια του σχολείου, που ανέλαβε ρόλο διώκτη και παιδονόμου και όχι παιδαγωγού, επιβεβαιώνοντας το ρόλο των «στελεχών της εκπαίδευσης» στην ιεραρχική διοικητική πυραμίδα, στο πλαίσιο του αστικού σχολείου (οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα).
Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς με ανακοίνωσή της καταγγέλλει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο «έγκλημα» των καταλήψεων – κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί από τα συλλογικά τους όργανα. Είναι γνωστό ότι σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματα της εκπαίδευσης είχαν καλέσει πολλές φορές τόσο η ΕΛΜΕ-ΚΙ όσο και η Ενωση Γονέων. Οι τρεις μαθητές καλούνται στο μονομελές δικαστήριο ανηλίκων στις 13 Οκτώβρη, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 πμ (ο άλλος είναι ενήλικος). Το κλητήριο θέσπισμα ξεκίνησε να επιδίδεται πριν λίγες μέρες με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κεφαλονιάς, υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα πρωτοδικών και μάρτυρας κατηγορίας είναι η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σάμης και εκπαιδευτικός Θωμαΐς Σιμιτοπούλου!!! Στην αναφορά της Διευθύντριας προς την αστυνομία, βάσει της οποίας υπήρξε η εισαγγελική παρέμβαση, κατονομάζονται οι κατηγορούμενοι μαθητές και χαρακτηρίζονται ως «υποκινητές» και «πρωτοστάτες» σε δύο καταλήψεις στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες με το αιτιολογικό της δήθεν προώθησης λύσεων στα προβλήματα, αμφισβητείται η δημοκρατικότητα των μαζικών διαδικασιών των μαθητών, παρουσιάζεται ότι στις καταλήψεις γίνονται σημεία και τέρατα και επιρρίπτονται ευθύνες στο σύνολο σχεδόν των γονέων του σχολείου για αδιαφορία – αμέλεια.
Το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζονται είναι η διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ – Ν. 2811/2000), της οποίας εμπνευστής ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης επί ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Θυμίζουμε ότι με την εν λόγω ΠΝΠ με κυβερνήσεις – συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στήθηκαν εκατοντάδες μαθητοδικεία, κυνηγήθηκαν σκληρά οι αγωνιστές μαθητές και προβλέπονταν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών για όσους μαθητές συμμετείχαν σε καταλήψεις. Το μαθητικό κίνημα, ο λαός μας ευρύτερα, με σκληρό αγώνα οδήγησαν σε «πάγωμα» την ΠΝΠ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην κατάργησή της (Ν. 4386/2016, άρθρο 45). Παρά ταύτα οι εισαγγελικές παρεμβάσεις πληθαίνουν ξανά πανελλαδικά, τα μαθητοδικεία ξαναστήνονται, ο αυταρχισμός δίνει και παίρνει. Στόχος ένας και μοναδικός, η κάμψη του μαθητικού κινήματος, μέσα από την τρομοκράτηση των μαθητών, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου.
Οι διώξεις σήμερα ξαναζωντανεύουν με τη στήριξη και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο διατυμπανίζει επικοινωνιακά την κατάργηση της ΠΝΠ ως αναγκαία «προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεών τους», υπενθυμίζει με νόημα πως «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων». Αλλωστε, ζήσαμε την περασμένη σχολική χρονιά την επιστράτευση των ΜΑΤ ενάντια στους μαθητές της Κεφαλονιάς στην Αθήνα, το όργιο των πιέσεων για τιμωρητική αναπλήρωση των ωρών που «χαθήκαν» από τις καταλήψεις, την κατάργηση εκδρομών για τον ίδιο λόγο, με «πρωτοπόρα» δράση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Διευθυντή της, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γκούση. Στο δρόμο που άνοιξαν κυβέρνηση – διοίκηση «ανταποκρίθηκαν» με ζέση εφιάλτες του παρελθόντος, από όλο το φάσμα της αντίδρασης μέχρι τη Χρυσή Αυγή, κάποιοι μάλιστα τώρα με το μανδύα του αριστερού.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όλο το λαό του Νομού σε ξεσηκωμό. Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των εκπαιδευτικών δίνει την παιδαγωγική μάχη στην τάξη, στηρίζει πολύπλευρα τη νέα γενιά και γνωρίζει ότι καθήκον της είναι να βρίσκεται δίπλα στους αγωνιζομένους μαθητές. Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτήρια δεν έχουν θέση στο σχολείο. Ούτε έχουν θέση στο σχολείο και στα συνδικάτα μας εκείνοι που γίνονται καταδότες – μηνυτές των μαθητών τους. Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την Διευθύντρια του Γυμνασίου Σάμης να απολογηθεί εγγράφως για τις ενέργειές της, μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν δεν υπάρξει τεκμήριο που να ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα από πλευράς της, τότε θα παραπεμφθεί στη ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ με πρόταση διαγραφής δια παντός από το σωματείο μας. Στην ίδια περίπτωση δεν μπορεί, επίσης, να παραμένει Διευθύντρια στο σχολείο…