Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι αγωνιστές δεν υπογράφουν δηλώσεις μετάνοιας
  • Αμάρτησε για το στεφάνι της
  • Η μάχη της ελιάς
  • Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη
  • Eντατικές ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις στο Κάιρο: Τα όπλα της Αντίστασης δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση
  • Επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Στήνουν το μηχανισμό της αξιολόγησης
Παιδεία

Στήνουν το μηχανισμό της αξιολόγησης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Οκτ 2014, 00:00

Η σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία, που επιβλήθηκε από το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) με όχημα την κρίση, απαιτεί τη δραματική συρρίκνωση των κρατικών δαπανών που αφορούν σε κοινωνικά αγαθά και τη δημιουργία μιας μεγάλης, συνεχώς ανανεώσιμης δεξαμενής υπαλλήλων υπό απόλυση.

Από τούτο το στρατηγικό στόχο επλήγη ιδιαίτερα το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον όλο και πιο ανοιχτά και προκλητικά, μέσω των συνεχών νομοθετημάτων, ως μια υπηρεσία που πουλιέται και αγοράζεται, με εργαζόμενους διαρκώς φοβισμένους και απειλούμενους.

 Η στέρηση της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, η «ευελιξία» στα αναλυτικά προγράμματα, που ενθαρρύνεται ολοένα και περισσότερο μέσω των διαφόρων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και δε συμμαζεύεται προγραμμάτων, με τη συμμετοχή πολλές φορές ιδιωτών, η πολυπλοκότητα στις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού δυναμικού, η δυνατότητα «αξιοποίησης» πόρων που προέρχονται από «τρίτους», η οικονομική συμμετοχή των γονιών στη λειτουργία του σχολείου, κ.λπ., έχουν ως φυσικό επακόλουθο τη δημιουργία κατηγοριοποιημένων εκπαιδευτικών μονάδων, σε άμεση συνάρτηση με τον κοινωνικοοικονομικό ιστό μέσα στον οποίο είναι τοποθετημένες. Στο μέλλον, η πλήρης κατάργηση των γεωγραφικών ορίων για την υποχρεωτική εγγραφή των μαθητών στο αντίστοιχο σχολείο και η θέσπιση του «κουπονιού» θα επιτρέπει στις οικογένειες να επιλέγουν σχολείο για τα παιδιά τους, σύμφωνα με το οικογενειακό βαλάντιο και την πολυδιαφημισμένη πραμάτεια του εν λόγω εκπαιδευτήριου, που θα «πιστοποιείται» μέσω των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται σ’ αυτό.

Η αξιολόγηση, λοιπόν, δεν είναι παρά ένας μηχανισμός πιστοποίησης των κατηγοριοποιημένων σχολικών μονάδων, σύμφωνα με «μετρήσιμα» κριτήρια που τέθηκαν εξαρχής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και διέπονται από το πνεύμα της «ανταγωνιστικότητας» και «ανταποδοτικότητας».

Εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί – εργαζόμενοι σ’ αυτές αλληλοεπηρεάζονται ως προς την αξιολόγηση και κατηγοριοποίησή τους.

Με την αξιολόγηση, το αστικό κράτος, πέραν όλων των άλλων, βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να απαλλαχτεί από τις ευθύνες του, που αφορούν στη μόρφωση των παιδιών και να φορτώσει όλα τα βάρη στις πλάτες των εκπαιδευτικών, που θεωρούνται πλέον οι αποκλειστικά υπαίτιοι για το απέραντο μπάχαλο και χάλι της δημόσιας παιδείας.

Σου λέει δεν φταίει ή δεν φταίει τόσο το γεγονός ότι οι δάσκαλοι είναι κακοπληρωμένοι, σχεδόν πένητες, ότι πολλοί μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ωράριο, ότι είναι κυριευμένοι από μια διαρκή ανασφάλεια για το τι θα τους ξημερώσει, ότι οι μόνιμοι διορισμοί είναι είδος υπό εξαφάνιση και αλωνίζουν οι εργασιακές σχέσεις μεσαιωνικής γαλέρας, ότι οι μαθητές στοιβάζονται στις τάξεις ή ότι έχασαν το σχολειό της γειτονιάς τους με τις συγχωνεύ-σεις-καταργήσεις, ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι πεπαλαιωμένη και ανεπαρκής, ότι τα αναλυτικά προγράμματα είναι εξοντωτικά για το μαθητή, αναχρονιστικά, με ύλη που επικαλύπτεται και είναι γεμάτη αντιδραστικές θεωρίες και ιδεοληψίες, ότι τα σχολειά μετρούν ακόμη και τα σεντς για να εξυπηρετήσουν στοιχειωδώς τις λειτουργικές τους δαπάνες, ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι για τις υποστηρικτικές δομές, ότι η κοινωνική προέλευση των μαθητών βαραίνει πάνω τους σα βαριά κατάρα, ότι, ότι…

Σου λέει φταίει ο δάσκαλος που δεν είναι «δημιουργικός», και «επινοητικός», που δεν τρέχει νυχθημερόν, εκτός ωραρίου εργασίας και με δικά του έξοδα να «επιμορφωθεί» στα διάφορα ανταποδοτικά προγράμματα που στήνουν πανεπιστήμια, ιδρύματα, επιστημονικοί σύλλογοι και λογιών-λογιών λαμόγια, που δεν σωρεύει διαρκώς νέα πτυχία. Φταίει ο διευθυντής του σχολείου που δεν έχει νοοτροπία μάνατζερ και δεν αναζητά πόρους από ευσπλαχνικούς «χορηγούς», που δεν φροντίζει να κάνει το σχολειό «του» πρότυπο με φανταχτερά προγράμματα, πληρωμένα από τους ίδιους τους «χρήστες», δηλαδή τους μαθητές, που δεν έχει, ως τώρα τουλάχιστον, μάθει να συμπεριφέρεται στους εκπαιδευτικούς ως διευθυντής καπιταλιστικού κάτεργου.

Για να υπηρετήσει αυτό το δόλιο σκοπό στήθηκε η τεράστια αξιολογική πυραμίδα, όπου κάθε κατώτερος κρίκος αξιολογείται από τον αμέσως επόμενο ανώτερό του. Για να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση, χωρίς αντιστάσεις , αφού οι εκπαιδευτικοί θα τελούν συνεχώς υπό καθεστώς φόβου και τρόμου. Φόβου μήπως στιγματιστούν ως «μη επαρκείς» και καθηλωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά και το κυριότερο μήπως απολυθούν (ο νόμος 1566/85 ορίζει ότι αυτός που κρίνεται δυο φορές μη προακτέος παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης).

Το υπουργείο Παιδείας, όμως, με τις υποδείξεις των αφεντικών του, θεωρεί ότι δεν αρκεί μόνο αυτή η αξιολογική πυραμίδα. Χρειάζεται ο έλεγχος να είναι τρομερά ασφυκτικός, ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα να υπάρξει κάποια παρασπονδία στην εφαρμογή αυτών που σχεδιάζονται άνωθεν.

Γι’ αυτό και με το Νόμο 4142/2013 (επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου) θέσπισε την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ). Μια Αρχή, δήθεν ανεξάρτητη, που στην πραγματικότητα είναι ένα απολύτως συγκεντρωτικό και αυταρχικό όργανο, με τα μέλη της διορισμένα όλα από το υπουργείο Παιδείας, που θα είναι υπεύθυνη για τη λεγόμενη εξωτερική αξιολόγηση (τα μέλη της Αρχής εύστοχα χαρακτηρίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς ως οι ράμπο της αξιολόγησης).

Παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση, που εκδηλώθηκαν με πολλές μορφές την προηγούμενη σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας, υποβοηθούμενο και από την υπονομευτική και παρελκυστική ταχτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που μειώνει τις αντιστάσεις και τροφοδοτεί την ηττοπάθεια, προχωράει αυτό τον καιρό και σε επόμενα βήματα.

Καταρχήν καλεί τα υπηρετούντα στελέχη (κυρίως διευθυντές σχολείων, των οποίων τα σεμινάρια επιμόρφωσης στη διαδικασία της αξιολόγησης δεν πραγματοποιήθηκαν με την παρέμβαση των εκπαιδευτικών) να ολοκληρώσουν έως 15/10/2014 την εξ αποστάσεως επιμόρφωσή τους, αναζητώντας ηλεκτρονικά το επιμορφωτικό υλικό και συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εργασίας (έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής Γκίνη).
Οσονούπω θα ενημερωθούν και τα σχολεία να καταρτίσουν σχέδια δράσεις και να τα αναρτήσουν στο Παρατηρητήριο της ΑΕΕ (Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευτικού Εργου), σύμφωνα με τον περσινό σχεδιασμό.

Στις αμέσως επόμενες κινήσεις είναι η αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων, μιας και φέτος λήγει η θητεία των τωρινών διευθυντών και οι νέοι διευθυντές πρέπει να περάσουν από την κρησάρα της αξιολόγησης, ώστε στη συνέχεια να την πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους για να αποκεφαλίσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους (τους αξιολογούν διοικητικά, ενώ ο σχολικός σύμβουλος τους αξιολογεί ως προς το παιδαγωγικό-διδακτικό έργο). Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που σ’ αυτή τη φάση θα είναι, σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Παιδείας, «εθελοντική», ώστε να χρυσωθεί το χάπι και να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας, σοφότερο μετά τους περσινούς αγώνες, αλλά και τις αντιδράσεις ευρύτερα στο Δημόσιο ενάντια στην αξιολόγηση, στήνει και το μηχανισμό της εξωτερικής αξιολόγησης.

Η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠΠΔΕ) (Αρ. Πράξης 10η/12 Σεπτεμβρίου 2014) εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έως 7/10) για την δημιουργία Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Εργου (MEAEE) και την επιλογή μελών των Επιτροπών Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Εργου (EAEE).

Από το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο έχουν δικαίωμα να εγγραφούν  «εκπαιδευτικοί με Διδακτορικό δίπλωμα και εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών σε θέματα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου ή σε θέσεις στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, καθηγητές Α.Ε.Ι. όλων των βαθμίδων σε γνωστικά αντικείμενα στις επιστήμες της αγωγής, πρώην σύμβουλοι και πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εν ενεργεία ή μη σχολικοί  σύμβουλοι,  καθώς και Ελληνες ή αλλοδαποί αναγνωρισμένου κύρους εμπειρογνώμονες ή ειδικοί που δίδαξαν σε ομοταγή ΑΕΙ  της αλλοδαπής ή σε αντίστοιχα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με πείρα σε θέματα αξιολόγησης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», επιλέγονται στη συνέχεια τα μέλη των πενταμελών Επιτροπών  Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Εργου (ΕΑΕΕ) που λειτουργούν σε επίπεδα Διεύθυνσης (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ).

Οι ΕΑΕΕ έχουν ως έργο:

1) την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και υπηρεσιών.

2) την εκδίκαση των ενστάσεων των διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα το έργο των ΕΑΕΕ αφορά:

«α) τη στήριξη και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων, όπως αυτό ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις ή τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης που θα προσδιοριστούν με αποφάσεις του Συμβουλίου της Αρχής (1.8α), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 4142 (άρθρο 1.1β). Προς τούτο μέλος ή μέλη των Ε.Α.Ε.Ε. επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες και λειτουργούν ως κριτικοί φίλοι κατά τις διαδικασίες προγραμματισμού, υλοποίησης και αποτίμησης των δράσεων.

β) τη λειτουργία τους ως  διοικητικών οργάνων  δευτεροβάθμιας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις του Π.Δ. 152/2013 και συγκεκριμένα ως όργανα που αποφαίνονται επί του βάσιμου των ενστάσεων εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων ως προς τη διοικητική ή εκπαιδευτική αξιολόγηση αυτών».

Κοντολογίς, οι ράμπο κατσικώνονται στα σχολεία, παρακολουθώντας «ως κριτικοί φίλοι» τις διαδικασίες πραγματοποίησης της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας (προγραμματισμός, σχέδια δράσεις, αποτίμηση), άγρυπνο μάτι του υπουργείου, μπας και οι δούλοι τολμήσουν και σηκώσουν κεφάλι και δεν πραγματοποιήσουν ή δεν πραγματοποιήσουν κατά πώς πρέπει κάποιες από τις δοθείσες κατευθύνσεις.

Τα δε γενικά κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, που θα λαμβάνουν υπόψη τους οι ΕΑΕΕ (Ν. 4142/2013, παράγραφος 9) είναι μεταξύ άλλων ο βαθμός ανταπόκρισης στα προγράμματα δράσης, τα μαθησιακά αποτελέσματα, η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού και γενικότερα του εκπαιδευτικού έργου, όπως τεκμηριώνεται ιδίως από την αξιολόγηση από τους μαθητές και τα πρόσωπα που ασκούν τη γονική τους μέριμνα, η καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού, η ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως τα σχολικά εργαστήρια και οι βιβλιοθήκες, κ.λπ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι σχολικές μονάδες των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα ξεσκίζονται στα περίφημα προγράμματα δράσης (κατάρτιση ιστοσελίδας, νέες τεχνολογίες, επαφές με δήμους, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κ.λπ., που αποτελούν και το περιεχόμενο του «ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία», κ.α), που οι μαθητές θα πετυχαίνουν υψηλούς βαθμούς στους εξεταστικούς μαραθώνιους, που οι μαθητές και οι γονείς θα «βαθμολογούν» θετικά την επίδοση των δασκάλων, σύμφωνα με προκατασκευασμένα ερωτηματολόγια, θα έχουν και την πρωτιά στους αξιολογικούς πίνακες.

Τέλος, οι ΕΑΕΕ «συντάσσουν Εκθέσεις (Ν. 4142.7δ) τις οποίες υποβάλλουν στο Συμβούλιο  της Αρχής,  όπου   αξιολογούν  τον βαθμό ανταπόκρισης των σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα δράσης τους (άρθρο 32 του Ν. 3848), όπως  αυτό  αποτυπώνεται  στις  εκάστοτε εκθέσεις ΑΕΕ των σχολικών  μονάδων, την  τεκμηρίωση  των όσων αναγράφονται σε αυτές και  τα οριζόμενα στο άρθρο 1.9α του Ν. 4142/2013, με σκοπό την τελική αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού τους έργου ως θετική, θετική υπό όρους και αρνητική (Ν. 4142.8α)».

Εν κατακλείδι εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση) της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συνιστούν έναν μεγάλο βραχνά, μια θηλιά για το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τον εργαζόμενο εκπαιδευτικό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓιατί χαίρεται ο κόσμος;…
Επόμενο άρθρο Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – Πέμπτη 2.10.14

Σχετικά Αρθρα

Επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Καταστολή 23 Οκτ 2025, 20:33

Χιλιάδες κενά, συγχωνεύσεις τμημάτων, απειλές και τρομοκρατία για να επιβληθεί η αξιολόγηση – Η εκπαίδευση αντιστέκεται

Παιδεία 23 Οκτ 2025, 19:06

Ο Δήμος Ηράκλειου Αττικής σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού

Παιδεία 23 Οκτ 2025, 13:07

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

Εργατικά 16 Οκτ 2025, 19:35

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι αγωνιστές δεν υπογράφουν δηλώσεις μετάνοιας

24 Οκτ 2025, 18:39
Κόντρες

Αμάρτησε για το στεφάνι της

24 Οκτ 2025, 12:58
Διεθνή

Η μάχη της ελιάς

24 Οκτ 2025, 10:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη

24 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Eντατικές ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις στο Κάιρο: Τα όπλα της Αντίστασης δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση

23 Οκτ 2025, 22:41
Καταστολή

Επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

23 Οκτ 2025, 20:33
Διεθνή

Αυτά τα παιδιά γράφουν με το αίμα τους το αντιστασιακό έπος της Παλαιστίνης

23 Οκτ 2025, 19:56
Παιδεία

Χιλιάδες κενά, συγχωνεύσεις τμημάτων, απειλές και τρομοκρατία για να επιβληθεί η αξιολόγηση – Η εκπαίδευση αντιστέκεται

23 Οκτ 2025, 19:06
Κόντρες

Πρέπει ήδη να νοσταλγεί τη «γλάστρα» που πετάριζε τα βλέφαρα

23 Οκτ 2025, 18:59
Παιδεία

Ο Δήμος Ηράκλειου Αττικής σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού

23 Οκτ 2025, 13:07
Διεθνή

Σαμποτάρουν προκλητικά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα οι σιωναζιστές

Mαταιοπονούν: η ενότητα λαού-Αντίστασης δεν σπάει

23 Οκτ 2025, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

23 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Τιμούμε τους μάρτυρες από την ηγεσία μας

22 Οκτ 2025, 20:45
Καταστολή

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

22 Οκτ 2025, 14:50
Κόντρες

Kαρανικομπουμπουκίαση

22 Οκτ 2025, 10:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

22 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

21 Οκτ 2025, 23:04
Διεθνή

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

21 Οκτ 2025, 22:13
Υγεία

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

21 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

21 Οκτ 2025, 19:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Οκτώβρη

Ημέρα Ηνωμένων Εθνών.

Ημέρα αποτίμησης της γυναικείας εργασίας.

Ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

Ημέρα ακτών.

Ημέρα πληροφόρησης για την ανάπτυξη.

Ζάμπια: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964).

1922: Ο Μουσολίνι και 50.000 μελανοχιτώνες ξεκινούν από τη Νάπολη την «πορεία προς τη Ρώμη».

1956: Σοβιετικά τανκ στους δρόμους της Βουδαπέστης κατά τη δεύτερη μέρα της ουγγρικής εξέγερσης.

1968: Ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών της ΔΕ στις εισόδους της Νομικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

1977: Αποφυλακίζεται από τον Κορυδαλλό μετά από δεκαοκτάμηνη παραμονή ο βασανιστής Μπάμπαλης.

1978: Βόμβες σε έκθεση της AEG και στο μηχανοκίνητο της Χωροφυλακής στη Θεσσαλονίκη.

2001: Ο αστυφύλακας Γ. Τυλιανάκης πυροβολεί και σκοτώνει τον 21χρονο Μαρίνο Χριστόπουλο (Ζεφύρι).

2002: Ο ανθυπαστυνόμος Θοδωρής Κατσάς πυροβολεί και σκοτώνει τον 23χρονο Αναστάσιο Λυμούρα (Γλυφάδα).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo