Πυρ ομαδόν δέχεται το επαίσχυντο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, που τα καθιστά ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα των σχολαρχών και μεσαιωνικές γαλέρες για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά.
Το νομοσχέδιο, που δέχθηκε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια στη «διαβούλευση», κατατέθηκε στη Βουλή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη και θα ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.
Για μας αποτελεί έγκλημα αυτή καθαυτή η ύπαρξη και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, αφού τίθεται υπό αίρεση το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, που πρέπει να είναι καθολικό και δωρεάν (περισσότερα στην Κόντρα αρ. φύλ. 1056 «Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων»).
Το δικαίωμα του «επιχειρείν» στην εκπαίδευση, που παρέχεται σε ιδιώτες-καπιταλιστές, εκτός του ότι έχει ταξικό πρόσημο όσον αφορά τους μαθητές, την κοινωνική τους προέλευση και την απορρόφησή τους στη συνέχεια από το σύστημα, πλήττει ευθέως και διαχρονικά τα δικαιώματα των εργαζόμενων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Οι περίοδοι καθίζησης του διεκδικητικού κινήματος και ανυπαρξίας ταξικής συνείδησης-οργάνωσης, ειδικά όταν συνδυάζονται με περιόδους οικονομικής κρίσης, αποτελούν χρυσή ευκαιρία για τους εμπόρους της γνώσης να συμπιέσουν μέχρι εξαφανίσεως τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Σε μια τέτοια περίοδο, που επιπλέον επιβαρύνεται από τη μάστιγα της πανδημίας του κοροναϊού, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέλεξε να δώσει «τα πάντα όλα» στους σχολάρχες, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αντιδράσεις, που όμως, παρά την πληθώρα τους, δεν μπορούν σ’ αυτήν τη φάση (για τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω και έχουν να κάνουν συνολικά με την κατάσταση στην εργατική τάξη και την εργαζόμενη κοινωνία) να ανατρέψουν δρομολογημένες καταστάσεις.
Για λόγους αυτοπροστασίας, τόση ξετσιπωσιά δεν μπόρεσε να την αντέξει ούτε η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, που μετά από τη ΔΑΚΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών έβγαλε και αυτή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι: «Η αφαίρεση της εποπτείας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού από το Υπουργείο Παιδείας υπονομεύει την εργασιακή ειρήνη και δικαιοσύνη.
Η σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος».
Ανακοινώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως εξέδωσαν ακόμη και η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ η ΔΟΕ, κ.λπ.
Υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο νόμου:
«- Υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
– Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων μας με τις ελεύθερες, αναιτιολόγητες απολύσεις, τη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, την απόσυρση κάθε εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας που μοιραία θα οδηγήσει σε όξυνση της ‘’μαύρης’’ εργασίας.
– Θέτει μείζον θέμα νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών, άρα και της ισονομίας ανάμεσα σε όλους τους μαθητές (σ.σ. ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός, λειτουργώντας υπό πίεση και υπό την απειλή της απόλυσης, είναι αναμενόμενο να κάνει «σκόντο» στον τρόπο που αξιολογεί τους μαθητές-πελάτες, άρα και στο πόσο ανεκτικός είναι στην έκδοση τίτλων σπουδών).
– Εισάγει παραθεσμικές διαδικασίες τιμωρητικής αξιολόγησης.
– Νομιμοποιεί την παραπαιδεία μέσα στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα» (ανακοίνωση της ΔΟΕ).
Τελείως απομονωμένη πια η Κεραμέως, έγινε καταγέλαστη, έχοντας την «αυθόρμητη» στήριξη μόνο μιας «Επιτροπής Γονέων 25 (;) σχολείων», που αποδείχτηκε επιτροπή μαϊμού, αφού, όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, σε αυτήν «ένας εκ των οργανωτών είναι ‘’επαγγελματίας’’ γονεύς, καθώς πλέον δεν έχει παιδιά-μαθητές σε ιδιωτικό σχολείο!» και ακόμη χειρότερα «η περίφημη αυτή Επιτροπή υπέκλεψε υπογραφές Συλλόγων, ή πλαστογράφησε υπογραφές Συλλόγων που δεν υπάρχουν!».
Η ΟΙΕΛΕ αναφέρεται σε «ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΚΦΕ), σύμφωνα με την οποία κάποιοι εκ των Συλλόγων Γονέων των Αρσακείων Σχολείων που εμφανίζονται να υπογράφουν δεν υφίστανται καν και φυσικά δεν έχουν εκλεγμένο Δ.Σ.».
Επίσης, «σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce, ο Σύλλογος Γονέων μαθητών του σχολείου απαίτησε να αποσυρθεί το όνομά του, καθώς ποτέ δεν υπέγραψε την ανακοίνωση!» (σ.σ. στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ παρατίθεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση).
Γιούλα Γκεσούλη