Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Ερευνα και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να ψηφισθεί στις αρχές Αυγούστου από τη Βουλή, εάν φυσικά βρεθεί άκρη με τις αντιρρήσεις των «θεσμών» (εφημερίδα «Αυγή») και με αυτές των πρυτάνεων και με όλον τον «εκσυγχρονιστικό» εσμό που ανέβηκε στα κάγκελα, κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Αν και το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι στο τελικό σχέδιο νόμου έχουν ενσωματωθεί πολλά από αυτά που συμφωνήθηκαν μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και των Προέδρων των ΤΕΙ, οι Πρυτάνεις, με νέα ανακοίνωσή τους, μετά από έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, φρόντισαν να καταρρίψουν το καλό κλίμα των «συγκλίσεων», που καλλιεργούσε σκόπιμα ο Γαβρόγλου όλο το προηγούμενο διάστημα.
Διαφωνούν με βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως: το άσυλο,τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση του διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες.
Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα σημειώνουμε εμείς. Οι διαφωνίες των Πρυτάνεων [με άκρως αντιδραστική πολιτική (π.χ. άσυλο) και συντεχνιακή χροιά] ουδεμία σχέση έχουν με την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου.
Το νομοσχέδιο, με φερετζέ κάποιες επιφανειακές ψευδο-δημοκρατικές ρυθμίσεις (π.χ. ψευδεπίγραφη επαναφορά ασύλου, ανεμική συμμετοχή των φοιτητών στα πολυπρόσωπα όργανα, κατάργηση Συμβουλίων διοίκησης, αλλά δημιουργία Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων, πρόσβαση οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών στα μεταπτυχιακά) αφήνει αναλοίωτο τον χαρακτήρα του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου του νόμου Διαμαντοπούλου. Ισα-ίσα, τον στηρίζει ακόμα πιο καλά «στα πόδια του» και τον ενισχύει παραπέρα.
Σημειώνουμε τους τρεις κύκλους σπουδών της κακόφημης Διακήρυξης της Μπολόνια, τις πιστωτικές μονάδες, το πτυχίο master για τις πενταετείς αδιάσπαστες σπουδές (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές Σχολές), που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, τις διετείς δομές στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης στα ΑΕΙ, τα δίδακτρα (τέλη φοίτησης) στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), τη χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς, τα περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας που θα συνδέουν τα Πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις και την «τοπική κοινωνία», τα παραρτήματα των ΑΕΙ σε άλλες χώρες (αναλυτικά στην Κόντρα, αρ. φύλ. 923).
Την ίδια στιγμή, ο Γαβρόγλου, επιχειρώντας να διευρύνει το «μέτωπο» (;) των ευνοϊκά διακείμενων στη συγκυβέρνηση, συζητά με τους Προέδρους των ΤΕΙ την αλλαγή της ορολογίας των Ιδρυμάτων [π.χ. απόδοση του τίτλου του πανεπιστημιακού στους διδάσκοντες των ΤΕΙ (μέλη ΔΕΠ), μετονομασία των οργάνων των ΤΕΙ σε αντιστοιχία με εκείνων των Πανεπιστημίων (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, κ.λπ.)]. Παράλληλα, προχωρά τις διαδικασίες για συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη μετονομασία τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Μια ακόμη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ επιχειρείται στα χαρτιά. Η τακτική αυτή δεν έχει μόνο ψηφοθηρικούς σκοπούς. Υλοποιεί την κατεύθυνση της Διακήρυξης της Μπολόνια για τρεις κύκλους σπουδών, εκ των οποίων ο πρώτος (bachelor) είναι τριετής. Η υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών είναι αναπόφευκτη.
Γιούλα Γκεσούλη