Είναι κοινό πλέον μυστικό ότι οι σχολάρχες συνεχίζουν να οργιάζουν παρά την ψήφιση του νόμου Φίλη. Αέρα σίγουρα τους έδωσαν τα μπρος πίσω με το όργανο που θα ελέγχει την καταχρηστικότητα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία έπειτα από το βέτο των «θεσμών» και τον ξεσηκωμό των εμπόρων της γνώσης [αντί των ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ τη νομιμότητα-καταχρηστικότητα των απολύσεων θα ελέγχει «Ανεξάρτητη Αρχή», η οποία θα απαρτίζεται από τρεις Παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ανώτατους δικαστές) με δικαίωμα ψήφου, έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ και έναν των εργοδοτών που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου], αλλά και το ότι το υπουργείο Παιδείας δε θέλει, αλλά και δε μπορεί να τα βάλει με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.
Συνεχείς είναι οι καταγγελίες για αμέτρητες παρατυπίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αυτή τη φορά αναφέρονται σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Αφορούν δε, κυρίως, αυθαιρεσίες σε βάρος του εκπαιδευτικού προσωπικού, που οι σχολάρχες το εκμεταλλεύονται αγρίως και το θεωρούν λίγο-πολύ αναλώσιμο.
Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, οι πιο συνηθισμένες παραβιάσεις που κατέγραψαν η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛΒΕ μέσα σε δυο μόνο μέρες είναι:
♦ Αδήλωτη εργασία, καθώς εργάζονται ως εκπαιδευτικοί άνθρωποι χωρίς νόμιμο διοριστήριο.
♦ Εξαναγκασμός εκπαιδευτικών σε δήθεν εθελούσια παραίτηση για να εργάζονται με μειωμένο ωράριο.
♦ Προσλαμβάνονται παρανόμως νέοι εκπαιδευτικοί, ενώ εργάζονται στο ίδιο εκπαιδευτήριο συνάδελφοι της ίδιας ειδικότητας με μειωμένο ωράριο. Υπάρχουν δύο μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στη Θεσσαλονίκη που το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού εργάζεται με μειωμένο ωράριο!
♦ Σε αρκετά δημοτικά σχολεία της πόλης εργάζονται στο δημοτικό εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστήριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
♦ Σε κάποιες σχολικές μονάδες ασκούν διευθυντικά καθήκοντα εκπαιδευτικοί που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.