Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Ιούνη
  • Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας
  • Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές
  • Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου
  • Χεζμπολά: Επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός για όλο τον Λίβανο και όχι μια περιορισμένη διευθέτηση
  • Αλλος βήχει, άλλος κρυολογεί
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία
Παιδεία

Μετα-Μνημόνιο

Οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούν 2018, 00:00

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022» περιλαμβάνονται και εξαγγελίες για την Παιδεία. Οι εξαγγελίες αυτές περιγράφουν τον οδικό χάρτη των μεταρρυθίσεων στο πλαίσιο του συμφωνημένου με τους ιμπεριαλιστές δανειστές μετα-Μνημόνιου. Αλλες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί, άλλες έχουν δρομολογηθεί με την ψήφιση μάλιστα και σχετικών νόμων (πρόσφατα και με το νόμο για τις λεγόμενες Δομές Υποστήριξης της Εκπαίδευσης) και άλλες είναι απλά γενικόλογα ευχολόγια, με στόχο να θολώσουν τα νερά. Σε κάθε περίπτωση, οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν και αυτές που έχουν εξαγγελθεί, με κάπως συγκεκριμένο περίγραμμα, κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση.
 
Παρά τις φιοριτούρες και τα μεγάλα ωραιοποιημένα λόγια, που επαναλαμβάνονται και στο κείμενο του νέου Μεσοπρόθεσμου [«Ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός θα πρέπει να αποβλέπει κατά προτεραιότητα στην αναστροφή των συνεπειών της μακροχρόνιας ύφεσης, στην ανακοπή του φαινομένου φυγής του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain), στη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων με στόχο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών, των πόρων και μέσων καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης και της έρευνας»], υλοποιούν τις δραστικές περικοπές στην εκπαίδευση -σε προσωπικό και δομές-,  επιβάλλουν τον αυστηρό εποπτικό έλεγχο από την κεντρική εξουσία, εισάγουν την αξιολόγηση με στόχο το φόβο και την υποταγή στις αντιδραστικές αλλαγές, απελευθερώνουν τις δυνάμεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που εργάζονται για τη μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την καπιταλιστική αγορά, ανοίγουν δρόμους για την ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης.
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 
♦ Ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, «εξορθολογισμός» των ωρολόγιων προγραμμάτων με περικοπές μαθημάτων και ωρών, Π.Δ. 79, που καθιερώνει τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 (συν 10% ειδικά στη Δευτεροβάθμια), διαχείριση των εγγραφών από τριμελή επιτροπή με κατάργηση των γεωγραφικών ορίων των σχολείων, ενοποιήσεις ειδικοτήτων, απουσία μόνιμων διορισμών και μαζική απασχόληση αναπληρωτών, κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές, εφαρμογή της «ενταξιακής εκπαίδευσης» στην Ειδική Αγωγή με κατάργηση των Τμημάτων Ενταξης (για να αποφευχθεί τάχα η γκετοποίηση, τα άτομα με ειδικές ανάγκες  ρίχνονται στον Καιάδα των γενικών τάξεων, χωρίς ή υποτυπώδη υποστηρικτική πολιτική), κ.λπ., με στόχο να πάρει σάρκα και οστά ο «κόφτης» με κάθε μέσο.
 
♦ Θεσμοθέτηση πλαισίου «Σχεδιασμού και Αποτίμησης του Εκπαιδευτικού Εργου της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το ΙΕΠ», «Δομές Υποστήριξης» Εκπαίδευσης, Επιλογή Στελεχών της εκπαίδευσης, με στόχο το συγκεντρωτισμό των δομών, τον έλεγχο από την κεντρική εξουσία, την περικοπή δαπανών και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικής μονάδας.
 
♦ «Ανασυγκρότηση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ». Μολονότι η εξαγγελία είναι πολύ γενική και αόριστη, εμείς μπορούμε να πάρουμε γεύση από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για ένα αριστοκρατικό Λύκειο, ειδίκευσης και όχι γενικής μόρφωσης, με την τελευταία τάξη του φροντιστήριο, απόλυτα υποταγμένο στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και υψηλούς ταξικούς φραγμούς με αξιολογικές κρίσεις και διπλές πανελλαδικές εξετάσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν έχει καμιά αξία η εξαγγελία για «νομοθέτηση της 14/χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης».
 
♦ «Δημιουργία νέας δομής και περιεχομένου του Επαγγελματικού Λυκείου. Νέα Προγράμματα Σπουδών. Καθιέρωση και λειτουργία 4ου μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας». Πρόκειται για νέο ρετουσάρισμα της λεγόμενης τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, με στόχο να ανακοπεί η ιστορικά διαμορφωμένη τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακές σπουδές. Με τη γενίκευση της τάξης μαθητείας, οι καπιταλιστές αποκτούν τσάμπα εργατικό δυναμικό. 
 
♦ Δημιουργία διετών δομών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με προνομιακή φοίτηση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη, υπηρετεί τον ίδιο στόχο, την αποτροπή των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από το στόχο της φοίτησης στα Πανεπιστήμια (στο βαθμό που αυτό πραγματοποιούνταν ως τώρα).
 
♦ Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κατάργηση τμημάτων ειδικά των ΤΕΙ, «ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων» με διδακτικό προσωπικό ελαστικών μορφών εργασίας, με στόχους την περικοπή δαπανών, την αξιολόγηση των Τμημάτων και τη σύνδεση με την αγορά.
 
♦ Δημιουργία Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, «διασύνδεση των ερευνητικών φορέων και των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία», «ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας». Ολα αυτά διαμορφώνουν το προφίλ του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου.
 
Από τις εξαγγελίες που λέγεται ότι θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα ξεχωρίζουμε αυτή για τα προσφυγόπουλα: «Ενίσχυση της εκπαίδευσης των προσφύγων, των μεταναστών και των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, των παιδιών Ρομά και των μουσουλμανοπαίδων», «Ενταξη όλων των προσφυγόπουλων στο πρωινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα.  Ηδη λειτουργούν 794 τάξεις υποδοχής σε δημοτικά σχολεία της χώρας και 181 τάξεις σε  δευτεροβάθμια σχολεία».
 
Η διάχυση των προσφυγόπουλων, των παιδιών των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στις συμβατικές τάξεις, χωρίς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές στη διάρκεια λειτουργίας της πρωινής ζώνης του σχολείου (τάξεις υποδοχής, διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό) είναι έγκλημα. Ουσιαστικά ρίχνονται αυτά τα   παιδιά  στον Καιάδα, γιατί στο σχολείο δεν πάει κανείς απλά για να μάθει τη γλώσσα που μιλάει η πλειοψηφία -την ελληνική- αλλά και για να πάρει γνώσεις, να διαμορφωθεί ως προσωπικότητα, να εξελιχθεί μορφωτικά μέχρι και την ανώτατη βαθμίδα και με όχημα αυτά τα εφόδια, στη συνέχεια, να ασκήσει το επάγγελμά του  (στο βαθμό, βεβαίως, που όλα αυτά πραγματοποιούνται στο αστικό σχολείο και τον καπιταλισμό).
 
Είμαστε δε σίγουροι ότι η τακτική αυτή θα καλυφθεί και πάλι με εύηχες φράσεις όπως «συνεκπαίδευση», «προώθηση της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση», μη γκετοποίηση, κ.λπ.
 
Τις «αγαθές» προθέσεις της συγκυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτουν και όσα ήδη συμβαίνουν μέχρι σήμερα. Στο νόμο για τις «Δομές Υποστήριξης», το υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά νομιμοποιεί τις λεγόμενες Δ.Υ.Ε.Π. (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφυγοπαίδων) και μας λέει, πέρα από κάτι προτάσεις-ευχολόγια (με παράλληλες εξαγγελίες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού!!), ότι στην ουσία πρόκειται για Δομές Υποδοχής που θα λειτουργούν προκειμένου να «είναι εντάξει» το ελληνικό αστικό κράτος με τις «υποχρεώσεις» του. Προκειμένου δηλαδή να παρέχει μια υποτυπώδη πρόσβαση σε δημόσια εκπαίδευση.
 
Η λογική του υπουργείου να επιμένει σε σχολεία απογευματινά (όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 139654/ΓΔ4 που τιτλοφορείται «Οργάνωση, λειτουργία, συντονισμός και πρόγραμμα εκπαίδευσης των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.), κριτήρια και διαδικασία στελέχωσης των εν λόγω δομών») είναι δείγμα του πόσο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο υπέρμαχος της ισότητας είναι. Ετσι, στο άρθρο 2 παρ. 3 αναγράφεται ρητά ότι οι Δ.Υ.Ε.Π. που αφορούν προσφυγικό πληθυσμό θα λειτουργούν από τις 14:00 έως τις 18:00 (περισσότερα στην Κόντρα, αρ.φύλ. 965).
 

Οι «κυβερνητικές προτεραιότητες» 2019-2022 στην Παιδεία, όπως αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο

 
• Νομοθέτηση της 14/χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
 
• Εφαρμογή νέου Εβδομαδιαίου Ωρολόγιου Προγράμματος Διδασκαλίας με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Ολιγοθέσιου Δημοτικού και του Ολοήμερου Προγράμματος στα 830 Ολιγοθέσια Δημοτικά (Μονοθέσια, Διθέσια και Τριθέσια) με την εισαγωγή όλων των διδακτικών αντικειμένων που υπάρχουν σήμερα στα 4/θέσια και άνω Δημοτικά.
 
• Σταδιακή μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, από 25 σε 22, σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό. Μείωση σε 25 των μαθητών/τριών των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού του ΓΕΛ και των Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.
 
• Επέκταση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
• Σταδιακή επέκταση σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
• Ανανέωση και εξορθολογισμός των ωρολογίων προγραμμάτων και της διδακτέας ύλης και προετοιμασία νέων προγραμμάτων σπουδών και νέου διδακτικού υλικού.
 
• Πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης και της παιδαγωγικής Freinet στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
 
• Ανασυγκρότηση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ.
 
• Ενίσχυση μη εξετασιοκεντρικών μεθόδων αξιολόγησης των μαθητών/τριών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημιουργικές και συνθετικές εργασίες).
 
• Εφαρμογή προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
 
• Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στην κατεύθυνση της ενταξιακής εκπαίδευσης, με στόχο τη βέλτιστη υποστήριξη και την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με την αύξηση των δομών, τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού προσβάσιμου για ΑΜΕΑ.
 
• Δημιουργία νέας δομής και περιεχομένου του Επαγγελματικού Λυκείου. Νέα Προγράμματα Σπουδών. Καθιέρωση και λειτουργία 4ου μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας σταδιακά σε όλες τις ειδικότητες για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
 
• Δημιουργία διετών δομών που θα δίνουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών εντός των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και στις οποίες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.
 
• Ενίσχυση της εκπαίδευσης των προσφύγων, των μεταναστών και των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, των παιδιών Ρομά και των μουσουλμανοπαίδων.
 
• Ενταξη όλων των προσφυγόπουλων στο πρωινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα.  Ηδη λειτουργούν 794 τάξεις υποδοχής σε δημοτικά σχολεία της χώρας και 181 τάξεις σε  δευτεροβάθμια σχολεία.
 
• Αποτίμηση και επανασχεδιασμός του θεσμού των πειραματικών και των προτύπων σχολείων, με επέκταση των πειραματικών σχολείων και στην επαγγελματική και στην ειδική εκπαίδευση.
 
• Δημιουργία Δικτύου Συστήματος Βιβλιοθηκών σε 1.000 Δημοτικά. Επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
• Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Επιμόρφωσης που θα εξασφαλίζει τη διαρκή επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε συνεργασία με το ΙΕΠ.
 
• Θεσμοθέτηση πλαισίου Σχεδιασμού και Αποτίμησης του Εκπαιδευτικού Εργου της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το ΙΕΠ.
 
• Νομοθετική πρωτοβουλία για νέο θεσμικό πλαίσιο Επιλογής Στελεχών της εκπαίδευσης και σχεδιασμός και θεσμοθέτηση πλαισίου Αξιολόγησής τους, σε συνεργασία με το ΙΕΠ.
 
• Αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
 
• Οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σύνδεσή τους με τα Ερευνητικά Κέντρα σε ενιαίο χώρο, δημιουργία Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας.
 
• Ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων με την πρόσληψη νέων μελών επιστημονικού προσωπικού.
 
• Ανάπτυξη προγραμμάτων υποτροφιών με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και την αξιοποίηση του νέου επιστημονικού δυναμικού.
 
• Κανονικοποίηση και εξορθολογισμός των μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και αυστηρός έλεγχος του κόστους κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος.
 
• Αλλαγές στη Διοίκηση των Πανεπιστημίων: αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικήσεων, επαναφορά πρυτανικού συμβουλίου, φοιτητική συμμετοχή στα όργανα, κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων.
 
• Δυνατότητες για συνδεδεμένα πτυχία (joint degrees).
 
• Ενίσχυση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ενίσχυση του κοινωνικού του ρόλου, αλλαγή των διαδικασιών πρόσβασης.
 
• Απλοποίηση της διαδικασίας σύναψης ατομικών συμβάσεων με στόχο την παύση των εργολαβιών για την τεχνική και διοικητική υποστήριξη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
 
• Ενδυνάμωση της συνέργειας των ελληνικών ιδρυμάτων με ομοταγή ευρωπαϊκά και μη ώστε να προαχθεί η έρευνα, η διδασκαλία και ο πολιτισμός.
 
• Χαρτογράφηση ελληνικών εδρών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και τμημάτων ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ) με σκοπό τη διαβάθμιση αναγκών για την προώθηση της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό (γλώσσα – πολιτισμός).
 
• Λειτουργία των Δομών Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
 
• Υποστήριξη και ανάπτυξη υποδομών ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων.
 
• Ενίσχυση του ερευνητικού προσωπικού της χώρας.
 
• Υποστήριξη των νέων επιστημόνων μέσω υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες, χρηματοδότησης ερευνητικών έργων μεταδιδακτόρων από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που λειτουργεί από το 2016.
 
• Υποστήριξη του ερευνητικού έργου μελών ΔΕΠ/Ερευνητών και προκηρύξεις για την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού από το ΕΛΙΔΕΚ με σκοπό  την ανάσχεση της  φυγής  τους στο εξωτερικό.
 
• Διασύνδεση των ερευνητικών φορέων και των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία με την προκήρυξη Β’ κύκλου της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».
 
• Σχεδιασμός και υλοποίηση εμβληματικών δράσεων σε τομείς εθνικής προτεραιότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται: Πολιτισμός και Επιστήμη, Ιατρική Ακριβείας, Αγροδιατροφή, Κλιματική Αλλαγή.
 
• Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας:
 
α) Δημιουργία και λειτουργία του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Equifund με ειδικό Ταμείο Καινοτομίας για τη δημιουργία και στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων και start ups.
 
β) Στήριξη και ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού τμημάτων R&D εγχώριων επιχειρήσεων και προσέλκυση στην Ελλάδα εταιρειών υψηλής έντασης γνώσης από το εξωτερικό.
 
γ) δημιουργία συστάδων καινοτόμων επιχειρήσεων (clusters) και Κέντρων Ικανοτήτων (competence centers).
 
• Ενίσχυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συνεργασιών μέσω της υλοποίησης Ευρωπαϊκών ή Διακρατικών Συμφωνιών.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Μετα-Μνημόνιο

Νίκησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας
Επόμενο άρθρο

Μετα-Μνημόνιο

Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβάλουν την αξιολόγηση

Σχετικά Αρθρα

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

Παιδεία 28 Μάι 2026, 05:40

Δήμος Αθήνας: Καμιά απάντηση για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την καλή λειτουργία των σχολείων

Παιδεία 26 Μάι 2026, 20:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
Εργατικά

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

2 Ιούν 2026, 20:43
Καταστολή

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

2 Ιούν 2026, 20:21
Διεθνή

Χεζμπολά: Επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός για όλο τον Λίβανο και όχι μια περιορισμένη διευθέτηση

2 Ιούν 2026, 19:31
Κόντρες

Αλλος βήχει, άλλος κρυολογεί

2 Ιούν 2026, 14:14
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει τη στάση αρχών της ιρανικής ηγεσίας

2 Ιούν 2026, 12:53
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

2 Ιούν 2026, 09:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

2 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Τους σάρωσαν τα αντιστασιακά Μποφόρ(ια)

Οι σιωναζιστές «κατέλαβαν» το κάστρο Μποφόρ μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες

1 Ιούν 2026, 19:23
Διεθνή

Το Ιράν σταματάει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέχρι να «συμμαζέψουν» το Ισραήλ

Μπαίνει και η Γάζα στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων

1 Ιούν 2026, 18:50
Διεθνή

Η κατασκευασμένη πραγματικότητα του Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση

1 Ιούν 2026, 11:22
Βαθύ Κόκκινο

Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

1 Ιούν 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

1 Ιούν 2026, 00:01
Καταστολή

Επιστροφή στην εποχή Πιουριφόι με ωμή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διατάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξαναβάλει στη φυλακή τον Αλ. Γιωτόπουλο

31 Μάι 2026, 09:34
Εργατικά

Ο Δημήτρης Αντωνίου συνεχίζει ανυποχώρητος να διεκδικεί την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσής του από το ΕΚΠΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2 Ιουνίου 11 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών 

31 Μάι 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάη

31 Μάι 2026, 00:01
Αγροτικά

Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη

Επλήγη για πρώτη φορά και η Αρκαδία (δύο εστίες μέχρι στιγμής)

30 Μάι 2026, 10:45
Καταστολή

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

30 Μάι 2026, 08:45
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

30 Μάι 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

1824: Ψηφίζεται στην Αγγλία νόμος που αναγνωρίζει το δικαίωμα της απεργίας.

1934: Συγκρούσεις αστυνομίας – κομμουνιστών που προσπάθησαν να συγκροτήσουν αντιφασιστικό συνέδριο, δύο τραυματίες, πολλές συλλήψεις.

1964: Ομάδα ακροδεξιών εισβάλλει σε συνεδρίαση της Βουλής και ξυλοκοπείται από βουλευτές.

1969: Ανευρίσκεται εκρηκτικός μηχανισμός της ΔΑ στην οδό Πανεπιστημίου.

1982: Βόμβες σε τρεις αμερικανικές τράπεζες (ΕΛΑ).

1989: Βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν αν Μεν (Πεκίνο).

2003: Περισσότεροι από εκατό μεταλλωρύχοι αρχίζουν απεργία πείνας στα μεταλλεία της «TVX» στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ζητώντας να μείνουν ανοιχτά και να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Την ανάγκη να υπάρξει μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. «Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, η βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι, με ελέγχους και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημειώνοντας όμως ότι σε μια ελεύθερη οικονομία οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ή και δεν τα βγάζει καθόλου πέρα». «Δεν λέει κανείς να μην κερδίζουν οι επιχειρήσεις, γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις πηγαίνουν μπροστά όταν έχουν κέρδος. Αλλά μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Καλά, αυτός δεν είναι που ως τώρα έχει «υπογράψει» κάμποσες «εθνικές συμφωνίες μείωσης των τιμών»; Αυτός είναι, δεν κάνετε λάθος. Μα αφού έχουν ήδη συναφθεί τέτοιες συμφωνίες, γιατί χρειάζεται και άλλη μία; Πώς αλλιώς θα κάνει ντόρο ο πολιτικός σαλταδόρος και γυρολόγος κομμάτων; Φίδια πουλούσε τις προηγούμενες φορές, φίδια πουλάει και τώρα. Κι ένας φιδέμπορας της αστικής πολιτικής δεν κουράζεται ποτέ. Πουλάει φίδια στο «λαουτζίκο» και την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους καπιταλιστές, τους στυλοβάτες της «πατρίδας»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Μετα-Μνημόνιο

    17Ν
    • Μετα-Μνημόνιο

      Εφετείο 17Ν
  • Μετα-Μνημόνιο

    ΕΛΑ
    • Μετα-Μνημόνιο

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Μετα-Μνημόνιο

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Μετα-Μνημόνιο

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Μετα-Μνημόνιο

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Μετα-Μνημόνιο

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Μετα-Μνημόνιο

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Μετα-Μνημόνιο

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Μετα-Μνημόνιο

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Μετα-Μνημόνιο

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μετα-Μνημόνιο

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μετα-Μνημόνιο

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Μετα-Μνημόνιο

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Μετα-Μνημόνιο

      Μετα-Μνημόνιο

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Μετα-Μνημόνιο

      Μετα-Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Μετα-Μνημόνιο

      Μετα-Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Μετα-Μνημόνιο

      Μετα-Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Μετα-Μνημόνιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Μετα-Μνημόνιο

    Μετα-Μνημόνιο

    Ποιοι είμαστε
  • Μετα-Μνημόνιο

    Μετα-Μνημόνιο

    Επικοινωνία
  • Μετα-Μνημόνιο

    Μετα-Μνημόνιο

    Όροι χρήσης
  • Μετα-Μνημόνιο

    Μετα-Μνημόνιο

    Ποιοι είμαστε
  • Μετα-Μνημόνιο

    Μετα-Μνημόνιο

    Επικοινωνία
  • Μετα-Μνημόνιο

    Μετα-Μνημόνιο

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo