Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 27 Ιούνη
  • Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση
  • Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
  • Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες
  • Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβάλουν την αξιολόγηση
Παιδεία

Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιβάλουν την αξιολόγηση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούν 2018, 00:00

Οι εργαζόμενοι δεν είναι τόσο αφελείς όσο πιστεύει η συγκυβέρνηση. Βιώνουν καθημερινά μια απίστευτη βαρβαρότητα σε όλα τα επίπεδα και στα μάτια τους έχει απαξιωθεί η υποσχεσιολογία των αστών πολιτικών. Τα πρακτικά αποτελέσματα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» (ανεργία, αδιοριστία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περικοπές μισθών και συνεχείς περικοπές συντάξεων, κ.λπ) τα ζουν και αντιλαμβάνονται τη σημασία τους, έστω κι αν οι διαχειριστές του συστήματος προσπαθούν να τους περδικλώσουν με γενικούς και «ουδέτερους» οικονομικούς όρους.
 
Ειδικά, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, πέραν όλων των άλλων που υφίσταται γενικά η εργαζόμενη κοινωνία, έχουν βιώσει τον μπαμπούλα των «διαθεσιμοτήτων» και των μαζικών απολύσεων εν μια νυκτί (π.χ. ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, διοικητικοί υπάλληλοι Πανεπιστημίων) και κατόρθωσαν να ακυρώσουν αυτήν την πολιτική με σκληρό, μακροχρόνιο αγώνα, που τους εφοδίασε με πολύτιμη εμπειρία.
 
Οι προσπάθειες όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, τελευταία στη σειρά των οποίων μέχρι στιγμής είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καλύπτονταν πάντοτε πίσω από έννοιες και φράσεις, όπως «κινητικότητα», «αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα», «αξιολόγηση ώστε το δημόσιο να επιτελεί το έργο του της προσφοράς στον πολίτη», «μη τιμωρητική αξιολόγηση, αλλά βελτίωση της απόδοσης», «προγραμματισμός και αποτίμηση», κ.λπ. Με τη «γλώσσα» αυτή, οι πολιτικοί υπηρέτες του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου επιχειρούν να θολώσουν τις πραγματικές προθέσεις τους, αλλά και να καταστήσουν συμμάχους τους στο έργο των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων στο δημόσιο και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών (που τελικά θα πλήξει τους εργαζόμενους στο σύνολό τους), τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Πατούν πάνω στο γεγονός ότι η πλειοψηφία της εργαζόμενης κοινωνίας δεν έχει ταξική συνείδηση και επομένως συγχέει την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου, που είναι ευθύνη του αστικού κράτους, καθώς και τη συμπεριφορά επίορκων δημόσιων υπάλληλων, με το σύνολο των εργαζόμενων στο δημόσιο, που στο κάτω-κάτω είναι ανήμποροι να υπερνικήσουν το γραφειοκρατικό τέρας που στραγγαλίζει και τους ίδιους, ενώ ζητούμενο είναι και ο συλλογικός ταξικός αγώνας.
 
Ο «κόφτης» στο δημόσιο τομέα -σε προσωπικό και υπηρεσίες- είναι ψηλά στην ατζέντα της «δημοσιονομικής στρατηγικής» και όχημα για την εφαρμογή του είναι και πάλι η «αξιολόγηση». Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να την εφαρμόσουν με τις γνωστές ίντριγκες της Γεροβασίλη και τώρα επανέρχονται ενόψει και της τέταρτης αξιολόγησης από τους ιμπεριαλιστές δανειστές. Μάλιστα, προκειμένου να πείσουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο να αποδεχθούν την αξιολόγησή τους που υποκρύπτει την μελλοντική καρατόμησή τους, θεσπίζουν ρυθμίσεις τάχα «αυτοαξιολόγησης» (εκπαίδευση) ή και συμμετοχής τους στην αξιολόγηση των προϊσταμένων τους.
 
Παρόλ’ αυτά δεν είναι και πάλι βέβαιη η θετική έκβαση των προσπαθειών τους, διότι, όπως προείπαμε, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι «ψυλλιασμένοι».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κείμενο της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που παραθέτουμε:
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 
 ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΩ
 
«[Η] πρώτη αξιολόγηση το 2016 […] ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά, χωρίς να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα […] Δεν είπαμε ότι […] ολοκληρώθηκε σε όλο τον δημόσιο τομέα […] Οταν αντιμετωπίσαμε πια όλο αυτό το δαιδαλώδες τοπίο […] είδαμε ότι ένας είναι ο τρόπος […] Δημοπρατείται το έργο της ηλεκτρονικής αξιολόγησης […] ακριβώς για να υπερκεράσουμε όλες αυτές τις αγκυλώσεις».  Ο. Γεροβασίλη, 25/1/2018
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν κατάφερε πέρσι να ικανοποιήσει τη μνημονιακή απαίτηση για αξιολόγηση στο δημόσιο, παρά την επαίσχυντη τροπολογία Γεροβασίλη, με την οποία για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε τιμωρία για απεργούς (αξιολογητές). Η αξιολόγηση ακυρώθηκε στην πράξη από το αρραγές μέτωπο των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, σε ποσοστό άνω του 70%.
 
Οι «θεσμοί» αντιλήφθηκαν το ολοκληρωτικό φιάσκο και το μνημονιακό αυτό προαπαιτούμενο μεταφέρθηκε από την 3η στην 4η αξιολόγηση του Μνημονίου.
 
Η κυβέρνηση ομολογεί ότι για να σπάσει το μέτωπο της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων, υιοθέτησε τις μεθόδους Αρβανιτόπουλου-Μητσοτάκη: δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει η αξιολόγηση.
 
Θυμόμαστε πολύ καλά ότι για πρώτη φορά ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στη μεγάλη απεργία μας το 2013. Οταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν τα στοιχεία μας από τις υπηρεσίες των ΑΕΙ λόγω απεργίας, άνοιξαν μια πλατφόρμα «αυτό-απογραφής» για να υπερβούν το εμπόδιο και να σπάσουν το συλλογικό μας μέτωπο. Κι όταν συνεχίσαμε να αντιστεκόμαστε, προχώρησαν και σε μια εκβιαστική τροπολογία. Οι τότε κυβερνητικοί συνδικαλιστές, πλειοψηφία του ΔΣ, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αυτό-απογραφούμε. Για να καταλήξουν τελικά στη θέση που τους άξιζε, καθαιρεμένοι από τους εργαζόμενους.
 
Θυμόμαστε πολύ καλά ότι τότε, η υποβολή των στοιχείων μας στην πλατφόρμα άνοιγε το δρόμο για την εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου της διαθεσιμότητας. Αντίθετα, η άρνηση αυτό-απογραφής και τα δικαιώματά μας διασφάλιζε, και μπλόκαρε τις διαθεσιμότητες-απολύσεις: μείωσε τον αριθμό των διαθέσιμων κατά τον αριθμό των μη απογραφέντων και παρεμπόδισε τις απολύσεις, για να φτάσουμε τελικά στη νίκη: και την επιστροφή όλων στη δουλειά και την ακύρωση της τροπολογίας κατά των μη απογραφέντων.
 
ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
 
«…Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω στην οποία συνεχώς προστίθενται τα ψηφιακά οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου […] μαζί με τα περιγράμματα θέσης εργασίας και την αξιολόγηση των δομών. Στην ίδια πλατφόρμα στηρίζεται το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και το σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων […] το ίδιο αυτό σύστημα οδηγεί στην ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού […] Προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση, […] να απασχολεί όσους χρειάζεται, εκεί που πραγματικά τους χρειάζεται. Παράλληλα, εργαζόμαστε για το νέο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS). Τις επόμενες ημέρες δημοπρατούμε ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο […] θα δημιουργήσει σε μία ψηφιακή πλατφόρμα τον υπηρεσιακό φάκελο κάθε υπαλλήλου».  Ο. Γεροβασίλη, 6/6/2018.
 
Η αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, οι Οργανισμοί φορέων του δημοσίου, το ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης, ο νόμος περί υποχρεωτικής κινητικότητας, κ.α. ένα στόχο έχουν όπως ευθαρσώς λέει η κυβέρνηση: «μικρό, ευέλικτο δημόσιο», με τις εν δυνάμει κερδοφόρες υπηρεσίες να ξεπουλιούνται στους ιδιώτες, και τις υπόλοιπες να λειτουργούν με μεταφερόμενους υπαλλήλους, από φορέα σε φορέα κι από νομό σε νομό. Ηδη οι συνάδελφοί μας από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που συγχωνεύονται, ενημερώνονται για την προσεχή υποχρεωτική μετακίνησή τους («κι άμα σας αρέσει, αλλιώς παραιτηθείτε»…) που θα συνεπάγεται ακόμα και την αλλαγή νομού εργασίας και κατοικίας.
 
Η ένταξη του υπηρεσιακού φακέλου μας σε μια ενιαία βάση προσωπικών δεδομένων (ηλεκτρονικό φακέλωμα με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών), θα διευκολύνει και τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να τον χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν: διαθεσιμότητες, απολύσεις, μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις, περικοπές μισθών, υπηρεσιακών εξελίξεων, κ.α. Ο,τι στο παρελθόν μπορούσε να μπλοκαριστεί με απεργίες και κινητοποιήσεις, θα είναι στη διάθεσή τους πια για να αποφασίζουν κεντρικά το εργασιακό μας μέλλον.
 
Εχοντας την εμπειρία της πλατφόρμας αυτοαξιολόγησης επί απεργίας, ξέρουμε πολύ καλά τι συνεπάγεται το να δίνεις τη συναίνεσή σου στην επεξεργασία των στοιχείων σου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κερδίζεις μόνο όταν αντιστέκεσαι.
 
ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
 
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
 
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑ
 
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΙΣΗΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ, ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
 
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΠΙΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
 
ΥΓ: Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με άλλο κειμενό της ενημερώνει για την άθλια τακτική των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του ΚΣ της Ομοσπονδίας, όπως και για την τακτική των μελών της ΠΑΣΚΕ, που επειδή έχουν αντιληφθεί τον εξευτελισμό τους λόγω της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, το παίζουν ότι ψηφίζουν «κατά συνείδηση» και επομένως δεν μπορεί να τους χρεώσει κανείς ότι στο σύνολό τους είναι υπέρ της αξιολόγησης.
 
Η δε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ( ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας) έχει βγάλει ένα επαίσχυντο κείμενο, δηλώνοντας ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης «για να μην επικρατήσουν οι πρακτικές της ευνοιοκρατίας για τους λίγους του συστήματος» και καλεί σε «μάχη για δίκαια και αντικειμενική αξιολόγηση», διότι, λέει, οι νόμοι 4369/2016 και 4533/2018 «έχουν πολλές σύγχρονες καινοτόμες διατάξεις προοδευτικού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών».
 
Τελικά, η απόφαση που βγήκε από τη συνεδρίαση του ΚΣ ήταν κατά της αξιολόγησης με ψήφους 6-5 (στους 15) της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο ΕΚΠΑ και του ΠΑΜΕ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία
Επόμενο άρθρο Αξιολόγηση σχολείων από ιδιωτική εταιρία!

Σχετικά Αρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 19:40

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 08:31

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

Παιδεία 25 Ιούν 2026, 05:54

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παιδεία 24 Ιούν 2026, 18:52

Υπό διωγμόν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί – Διώκονται ξανά οι Ζ. Γκέρτσος και Π. Χουντής

Εργατικά 24 Ιούν 2026, 12:30

Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 23 Ιούν 2026, 20:15
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

27 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

27 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση

26 Ιούν 2026, 20:29
Παιδεία

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

26 Ιούν 2026, 19:40
Κόντρες

Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες

26 Ιούν 2026, 19:30
Πολιτική

Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Απ' αφορμή τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Τσίπρα

26 Ιούν 2026, 13:47
Διεθνή

Η Χεζμπολά χτύπησε τους σιωναζιστές που (ξανα)παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός

26 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

26 Ιούν 2026, 08:31
Διεθνή

Γλίτωσε το βέτο, όχι και το αλεξίσφαιρο τζάμι

26 Ιούν 2026, 07:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούνη

26 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Εξακολουθούν να βυσσοδομούν οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

25 Ιούν 2026, 22:09
Κόντρες

Χωρίς τη φινέτσα του κονσιλιέρε

25 Ιούν 2026, 19:24
Διεθνή

Τα βρόμικα σχέδια του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ για αφοπλισμό της Παλαιστινιακής Αντίστασης θα αποτύχουν

Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης: Η συνείδηση του λαού μας και της ελεύθερης, επαναστατικής νεολαίας του θα σταθεί απέναντι στους μηχανορράφους

25 Ιούν 2026, 14:23
Πολιτική

Πίσω έχει η Κοβέσι την ουρά

25 Ιούν 2026, 13:38
Διεθνή

Ενας «θολωμένος» Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα των Ρεπουμπλικανών

25 Ιούν 2026, 10:02
Παιδεία

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

25 Ιούν 2026, 05:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούνη

25 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς…

24 Ιούν 2026, 21:02
Παιδεία

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

24 Ιούν 2026, 18:52
Καταστολή

ΕΙΝΑΠ: Υστατη έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας Α. Χατζή

24 Ιούν 2026, 18:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

1907: Καθιερώνεται το εκλογικό βιβλιάριο στην Ελλάδα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα.

1986: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει παράνομη τη βοήθεια των ΗΠΑ στους Κόντρας (Νικαράγουα).

1994: Βόμβα και βίαια επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων.

1999: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

“Το PosoKanei είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών που δημιούργησε η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Ο καταναλωτής κοιτάζει ποιες είναι οι τιμές σε κάθε είδος και παίρνει μια απόφαση για το πού μπορεί να ψωνίσει φθηνότερα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να γκρινιάζουν, θα έπρεπε να πουν μπράβο που το κάναμε”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε πως είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρέπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από τις καταναλωτικές οργανώσεις. “Θέλουμε να συμβάλλουμε να υπάρξει καταναλωτική συνείδηση στους πολίτες και να συνεργαστούμε με το καταναλωτικό κίνημα. Είμαστε από την ίδια μεριά του λόφου”, τόνισε χαρακτηριστικά. Για το αν η δημιουργία αυτής της εφαρμογής είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το να γνωρίζει ο πολίτης είναι αποδοχή ότι δεν κάνουμε τίποτα; Σε όλες τις χώρες το καταναλωτικό κίνημα επιβάλει πράγματα και έχει ισχύ, εδώ είναι περιορισμένη η παρεμβατικότητα του. Αντί να πολιτικολογούν ορισμένοι, θα έπρεπε να αναδεικνύουν ορισμένα πράγματα, εκθέτοντας όσους προσπαθούν να αισχροκερδίσουν. Ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, θα βοηθούσε και θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Μια βδομάδα μετά τη φιέστα του μεγάρου Μαξίμου, όπου «παρουσιάστηκε» στον Μητσοτάκη το PosoKanei για να εισπράξει το θαυμασμό του και τα θερμά του συγχαρητήρια, κατεβαίνει ο πήχυς. «Πώς κάνετε έτσι, ρε παιδιά, μια πλατφόρμα ενημέρωσης είναι, για να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση», λέει ο πολιτικός γυρολόγος Θεοδωρικάκος, αποσυνδέοντας πλήρως το PosoKanei από την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο λαός κάτι τέτοιες συμπεριφορές τις λέει «βάζω την ουρά στα σκέλια». Ο Μητσοτάκης δεν μοίραζε συγχαρητήρια για την «πραγματικά εξαιρετική και πολύ χρήσιμη εφαρμογή», με την οποία «από σήμερα ο έλληνας καταναλωτής αποκτά ένα ακόμα «όπλο» στη μάχη κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής»; Πολιτική αλητεία και κυνισμό του αισχίστου είδους χαρακτηρίσαμε αυτή την τοποθέτηση. Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι ο καταναλωτής «θα γνωρίζει πια στην κυριολεξία πόσο κάνει κάθε προϊόν σε πραγματικό χρόνο, θα μπορεί να συνθέτει το δικό του καλάθι, να συγκρίνει τιμές, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και με αντίστοιχα προϊόντα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα τι και πού έχει συμφέρον να κάνει τις αγορές του»; Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι «είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει τον ανταγωνισμό»; Τώρα όλα αυτά τα έβαλαν… να μην πούμε που. Εκαναν γαργάρα με ταβανόπροκες. Γιατί; Γιατί διαπίστωσαν ότι η αλήτικη προπαγάνδα έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε κατακούτελα. Ο κόσμος βρίζει. Ακόμα και τα αστικά μίντια δεν βρήκαν κάτι που να τους επιτρέπει να στηρίξουν την προπαγάνδα του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου. Στις πιο ευνοϊκές περιπτώσεις κατέληγαν σε ένα «καλό είναι, αλλά η ακρίβεια…». Γι’ αυτό και αναδιπλώνονται. Το μόνο που έμεινε είναι ένα επικοινωνιακό φιάσκο και τα λεφτά που έβγαλε η εταιρία που έφτιαξε το πρόγραμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo