Με αιτιολογία την οικονομική κρίση, η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Mariastella Gelmin είχε ανακοινώσει τον Μάιο το κόψιμο 42.000 θέσεων εκπαιδευτικών και 15.000 θέσεων βοηθητικού προσωπικού (καθαριστές, θυρωροί, γραμματειακοί υπάλληλοι). Από τους εκπαιδευτικούς, οι 30.000 υποχρεώθηκαν σε σύνταξη, ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρόγραμμα της «μίνι αναπλήρωσης» για 13.000 εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αφορά τους αναπληρωτές που εργάστηκαν το προηγούμενο έτος, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν το «συμβόλαιο διαθεσιμότητας». Δηλαδή, με τα χρήματα του ταμείου ανεργίας (περίπου 886,00 ευρώ για 8 μήνες ή για 12, αν πρόκειται για εργαζόμενο άνω των 50 ετών) θα απασχοληθούν, εφόσον κληθούν, σε υποστηρικτικές σχολικές θέσεις-εργασίες. Οποιος αρνηθεί χάνει τα «πολύτιμα μόρια» που θα τον φέρουν μπροστά, στη μεγάλη ουρά των άνεργων εκπαιδευτικών. Για τους υπόλοιπους ανέργους αλλά και για το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων δεν γίνεται κανένας λόγος.
Από τα τέλη Αυγούστου οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε όλες τις ιταλικές πόλεις. Εχουν στηθεί αντίσκηνα έξω από τα κατά τόπους Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται συμβολικές καταλήψεις κτιρίων ενώ δύο εκπαιδευτικοί στη Μεσίνα της Σικελίας έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή απεργία πείνας. Καθημερινά και μέσα από τα μπλογκ υπάρχει ενημέρωση για τις συγκεντρώσεις και τις ανάγκες των διαδηλωτών. Καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς να μην ενδώσουν στα αιτήματα του υπουργείου και κανείς να μην υπογράψει τα συμβόλαια διαθεσιμότητας. Μαζί τους βρίσκονται φοιτητές, γονείς αλλά και ομάδες κομμουνιστών και αναρχικών.
Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων, η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να μεταβεί διά θαλάσσης στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων της Νάπολης, λόγω του πλήθους που είχε μπλοκάρει τους δρόμους εισόδου και εξόδου. «Πληρώνουμε τη δική τους κρίση» και «Κάτω τα χέρια σας από τη δημόσια παιδεία» είναι μερικά από τα συνθήματα που διαβάσαμε στα πανό των διαδηλωτών. Πρόσβαση δεν επιτράπηκε ούτε στους δημοσιογράφους από τους οποίους ζητούν: «Να πείτε την αλήθεια για την κατάστασή μας: εργασιακά όμηροι, κενές θέσεις στα σχολεία που κινδυνεύουν να κλείσουν». Για όλα αυτά η υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει: «Εξω η πολιτική από τα σχολεία»!
ΥΓ: Στο διάταγμα που μειώνει τις θέσεις εργασίας στα σχολεία καθορίζεται και μάξιμουμ 30% των θέσεων ανά σχολείο για μετανάστες.