Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
  • «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
  • Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
  • Σαν σήμερα 6 Ιούλη
  • Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μπροστά στην απεργία
Παιδεία

Εκπαίδευση

Μπροστά στην απεργία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Σεπ 2013, 00:00

Ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν από ένα θερμό φθινόπωρο στην εκπαίδευση. Οι καθηγητές βρίσκονται μπροστά στην απεργία διάρκειας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας αποφασίζουν τούτη τη βδομάδα εάν και με ποιο ρυθμό θα συντονίσουν το δικό τους απεργιακό βήμα και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ άρχισαν ήδη τα όργανα με απεργίες των διοικητικών υπάλληλων, των μελών ΔΕΠ και αναστολές λειτουργίας (το χορό σέρνουν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο).

Η εκπαίδευση έχει κάθε λόγο να εξεγερθεί. Με ένα καυτό φθινόπωρο να ζεματίσει την κυβέρνηση, τις μνημονιακές πολιτικές, να υπερασπίσει το δημόσιο σχολείο, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στη δουλειά, σπάζοντας την τρομοκρατία των απολύσεων.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν χίλια δίκαια με το μέρος τους. Τούτα τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έγινε δυσβάσταχτη, η άγρια επίθεση ενάντια στο δημόσιο σχολείο και τους εργαζομένους του ξεπέρασε κάθε όριο.

♦ Τα σχολεία με χίλια βάσανα στέκονται στα πόδια τους, αφού οι έτσι κι αλλιώς λειψές λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 70%.

♦ Χιλιάδες σχολεία έβαλαν λουκέτο ή υποβιβάστηκαν, ενώ το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων-υποβιβασμών σχολικών μονάδων δεν έχει τέλος. Οι μαθητές έχασαν το σχολειό της γειτονιάς τους, του χωριού τους και στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στις μαύρες λίστες των «πλεοναζόντων», με άμεσο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Το υπουργείο Παιδείας κινείται με αστρονομικές ταχύτητες ως προς τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Με τροπολογία που κατέθεσε στο κακόφημο νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων με 28 και 30 μαθητές (25+10%).

♦ Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο στην εκπαίδευση. 10.000 (από τους 12.000) εκπαιδευτικοί-αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρυσι στα σχολεία πύκνωσαν ήδη τις στρατιές των ανέργων. Μόνο 2.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν φέτος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι, εάν προσληφθούν, θα είναι προϋποθέσεων ΕΣΠΑ, δηλαδή θα ψωμολυσσούν με 350 ευρώ το μήνα.

♦ Το καλοκαίρι με μια υπογραφή πετάχτηκαν έξω από την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση 2.000 καθηγητές και καταργήθηκαν 46 ειδικότητες, ο μαθητικός πληθυσμός των οποίων χαρίστηκε στα γεράκια των ιδιωτικών «μαγαζιών» του είδους.

♦ Κάθε μέρα, με την αύξηση του διδακτικού ωράριου κατά δύο ώρες στη δευτεροβάθμια, με ανασκευές των αναλυτικών προγραμμάτων και των αναθέσεων διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων ανάμεσα στους διάφορους κλάδους εκπαιδευτικών, με την προσθαφαίρεση μαθημάτων, την κατάργηση οργανικών θέσεων, το λουκέτο στα σχολεία, κ.λπ. διευρύνεται η δεξαμενή των «υπεράριθμων», των «πλεοναζόντων». Η τρομοκρατία της διαθεσιμότητας, που αποτελεί προθάλαμο της απόλυσης, βασιλεύει. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής σε τούτο τον εργασιακό μεσαίωνα.

♦ Το φθινόπωρο θα φέρει και τη γενίκευση της «αξιολόγησης», που θα αποτελέσει το μοχλό για τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις. Αλλος ένας βραχνάς θα πνίξει τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία θα οδηγηθούν στην κατηγοριοποίηση, με βαριές συνέπειες και για τους μαθητές τους.

♦ Στο βαρύ τρομοκρατικό κλίμα προστέθηκε και το αναβαθμισμένο φασιστικό πειθαρχικό δίκαιο και οι εκπαιδευτικοί, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, γίνονται στόχοι κακόβουλων καταγγελιών, που οδηγούν σε πειθαρχικές διώξεις και αργία.

♦ Νέοι, σκληροί ταξικοί φραγμοί υψώθηκαν μπροστά στους μαθητές, ειδικά στα παιδιά που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», που ψηφίσθηκε από το συντεταγμένο λόχο της συγκυβέρνησης, έφτιαξε ένα σχολείο για την ελίτ, βαθιά αντιδραστικό, ξεζουμισμένο από κάθε ίχνος γενικής μόρφωσης, προσανατολισμένο στην ειδίκευση και στην κατηγοριοποίηση των μαθητών (διατηρούνται οι δυο τύποι Λυκείων), ένα Λύκειο μαθητοδιώκτη, απέραντο εξεταστικό κέντρο. Στόχος του συστήματος είναι να μη βρουν δικαίωση τα όνειρα της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στόχος είναι αυτή να οδηγηθεί από πολύ νωρίς έξω από το σχολείο και αμόρφωτη (με τη σχετική έννοια του όρου, στο πλαίσιο του αστικού σχολείου), μισοειδικευμένη-μισοκαταρτισμένη να ριχτεί στην αγκάλη των καπιταλιστών ή την ανεργία.

♦ Η μεγάλη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το «σχέδιο Αθηνά» συμπληρώνει με τη σειρά της την προσπάθεια του αστισμού να αποκοπεί η μεγάλη μάζα της νεολαίας από τα Πανεπιστήμια.

♦ Η μέγγενη γύρω απ’ τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει σφίξει απίστευτα. Τα αποθεματικά τους φαγώθηκαν με το «κούρεμα» και οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου έβαλαν ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, εξωθώντας το να μετατραπεί σε επιχείρηση. Τώρα ήρθε η σειρά και των διοικητικών του υπάλληλων. Περίπου 1800 άτομα απειλούνται άμεσα με διαθεσιμότητα, με συνέπεια τα ιδρύματα να αδυνατούν να λειτουργήσουν.
 

Ολη η εκπαίδευση πρέπει να μπει δυνατά στην απεργία

Τούτη τη στιγμή, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε μια κηρυγμένη απεργία διάρκειας, που έχει ταρακουνήσει όλο τον αστισμό και τους σφουγγοκωλάριούς του, απ’ ό,τι φαίνεται ήδη από τις κραυγές αγωνίας τους από τα τηλεπαράθυρα.

Τούτη τη στιγμή δεν έχουν νόημα οι επικλήσεις των τυχόν αδυναμιών, κάτω απ’ τις οποίες πάρθηκε η απόφαση. Και σίγουρα αυτές δεν είναι υπόθεση των εχθρών του κινήματος (εσωτερικών και εξωτερικών). Η αναφορά σ’ αυτές έχει νόημα, όταν γίνεται για την υπέρβασή τους, για τη διόρθωσή τους, ώστε όλες οι δυνάμεις, όλοι οι καθηγητές να μπουν δυνατά και αποφασιστικά στη μάχη. Προωθητικά λειτουργεί και η αγανάκτηση μετά τη φασιστικού τύπου επιστράτευση, ώστε να μείνει ανέπαφη η «ιερή αγελάδα» των πανελλήνιων εξετάσεων.

Η προοπτική της νίκης θα έρθει πιο κοντά, αν πεταχτεί στα σκουπίδια η επικίνδυνη νοοτροπία της ανάθεσης και μπει φραγμός στην υπονομευτική δράση της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Οι καθηγητές πρέπει να μετρήσουν εχθρούς και «φίλους», παραδειγματιζόμενοι από το φιάσκο της εξαγγελθείσας απεργίας στις εξετάσεις. Και βεβαίως, αν θέλουν να πετύχουν, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα, για τις πιο σκληρές καταστάσεις και –γιατί όχι;– για μια νέα επιστράτευση. Κανέναν δεν πρέπει να πείθουν οι διαβεβαιώσεις Αρβανιτόπουλου περί του αντιθέτου, όταν θα σφίξουν τα ζόρια και η απεργία τραβήξει σε μάκρος. Το στοίχημα, λοιπόν, τότε θα είναι: υποταγή στην αστική νομιμότητα ή ανυπακοή; Το δεύτερο επιτάσσει τη δημιουργία από τώρα των όρων, ώστε αυτή –η ανυπακοή– να γίνει πράξη και να μη μείνει μια κούφια δημαγωγική κραυγή.

Το απεργιακό μέτωπο οφείλουν να πυκνώσουν και οι δάσκαλοι. Οταν το σπίτι του αδερφού σου καίγεται, είναι αναπόφευκτο ότι θα έρθει και η δική σου σειρά. Αλλωστε, η πρωτοβάθμια δεν υστερεί σε προβλήματα. Δεν πρόκειται, συνεπώς, για μια απεργία συμπαράστασης σε κάποιους εργαζόμενους, για μια απεργία απλώς αλληλεγγύης. Ούτε, βεβαίως, για μια ακόμη προειδοποιητική απεργία, σαν αυτές που έκαναν οι εργαζόμενοι τα δυο προηγούμενα χρόνια υπό τις σημαίες των ξεπουλητάδων γραφειοκρατών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για μια υπόθεση καταδικιά τους, αφού όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Η μάχη πρέπει να δοθεί μαζικά και πολύ δυναμικά, ώστε να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση και το σύστημα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νίκης. Γι’ αυτό, οι δάσκαλοι, αν θέλουν να τιμήσουν το ρόλο τους ως δημόσιοι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν σ’ αυτή τη φάση, ν’ αποφασίσουν τίποτε λιγότερο από πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μαζί με τους καθηγητές. Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για αποδυνάμωση του μετώπου, ενώ θα δοθεί λαβή στα παπαγαλάκια του αστισμού να πυκνώσουν τη γκεμπελική τους προπαγάνδα ενάντια στην απεργία.

Η υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου είναι και υπόθεση των μαθητών. Τα παιδιά δεν είναι κλεισμένα στη γυάλα. Βιώνουν στο πετσί τους την αγωνία της επιβίωσης, βλέπουν την καθημερινή μάχη των γονιών τους να στηρίξουν με νύχια και δόντια τα όνειρα των παιδιών τους, που τώρα γίνονται σκόνη με τον μαθητοκτόνο νόμο για το «νέο Λύκειο», νιώθουν πως γι’ αυτά το μέλλον προδιαγράφεται μαύρο κι άραχνο. Εχουν στην οικογένειά τους, στον περίγυρό τους, απολυμένους, άνεργους, κακοπληρωμένους, «μαύρους» εργαζόμενους, απελπισμένους που έχασαν κάθε ελπίδα και οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στη μίζερη λογική των «χαμένων μαθημάτων». Η κυβέρνηση, η τρόικα, ολόκληρο το αστικό σύστημα έχει προγράψει τη ζωή τους. Στον αγώνα των δασκάλων τους δεν πρέπει να είναι «απέναντι», ούτε απλά συμπαραστάτες. Πρέπει να είναι συμμαχητές. Εχουν όλη την ωριμότητα γι’ αυτό. Οι συμμαθητές τους των περασμένων μαθητικών καταλήψεων δεν διέθεταν τίποτε παραπάνω απ’ τη δική τους γενιά, ίσα-ίσα που τώρα οι λόγοι για να παλέψεις έγιναν αμέτρητοι.

Η νίκη των εκπαιδευτικών θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, που υπέστησαν συσσωρευμένες ήττες όλη αυτή την περίοδο. Αν η εργαζόμενη κοινωνία θέλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών της στη μόρφωση, αν θέλει να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, αν δε θέλει να δει τον κατήφορο να παίρνει κι άλλη κλίση και στα δικά της εργασιακά δικαιώματα, τότε πρέπει να στηρίξει τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Να τον στηρίξει με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Εκπαίδευση

4η δίκη ΣΠΦ – 18η συνεδρίαση, Τρίτη 10.9.13
Επόμενο άρθρο

Εκπαίδευση

4η δίκη ΣΠΦ – 19η συνεδρίαση, Δευτέρα 16.9.13

Σχετικά Αρθρα

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

Εργατικά 5 Ιούλ 2025, 07:49

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

Εργατικά 4 Ιούλ 2025, 14:41

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

Παιδεία 3 Ιούλ 2025, 08:52

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Χιλιάδες υποψήφιους θα αποκεφαλίσει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνειδητός «κόφτης» της τάσης για πανεπιστημιακή εκπαίδευση οι Πανελλαδικές

Παιδεία 29 Ιούν 2025, 07:37

Απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βγάζουν ξανά σε Δυνητική Αργία τη Χρύσα Χοτζόγλου

Απόφαση-πρόκληση του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 28 Ιούν 2025, 07:32
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

Μαλάουι: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964), δημοκρατίας (1966).

1874: Προφυλάκιση του Χαρίλαου Τρικούπη για το άρθρο του “Τις πταίει;” που στρεφόταν κατά του βασιλιά.

1918: Εκτελείται ο γερμανός πρέσβης στη Μόσχα.

1935: Ο Γεώργιος Βλάχος, σε άρθρο του στην “Καθημερινή” χαρακτηρίζει τον Γεώργιο Β’ “εστεμμένο φελλό“.

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) στην πλατεία Συντάγματος.

1970: Δώδεκα καταδίκες στελεχών του ΚΚΕ.

1971: Βόμβα στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Προεδρίας (20 Οκτώβρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Εκπαίδευση

    17Ν
    • Εκπαίδευση

      Εφετείο 17Ν
  • Εκπαίδευση

    ΕΛΑ
    • Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εκπαίδευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Εκπαίδευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εκπαίδευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Εκπαίδευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Εκπαίδευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εκπαίδευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εκπαίδευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Εκπαίδευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo