Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις-καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή:
υ Το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», που, συν τοις άλλοις, θα επιφέρει βίαια πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν τεράστιο βάρος, καθώς ο αριθμός τους είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες και νέες προσλήψεις δεν προβλέπονται.
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας σημείωνε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στη διοίκηση του ΕΚΠΑ: «Παρά τα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ που τίθενται σε ό,τι αφορά την πολιτική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που θα αντιμετωπίσει το προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων Ιδρυμάτων, η Διοίκηση και οι παράγοντες του ΕΚΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αποπροσανατολίζουν συστηματικά, φροντίζοντας να μην υπάρξει καμιά συζήτηση για το νομοσχέδιο».
[σ.σ.: Το σίριαλ των «συγχωνεύσεων-συνεργειών-συνεργασιών» των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ προωθείται στο πλαίσιο της δέσμευσης έναντι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και υποκρύπτει σχέδιο υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών στο πνεύμα της κακόφημης Διακήρυξης της Μπολόνια (τριετής προπτυχιακός κύκλος). Τα κριτήρια με τα οποία πραγματώνονται αυτές οι συγχωνεύσεις-συνεργασίες είναι κριτήρια μείωσης των δαπανών].
υ Τη δολοφονία ενός εκ των αφεντικών της MY SERVICES, εταιρίας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Πανεπιστήμιου, που ανέδειξε το τεράστιο σκάνδαλο των δουλεμπορικών εταιριών, που αναλαμβάνουν έργα σε Πανεπιστήμια και δημόσιες υπηρεσίες, καταληστεύοντας τους εργαζόμενους και ασκώντας πάνω τους βία και τρομοκρατία.
Η αναφορά στην ανακοίνωση-καταγγελία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο ΕΚΠΑ ότι «δε νοείται όμως συνδικαλιστικό όργανο εργαζομένων να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, ενόψει ενός νομοσχεδίου που θα επιφέρει ΤΕΡΑΣΤΙΑ μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση όλων μας. Δε νοείται να μην έχει ΠΡΩΤΟ θέμα στην ατζέντα του τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και την παραμονή μας στον τόπο κατοικίας μας, να μην απαιτεί προσλήψεις (πράγμα που θα έπρεπε να απαιτεί ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον όταν δημιουργούνται 10 νέα Τμήματα, άγνωστος αριθμός διετών προγραμμάτων σπουδών, κ.α.), να μη φροντίζει να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας και να μην προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το μέλλον μας δε θα είναι ακόμα χειρότερο από το παρόν», έφερε αποτέλεσμα. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση και από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σημειώνουμε επίσης ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κινητοποιήσεις φοιτητών για τη ρύθμιση του νόμου Γαβρόγλου (άρθρο 111 του ν. 4547/2018), για την πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που ουσιαστικά αποδεσμεύει το πτυχίο από την πιστοποίηση επάρκειας και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των λεγόμενων καθηγητικών σχολών. Οι φοιτητές απαιτούν η επάρκεια να αποδίδεται μαζί με το βασικό πτυχίο. Κάθε άλλος τρόπος (ειδικό πρόγραμμα σπουδών) τορπιλίζει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και βάζει από το παράθυρο την καθιέρωση διδάκτρων.
[σ.σ.: Σύμφωνα με τη ρύθμιση του νόμου Γαβρόγλου, οι πανεπιστημιακές διοικήσεις μπορούν να καθορίσουν τους τρόπους που θα αποδίδεται η επάρκεια. Ενας από αυτούς τους τρόπους είναι ύστερα από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων που προσφέρονται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σπουδών ή στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου ή και συνδυαστικά].
Μετά από όλα αυτά, με την καυτή ανάσα εργαζόμενων και φοιτητών στο σβέρκο της, η Σύγκλητος αναγκάστηκε να δηλώσει παρούσα, με μια υποτονική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:
«Η Σύγκλητος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, 6/11/18, ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης για την αύξηση των θέσεων ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού και ιδιαίτερα φυσικών προσώπων για την καθαριότητα και τη φύλαξη, όπως προβλέπεται εξάλλου από τον Οργανισμό που κατατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο, έτσι ώστε να περιοριστεί η ανάγκη του Πανεπιστημίου μας για προσφυγή σε διάφορες εταιρείες. Ζητά επίσης τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν στο Ιδρυμά μας και την περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να παρέχονται στους φοιτητές δωρεάν ειδικά συγγράμματα (κώδικες νομικής κ.λπ.).
Σχετικά με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια επαναβεβαιώνονται προηγούμενες αποφάσεις της Συγκλήτου ότι θα παρέχεται με το πτυχίο υποχρεωτικά σε όλους τους πτυχιούχους και σε όλα τα Τμήματα χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις κατοχυρώνοντας τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (δηλ. χωρίς ροές και ειδικεύσεις και χωρίς αύξηση των μαθημάτων και συνεπώς του φόρτου εργασίας). Οι προτάσεις των συνελεύσεων των Τμημάτων θα εγκρίνονται από τη Σύγκλητο εφόσον ανταποκρίνονται στις παραπάνω προϋποθέσεις».
Γιούλα Γκεσούλη