Το πράσινο φως πήρε απ’ τον Καραμανλή η υπουργός Παιδείας την περασμένη εβδομάδα για να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νόμου πλαίσιου για τα ΑΕΙ, που αναμένεται να κατατεθεί υπό μορφή νομοσχεδίου τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού, όταν θα κλείνει η ακαδημαϊκή χρονιά και οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων θα έχουν σκορπιστεί στις παραλίες. Εύλογη η προσπάθεια για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις σε ένα νομοσχέδιο που θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Οπως μας πληροφορεί ο φιλοκυβερνητικός τύπος, στην επικεφαλίδα του νομοσχεδίου θα τοποθετηθούν οι ρυθμίσεις που καταργούν τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές» και αλλάζουν το όργανο και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Από τις ρυθμίσεις αυτές, η μεν πρώτη θα σηματοδοτήσει τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των σπουδών, την εντατικοποίησή τους, την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και θα πλήξει πρωτίστως τους φτωχούς και εργαζόμενους φοιτητές, η δε δεύτερη θα σημάνει την κατάργηση στην ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου -μέσω της μεταφοράς της απόφασης γι’ αυτό στο Πρυτανικό Συμβούλιο και της λήψης της κατά πλειοψηφία, καθώς και μέσω του επανακαθορισμού του χώρου που αναφέρεται στο άσυλο-, την ένταση του αυταρχισμού και της ανελευθερίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα δυο αυτά βασικά σημεία (σημαντικές δημοκρατικές κατακτήσεις που συνδέονται με το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών) έχουν επαρκώς δουλευτεί από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης μέσα στην εργαζόμενη κοινωνία και ότι αυτή είναι «έτοιμη» να αποδεχτεί την απαλλοτρίωσή τους. Αντίθετα -σύμφωνα και πάλι με τον φιλοκυβερνητικό τύπο- δεν πρόκειται να θιγεί το καθεστώς των μετεγγραφών, μιας και μόλις πέρυσι υπήρξε σχετική ρύθμιση, ενώ πάντα είναι χρήσιμο για την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία ένα κανάλι εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και ρουσφετιών.
Με το γνωστό της αλαζονικό ύφος η Μ. Γιαννάκου διεμήνυσε και πάλι πως «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της απαρέγκλιτα», προετοιμάζοντάς μας για τα χειρότερα που έρχονται.
Και το άρθρο 16 του Συντάγματος θα αναθεωρηθεί και η αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία θα γίνει σταδιακά, είπε.
Η υπουργός Παιδείας έχει πάρει τόση φόρα (πρωτίστως λόγω της απουσίας μαζικού μαχητικού εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και της παντελούς απραξίας της εξωνημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών), που δεν τηρεί πια ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες του fair play στις συναντήσεις με τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές.
Με ύφος απαξιωτικό και ειρωνικό ανταπάντησε στις «απειλές» της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις, μετά από συνάντηση που είχε μαζί της.
Ομως για να εξασφαλίσει καλού-κακού τα νώτα της πέταξε και την αόριστη υπόσχεση ότι θα καταβληθεί και στους εκπαιδευτικούς σταδιακά από το 2007 το στοιχειωμένο επίδομα των 176 ευρώ (που είναι 103 ευρώ γιατί τα 73 έχουν ήδη δοθεί μέσω του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης), που έχει δοθεί στους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους.
Εταξε επίσης στους εκπαιδευτικούς, που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, αύξηση για την εργασία που προσφέρουν (επιτήρηση και βαθμολόγηση) από 15%-20%. Ανέξοδα, βεβαίως, αφού εξοικονομήθηκαν κονδύλια λόγω της μείωσης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (από 9 σε 6) και της κατάργησης των πανελλαδικών της Β΄ Λυκείου.
Η κίνηση αυτή της υπουργού Παιδείας δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά προέκυψε μετά από τη συνάντηση με τον Καραμανλή στο πλαίσιο της προεκλογικής δημαγωγίας.
Χρόνια τώρα η αποδοχή της επιδοματικής πολιτικής αλλοτρίωσε το διεκδικητικό κίνημα, ενώ καθήλωσε τους μισθούς και τις συντάξεις σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει λυμένα τα χέρια για μια ακόμη τέτοια «ντρίπλα», που θα πάει καροτσάκι τους εκπαιδευτικούς ως το καλοκαίρι, αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά, κρατώντας τους με το καρότο της υπόσχεσης σε αναμονή και ακινησία.
Παράλληλα προσφέρει «επιχείρημα» και ατού στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να κηρύξει και επίσημα την «αγωνιστική» λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς με μια ακόμη το πολύ 48ωρη απεργία.
Γιούλα Γκεσούλη