Ο Αρβανιτόπουλος είναι πλέον σε κατάσταση υστερίας, επειδή δεν του βγαίνει ο σχεδιασμός με τη σχεδιαζόμενη διαθεσιμότητα των 1.349 διοικητικών υπάλληλων των Πανεπιστημίων, ενώ τα αφεντικά της τρόικας είναι ήδη εδώ. Γι’ αυτό στέλνει τα τελεσίγραφα το ένα μετά το άλλο στους πρυτάνεις και ο έτερος Καππαδόκης, αρχιερέας των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύει πως πάραυτα θα μπουν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι των ΑΕΙ τόλμησαν και δεν απογράφησαν.
Από κοντά και ο υφυπουργός Παιδείας Κεδίκογλου, που δηλώνει: «όταν έρχεται το κράτος και σου λέει ότι πρέπει να απογραφείς και εσύ στασιάζεις στην ουσία αντί να πεις ότι δεν συμφωνείς και δεν απογράφεσαι και η πλειοψηφία των συναδέλφων σου συμφωνεί, πρέπει να υποστείς κάποιες συνέπειες».
Καρφί στο μάτι της κυβέρνησης είναι πλέον η συνεχιζόμενη απεργία των διοικητικών υπάλληλων, που έχει οδηγήσει σε λουκέτο κάθε δραστηριότητα στα δυο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο (απ’ όπου και προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των υπό διαθεσιμότητα υπάλληλων). Ετσι, ακόμα και η «απογραφή», στην οποία οδηγήθηκαν εκβιαστικά οι υπάλληλοι, ουσιαστικά μένει «στα χαρτιά» και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των διαθεσιμοτήτων.
Υπό την απειλή του νέου τελεσίγραφου του υπουργού Παιδείας, να προχωρήσουν άμεσα οι πρυτανικές αρχές «στα δέοντα» –να καλέσουν δηλαδή τον εισαγγελέα ή και τους μπάτσους στα ΑΕΙ–, οι πρυτάνεις πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη έκτακτη Σύνοδο. Δυστυχώς, όμως, για τον Αρβανιτόπουλο, οι πρυτάνεις δε μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας ενέργειας.
Στο ομόφωνο ψήφισμά της η Σύνοδος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη «μετατόπιση της ευθύνης από την κυβέρνηση προς τους Πρυτάνεις». Σημειώνει δε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποφασίστηκε ερήμην των Πανεπιστημίων και για τις συνέπειές του «οι πρυτανικές αρχές δε φέρνουν ευθύνη». Καταγγέλλουν δε ότι το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ θα υποστούν «ανεπανόρθωτη βλάβη», καθώς θα «αδυνατούν να λειτουργήσουν». Η Σύνοδος επίσης κάνει λόγο για «επαπειλούμενη υποβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» και τονίζει πως «το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος αυτών των μέτρων είναι μηδαμινό καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 0,8 τοις χιλίοις (δηλ. 8 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ) της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, έναντι της υπερπολλαπλάσιας βλάβης από την απώλεια ερευνητικών εσόδων και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων». Και προαναγγέλλει πως θα καταφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Πίσω από τον υπουργό Παιδείας βάλθηκαν να τρέχουν όλα τα υπόλοιπα δεκανίκια του συστήματος, για να βάλουν ένα χεράκι στο σπάσιμο της αντίστασης, του αγώνα των διοικητικών υπάλληλων και στην αύξηση της πίεσης προς τις πρυτανικές αρχές. Με πρώτη και καλύτερη την μέχρι πρότινος κυβερνητική συνιστώσα, τη ΔΗΜΑΡ, που θέλει μια απεργία-οπερέτα τύπου Ιαπωνίας (οι εργαζόμενοι να φορούν τα καπελάκια τους στραβά και να παριστάνουν τους απεργούς). Η ξεδιάντροπη ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τα πανεπιστήμια πρέπει ν’ ανοίξουν αμέσως. Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, αλλά είναι εξίσου σεβαστό να μην κρατούνται σε ομηρία οι φοιτητές, οι καθηγητές και ο θεσμός του Δημόσιου Πανεπιστήμιου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα εκκολαπτόμενα στελεχάκια του συστήματος της αστικής εξουσίας, που μάζεψαν ηλεκτρονικά υπογραφές και τις κατέθεσαν στη Σύνοδο των πρυτάνεων. Μιλούμε για την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που δε διστάζει να απειλήσει και τους πρυτάνεις, σημειώνοντας: «Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να πράξετε τα δέοντα, ώστε να ανοίξουν οι σχολές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά ο μόνος τρόπος να τα λύσουμε είναι μόνο με τα Πανεπιστήμια ανοιχτά, την ακαδημαϊκή κοινότητα ενεργή και την κοινωνία στο πλευρό μας».
ΥΓ: Τελικά, ο Αρβανιτόπουλος προσέφυγε στον εισαγγελέα, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη και καταχρηστική.