Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Χεζμπολά έπληξε συστοιχία του Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος)!
  • To πρώτο, μετά την έναρξη του πολέμου, καταριανό τάνκερ LNG πέρασε από το Ορμούζ, υπό τον έλεγχο του Ιράν
  • Βόλεμα των «μαύρων»
  • Πολιτικό μάρκετινγκ
  • Σαν σήμερα 11 Μάη
  • Σκληρά χτυπήματα στους δωσίλογους από την Παλαιστινιακή Αντίσταση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Καμία σύνδεση της μόρφωσης με τα επαγγελματικά δικαιώματα
Παιδεία

Καμία σύνδεση της μόρφωσης με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Απρ 2005, 00:00
Η σχέση του πτυχίου με τα εργασιακά δικαιώματα, η σχέση της μόρφωσης με το επάγγελμα, αποτελούν αντικείμενο μόνιμης συζήτησης στους πανεπιστημιακούς χώρους. Μόνο που η πολυποίκιλη οιονεί Αριστερά έχει φροντίσει να βάλει την πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω, θεωρώντας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ τη σύνδεση του πτυχίου με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην τελευταία αφίσα τις ΠΚΣ, που γράφει «πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα», αλλά και στις θέσεις της ΕΑΑΚ με το γνωστό «όλα τα εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο». Στις τελευταίες φοιτητικές κινητοποιήσεις, μάλιστα, κυριάρχησε το σύνθημα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία κάτω τα χέρια από τα πτυχία».
 
Ωραία, και που είναι το μεμπτό; μας ρωτάνε συχνά. Είναι πολύ λογικό, αφού σπουδάζω κάτι, να έχω την απαίτηση να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει.
 
Οταν λέμε δικαίωμα στη μόρφωση, αμέσως γεννιέται το ερώτημα: ποιοι θα σπουδάσουν, τί θα σπουδάσουν και ποια θα είναι η διαδικασία της επιλογής τους;Αυτά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε παρακάτω.
 
Η μόρφωση πρέπει να νοηθεί σαν μια διαδικασία ανάπτυξης των κλίσεων του ατόμου, κοινωνικοποίησης και επιστημονικής ολοκλήρωσης, που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, του συλλογικού, που λειτουργεί σαν ένα από τα εργαλεία που οδηγεί στην επίλυση της ανταγωνιστικής αντίθεσης πνευματικής-σωματικής εργασίας. Θέλουμε ένα σύστημα δομημένο με τέτοιον τρόπο που να παράγει κοινωνικά χρήσιμους επιστήμονες και ανθρώπους. Αν λοιπόν τεθούν κάπως έτσι οι άξονες για τη μορφωτική διαδικασία, τότε αυτομάτως το όποιο αίτημα διατυπωθεί από το επαναστατικό κίνημα αποκτά μια «σχετικότητα», με την έννοια του ανέφικτου της πραγμάτωσής του μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.
 
Τί γίνεται, όμως, με τα λεγόμενα επαγγελματικά δικαιώματα; Μια συνήθης σύγχυση είναι να μπλέκεται το δικαίωμα στη δουλειά με το επαγγελματικό δικαίωμα. Το δικαίωμα στη δουλειά συνιστά γενική διεκδίκηση, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και είναι ανεξάρτητο από το μορφωτικό επίπεδο. Αντίθετα, το επαγγελματικό δικαίωμα δεν εξασφαλίζει απαραίτητα το δικαίωμα στη δουλειά, απλά σου δίνει μόνο μια δυνατότητα για εργασία, κάτω από στενό συντεχνιακό πρίσμα. Δηλαδή, η έννοια του επαγγελματικού δικαιώματος έχει αρκετά στενή εφαρμογή και δεν αφορά το σύνολο τον εργαζομένων αλλά μόνο τους αποφοίτους των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
 
Τα επαγγελματικά δικαιώματα λοιπόν, βρίσκονται πάντα σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ετσι, από τη στιγμή που συνδέουμε τα εργασιακά δικαιώματα με το πτυχίο, δηλαδή τη μορφωτική διαδικασία, αρχίζουμε τις εκπτώσεις. Μπλεκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο «ανταλλαγής» πτυχιούχων με το σύστημα, σε ποιοτικό και σε ποσοτικό επίπεδο. Σου λέει η αγορά: «Κύριοι, εμείς έχουμε τόσες θέσεις εργασίας, άρα χρειαζόμαστε τόσους γεωπόνους, τόσους φυσικούς και τόσους μαθηματικούς. Κανονίστε μέσω τον εξετάσεων να περνούν στο πανεπιστήμιο όσοι χρειαζόμαστε».
Εμείς τί λέμε, «πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα»; Δηλαδή, μας πετσοκόβουν το δικαίωμα στη μόρφωση, αλλά τουλάχιστον όσοι σπουδάζουν να βρίσκουν δουλειά με το πτυχίο; Με αυτό τον τρόπο αποδεχόμαστε σιωπηρά κλειστό κύκλο εισακτέων και οδηγούμαστε στο να αβαντάρουμε συστήματα επιλογής-απόρριψης. Γιατί αλλιώς δεν γίνεται να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της αγοράς εργασίας και αυτών που θα αποκτήσουν τα λεγόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.
 
Ετσι, αυτοί που υποστηρίζουν τη σύνδεση του πτυχίου με τα εργασιακά δικαιώματα, για να είναι συνεπείς με τις θέσεις τους, θα πρέπει να απαιτήσουν να σκληρύνουν οι εξεταστικοί φραγμοί, ώστε τουλάχιστον αυτοί οι λίγοι που θα αποφοιτούν να μπορούν να εξασφαλίζουν εργασία. Αυτό, βέβαια, εμμέσως πλην σαφώς, το κάνουν, όταν δεν μιλούν ξεκάθαρα για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και δεν απαιτούν κατάργηση όλων των αξιολογικών κρίσεων.
 
Θα μας κατηγορήσουν βέβαια ότι παραφράζουμε «τις θέσεις» και κρατάμε μόνο το ένα σκέλος, ότι δεν βλέπουμε το «ολόπλευρη μόρφωση για όλους», το «ενιαία ανώτατη εκπαίδευση» κτλ. Επίσης, ακούμε συχνά ότι όταν συνδέουν το επάγγελμα με τη μόρφωση, εννοούν ότι αυτό δεν γίνεται μέσα στον καπιταλισμό αλλά είναι αίτημα για το σοσιαλισμό.
Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο δημιουργούν σοσιαλιστική νησίδα που μένει στον αέρα, αποσκοπώντας στο γνωστό «χάιδεμα αυτιών» του φοιτητή, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι μια «ρεαλιστική» λύση, που μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα και δεν μπορεί, γιατί θέλουν και… σοσιαλισμό (τρομάρα τους).
 
Να σημειώσουμε εδώ, ότι ακόμα και σε μια κοινωνία μη εκμεταλλευτική, που η μόρφωση θα έχει αποκτήσει ολόπλευρο χαρακτήρα, δημιουργείται το πρόβλημα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή για τα επαγγέλματα, αυτό όμως είναι ζήτημα που θα λυθεί τότε, με διαδικασίες που σήμερα δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε. Εξάλλου, ένα επαναστατικό κίνημα δεν μπορεί να έχει ένα οργανωτικό μοντέλο αποκρυσταλλωμένο, όπως αυτό θεωρεί ότι το βολεύει, προσπαθώντας να το επιβάλει «από τα πάνω», χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την κίνηση των μαζών. 
 
Οταν, λοιπόν, μιλάνε για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς να δίνουν διέξοδο στο ποιοι θα σπουδάσουν, ακυρώνουν άμεσα οποιοδήποτε αίτημα έχει να κάνει με την ποιοτική διαδικασία της μόρφωσης. Η σύνδεση της μόρφωσης με το επάγγελμα, εκτός των άλλων, μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στη μερικοποίηση της γνώσης. Η ανταλλαγή πτυχιούχων με την αγορά εργασίας γίνεται πιο ξεκάθαρη, αφού αυτή δεν απαιτεί μόνο συγκεκριμένο αριθμό αποφοίτων για τις δουλειές που έχει διαθέσιμες, αλλά καθορίζει και το περιεχόμενο των σπουδών. Για παράδειγμα, μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η πολυδιάσπαση των οικονομικών σχολών οφείλεται στην απαίτηση της αγοράς για εξειδίκευση και μερικοποίηση του ευρύτερου κλάδου των οικονομικών επιστημών. «Γιατί να τα μάθεις όλα αυτά, αφού όταν θα βγεις για δουλειά ούτε τα μισά δεν θα σου χρειαστούν; Μάθε λοιπόν τα μισά». Αυτή η λογική των εκπτώσεων της μορφωτικής αξίας, που προέρχεται από την αγορά εργασίας, αντικατοπτρίζεται στα μάτια του φοιτητή σαν λογική του «εύκολου βολέματος». Και είναι τέτοια η αντιδραστική στροφή του φοιτητικού κινήματος που στήνονται πανηγύρια όταν μειώνονται τα μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών. «Αντε να τελειώνουμε μια ώρα αρχίτερα», λένε.
 
Ενα ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα δεν έχει παρά να διατυπώσει (ως βασικούς άξονες) αιτήματα «μαξιμαλιστικού» χαρακτήρα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο φοιτητή να προσεγγίζει τα ζητήματα της μόρφωσης από «άλλη σκοπιά». Να απαντά στο ερώτημα ποιοι θα σπουδάσουν: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε όλους και σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης.
Να απαντά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ. Και να μένει ανυποχώρητο στο να απαιτεί περιεχόμενο στη μόρφωση: ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Για να μη μένουν, όμως, όλα τα παραπάνω «στον αέρα» και να συνδέονται άμεσα με ανατρεπτική κατεύθυνση πρέπει το αίτημα: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ να γίνει το βασικό εργαλείο στη σκέψη του σημερινού επαναστάτη φοιτητή.
 
Γιάννης Ξ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔιπλό χτύπημα στην εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Και τα νοσοκομεία στους μεγαλοκαρχαρίες

Σχετικά Αρθρα

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Παιδεία 6 Μάι 2026, 20:13

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:55

Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:04

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Παιδεία 2 Μάι 2026, 09:39

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

Εργατικά 1 Μάι 2026, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Χεζμπολά έπληξε συστοιχία του Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος)!

11 Μάι 2026, 14:07
Διεθνή

To πρώτο, μετά την έναρξη του πολέμου, καταριανό τάνκερ LNG πέρασε από το Ορμούζ, υπό τον έλεγχο του Ιράν

11 Μάι 2026, 12:23
Κόντρες

Βόλεμα των «μαύρων»

11 Μάι 2026, 11:09
Η παπάρα

Πολιτικό μάρκετινγκ

11 Μάι 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάη

11 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρά χτυπήματα στους δωσίλογους από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

10 Μάι 2026, 12:09
Διεθνή

Kυριακάτικη καλημέρα από τη Χώρα των Κέδρων

10 Μάι 2026, 10:04
Διεθνή

Μια φασιστικοποιημένη κοινωνία σε ένα ναζιστικό κράτος

10 Μάι 2026, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάη

10 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η Αντίσταση ως Ιδεολογία: Η πολιτική κουλτούρα επιβίωσης του Ιράν

9 Μάι 2026, 10:02
Ιστορία

81 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στο Ιράν

9 Μάι 2026, 00:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

9 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάη

9 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Aυτό σημαίνει αυτοκρατορίσκος

8 Μάι 2026, 19:13
Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει

Συζήτηση στην Κόντρα (8 μμ)

8 Μάι 2026, 12:58
Πολιτική

Οταν η ομάδα παραπαίει, φεύγει ο προπονητής

8 Μάι 2026, 12:56
Διεθνή

Ουμ Οσάμα Αλ-Χάγια: H περηφάνια μιας παλαιστίνιας μάνας που έδωσε τέσσερα παιδιά στον αγώνα

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Αζάμ Αλ-Χάγια

8 Μάι 2026, 09:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάη

8 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Κόντρες αγίων (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου)

7 Μάι 2026, 21:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ως υποστηρικτής των αμερικανόδουλων και σιωνιστόδουλων αραβικών καθεστώτων

7 Μάι 2026, 19:22
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάη

Λουξεμβούργο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1867).

1812: Δολοφονείται ο βρετανός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσιβαλ στην είσοδο της Βουλής των Κοινοτήτων.

1891: Απόπειρα εκτέλεσης του νεαρού τσάρου Νικολάου σε επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

1926: Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα (η άκρη τους πρέπει να απέχει τριάντα εκατοστά από το έδαφος).

1934: Αιματηρές συγκρούσεις εργατών – αστυνομίας στην Καλαμάτα, τέσσερις εργάτες νεκροί, πολλοί τραυματίες.

1936: Πολλοί τραυματίες σε άγριες μάχες χωροφυλακής και συμπαραστατών προς τους απεργούς της Θεσσαλονίκης (Κοκκινιά).

1960: Τέσσερις πράκτορες της Μοσάντ συλλαμβάνουν τον φυγά ναζιστή Αντολφ Αιχμαν στο Μπουένος Αιρες.

1968: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού.

1970: Μαζική αποδοκιμασία του Παττακού στο Παναθηναϊκό Στάδιο από μαθητές σε συγκέντρωση για τα τρία χρόνια της χούντας.

1972: Τρεις βόμβες στη λέσχη αξιωματικών των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη, ένας νεκρός και δεκατρείς τραυματίες (RAF).

1973: Συγκέντρωση φοιτητών στη Νομική με αίτημα την απελευθέρωση εξήντα φοιτητών που έχουν συλληφθεί από την ΕΣΑ, αποκλεισμός του κτιρίου από την αστυνομία, μικροσυμπλοκές και συλλήψεις.

1982: Καταργούνται οι επιθεωρητές των σχολείων και διορίζονται μετακλητοί σχολικοί σύμβουλοι.

1997: Βόμβα στο Α’ Λιμενικό Τμήμα στον Πειραιά (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος και θα επιμείνω στην άποψή μου. Η ΝΔ θα λάβει αυτοδυναμία και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Ο ελληνικός λαός στο δίλημμα, αστάθεια ή κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποκλείεται να επιλέξει την αστάθεια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελέγη από τον ελληνικό λαό για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Όσο πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα.

Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης

(Ο Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές του ότι πρέπει να ιδρώσουν τη φανέλα για να ξανακερδίσουν τις εκλογές. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός του, όμως το έχει σίγουρο. Οχι μόνο θα κερδίσουν, αλλά θα πάρουν αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή και δε θα χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη. Οπως το περιγράφει, μάλιστα, αυτό θα γίνει περίπου αυτόματα: οι αντίπαλοι αποτελούν τον ορισμό της αστάθειας, οπότε μπροστά στο φόβο της αστάθειας οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν και πάλι Μητσοτάκη. Η συνέντευξη – δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Political – είναι προφανές ότι έχει γίνει με γραπτές ερωτήσεις και απαντήσεις, οπότε δεν υπάρχει follow up ερώτηση. Εστω και για ξεκάρφωμα, ένας δημοσιογράφος θα ρωτούσε από πού αντλεί αυτή τη βεβαιότητα ο ακροδεξιός κτλ. υπουργός. Αλλά και ο τελευταίος κάθε άλλο παρά πολιτικά αφελής είναι. Πολιτικό μάρκετινγκ κάνει. Οχι για λογαριασμό του Μητσοτάκη, αλλά για τον εαυτό του. Πετώντας μια… φιδεμπορική ατάκα, λέγοντας αυτό που ξέρει ότι οι πάντες ξέρουν ότι δε στέκεται με τίποτα, κόβει την περαιτέρω συζήτηση. Θυμίζει την ιστορική πλέον ατάκα που έλεγε ο Γιόχαν Κρόιφ στους παίκτες της Μπαρτσελόνα, προτού βγουν στον αγωνιστικό χώρο: «Βγείτε έξω και απολαύστε το». Μόνο που – τηρουμένων των αναλογιών – ούτε η ΝΔ είναι Μπαρτσελόνα ούτε ο ακροδεξιός κτλ. υπουργός είναι Κρόιφ. Πάντα τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να παίζει ο ΟΦΗ με τη Μπαρτσελόνα και ο Κόντης να εκφράζει βεβαιότητα νίκης και πρόκρισης! Πίσω από αυτή την επιτηδευμένη βεβαιότητα κρύβεται η επένδυση στο δικό του πολιτικό μέλλον, στην μετά-Μητσοτάκη εποχή. Το βασικό επιχείρημα του ακροδεξιού κτλ. στελέχους της ΝΔ θα είναι: «Εγώ ήμουν συνέχεια στα χαρακώματα, έδινα μάχη για να κερδίσουμε με αρχηγό τον Μητσοτάκη, όμως ο Δένδιας κρυβόταν και υπονόμευε τον Μητσοτάκη. Εγώ ενδιαφερόμουν για την παράταξη, ενώ ο Δένδιας ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του». Κανονικό πολιτικό μάρκετινγκ επιπέδου τηλεπλασιέ που πουλάει έντυπη σαβούρα και την παρουσιάζει σαν απαύγασμα γνώσης, σοφίας και λογοτεχνικότητας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo