Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Και φρικτοί και γελοίοι
Παιδεία

Και φρικτοί και γελοίοι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Νοέ 2019, 00:00

Η ιστορία της «βεβήλωσης» των παρελάσεων είναι μακρά. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται σίγουρα τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, όταν «βέβηλοι» αποκαλούνταν οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που απαιτούσαν να παρελάσουν στις 28 του Οκτώβρη. Επιστρατεύονταν τότε η μπατσαρία, η οποία ουκ ολίγες φορές άνοιξε κεφάλια με άσπρα μαλλιά και έριξε κατάχαμα ανθρώπους που είχαν ματώσει για τη λευτεριά αυτού του τόπου χωρίς ποτέ να διεκδικήσουν κανένα προσωπικό όφελος (αντίθετα, εκτός από τους κινδύνους που αντιμετώπισαν ως μέλη της αντίστασης, εισέπραξαν στη συνέχεια διώξεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες).
 
Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία το 1981, ακολούθησε μια μακρά περίοδος μακαριότητας. Ολοι εύρισκαν μια θέση στην παρέλαση και οι σχολιαστές των αστικών ΜΜΕ έχασαν το υλικό για τα σχόλιά τους. Ευτυχώς που επανήλθε στη μόδα το μίνι και τους επέτρεψε να βρουν αγαπημένο θέμα στο μήκος της φούστας των μαθητριών, περί του οποίου περιστρέφονταν οι συζητήσεις με το αγωνιώδες ερώτημα: «Είναι δυνατόν να τιμούν το έπος του '40 με μίνι;».
 
Ωσπου, περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90, μας προέκυψαν οι αριστούχοι αλβανοί μαθητές, οι οποίοι δικαιωματικά (με βάση τα τότε ισχύοντα) έπρεπε να παρελάσουν με τη σημαία. Και ξέσπασε βαθιά αντιπαράθεση ανάμεσα σ’ εκείνους που επικαλούνταν το δίκαιο του αίματος και σ’ εκείνους που επικαλούνταν τα δικαιώματα που απορρέουν από την «των Ελλήνων παιδεία». «Δε θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ», τραγουδούσαν οι εθνικιστές που δεν μπορούσαν να χωνέψουν το γεγονός ότι τα παιδιά των «τελειωμένων», που διάβηκαν τα βουνά για να βρουν μεροκάματο πείνας στην Ελλάδα και ζουν στην έσχατη ένδεια, κατάφερναν να παίρνουν τους καλύτερους βαθμούς στο σχολείο.
 
Κάποια στιγμή αναπτύχθηκε και ένα ρεύμα ενάντια στις παρελάσεις και το μιλιταριστικό πνεύμα που αποπνέουν. Συριζαίοι και κάποιοι αντιεξουσιαστές πλαισίωσαν το ρεύμα, αλλά εκεί που πήγαινε να αναπτυχθεί λίγο, προέκυψαν άλλα γεγονότα. Αν απαγορεύονταν οι παρελάσεις, πώς θα βλέπαμε τον μαθητή που περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων τους στόλισε με μια μεγαλοπρεπέστατη μούντζα; ‘Η τους άλλους μαθητές που παρελαύνοντας αρνούνταν «να κλίνουν την κεφαλήν δεξιά» αποδίδοντας την προσήκουσα τιμή στους επίσημους; Πώς θα κυνηγούσαν οι αγανακτισμένοι πολίτες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διαμαρτυρόμενοι για τα Μνημόνια; Εννοείται πως οι εκπρόσωποι της τότε κυβερνητικής εξουσίας, στόλιζαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα, μεταξύ των οποίων το «βέβηλοι» ήταν το πιο ελαφρύ, όσους χρησιμοποίησαν τις παρελάσεις για να διαμαρτυρηθούν για τη μνημονιακή βαρβαρότητα.
 
Με την πρώτη κιόλας συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η θέση ενάντια στις παρελάσεις πετάχτηκε στα σκουπίδια. Αντ’ αυτής, Δούρου και Καμμένος έστησαν τη «λαϊκή γιορτή» στο Σύνταγμα, στις 25 Μάρτη του 2015, με κλαρίνα, καραγκούνες, φουστανελάδες και βρακοφόρους. «Ο λαός γιορτάζει μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις» ήταν το σλόγκαν που ρίχτηκε στη μιντιακή πιάτσα. Το χουντικής έμπνευσης κιτς πασπαλισμένο με αντιμνημονιακή χρυσόσκονη. Η φιέστα πνίγηκε μέσα στη γενική χλεύη, γι' αυτό και δεν την επανέλαβαν.  Περιορίστηκαν στα καθιερωμένα: στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, χωρίς μούντζες και τα παρόμοια. Κάποιοι αντιεξουσιαστές που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν (χωρίς τους συριζαίους πια), κρατήθηκαν από τους μπάτσους μακριά από τα… αδηφάγα βλέμματα. Οι συριζαίοι καθιέρωσαν και την κλήρωση για τον σημαιοφόρο, οπότε οι πιθανότητες να σηκώσουν τη σημαία Αλβανοί ή άλλα μιάσματα μειώθηκαν. Ο εθνικιστής ξέρει από τζόγο και διαπίστωσε αμέσως ότι οι αλλοδαποί μαθητές, αριθμητικά λιγότεροι, έχουν και λιγότερες πιθανότητες να κληρωθούν ως σημαιοφόροι.
 
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι επιστρέφουμε στην… κανονικότητα, μια ομάδα νέων γυναικών, με μια οργανωμένη και καλά εκτελεσμένη χοροθεατρική παρέμβαση στη μαθητική παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας, που παρέπεμπε σε γνωστό σκετς των «Μόντι Πάιθον», κατάφερε και πάλι να… εξάψει τα εθνικά πάθη. Ο δήμαρχος Βούρος έσπευσε να καταγγείλει τα «γελοία υποκείμενα», που «στιγμάτισαν» την παρέλαση «χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του ’40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας»! Στη συνέχεια, ο Βούρος έβγαλε το κοστούμι του δημάρχου και φόρεσε τη στολή του μπάτσου: «Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του». Τίποτα, φυσικά, δεν μπορεί να τους κάνει. Πολύ περισσότερο μετά την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Βούρος, όμως, εκτός από τον τίτλο του «μπροστινού» του Μελισσανίδη, πρόλαβε να αποκτήσει και τον τίτλο του «μπατσοδήμαρχου».
 
Οσοι είδαν την πολιτιστική-πολιτική παρέμβαση δε δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν ότι οι νεαρές γυναίκες δεν χλεύαζαν τους νεκρούς του ’40, αλλά τον Βούρο και τους ομοίους του, τον μιλιταρισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον κοινωνικό ρατσισμό. Αλλά ποιος να το καταλάβει αυτό; Ο σφουγγοκωλάριος των ισχυρών του χρήματος, ο άνθρωπος που έχει βάλει φέσι στην εφορία μισό εκατομμύριο ευρώ και έχει το θράσος να μοστράρει ως δήμαρχος; Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση δημάρχου και τοπικού μητροπολίτη, γραμμένη διά χειρός του ρασοφόρου (το αποκαλύπτει το ύφος της, αλλά και η σύγκριση με τον προηγηθέντα οχετό Βούρου), η οποία προσπάθησε να αρθρώσει επιχειρηματολογία (με «ριπές» αντιφασισμού και αντιρατσισμού), πριν προχωρήσει στην καταδίκη της παρέμβασης. «Η παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου δεν αποτελεί μία απλή επιφανειακή επίδειξη ισχύος», έλεγε η κοινή ανακοίνωση δημάρχου και δεσπότη, «αλλά μία κίνηση βαθύτατου σεβασμού, τιμής και μνήμης ενός λαού και ενός έθνους, που δεν λησμονεί την ένδοξη ιστορία του, ούτε και τον ηρωισμό των προγόνων του, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας, καθώς και ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, αυταρχισμού και ξενοφοβίας». Για δες ποιος μιλάει. Ο δεσπότης που κουβάλησε τον Πάιατ στο δεσποτάτο του και πετάχτηκαν και μια βόλτα μέχρι το γήπεδο του Μελισσανίδη!
 
Αλήθεια, δε φαντάστηκαν ότι μια οργανωμένη (αυτό ήταν ολοφάνερο) παρέμβαση θα είχε και συνέχεια, με κάποιο κείμενο, κάποια συνέντευξη; Η πώρωση τους έκλεισε τα μάτια. Ετσι, όταν δημοσιεύτηκε η τοποθέτηση των νέων γυναικών που έκαναν την παρέμβαση, στην οποία τα «10 “στρατιωτάκια“ της υπο-κριτικής τέχνης», όπως υπέγραφαν, εξήγησαν με πολιτικούς όρους το μήνυμα της παρέμβασής τους, ένα κείμενο συγκροτημένο, με το οποίο ακόμα και όποιος διαφωνεί, εν όλω ή εν μέρει, είναι αναγκασμένος να συζητήσει, αρθρώνοντας λόγο και αντίλογο, κατάλαβε και ο πλέον αδαής ποιοι είναι τα γελοία υποκείμενα.
 
Δε θα κάνουμε εδώ κριτική της παρέμβασης από πολιτική ή από πολιτιστική άποψη. Θα μείνουμε στο κύριο. Μια παρέμβαση που με τα μέσα της σάτιρας αντιπαρατέθηκε στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό ρατσισμό, ανήκει στην «από δω όχθη του ποταμού», στη δική μας όχθη. Οπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν με άλλου τύπου παρεμβάσεις, με άλλα μέσα, διαφορετικούς πρωταγωνιστές, διαφορετικά προτάγματα, και αυτή η παρέμβαση κατάφερε να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή. Και πρέπει όλοι μας να την κάνουμε πιο χοντρή, πιο ορατή αυτή τη διαχωριστική γραμμή. Για να φανεί πιο καθαρά πόσο φρικτοί και γελοίοι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι της αστικής εξουσίας. Ας τραβήξουμε την πιο χοντρή διαχωριστική γραμμή από τους Βούρους και τους Βορίδηδες, τους Γαβριήλ, τις Δόμνες και τις Κεραμέες.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕνα ανιστόρητο, γεμάτο αντιδραστικές ιδεοληψίες μήνυμα
Επόμενο άρθρο Η γυμνή αλήθεια για το χρέος

Σχετικά Αρθρα

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

Εργατικά 29 Ιούλ 2026, 21:21

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

Παιδεία 29 Ιούλ 2026, 13:40

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

Παιδεία 28 Ιούλ 2026, 08:38

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

Παιδεία 27 Ιούλ 2026, 20:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo