Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 23 Ιούλη
  • Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής
  • Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
  • O μεγαλύτερος τίτλος τιμής
  • Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους
  • ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Καθρεφτάκι για ιθαγενείς
Παιδεία

Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

Καθρεφτάκι για ιθαγενείς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Φεβ 2020, 00:00

Είναι η νομοθετική ρύθμιση της Κεραμέως για τα κολλέγια μια «τρύπα στο νερό»; Μια προσεκτική ανάγνωση, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, αποδεικνύει πως από πρακτικής άποψης είναι, αφού στέκεται μέγα εμπόδιο το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
 
Η συνταγματική διάταξη καθοδηγεί και τον ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ (ο αρμόδιος Οργανισμός που κρίνει την ακαδημαϊκή ισοτιμία), ο οποίος αναφέρει: «Σπουδές σε παραρτήματα Πανεπιστημίων της αλλοδαπής στην Ελλάδα δεν εμπίπτουν στις νομοθετημένες διατάξεις περί αναγνωρίσεως τίτλων σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ. Ο ιδρυτικός νόμος 3328/2005 για την αναγνώριση πτυχίων από την αλλοδαπή απαιτεί το σύνολο των σπουδών να έχει διανυθεί σε ομοταγή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της αλλοδαπής».
 
Δηλαδή και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται και δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα τα πτυχία που απόκτησαν οι απόφοιτοι πανεπιστημίων της αλλοδαπής, που διήνυσαν ένα μέρος ή το σύνολο των σπουδών τους στα παραρτήματά τους (κολλέγια) στην Ελλάδα, με τα οποία έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης.
 
Τα παραπάνω είναι ανυπέρβλητα εμπόδια και αποτελούν φράγμα σε κάθε προσπάθεια των κυβερνώντων να «πανεπιστημιοποιήσουν» τα κολλέγια και εν προκειμένω να δώσουν τη δυνατότητα σε κατόχους τέτοιων «πτυχίων» να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση.
 
Γι’ αυτό και η Κεραμέως δεν είχε «τα κότσια» να πάει τη ρύθμιση μέχρι τέλους, να δώσει, δηλαδή, τη δυνατότητα στους απόφοιτους των κολλεγίων να συμμετάσχουν και στην επικείμενη προκήρυξη κατάταξης υποψήφιων εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) του ΑΣΕΠ. Ακολούθησε, λοιπόν, την παρακάτω μεθόδευση, προκειμένου να αποφύγει, προς το παρόν, το «πικρό ποτήρι» και από την άλλη να προσφέρει ένα ακόμη καθρεφτάκι στους ιθαγενείς, χαϊδεύοντας τα αυτιά των απόφοιτων κολλεγίων με μια «ημιτελή» ρύθμιση, καθότι η ΝΔ πάει, ως φαίνεται οσονούπω, για διπλές εκλογές:
 
Στις 4 του Δεκέμβρη (διάρκεια 4/12/2019-18/12/2019) έδωσε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο -που κατόπιν έγινε ο νόμος 4653/2020-, στο οποίο δεν συμπεριελάμβανε το άρθρο 50 για τα κολλέγια, παρότι αυτό υπήρχε στους σχεδιασμούς του υπουργείου, πράγμα που απέδειξαν τα γεγονότα. Στις 24 του Δεκέμβρη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ και στις 10 του Γενάρη  ο νόμος 4653 κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με το άρθρο 50, αιφνιδιάζοντας τους πάντες για να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις 24 του Γενάρη.
 
Θα μπορούσε, δηλαδή, αν ήθελε η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, να πάει την προκήρυξη του ΑΣΕΠ ένα μήνα παραπίσω (δεν υπάρχει δα και η πρεμούρα και οι ασφυκτικές ημερομηνίες για μόνιμους διορισμούς, που λέγεται ότι θα γίνουν την επόμενη διετία) κάνοντας εξαρχής, από τη διαβούλευση του νομοσχέδιου, καθαρές τις προθέσεις της για τα κολλέγια, ώστε να εντάξει και τους απόφοιτους κολλεγίων στην τωρινή προκήρυξη, αφού η επόμενη θα γίνει μετά από 3 χρόνια (ή δύο, σύμφωνα με δηλώσεις της Κεραμέως).
 
Βέβαια, η ΝΔ ψήφισε τη διάταξη σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι τίτλων πανεπιστημίων της αλλοδαπής που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με τα εδώ κολλέγια έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη στη δημόσια εκπαίδευση, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή κατέχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ ή κατέχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.
 
Στην προκήρυξή του, όμως (προκήρυξη 2ΓΕ/2019), ο ΑΣΕΠ απαιτεί οι υποψήφιοι να έχουν τα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα (ως πτυχίο ΑΕΙ νοείται το πτυχίο ιδρύματος του πανεπιστημιακού ή του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής, το οποίο απονέμει ο ΔΟΑΤΑΠ), πράγμα που σημαίνει ότι ο επόμενος διαγωνισμός, όταν και εάν γίνει, θα πρέπει να είναι τροποποιημένος ως προς τα προαπαιτούμενα προσόντα συμμετοχής των υποψηφίων.
 
Και πάλι, όμως, εμπόδιο θα στέκει το άρθρο 16 του Συντάγματος και ο ΔΟΑΤΑΠ. Και βέβαια είναι και η φιλοσοφία που διέπει την απαίτηση στην εκπαίδευση των παιδιών μας να διδάσκουν άνθρωποι με αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων και όχι απόφοιτοι κ…χανείων, ούτε άνθρωποι με επαγγελματικά προσόντα (που τα απέκτησαν από «πιστοποιήσεις» οργανισμών αμφιβόλου ποιότητας των ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου τους), που δεν απορρέουν από πανεπιστημιακά πτυχία. Είναι τόσο εύκολο αυτοί που θέλουν να ευνοήσουν τα κολλέγια να χτυπήσουν μια τέτοια αντίληψη ριζωμένη στην εργαζόμενη κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;
 
Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ακόμη σκαλοπατάκι στη δυνατότητα των απόφοιτων κολλεγίων να διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση, η Κεραμέως, νομοθέτησε [νόμος 4653/2020, άρθρο 50 παράγραφος β] την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων και των διδακτορικών διπλωμάτων, που αποκτώνται στην αλλοδαπή από τους κατόχους προπτυχιακών τίτλων σπουδών που απέκτησαν με τις γνωστές συμφωνίες δικαιόχρησης κολλεγίων-πανεπιστημίων της αλλοδαπής, οι οποίοι προπτυχιακοί τίτλοι, όμως, δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση!
 
Ακόμη κι έτσι, όμως, αυτοί οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων δε θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για διορισμό στην εκπαίδευση αφού δε θα έχουν προπτυχιακό τίτλο σπουδών (βασικό προσόν) με ακαδημαϊκή ισοτιμία. Ιδού η διάταξη:
 
«β) οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
 
ή αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο».
 
Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ένας κάτοχος πτυχίου κολλεγίου γίνει δεκτός στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση, τότε τα μόρια που θα συγκεντρώνει από τα ακαδημαϊκά προσόντα (νόμος 4589/2019) σε σχέση με τους υποψήφιους-απόφοιτους ελληνικών ΑΕΙ ή ισότιμων πανεπιστημίων της αλλοδαπής (με ακαδημαϊκή ισοτιμία από τον ΔΟΑΤΑΠ) θα είναι μηδαμινά, καθώς δε θα διαθέτει πτυχίο, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θα διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο που απέκτησε στην αλλοδαπή.
 
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να διευκολύνει με όλους τους τρόπους τους εμπόρους της γνώσης, τα καπιταλιστικά συμφέροντα ντόπια και ξένα είναι εξοργιστική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το σύρσιμο της καθαρίστριας στα δικαστήρια και τη βαριά ποινή που της επιβλήθηκε (10 χρόνια, ενώ η υπόθεσή της δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει) επειδή έκανε ψευδή δήλωση τυπικών προσόντων (πρόσθεσε μια τάξη παραπάνω ώστε να εμφανιστεί ότι έχει απολυτήριο Δημοτικού) για να αποκτήσει το δικαίωμα να καθαρίζει τις βρομιές μας, σε αντίθεση με την παραχώρηση του δικαιώματος στους απόφοιτους κολλεγίων να διδάσκουν στην εκπαίδευση χωρίς καν το βασικό προσόν, το πτυχίο με τη σφραγίδα της ακαδημαϊκής ισοτιμίας!

Ομολογία Κεραμέως

Απόδειξη για τα όσα ισχυριστήκαμε παραπάνω, για το γεγονός δηλαδή ότι η ρύθμιση Κεραμέως προσκρούει στα ανυπέρβλητα εμπόδια του άρθρου 16 του Συντάγματος και του ΔΟΑΤΑΠ και πρακτικά είναι, προς το παρόν, ένα καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς-απόφοιτους των κολλεγίων, είναι τα όσα απάντησε η υπουργός Παιδείας στους ερωτώντες βουλευτές Κεφαλίδου και Σακοράφα στη Βουλή (πρακτικά Βουλής Δευτέρα 3/2/2020).
 
Στη μεν πρώτη, παρότι η ερώτηση αφορούσε συγκεκριμένα το άρθρο 50 του ν. 4653/2020 και το πώς το υπουργείο σκέπτεται να προχωρήσει στην υλοποίησή του, η Κεραμέως είπε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», αναφέροντας την περίπτωση ελλήνων «φιλολόγων» που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα σε χώρες της ΕΕ! Μα όλος ο ντόρος δεν έγινε για το πώς πτυχιούχοι ελληνικών κολλεγίων που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια του εξωτερικού θα μπορούν να εργαστούν στη Γαλλία, τη Γερμανία κ.λπ., αλλά για το πώς θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στην εκπαίδευση εδώ στην Ελλάδα. Η απάντηση της Κεραμέως φανερώνει αμηχανία και προπαντός την αδυναμία να υπερκεράσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος και τον ΔΟΑΤΑΠ.
 
Στη δε Σακοράφα διευκρίνισε το πώς θα ρυθμίσει την αδυναμία των υποψήφιων-κατόχων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την ακαδημαϊκή ισοτιμία από τον ΔΟΑΤΑΠ, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας του Οργανισμού, να συμμετέχουν στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, με το να προτεραιοποιηθούν αυτές οι αιτήσεις και να μπορούν οι υποψήφιοι να προσκομίσουν σχετικά δικαιολογητικά, τα οποία έχουν καθυστερήσει από τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ, καθ’ όλη την περίοδο των ενστάσεων.
 
Επίσης, περιγράφοντας τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, προκειμένου να «εκσυγχρονιστεί» ο ΔΟΑΤΑΠ και να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ακαδημαϊκής ισοτιμίας σε συντομότερο χρόνο, μίλησε για πρόσληψη νέου αυξημένου αριθμού ειδικών εισηγητών. Κοντολογίς, δεν έβαλε καθόλου θέμα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν παρεμβάσεις είτε στον ΑΣΕΠ είτε στον ΔΟΑΤΑΠ κατάργησης του προαπαιτούμενου της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των πτυχίων, που θα διευκολύνουν τους απόφοιτους κολλεγίων.
 
Παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
 
Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ): Πώς, ειδικά μετά την ψήφιση του άρθρου 50 για τα κολλέγια, σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών; Θα τις κάνετε με βάση την παιδαγωγική επάρκεια ή τη διδακτική εμπειρία από μαθητεία; Ή θα τις κάνετε με βάση τη συμμετοχή μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ, δίκαιη αποδοχή προϋπηρεσίας, διαφανή κοινωνικά κριτήρια; Αν ναι, πώς -και πότε- θα τα εξασφαλίσετε αυτά;
 
Κεραμέως: Το άρθρο αυτό αφορούσε στη δυνατότητα που έχει, για παράδειγμα, σήμερα ένας έλληνας φιλόλογος να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία. Τι λέει το Ενωσιακό Δίκαιο; Λέει ότι ακριβώς το ίδιο πρέπει να ισχύει και για κάποιον απόφοιτο ενός πανεπιστημίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε άλλο κράτος-μέλος, ο οποίος θέλει να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στην Ελλάδα…
 
Αρα για τι ακριβώς μιλάμε; Μιλάμε για το δικαίωμα του Ελληνα φιλόλογου να μπορεί να ασκεί τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, κάτι το οποίο εσείς εισαγάγατε στην ελληνική έννομη τάξη -και καλά κάνατε- επί Αννας Διαμαντοπούλου, κάτι το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε, διότι είναι θεμελιώδης αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου.
 
Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25): Οπως πάγια προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές, για τους υποψηφίους που κατέχουν τίτλους εξωτερικού, πρέπει να προσκομίσουν στον ΑΣΕΠ πιστοποιητικό του ΔΟΑΤΑΠ για την ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου, καθώς και την αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων…
 
Και μάλιστα, δεν αναφερόμαστε απλώς στο γενικό πρόβλημα πιθανών καθυστερήσεων του ΔΟΑΤΑΠ, για το οποίο έχετε απαντήσει σε ερωτήσεις στο παρελθόν. Εδώ πρόκειται για αδυναμία έκδοσης των σχετικών πιστοποιητικών στον κρίσιμο χρόνο λόγω έλλειψης διοίκησης του ΔΟΑΤΑΠ, αφού έληξε η θητεία της προηγούμενης διοίκησης από τον Νοέμβριο και η νέα, την οποία διορίσατε μόλις προχθές, δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά της.
 
Δηλαδή, εδώ αναφερόμαστε σε κατάσταση, για την οποία έχει άμεση ευθύνη και το Υπουργείο και γνωρίζετε, κυρία Υπουργέ, ότι οι πίνακες που θα προκύψουν κλειδώνουν, όπως λένε, για τρία χρόνια.
 
Επειδή, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής και κρίσης των ενδιαφερομένων υποψηφίων αυτής της κατηγορίας, … απευθύνουμε την επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο. Με ποιον τρόπο προτίθεται άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα;
 
Κεραμέως: …Τώρα αναφορικά με τις προκηρύξεις, όπως ξέρετε, αρμόδιο όργανο για τις προκηρύξεις είναι το ΑΣΕΠ. Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις σε διάφορους φορείς, καθυστερήσεις, για παράδειγμα, αναφορικά με τον ΔΟΑΤΑΠ…
 
Επειδή ακριβώς προτεραιοποιήσαμε και κινηθήκαμε τόσο γρήγορα στους διορισμούς, ελήφθη ειδική μέριμνα να προτεραιοποιηθούν ακριβώς οι περιπτώσεις εκείνες, οι οποίες επρόκειτο να υποβάλουν δικαιολογητικά για τις προκηρύξεις. Υπήρξε ειδική διαδικασία για αίτηση επίσπευσης. Υπήρξε ειδική επικοινωνία και δική μου με την ηγεσία του ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου ακριβώς να προτεραιοποιηθούν αυτές οι αιτήσεις…
 
Το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ μιλάμε για χρόνιες παθογένειες, για καθυστερήσεις ετών αναφορικά με την έκδοση των δικαιολογητικών, έχω κάνει προσωπικά εισήγηση στον ΑΣΕΠ, προκειμένου οι υποψήφιοι να μπορούν να προσκομίσουν σχετικά δικαιολογητικά, τα οποία έχουν καθυστερήσει από τη διοίκηση καθ’ όλη την περίοδο των ενστάσεων. Είναι απόφαση του ΑΣΕΠ, της εν λόγω αρχής. Η εισήγηση που έχω κάνει είναι σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου ακριβώς να προσμετρηθούν και να μπορέσουν να κατατεθούν σε εκείνη τη φάση τα δικαιολογητικά αυτά.
 
(Επειδή η Σακοράφα επιμένει στην ερώτηση, η Κεραμέως απαντάει:) …Η προηγούμενη κυβέρνηση -και πολύ σωστά και το αναγνωρίζω- είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του e-doatap, να περάσουμε δηλαδή σε ένα μεγάλο μέρος, αν θέλετε, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κάτι στο οποίο ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος πέρασε από ακρόαση την περασμένη εβδομάδα, έχει συγκεκριμένη εμπειρία και έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε πραγματικά τον ΔΟΑΤΑΠ στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 
…Και θα κλείσω με το εξής: O ΔΟΑΤΑΠ είναι μια πραγματική πρόκληση, γιατί όπως είπα έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες πολλών-πολλών ετών. Είμαστε ήδη στη διαδικασία εφαρμογής νέων λύσεων και δρομολόγησης νέου αυξημένου αριθμού ειδικών εισηγητών, ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή. Ανοίγουμε όμως τον διάλογο και προσκαλούμε τα κόμματα να καταθέσουν και συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν για το πώς θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω ακριβώς, η διαδικασία αυτή.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

Φασιστικής έμπνευσης εκστρατεία εναντίον προσφύγων και μεταναστών
Επόμενο άρθρο

Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

Η συλλογική αντίδραση φέρνει αποτέλεσμα

Σχετικά Αρθρα

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

Παιδεία 22 Ιούλ 2026, 20:06

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

Παιδεία 22 Ιούλ 2026, 13:08

ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Παιδεία 22 Ιούλ 2026, 11:50

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

Παιδεία 21 Ιούλ 2026, 17:33

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

Παιδεία 15 Ιούλ 2026, 13:26

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

Παιδεία 15 Ιούλ 2026, 13:14
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

22 Ιούλ 2026, 20:06
Εργατικά

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

22 Ιούλ 2026, 19:16
Κόντρες

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

22 Ιούλ 2026, 14:10
Παιδεία

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

22 Ιούλ 2026, 13:08
Παιδεία

ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

22 Ιούλ 2026, 11:50
Αθλητισμός

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

22 Ιούλ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

22 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

21 Ιούλ 2026, 21:15
Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»

Για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγγκλημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των σιωναζιστών

21 Ιούλ 2026, 18:37
Ιστορία

Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»

21 Ιούλ 2026, 17:53
Παιδεία

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

21 Ιούλ 2026, 17:33
Η παπάρα

Και Ρόδρι ο Κούλης

21 Ιούλ 2026, 12:53
Υγεία

Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για τη ντροπολογία με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

21 Ιούλ 2026, 12:06
Διεθνή

Χεζμπολά: Αξιος συνεχιστής του Γιάχια Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια

21 Ιούλ 2026, 10:24
Αθλητισμός

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

21 Ιούλ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Ιούλη

21 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

20 Ιούλ 2026, 19:50
Διεθνή

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εκλέχτηκε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

20 Ιούλ 2026, 17:53
Υγεία

Τα Ιουλιανά του Γεωργιάδη

20 Ιούλ 2026, 13:28
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

Αίγυπτος, Λιβύη, Αιθιοπία, Ομάν: Εθνική γιορτή (1952).

Ολλανδία: Ημέρα τουλίπας.

1908: Επανάσταση Νεότουρκων Θεσσαλονίκης.

1950: Μεγάλη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1953: Αρχίζει η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη.

1967: 43 νεκροί σε ταραχές στο Ντιτρόιτ (ΗΠΑ) μετά από αστυνομική επιδρομή.

1969: Ανεύρεση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών της ΔΑ στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη.

1973: Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Καρυάτιδων (Αθήνα).

1974: Μεταπολίτευση.

1978: Δεκατρείς αλυσιδωτές εκρήξεις βομβών ακροδεξιών σε Αθήνα και Πειραιά.

2002: Συλλαμβάνεται ο Κωνσταντίνος Τέλιος για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    17Ν
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Εφετείο 17Ν
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    ΕΛΑ
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Ποιοι είμαστε
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Επικοινωνία
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Όροι χρήσης
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Ποιοι είμαστε
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Επικοινωνία
  • Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo