Η βιομηχανία κατασκευής «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών καλά κρατεί. Εντάσσοντας κομμάτια της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου σε χωριστό πυλώνα υπό τον παραπλανητικό τίτλο των «υποστηρικτικών δομών», το υπουργείο Παιδείας πετυχαίνει μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: Το αστικό κράτος απαλλάσσεται από «περιττά έξοδα», αφού οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σ’ αυτά τα κομμάτια (τμήματα ένταξης, ενισχυτική διδασκαλία, κ.λπ., τελευταία και το ολοήμερο σχολείο) θεωρούνται ευθύς αμέσως «πλεονάζοντες», άρα προσωπικό υποχρεωτικά μετακινούμενο ανά την επικράτεια για την κάλυψη των κενών. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες ελαχιστοποιούνται, επειδή οι θέσεις που «χήρεψαν» θα καλυ- φθούν (όταν και όπου καλυφθούν) στο μέλλον από προσωπικό ΕΣΠΑ, με αμοιβές και σχέσεις εργασίας των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών. Την ίδια στιγμή αυγαταίνει μια χαρά και η δεξαμενή των «πλεοναζόντων», υποψηφίων για «διαθεσιμότητα» και απόλυση.
Εκτός από την παραπάνω «φάμπρικα», που άνοιξε τελευταία, το υπουργείο Παιδείας μηχανεύτηκε από την προηγούμενη σχολική χρονιά πολλούς τρόπους παραγωγής «πλεοναζόντων», όπως το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων και τμημάτων, οι υποβιβασμοί της οργανικότητας των σχολείων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, η αύξηση του διδακτικού ωράριου των καθηγητών, οι καταργήσεις ειδικοτήτων και τομέων στη δευτεροβάθμια, η αναπροσαρμογή των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων, με το ανεβοκατέβασμα μαθημάτων, η ανάθεση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς, κ.λπ.
Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των «υπεράριθμων»-«πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ειδικότητες των Γαλλικών, Αγγλικών, Γερμανικών, Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, Φυσικής Αγωγής, Μουσικών, Πληροφορικής και Θεατρικών Σπουδών. Το στοιχείο αυτό από μόνο του καταρρακώνει την εικόνα του δημόσιου σχολείου της «ολόπλευρης» δήθεν μόρφωσης και της «ολιστικής γνώσης», με την οποία πριν λίγο μόλις καιρό οι αστοί πολιτικοί προσπαθούσαν να παραπλανήσουν το λαό, εμφανιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται τάχα για τα παιδιά του. Τα Μνημόνια δε γνωρίζουν από «τσιριμόνιες», γι’ αυτό και τώρα, χωρίς καμιά αιδώ, το υπουργείο της αμάθειας προχωρεί στο άψε σβήσε στην αποψίλωση του σχολείου από αυτά τα «περιττά» γνωστικά αντικείμενα και άρα και από τους εκπαιδευτικούς που τα υπηρετούν.
Συγκεκριμένα, ως «πλεονάζοντες» στη λίστα του υπουργείου εμφανίζονται 1884 καθηγητές. Τα πρωτεία κατέχουν οι Γυμναστές (601 άτομα) και ακολουθούν οι καθηγητές Αγγλικών (380), Πληροφορικής (342), Γαλλικών (330), Γερμανικών (145), κ.λπ. Το υπουργείο Παιδείας για να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις έδωσε παράλληλα και λίστα με τα κενά στην πρωτοβάθμια στις αντίστοιχες ειδικότητες (1349 κενά), για την κάλυψη των οποίων θα κληθούν, υποτίθεται, οι «πλεονάζοντες» της δευτεροβάθμιας να υποβάλουν αίτηση και συνεπώς «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».
Ομως, η αλήθεια εδώ είναι πικρή και η εικόνα που επιθυμεί να παρουσιάσει το υπουργείο απατηλή. Πρώτον, γιατί ευθύς εξαρχής μένουν μετέωροι 535 εκπαιδευτικοί (1884-1349=535) και δεύτερον γιατί οι καθηγητές αυτοί θα εξαναγκαστούν να μετακινη- θούν σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και την οικογένειά τους, τη στιγμή μάλιστα που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους και παλεύουν να επιβιώσουν.
«Υποπτη» επίσης είναι η απόλυτη ταύτιση του αριθμού των θέσεων των «πλεοναζόντων» της δευτεροβάθμιας στις ειδικότητες των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, των Μουσικών και των Θεατρικών Σπουδών, με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων στις αντίστοιχες ειδικότητες της πρωτοβάθμιας. Γεγονός που φανερώνει σκοπιμότητα στην κατάρτιση των λιστών, με προειλημμένες αποφάσεις για συγκεκριμένες ειδικότητες.