Ο υπουργός Παιδείας, με τις πλάτες της συγκυβέρνησης, κινούμενος στον αστερισμό του μνημόνιου, ξεσάλωσε εντελώς και βγάζει τη μια απόφαση πίσω από την άλλη, κάνοντας κουρελόχαρτο το ίδιο το αστικό σύνταγμα και τους νόμους που διέπουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Τούτη τη φορά επιχειρεί να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, να πλήξει βαριά το δημόσιο σχολείο, οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση, χρησιμοποιώντας ως όχημα για μια ακόμη φορά τον αδύναμο κρίκο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το νηπιαγωγείο.
Στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της τρόικας και της συγκυβέρνησης δεν αρκούν πλέον οι μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, δεν αρκούν οι ελαχιστότατοι διορισμοί αναπληρωτών (2.000 σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις Αρβανιτόπουλου για το σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων), ούτε αυτοί οι εξευτελιστικοί διορισμοί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Χρειάζονται εκπαιδευτικούς-είλωτες κυριολεκτικά, κανονικά ανδράποδα για να στελεχώσουν (;) τα τεράστια κενά σε όλη τη χώρα.
Ακόμη και τώρα, εκατοντάδες τμήματα νηπιαγωγείων παραμένουν κλειστά και το υπουργείο Παιδείας επικαλείται εξάντληση των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη αναπληρωτών νηπιαγωγών και τη μη διάθεση πιστώσεων απ' το ΕΣΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη β΄ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών προσελήφθησαν μόνο 11 νηπιαγωγοί (καταγγελία της ΔΟΕ, 2/10/2013).
Ετσι, ο «νομοταγής» Αρβανιτόπουλος εφηύρε μια επιπλέον φάμπρικα, για να εξασφαλίσει τσάμπα σχεδόν, αναλώσιμο εκπαιδευτικό δυναμικό για τα σχολεία.
Κάνοντας χρήση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθ. 3.24641/Οικ.3.1574 (ΦΕΚ 2091/27 Αυγούστου 2013), με τίτλο «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη απηύ-θυνε ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, για την πρόσληψη «ανέργων συγκεκριμένων ειδικοτήτων που δύναται να απασχοληθούν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά-Γυμνάσια- Λύκεια), σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), καθώς και σε Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και στους Φορείς Επίβλεψης».
Σύμφωνα με την πρόσκληση «οι ειδικότητες που δύνανται να απασχοληθούν στις ανωτέρω μονάδες είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες: Νηπιαγωγοί (πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Ψυχολόγοι (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ). Κοινωνικής Εργασίας – Κοινωνικοί Λειτουργοί (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ). Επιστάτες (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ) Λογοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ) Εργοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ ) Φυσιοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ ). Σχολικοί νοσηλευτές (ΣΜΕΑΕ ).
Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΣΜΕΑΕ ). Οδηγοί σχολικών λεωφορείων (ΣΜΕΑΕ ). Συνοδοί σχολικών λεωφορείων (ΣΜΕΑΕ )».
Η εν λόγω ΚΥΑ ορίζει και η πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει ότι τους πίνακες με τους ανέργους που ευελπιστούν να προσληφθούν καταρτίζει ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το χρόνο ανεργίας και άλλα κοινωνικά κριτήρια και είναι αυτός ο φορέας που κάνει και τη σχετική επιλογή, ώστε στη συνέχεια η πρόσληψη να γίνεται από τους αρμόδιους φορείς επίβλεψης, εν προκειμένω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Οι «τυχεροί» που θα επιλεγούν δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα «ωφελούμενοι». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφαίνεται ότι τους κάνει χάρη κιόλας που ο ΟΑΕΔ θα τους δώσει «αποζημίωση» το εξευτελιστικό ποσό των 427-490 ευρώ μηνιαίως (θα καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος)! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόσληψη γίνεται για διάστημα 6 μηνών και 15 ημερολογιακών ημερών, ενώ στους «ωφελούμενους» παρέχεται το προνόμιο της «υγειονομικής περίθαλψης», ο χρόνος, όμως, εργασίας τους δε θεωρείται συντάξιμη υπηρεσία. Και για να μη χαλαρώνουν θα απασχολούνται και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, «σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ανάγκες των Φορέων Επίβλεψης».
Τι παρατηρούμε, λοιπόν, εδώ, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, που είναι και το αντικείμενο του ειδικού σχολιασμού αυτού του άρθρου;
Πρώτον, ότι επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου μπαχαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο. Οτι η ροπή είναι προς την επιβολή καθεστώτων γαλέρας. Εκπαιδευτικοί στον ίδιο χώρο δουλειάς, με το ίδιο αντικείμενο, με τα ίδια παιδαγωγικά και επιστημονικά προσόντα θα έχουν διαφορετικές αμοιβές, διαφορετικούς όρους εργασίας.
Δεύτερον, ότι ανατρέπεται πλήρως η ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία, όσον αφορά στις προσλήψεις. Διότι δίνεται το δικαίωμα σε φορείς (ΟΑΕΔ) εκτός του υπουργείου Παιδείας να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς) για εκπαιδευτικό έργο στο δημόσιο σχολείο!
Τρίτον, ότι κριτήριο γι’ αυτούς τους παράνομους «διορισμούς» στο δημόσιο σχολείο δεν είναι τα παιδαγωγικά και επιστημονικά προσόντα των εκπαιδευτικών ή και η προϋπηρεσία τους στην εκπαίδευση (όπως προβλέπει ακόμη και αυτός ο διαγωνισμός της ντροπής, του ΑΣΕΠ), αλλά κάποια άλλα κριτήρια που βάζει ο ΟΑΕΔ (κοινωνικά, χρόνος ανεργίας, κ.λπ). Συνεπώς υποβαθμίζεται και υποτιμάται πλήρως ο ρόλος τους ως εκπαιδευτικών.
Τέταρτον, ότι για πολλοστή φορά το νηπιαγωγείο γίνεται το όχημα για την άλωση, στη συνέχεια, όλου του δημόσιου σχολείου. Οι εγκέφαλοι του υπουργείου Παιδείας αποδεικνύουν ότι διαχρονικά είναι διαποτισμένοι από την αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική αντίληψη, που θέλει το νηπιαγωγείο μακριά από τον εκπαιδευτικό κορμό, έρμαιο στα χέρια σχολαρχών και ιδιωτών μπίζνεσμεν κάθε είδους. Από την εποχή των «παιδικών κέντρων» του Ν.1566/1985, της κακόφημης αποκέντρωσης (Νόμοι 2218 και 2240 του 1994), της (ν)τροπολογίας (που ενσωματώθηκε στο Ν.3577/2007 ως άρθρο 32), με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείου, μέχρι σήμερα με τις προσλήψεις «ωφελούμενων» από τον ΟΑΕΔ, αυτή η αέναη προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων, να ρίξουν το νηπιαγωγείο βορά στα σαγόνια των επιχειρηματιών-εμπόρων της γνώσης συνεχίζεται, αλλά πάντα ακυρώνεται από το μαζικό ξεσηκωμό των νηπιαγωγών και τους αγώνες των εκπαιδευτικών, κόντρα ακόμη και προς τον υπονομευτικό ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.