Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Ιούνη
  • Γιούχα στη Νέα Υόρκη, γιούχα και στο Μέριλαντ
  • Tρεχάτε ποδαράκια μου… (εντυπωσιακό video ντοκουμέντο)
  • Γλείφουν εκεί που έφτυναν οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού
  • Colpo grosso του Νετανιάχου ή μοχλός πίεσης των Αμερικανών και προπαγανδιστικό τρικ για εσωτερική κατανάλωση στο Ισραήλ;
  • Ρε, τι πίνετε και δεν μας δίνετε;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Δεν έχει τέλος η «Οδύσσεια» της εκπαίδευσης
Παιδεία

Δεν έχει τέλος η «Οδύσσεια» της εκπαίδευσης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Σεπ 2018, 00:00

Δεν πρόλαβε να σβήσει ο απόηχος των πανηγυρισμών για το τέλος της «Οδύσσειας» των Μνημονίων από τον κυβερνητικό λόχο στην Ιθάκη, και στην εκπαίδευση άρχισαν να καταφθάνουν η μια μετά την άλλη οι «απανταχούσες». Στο ίδιο το νησί, αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα όλα τα σχολεία τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, μάλιστα επέλεξε να το κάνει αυτό με τον πιο άθλιο και ύπουλο τρόπο.

Σε ανακοίνωσή του το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ιθάκης καταγγέλλει τα εξής:

«Την επόμενη του διαγγέλματος του κ. πρωθυπουργού από την Ιθάκη περί ‘’τέλους των μνημονίων’’, το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε την από 7/8/18 απόφασή του (ΥΑ) σχετικά με την κατάταξη σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αξιολογικές κατηγορίες και τον καθορισμό των δυσπρόσιτων. Σύμφωνα με αυτήν ο Νομός μας εντάσσεται στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή αποχαρακτηρίζεται πλήρως και δεν περιλαμβάνει ΚΑΝΕΝΑ δυσπρόσιτο σχολείο ούτε στην πρωτοβάθμια ούτε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η αθλιότητα της κυβέρνησης, η οποία από την αρχή μεθόδευσε την εξέλιξη αυτή, βρίσκει το απόγειό της στην περίπτωση της Ιθάκης. Εκεί, μετά τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από πλευράς μας και από πλευράς του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα μόρια των σχολείων τα οποία είχαν μειώσει στην αρχική τους πρόταση (πχ στο Βαθύ από 10 στο 8) δίνοντας, τελικά, 10 μόρια σε όλα (επαναφέροντας την κατάταξη των σχολείων αυτών στην κατηγορία Ι). Αλλά, ω του θαύματος, όπως πάλι είχαμε προειδοποιήσει, ανέβασαν την κατηγορία κατάταξης για τα δυσπρόσιτα από Ι (10 μόρια) που ήταν μέχρι σήμερα σε ΙΑ (11 μόρια). Το αιτιολογικό αναφέρεται στην ΥΑ: ‘’Με την υπό στοιχείο 2 πράξη του το ΚΥΣΔΕ πρότεινε προς τον Υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων να καθοριστούν ως δυσπρόσιτες οι σχολικές μονάδες που κατατάσσονται στις κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ, ενώ με την υπό στοιχείο 2 πράξη του το ΚΥΣΠΕ πρότεινε αντίστοιχα προς τον Υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων να καθοριστούν ως δυσπρόσιτες οι σχολικές μονάδες που κατατάσσονται στις κατηγορίες ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ. Επειδή οι ανωτέρω προτάσεις δεν συμφωνούν, ο Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να αποδεχθεί εν μέρει την πρόταση του ΚΥΣΔΕ και εξ ολοκλήρου την πρόταση του ΚΥΣΠΕ, καθώς τα ανωτέρω αποτελούν τις κοινές κατηγορίες που προτείνονται από ΚΥΣΠΕ και το ΚΥΣΔΕ’’. Ποια μεγαλύτερη ‘’μαεστρία’’ μπορούσε να υπάρξει για να πουν πως άλλοι έκαναν (και μάλιστα μέσα από ‘’δημοκρατικές διαδικασίες’’) τη βρώμικη δουλειά!!!

Η ΕΓ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή. Είναι μία ακόμη απόδειξη για ποια έξοδο από τα μνημόνια μιλά η κυβέρνηση. Είναι μία ακόμη απόδειξη της ικανότητας που έχει απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο να ‘’πάει το γράμμα’’ του κεφαλαίου, της ΕΕ, των αναδιαρθρώσεων. Να υλοποιήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των συμπαρομαρτούντων αλλά και τις δικές της που παραμένουν σε ισχύ μέσα από τους 700 μνημονιακούς νόμους. Στα σχολεία, έτσι, πλήττεται η οργανικότητα, η στελέχωσή τους, δυσκολεύει περαιτέρω η δυνατότητα συγκρότησης ολιγομελών τμημάτων (αφού είναι πιο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις στα δυσπρόσιτα), ανοίγει δρόμος για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων».

Εχουμε πει πολλές φορές ότι η συγκυβέρνηση μετέρχεται όλα τα μέσα προκειμένου να εφαρμόσει τον «κόφτη» στην εκπαίδευση. Ενας τρόπος είναι και η δραματική μείωση των δυσπρόσιτων σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Γιατί η υποβάθμιση των δυσπρόσιτων σχολείων απαιτεί αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων. Απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη συγκρότησή τους, γεγονός που μαθηματικά θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και σε κλείσιμο σχολικών μονάδων. Ταυτόχρονα, μειώνεται και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό (αναπληρωτές κυρίως) που υπηρετεί στα σχολεία αυτά.

Από τον «κόφτη» αυτού του είδους δε γλύτωσε ούτε η Κύθνος (Γυμνάσιο με ΛΤ), ούτε το Κόρθι (Γυμνάσιο με ΛΤ, καθώς και το παράρτημα του ΕΠΑΛ) της Ανδρου.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καταγγέλλει:

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κυβέρνηση και Υπουργείο δεν λαμβάνουν υπόψιν τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης που αφορούν στους συναδέλφους που εργάζονται στις περιοχές αυτές, παρά τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το οικείο ΠΥΣΔΕ και την οικεία ΕΛΜΕ  αλλά και παρά τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των συναδέλφων, του σωματείου, των τοπικών κοινωνιών (πέρυσι οι μαθητές στο Κόρθι της Ανδρου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου εξαιτίας της πιθανότητας αποχαρακτηρισμού της περιοχής από δυσπρόσιτης). Το νησί της Κύθνου και η περιοχή Κόρθι της Ανδρου, παραμένουν επί της ουσίας περιοχές δυσπρόσιτες, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση των συναδέλφων από και προς τις περιοχές αυτές παραμένει εξ ορισμού ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Εξάλλου στις συγκεκριμένες περιοχές υπηρετούν και πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές και η ήδη δύσκολη στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων. Και βέβαια τελείως άδικα, πολλοί συνάδελφοι, που επέλεξαν να υπηρετούν στα συγκεκριμένα, αλλά και σε άλλα απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση μορίων, βλέπουν τώρα ξαφνικά να ακυρώνεται πλήρως αυτή τους η επιλογή για το μέλλον.

Εξάλλου παρά τις συνεχόμενες πιέσεις και ανακοινώσεις του σωματείου της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του οικείου ΠΥΣΔΕ για αύξηση μορίων σε νησιά που η υπερβολική ακρίβεια τα καθιστά για ακόμα περισσότερους λόγους δυσπρόσιτα (όπως η Μύκονος και η Μήλος), το Υπουργείο αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος για αύξηση μορίων στις συγκεκριμένες περιοχές!».

Η τακτική των περικοπών είναι πλέον γενικευμένη στην εκπαίδευση. Η Παιδεία δεν είναι δικαίωμα για το κεφάλαιο και τους στυλοβάτες του, αλλά αντιμετωπίζεται με τη χυδαία λογική της αγοράς. Γι’ αυτό και μπαίνει λουκέτο και στα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ και τη «νύφη» πληρώνουν κυρίως τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που κατά κανόνα φοιτούν σε αυτά. Στην καλύτερη περίπτωση αναγκάζονται να «ξενιτευτούν» σε άλλα σχολεία, εφόσον αντέχουν το κόστος της μεταφοράς, και στη συντριπτική πλειοψηφία στερούνται του δικαιώματος να φοιτήσουν στην ειδικότητα που προτιμούν.


Χιλιάδες τα κενά

Χιλιάδες είναι τα κενά στα σχολεία, τα οποία θα καλυφθούν (;) και φέτος με αναπληρωτές. Μόνιμοι διορισμοί δεν αναμένονται ούτε το 2019, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας. Οι εξαγγελίες Γαβρόγλου ότι τον Οκτώβρη θα υπάρξει ανακοίνωση, που θα αναφέρεται στον αριθμό των μόνιμων διορισμών για την επόμενη τριετία καθώς και στον τρόπο διορισμού, είναι στον αέρα και γίνεται καθαρά για προπαγανδιστικούς και δημαγωγικούς σκοπούς.

Τον ίδιο στόχο έχουν και οι αναφορές στην έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει, υποτίθεται, την παραδοχή της αναγκαιότητας των μόνιμων διορισμών. Εχουμε σημειώσει ότι η περίφημη έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2018, επί του επίμαχου ζητήματος, κάνει απλά μια διαπίστωση και η εκπρόσωπός του, Γκαμπριέλα Ράμος, κατά την παρουσίασή της, συνέδεσε την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με το εάν αυτή θα «πιάσει» τους μνημονιακούς στόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Παληγιάννης (ΔΑΚΕ) «με βάση την καταγραφή των λειτουργικών κενών που έγινε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, για την πραγματοποίηση των αποσπάσεων», μόνο στην Πρωτοβάθμια τα κενά, με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού της νέας σχολικής χρονιάς, ξεπερνούν τις 14.000.

«Συγκεκριμένα 8.068 είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής και μάλιστα με βάση τα ‘’κουτσουρεμένα’’ κενά των Περιφερειακών Διευθυντών, σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν 5.000 περίπου κενά στην Ειδική Αγωγή καθώς και τα κενά που θα προκύψουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους (άδειες ανατροφής, αναρρωτικές, άνευ αποδοχών κ.τ.λ.)».

Πέρυσι, 16.118 αναπληρωτές υπηρέτησαν στην Πρωτοβάθμια, ενώ και φέτος αντίστοιχος αναμένεται να είναι ο αριθμός τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟχι μόνο σκατόψυχοι…
Επόμενο άρθρο Για τρίτη σχολική χρονιά η γκετοποίηση των προσφυγόπουλων

Σχετικά Αρθρα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

Παιδεία 11 Ιούν 2026, 07:19

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

Παιδεία 10 Ιούν 2026, 05:50

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

Παιδεία 8 Ιούν 2026, 08:39

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Παιδεία 7 Ιούν 2026, 07:05

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

16 Ιούν 2026, 00:01
Αθλητισμός

Γιούχα στη Νέα Υόρκη, γιούχα και στο Μέριλαντ

15 Ιούν 2026, 20:01
Διεθνή

Tρεχάτε ποδαράκια μου… (εντυπωσιακό video ντοκουμέντο)

15 Ιούν 2026, 19:35
Διεθνή

Γλείφουν εκεί που έφτυναν οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

15 Ιούν 2026, 19:09
Διεθνή

Colpo grosso του Νετανιάχου ή μοχλός πίεσης των Αμερικανών και προπαγανδιστικό τρικ για εσωτερική κατανάλωση στο Ισραήλ;

Μπορεί το Ισραήλ να εκβιάσει τις ΗΠΑ;

15 Ιούν 2026, 15:20
Η παπάρα

Ρε, τι πίνετε και δεν μας δίνετε;

15 Ιούν 2026, 13:20
Πολιτική

Πάλι ηγέτης διεθνούς κύρους ο «απομονωμένος»…

15 Ιούν 2026, 12:02
Διεθνή

Μνημόνιο Κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν: Το Ιράν επέβαλε τους όρους του – Ο διπλωματικός πόλεμος συνεχίζεται

15 Ιούν 2026, 10:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούνη

15 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eρβαντ  Αμπραχαμιάν: Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν

14 Ιούν 2026, 10:06
Διεθνή

Η Χεζμπολά στήνει ενέδρες σε σιωναζιστικές δυνάμεις στο Ματζντάλ Ζουν και το Κφαρ Τιμπνίτ

14 Ιούν 2026, 08:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούνη

14 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Αμπάς Αραγτσί: Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά» στην ολοκλήρωσή της

13 Ιούν 2026, 10:28
Αγροτικά

Τι γύρευε η Εφη Αχτσιόγλου σε δίκη λαμόγιων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ;

Για τις 30 Ιούνη διακόπηκε η νέα δίκη των Χλύκα (πατέρα και γιού) και Καλφούτζου

13 Ιούν 2026, 09:41
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούνη

13 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Χαρά στο κουράγιο του(ς)

12 Ιούν 2026, 20:15
Πολιτική

Μαργαριτάρια και γαϊδουράγκαθα, ΜαρΚα μ’ έκαψες…

12 Ιούν 2026, 13:22
Η παπάρα

Τι έχουν τα έρ’μα και ψοφούν;

12 Ιούν 2026, 11:28
Διεθνή

Συμφωνία θα υπάρξει όταν την ανακοινώσει το Ιράν – Θα αντανακλά τη νίκη του Ιράν επί του αμερικανοσιωνιστικού άξονα

12 Ιούν 2026, 11:06
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

1929: Απεργία λιμενεργατών στον Πειραιά, αιματηρά επεισόδια και συλλήψεις.

1945: Θάνατος Αρη Βελουχιώτη.

1955: Αποτυχημένο πραξικόπημα στην Αργεντινή, 160 νεκροί.

1956: Βόμβα Κυπρίων σε εστιατόριο της Λευκωσίας σκοτώνει τον υποπρόξενο των ΗΠΑ.

1958: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ιμρε Νάγκι και ο στρατηγός Μαλέτερ.

1960: Είκοσι χιλιάδες αριστεροί καταλαμβάνουν με έφοδο την ιαπωνική βουλή, 870 τραυματίες.

1986: Η φρουρά του Ανδρέα Παπανδρέου ανοίγει πυρ εναντίον τριών νεαρών σε Ι.Χ. τραυματίζοντας τον ένα, επειδή «κινούνταν ύποπτα» (αποδείχτηκε ότι ήταν μεθυσμένοι).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στα πολιτικά και διπλωματικά πηγαδάκια των Βρυξελλών και του Παρισιού σχολιάστηκε έντονα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup έναν πολύτιμο και σταθερό σύμμαχο για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Η Γαλλία πιέζει συστηματικά για τη δημιουργία κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και η Αθήνα ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτήν τη στρατηγική επιλογή. Η συνάντηση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες χτίζουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις δημοσιονομικές αγκυλώσεις του Βορρά, διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία και γενναίες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Political

(Ο ίδιος ο εκδότης της Political υπογράφει το παραπάνω σχόλιο. Μιλάμε μας έφυγε το σαγώνι. Δεν φανταζόμασταν ότι οι παραμυθάδες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρις εκεί. Ο Μακρόν περίπου εκλιπαρεί τη συμμαχία του Πιερρακάκη! Η Γαλλία του Μακρόν συμμαχεί με την Ελλάδα του Μητσοτάκη για να κάμψουν τη δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου! Κι όλα αυτά επειδή ο Πιερρακάκης είχε μια συνάντηση με τον προσωπάρχη του Ελιζέ και πέρασε κι ο Μακρόν να πει μια καλημέρα στα όρθια, αποτυπωμένη σε μια στραβοχυμένη φωτογραφία τραβηγμένη με κινητό. Ισα-ίσα για να αποκαλυφτεί το επαρχιώτικο κόμπλεξ του «βουτυρομπεμπέ». Η τελευταία φορά που είχαμε ακούσει παρόμοια αφηγήματα ήταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων. Τότε έλεγαν πως η Γαλλία του Ολάντ και η Ελλάδα του ΓΑΠ, του Σαμαρά, του Τσίπρα πιέζουν το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ούτε διαταράχτηκε ο γερμανογαλλικός άξονας. Αλλά τότε έδιναν τον πρώτο λόγο στο Ολάντ. Κρέμονταν από τα «καλαμπαλίκια» του γάλλου προέδρου μπας και καταφέρει να πετύχει την έκδοση ευρωομολόγων. Τώρα το τερμάτισαν. Τώρα ισχυρίζονται ότι ο γάλλος πρόεδρος κρέμεται από τα «καλαμπαλίκια» του Πιερρακάκη και τον θέλει οπωσδήποτε σύμμαχο για να κάνει πίσω η Γερμανία του Μερτς! Τη ζημιά την έκανε ο Τραμπ. Από τότε που ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας άρχισε να γράφει τα πιο μεγάλα «φίδια», θεωρούν πως μπορούν όλοι τους να κάνουν το ίδιο. Μόνο που εδώ οι rednecks είναι πολύ λίγοι…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo