Με την αφορμή μιας ακόμη κίνησης της υπουργού Παιδείας, στο αγαπημένο της μοτίβο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», να παραιτήσει τον πρύτανη και τη σύγκλητο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας έναντι των Πανεπιστημίων. Ανακοίνωση που μαρτυρά ότι το κλίμα συναίνεσης, που επιδιώχθηκε να μαγειρευτεί ειδικά από τον αναπληρωτή υπουργό Αρβανιτόπουλο –με ευθύνη, είναι αλήθεια, της στάσης των πρυτανικών αρχών- έχει διαλυθεί πριν ακόμη «δέσει». Η ανακοίνωση του προεδρείου της συνόδου των πρυτάνεων υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια βαθιά έκνομη πράξη εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που αναδεικνύει με σαφή τρόπο, όχι μόνο επικίνδυνη προχειρότητα και επιπολαιότητα, αλλά και εμπάθεια ως προς τη διαχείριση ζητημάτων των ΑΕΙ.
Συνιστά πρωτοφανή πράξη επιτηδευμένης επίδειξης ισχύος προς τις Πρυτανικές Αρχές και τις Συγκλήτους των ΑΕΙ και μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθ’ όλο τον τελευταίο χρόνο έναντι των Ελληνικών ΑΕΙ.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του ΥΠΔΒΜΘ προσβάλλει άμεσα και συνολικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και όχι μόνο την ΑΣΚΤ… Εκφράζουμε, για μία ακόμα φορά προς την Πολιτεία, την έντονη και βαθιά μας ανησυχία για το παρόν και το μέλλον των ΑΕΙ, της επιστήμης, της έρευνας και της Παιδείας στην Ελλάδα, λόγω των αμφισβητούμενων προθέσεων και πρακτικών που ακολουθεί η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ και την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της».
Την ατμόσφαιρα φορτίζει, όμως, περαιτέρω και η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να επιστρέψει ανυπόγραφους τους προϋπολογισμούς που έχουν συντάξει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το τρέχον έτος, εκβιάζοντας την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο με την ουσιαστική αναστολή της δημόσιας χρηματοδότησης, μέσω της χρηματοδότησης με τα δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011 (που ήταν κι αυτός φοβερά πετσοκομμένος). Αναμένομεν τη συνέχεια, ενόψει και της απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής και των 24 Πανεπιστημίων κατά του νόμου-πλαίσιο, που έχει οριστεί για τις 3 Φεβρουαρίου.
ΥΓ: Σχετικά με την παραίτηση του πρύτανη και της συγκλήτου της ΑΣΚΤ, η υπόθεση έχει ως εξής: Στις 13 Ιανουαρίου, η Διαμαντοπούλου υπέγραψε “διαπιστωτική πράξη” -την οποία ανακάλεσε μετά από 8 ημέρες (!)- με την οποία καθαιρεί τον πρύτανη και τη σύγκλητο της ΑΣΚΤ. Ως έρεισμα εκδόσεως της πράξης αυτής καθαίρεσης αναφέρεται αποκλειστικά η 2572/14-1-2011, απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (αφορούσε μεταγραφή φοιτήτριας σε χρόνο που πρυτανική αρχή ήταν άλλη από τη σημερινή), ενώ αποσιωπάται σκοπίμως το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή έληξε οριστικά με αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, που αθώωνε παμψηφεί την τότε πρυτανική αρχή. Για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το υπουργείο Παιδείας. Η επίμαχη «διαπιστωτική» πράξη ανακλήθηκε στις 20/1/2012, με την αιτιολογία της αδυναμίας της λειτουργίας της ΑΣΚΤ λόγω της προηγούμενης καθαίρεσης των 29 μελών της Συγκλήτου και της συνεπακόλουθης απώλειας έτους των φοιτητών της, δίχως να υπάρχει έστω και την τελευταία στιγμή οιαδήποτε αναφορά στην αθωωτική απόφαση.