Τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ για ν’ αποτελέσουν ένα από τα γκεσέμια της πιο άγριας έως τούδε επίθεσης ενάντια στο Πανεπιστήμιο, που φέρει την κωδική ονομασία «νομοσχέδιο Γιαννάκου».
Το κλείσιμο της συμφωνίας έγινε σε υψηλότατο επίπεδο, σε συνάντηση με τον ίδιο τον Καραμανλή και τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία διήρκησε δυόμισι ώρες.
Μετά το μαζικό κίνημα των καταλήψεων, ο Καραμανλής πήρε πάνω του το πέρασμα του αντιδραστικού νόμου πλαίσιου και με κάθε ευκαιρία δηλώνει σ’ όλους τους τόνους την υποστήριξή του στην υπουργό Παιδείας, αλλά και την αταλάντευτη απόφασή του να περάσει το νόμο.
Από τη συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ, ο Καραμανλής έλαβε τη διαβεβαίωση ότι από την πλευρά τους δεν θα υπάρξει κανενός είδους κινητοποίηση με την κατάθεση του νομοσχέδιου. Μάλιστα ο Παν. Κικίλιας, πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά και προεδρεύων της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαφορές στις απόψεις με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις τους από το Σεπτέμβρη, δήλωσε προκλητικά ότι: «Δεν ξέρω οι κύριοι πρυτάνεις τι σκεπτικό έχουν και πού αναφέρονται οι κινητοποιήσεις τους» και ότι πάντως οι δικές τους (των προέδρων των ΤΕΙ) επιδιώξεις «εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό και στόχο της ανάπτυξης της χώρας».
Βέβαια, οι πρόεδροι των ΤΕΙ μιλούν χωρίς τον ξενοδόχο, τους σπουδαστές δηλαδή των ΤΕΙ, που τώρα συμμετείχαν στο κίνημα των καταλήψεων.
Αυτό, που ενδιαφέρει όμως άμεσα τον Καραμανλή είναι όχι τόσο αυτή καθαυτή η διαβεβαίωση των προέδρων των ΤΕΙ για μη συμμετοχή τους στο νέο γύρο των κινητοποιήσεων, η οποία άλλωστε από μόνη της δεν παίζει κανένα καθοριστικό ρόλο, αφού στη μέση μπαίνει και το τι θα κάνουν οι σπουδαστές, όσο η χρησιμοποίησή τους ως ισχυρό χαρτί στην παρωδία του νέου γύρου «διαλόγου». Οπως επανειλημμένα έχουμε γράψει η διαδικασία του «διαλόγου» προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με τη συστράτευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση βιάζεται να κηρύξει τη λήξη του νέου γύρου της φαρσοκωμωδίας, στην οποία χρησιμοποιεί ως γλάστρες τις τριμελείς γραμματείες των συνόδων των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ, που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Το τι απόψεις θα εκφράσουν αυτές εκεί ή πού θα διαφοροποιηθούν, ελάχιστα ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι η στάση τους αυτή παράγει πολιτική στην κατεύθυνση που επιθυμεί η κυβέρνηση, να ολοκληρώσει δηλαδή τάχιστα το διάλογο-παρωδία και να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Πολύ χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή είναι τα λόγια της Μ. Γιαννάκου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης: «Διανύουμε -είπε- ήδη τον 18ο μήνα διαλόγου για την ανώτατη εκπαίδευση», υπονοώντας σαφώς ότι ήδη εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια.
Ας έρθουμε τώρα στα αργύρια της προδοσίας, που έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Ταύτα συμπυκνώνονται στην «Ακαδημαϊκή Ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων» και στην έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων. Η πρώτη συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα των ΤΕΙ να έχουν αυτόνομα μεταπτυχιακά και την αξιοποίηση του ερευνητικού τους δυναμικού με τις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές. Ετσι θα ολοκληρωθεί η κατάρρευση του πανεπιστημιακού προφίλ στη χώρα μας, που ξεκίνησε με την ψευδεπίγραφη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και συνεχίζεται τώρα με το «νομοσχέδιο Γιαννάκου», το οποίο (άρθρο 2) επιβεβαιώνει την ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση και την εξίσωσή τους με τον Πανεπιστημιακό Τομέα, προαναγγέλλοντας έτσι και τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Το αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ στο σημείο αυτό είναι να υπάρξει και σχετική αναφορά στο άρθρο 1 του νομοσχέδιου, που αναφέρεται στην αποστολή των Ιδρυμάτων. Η υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών με καταληκτικό σημείο το στόχο της Μπολόνια για προπτυχιακό κύκλο 3 ετών, έκανε ένα ακόμη βήμα. Η δεύτερη, αφορά στο μαγείρεμα της υπερπήδησης των εμποδίων που έβαζε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων των συναφών με τα Πολυτεχνεία, η κατάληξη, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι επιτυχής, αφού αυτά θα μπουν για συζήτηση στο ΣΑΤΕ περί τα τέλη Αυγούστου.
Οσον αφορά στο επόμενο αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ, τη χρηματοδότηση, οι κύριοι πρόεδροι έμειναν με τη χαρά. Το «ευήκοον ους» του Καραμανλή κουφάθηκε ξαφνικά. Η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε ότι «θα κινηθεί στο πλαίσιο του περασμένου έτους της αύξησης των προϋπολογισμών, αλλά με τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η δημοσιονομική πολιτική».
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ «κατέβασαν τα παντελόνια» και στην αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, την οποία δήλωσαν ότι αποδέχονται και στο θέμα της καθιέρωσης του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (βάση του 10), για την οποία η πλειοψηφία τους έχει θετική καταρχήν άποψη. Το πώς επακριβώς θα υλοποιηθεί η ρύθμιση αυτή παζαρεύουν με το υπουργείο Παιδείας. Συμμετέχουν στο μαγείρεμα των Τμημάτων που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν, στο πλαίσιο κοινής επιτροπής με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και το υπουργείο Παιδείας, ενώ έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους στη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων. Πάλι, δηλαδή, τη νύφη θα την πληρώσουν τα παιδιά.
Στο ίδιο εμετικό κλίμα, κρατώντας κάποιες ελαφρές αποστάσεις (συνδικαλιστικό όργανο γαρ) κινήθηκε και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, που είχε χωριστή συνάντηση, πολύ νωρίτερα, με την υπουργό Παιδείας.
Τα ευχαριστήρια της υπουργού εισέπραξε και αυτή για τη συμμετοχή της ως γλάστρα στο «διάλογο».
Εμφανώς ικανοποιημένη η Μαριέττα Γιαννάκου, μετά το τέλος της συνάντησης Καραμανλή-προέδρων ΤΕΙ, έκανε σαφή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές. «Ενα πράγμα πρέπει να κατανοήσουμε –είπε. Ο κόσμος ολόκληρος γύρω μας αλλάζει και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Δηλαδή πρέπει να εκσυγχρονιστούμε». Και έδωσε το στίγμα των αλλαγών, της υποταγής δηλαδή της εκπαίδευσης στους νόμους της κεφαλαιοκρατικής αγοράς, λέγοντας: «Η τεχνολογία τρέχει. Πρέπει να συνδέσουμε την ανάπτυξη με την εκπαίδευση και την απασχόληση».
Γιούλα Γκεσούλη