Η διάλυση του δημόσιου σχολείου, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, οι μεθοδευμένες διαθεσιμότητες-απολύσεις με τη βιομηχανία κατασκευής «πλεοναζόντων», η επιβολή της «σιωπής των αμνών» και η υποταγή χωρίς αντίσταση σε κάθε αυθαιρεσία της διοίκησης, περνούν μέσα και από την υποτίμηση, την κατασυκοφάντηση και την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λοιδορηθούν, να εμφανιστούν στην «κοινή γνώμη» ως «κοπανατζήδες», «επίορκοι» και τα συναφή και να βγουν λάδι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει το δημόσιο σχολείο σε ασφυξία, τους μαθητές στην απόγνωση με την ένταση των ταξικών φραγμών (στους οποίους προστέθηκε και ο νόμος για το «νέο Λύκειο»), τους γονείς σε οικονομική αιμορραγία και τους εκπαιδευτικούς στην πείνα.
Με τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», ο υπουργός Παιδείας καθιερώνει τον καθημερινό ηλεκτρονικό έλεγχο του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Σε ρόλο διευθυντή βιομηχανικού καπιταλιστικού κάτεργου, ο Αρβανιτόπουλος κάνει πως αγνοεί το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί λόγω της φύσης της δουλειάς τους δε μπορούν να λείψουν αδικαιολόγητα ούτε μακροχρόνια από το σχολείο. Γιατί ούτε τους μαθητές τους μπορούν να αγνοούν, ούτε τους συναδέλφους τους να φορτώνουν με πρόσθετα προβλήματα.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας και ο προϊστάμενος κάθε άλλης υπηρεσιακής μονάδας του ΥΠΑΙΘ είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την καθημερινή τήρηση και σύνταξη «Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού» (ΒΠΠ) για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής ή υπηρεσιακής μονάδας είναι υπεύθυνο για την καθημερινή τήρηση και σύνταξη του «Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού» (ΑΔΠΠ).
Στα ΒΠΠ και ΑΔΠΠ καταγράφονται η ημερομηνία και χρονολογία, η ώρα άφιξης και ώρα αναχώρησης, οι απόντες εκπαιδευτικοί, το είδος απουσίας, κ.λπ. Σε καθημερινή βάση, από τον διευθυντή ή προϊστάμενο της σχολικής ή υπηρεσιακής μονάδας και με ευθύνη του, τα στοιχεία του ΒΠΠ καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, οι εκπαιδευτικοί γίνονται Τιραμόλα εξαναγκαζόμενοι να συμπληρώνουν ωράριο σε έως πέντε σχολικές μονάδες. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις αντοχές των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Αλλά ο υπουργός Παιδείας δε σταματάει εδώ. Με άλλη τροπολογία που έδωσε «προς ενημέρωση» στην ΟΛΜΕ, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί της, και την οποία προτίθεται να καταθέσει οσονούπω, συνδέει την οργανική θέση του εκπαιδευτικού με την πορεία και το μέλλον του σχολείου στο οποίο αυτός υπηρετεί. Δημιουργούνται, λοιπόν, εύλογα ερωτηματικά για το ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον του εκπαιδευτικού που το σχολείο του υποβιβάζεται ή καταργείται με το τσουνάμι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων. Και η απάντηση που προκύπτει αβίαστα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μεγαλώνουν τη δεξαμενή των «πλεοναζόντων»-υπεράριθμων, που θα παίρνουν το δρόμο της διαθεσιμότητας-απόλυσης.
Ο Αρβανιτόπουλος εμφανίζει την τροπολογία ως μέγα «δώρο» προς τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους δήθεν διασφαλίζει με τη θέσπιση οργανικών θέσεων για όλους. Βεβαίως παρουσιάζει μόνο το «τυρί», ενώ προσπαθεί να κρύψει τη «φάκα», που είναι η σύνδεση της οργανικής με το σχολείο στο οποίο υπηρετεί ο εκπαιδευτικός.