«Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ανάκτηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου. Στην ανώτατη εκπαίδευση, τα Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτοδιοικούμενα και εξωστρεφή, με παράλληλη ενίσχυση των πολιτικών διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας»: Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ και υποψήφια βουλευτής στο newpost.gr (οι εμφάσεις δικές μας)
Κάθε μέρα κι από μια συνέντευξη παραχωρούν Μητσοτάκης και στελέχη της ΝΔ που βλέπουν τις καρέκλες της εξουσίας να τους περιμένουν.
Η Κεραμέως για μια ακόμη φορά επανέλαβε τα περί «οργανωτικής και διοικητικής αυτονομίας» της σχολικής μονάδας. Το σλόγκαν (αγαπητό και στους συριζαίους), παραπέμπει σε σχολεία «αποκεντρωμένα», σχολεία διαφόρων κατηγοριών και ταχυτήτων, που έχοντας διευθυντές-μάνατζερ, θα πασχίζουν για την επιβίωση, αναζητώντας πόρους από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι προφανής: η απαλλαγή του αστικού κράτους από τις υποχρεώσεις του έναντι του δημόσιου σχολείου, η εκχώρηση λειτουργιών του στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».
Η αναφορά στην «ανάκτηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου» απολύτως ψευδής. Γιατί ένα Λύκειο αποκομμένο από την υποχρεωτική εκπαίδευση, στραμμένο στην ειδίκευση και τις δεξιότητες, αποκομμένο και από τα ελάχιστα ψήγματα γενικής μόρφωσης, με εξεταστικούς μαραθώνιους δεν μπορεί ποτέ να ανακτήσει τον αυτόνομο ρόλο του (θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται στο Εθνικό Απολυτήριο, για τον προσδιορισμό του βαθμού του οποίου συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των 3 τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη, για όλες τις τάξεις του Λυκείου γίνονται με τράπεζα θεμάτων).
Και βεβαίως, οι γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές για πανεπιστημιακά ιδρύματα στενά συνδεδεμένα με την καπιταλιστική αγορά. Επιστήμη και Ερευνα όχι με κέντρο τον Ανθρωπο και τις ανάγκες του, αλλά την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ιδρύματα με προγράμματα για όλους τους «πελάτες» και «πτυχία» για κάθε τσέπη, που υπηρετούν τη σκληρή «ανταγωνιστικότητα» και την «αποδοτικότητα».
Η Νίκη Κεραμέως δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξεκάθαρα στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στην πολιτική βούληση της ΝΔ να το πετύχει, θεωρώντας ότι υπάρχει η «κοινωνική αποδοχή», μετά το όργιο προπαγάνδας περί «βίας και ανομίας».
Οσον αφορά δε, τους διορισμούς στην εκπαίδευση, έκανε μια γενική και αόριστη παραδοχή ότι «υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν».
Φειδωλή στις εκφράσεις της απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση (άλλωστε γνωστές είναι και οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Χατζηδάκη) και βεβαίως στο σύστημα διορισμών (λέμε τώρα) αναφέρθηκε σε μια διαδικασία πιο «σφιχτή» από αυτήν που θέσπισε ο Γαβρόγλου, περιλαμβάνοντας το γνωστό «προσοντολόγιο», αλλά και την επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής», του ΑΣΕΠ.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 2 Ιούλη
- Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
- Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
- Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
- Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση