Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος
  • Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες
  • Σαν σήμερα 19 Μάη
  • Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα
  • 168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα
  • Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε
Παιδεία

Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2013, 00:00

Το πράσινο φως άναψε ο Σαμαράς στον υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο να προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το τσουνάμι δηλαδή των συγχωνεύσεων-καταργήσεων Τμημάτων και Σχολών ή και ολόκληρων ΑΕΙ. Η καρατόμηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ επείγει, καθώς πλησιάζει ο καιρός που θα δοθεί η λίστα του νέου μηχανογραφικού δελτίου στους υποψήφιους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Εν συνεχεία, ο Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με Βενιζέλο και Κουβέλη και τούτες τις ημέρες αναμένεται να ενημερώσει και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου, ώστε να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο ολοκαύτωμα που ετοιμάζει και να καλύψει τουλάχιστον τα νώτα του. Γιατί ψυχανεμίζεται ότι οι πράξεις του μπορεί να ξεσηκώσουν αντιδράσεις, καθώς το λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα και τεχνολογικά ιδρύματα θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ήδη φοιτούντες φοιτητές και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που σηκώνουν ήδη βαρύτατα φορτία και βρίσκονται σε απόγνωση. Αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού θα ανατραπεί το εργασιακό status πολλών εργαζομένων της, και στις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες», τα μικροαστικά στρώματα των οποίων βιώνοντας την εγκατάλειψη, θεωρούν τα Ιδρύματα που λειτουργούν στον τόπο τους, έναν από τους λιγοστούς «πνεύμονες» επιβίωσής τους.

Από καιρό τώρα, τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν την «κοινή γνώμη», με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, που μιλούν για λουκέτο σε 150 περίπου Τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρονται και στα «κριτήρια», με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις, θέλοντας να μας πείσουν ότι αυτοί (όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, που παρήλασαν διαχρονικά) που νοιάζονται πάνω απ’ όλα για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, στα οποία υποτάσσουν και το σχεδιασμό της εκπαίδευσης και το περιεχόμενό της, θα κινηθούν με βάση «ακαδημαϊκά κριτήρια». «Ακαδημαϊκό κριτήριο», π.χ. ονοματίζουν και την «ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή αναγνώριση των Ιδρυμάτων», όταν ξέρουμε καλά ότι ως «αποτελεσματική» και «ανταγωνιστική» έρευνα θεωρείται μόνον αυτή που είναι σε ευθεία σύνδεση με τις επιχειρήσεις (τι έρευνα αυτού του τύπου π.χ. μπορεί να παράξουν οι σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών;) και ότι οι λίστες κατάταξης των διεθνών αξιολογήσεων εμπεριέχουν σφάλματα, καθώς τα δεδομένα αφορούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων όλου του κόσμου, με εντελώς διαφορετικά καθεστώτα λειτουργίας και τα κριτήριά τους υπηρετούν την «ανταγωνιστικότητα». 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κριτήρια επίσης θα είναι η συσχέτιση των γνωστικών αντικειμένων των Ιδρυμάτων «με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», η «απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας», η «ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων». Εδώ είναι φανερό ότι μας δουλεύουν, αφού έχουν ξεπατώσει κάθε είδους παραγωγή και η ανεργία μαστίζει την εργαζόμενη κοινωνία και προπαντός τη νεολαία της.

Ο Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα γίνουν χωρίς μείωση του αριθμού εισακτέων. Πλην, όμως, όπως πληροφορηθήκαμε από τις κατευθυνόμενες «διαρροές», θα επανέλθει η «βάση του 10», που από μόνη της αποτελεί κοφτερότατη γκιλοτίνα για δεκάδες χιλιάδες παιδιά, προερχόμενα κυρίως από τους κόλπους της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επειτα, ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί η «βάση του 10» στις επόμενες εισαγωγικές, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί δραστικότατα ο αριθμός εισακτέων με τις τορπίλες των «θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας».

Νέος κύκλος, όμως, συγχωνεύσεων-καταργήσεων αναμένεται  και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο ίδιος ο Αρβανιτόπουλος έχει πει ότι αυτές θα αφορούν στο 10% των σχολείων (περίπου δηλαδή 1.500 σχολεία, που θα προστεθούν στα 1.100 καταργηθέντα της προηγούμενης περιόδου). Για να πιαστεί τούτος ο στόχος, δεδομένων και των χιλιάδων κενών σε εκπαιδευτικούς, τα τμήματα στα αστικά κέντρα θα στοιβάξουν τους μαθητές, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί παραπέρα η μαθησιακή διαδικασία.

Εξωτερική και εσωτερική τρόικα έχουν βαλθεί να πετσοκόψουν δαπάνες με κάθε τρόπο. Σβήνοντας από το χάρτη πανεπιστήμια και σχολεία, κρατώντας στην αδιοριστία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, καταργώντας κάθε εναπομείναν ίχνος δωρεάν Παιδείας. Από τη νέα χρονιά δρομολογείται και η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων στους μαθητές. Από τον Οκτώβρη ακόμα του 2012, ο υπουργός Παιδείας, μας προϊδέασε γι’ αυτό. Τα σχολικά βιβλία θα δανείζονται στους μαθητές, οι οποίοι θα τα επιστρέφουν με το τέλος της σχολικής χρονιάς για να διανεμη-   θούν στην επόμενη φουρνιά μαθητών (ο Αρβανιτόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου η επαναλαμβανόμενη χρήση διαρκεί μια τριετία). Ο υπουργός είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι και αυτό το μέτρο «θα περάσει διότι θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια». Κοντολογίς, το υπουργείο Παιδείας θα επιβάλλει χρηματική ποινή στις οικογένειες, που τα παιδιά τους δεν θα επιστρέφουν τα βιβλία. Και επειδή επάνω στα σχολικά βιβλία οι μαθητές σημειώνουν ή λύνουν και ασκήσεις «θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα των βιβλίων, ώστε να μη μουντζουρώνεται, και στο τέλος της χρονιάς, με ευταξία, να παραδίδονται στους επόμενους». Είναι σαφές ότι με τούτο το μέτρο προωθείται η κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων, αφού πολλοί μαθητές θα εξαναγκαστούν είτε να υποστούν χρηματική ποινή ή να αγοράσουν εξαρχής τα βιβλία.

«Εξορθολογισμός», όμως, προαναγγέλθηκε και για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, τα οποία «θα υπάρχουν», αλλά θα «είναι στο κόστος που πρέπει». Δηλαδή, ο αριθμός των «αναγκαίων» για τη φοίτηση συγγραμμάτων θα μειωθεί περαιτέρω και οι φοιτητές θα εξαναγκαστούν να καλύψουν τη «διαφορά» εξ ιδίων πόρων, αφού οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες είναι αδύνατον να καλύψουν τη ζήτηση.

Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν και οι εκπαιδευτικοί. Διορισμοί αναμένονται μηδενικοί, οι αναπληρωτές θα βουλιάξουν στην ανεργία και οι μόνιμοι θα μπουν στο σταυρό του μεσαιωνικού μαρτύριου, με μισθούς πείνας, καταργημένες στην ουσία οργανικές θέσεις, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα υποχρεωτικής μετακίνησής τους σε όλη την επικράτεια και αύξηση του διδακτικού ωραρίου.

Ολα τούτα που βλέπουμε ήδη να δρομολογούνται και αυτά που θα δούμε από τη νέα σχολική χρονιά είναι δέσμευση της δωσιλογικής κυβέρνησης έναντι των αφεντικών της. Περιέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013, στην εισηγητική έκθεση του οποίου (σελ. 48) αναφέρεται:

«Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός

♦ Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς μείωση του αριθμού των εισελθόντων φοιτητών.

♦ Η περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.

♦ Η δομική αναθεώρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών καθηγητών με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους στις οργανικές θέσεις.

♦ Ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την μείωση του αριθμού των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

♦ Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, όπως Ομοσπονδίες, Αθλητικά Κέντρα, Θέατρα, Μουσεία, Φεστιβάλ, καθώς η δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού θα καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση, ενώ οι μη λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από άλλες προσόδους των ίδιων των φορέων.

♦ Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

Επίσημη πολιτική ο ρατσισμός
Επόμενο άρθρο

Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

Χιλιάδες τα κενά

Σχετικά Αρθρα

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

Παιδεία 17 Μάι 2026, 08:39

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

Εργατικά 14 Μάι 2026, 18:49

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

Εργατικά 12 Μάι 2026, 22:31

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

Εργατικά 12 Μάι 2026, 18:52

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Παιδεία 6 Μάι 2026, 20:13
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

Ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων.

Τουρκία: Γιορτή νεολαίας και αθλητισμού.

1947: Εκτελούνται δεκαεπτά κομμουνιστές στις φυλακές της Αίγινας.

1969: Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις της ΔΑ στα γραφεία της «American Express» και έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, τραυματισμός δύο περαστικών.

1980: Δεκαοκτώ άτομα σκοτώνονται και τετρακόσια τραυματίζονται σε ταραχές λόγω της αθώωσης τεσσάρων ατόμων που η αστυνομία έχει κατηγορήσει ότι δολοφόνησαν μαύρο.

1981: Βόμβα σε λεωφορείο της «Grundig» και σε κατάστημα της AEG (ΕΛΑ).

1992: Τριακόσιοι νεκροί στη Νιγηρία στη διάρκεια εθνικιστικών και θρησκευτικών ταραχών.

1994: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας επιβάλει κάθειρξη δεκαεπτά χρόνων και τριών μηνών στον Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    17Ν
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Εφετείο 17Ν
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    ΕΛΑ
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo