Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαράια Αλ-Κουντς: «Ο,τι υποφέρει ο λαός μας, υποφέρουν και οι αιχμάλωτοί σας»
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Ο γκροτέσκος πολιτικός κλόουν για τις βρόμικες δουλειές του Μητσοτάκη
  • Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)
  • Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Θα πληρώσουμε δεύτερη φορά τα πανάκριβα αντιαισθητικά-φαραωνικά έργα του ΟΑΚΑ;
Οικονομία

Θα πληρώσουμε δεύτερη φορά τα πανάκριβα αντιαισθητικά-φαραωνικά έργα του ΟΑΚΑ;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Οκτ 2023, 20:51

Να κάνουμε μια προκαταρκτική παρατήρηση για την Καλατραβιάδα, που είναι το νέο… talk of the town των ημερών (ό,τι πρέπει για να μην συζητάμε για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, την ακρίβεια και άλλα παρόμοια προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό). Οι περισσότεροι απ’ όσους εμφανίζονται στα ραδιοκάναλα και κουνάνε τα ακαδημαϊκά τους παράσημα, παριστάνοντας τις αυθεντίες της δομοστατικής (ντρουμ-ντρουμ-ντρουμ, σαν τα βραχιόλα της καραγκούνας ένα πράμα), είναι σαν τις ύαινες όταν μυρίζουν αίμα. Αυτοί μυρίζουν χρήμα μετά από κάθε καταστροφή ή κίνδυνο καταστροφής.

Ο αείμνηστος Χρήστος Τσιγαρίδας, που ήταν ένας έμπειρος και με βαθιά θεωρητική κατάρτιση δομοστατικός, μας είχε αποδείξει σε συζητήσεις πόσο άσχετοι είναι αυτοί που παριστάνουν τις αυθεντίες. Συνόδευε δε τις αναλύσεις τους με άφθονα «γαλλικά» γι’ αυτούς τους τύπους που μετά από το σεισμό της Πάρνηθας έγδερναν τον κόσμο στα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής, βάζοντάς τον να κάνει αχρείαστες ενισχύσεις με πανάκριβους μανδύες και άλλα τέτοια, κερδοσκοπώντας με την ψυχολογία του και τους φόβους που οι ίδιοι φρόντιζαν να καλλιεργήσουν.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι κατασκευές του Καλατράβα, οι κατασκευές της μεγάλης αρπαχτής του 2004, είναι στατικά εντάξει. Εκείνο που επισημαίνουμε είναι πως αυτοί που έσπευσαν να τοποθετηθούν δημόσια, χωρίς καν να έχουν δει τις μελέτες και την υπάρχουσα κατάσταση, προσδοκούν να πάρουν «δουλειές», άμεσα ή μέσω συνεργατών τους.

Εμείς δεν είμαστε δομοστατικοί για να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Και κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να έχει σαφή άποψη, διαβάζοντας αποσπάσματα απ’ αυτά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέρρευσε στις εφημερίδες. Ο επιστήμονας δεν κάνει οφθαλμοστατική, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο μεγάλα έργα, τα οποία μάλιστα δεν είναι φτιαγμένα από μπετόν αλλά είναι μεταλλικές κλατασκευές που απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις. Ο επιστήμονας παίρνει τη μελέτη, «τρέχει» τα δεδομένα της σε ειδικά προγράμματα και διαπιστώνει καταρχάς τη δική της επάρκεια. Μετά, ελέγχει αν τα κατασκευαστικά σχέδια εφαρμόστηκαν όπως τα πρόβλεπε η μελέτη και τέλος επισκοπεί λεπτομερειακά την τρέχουσα κατάσταση. Μόνο αφού τα κάνει όλ’ αυτά ανοίγει το στόμα του. Δεν περνάει μια βόλτα, ρίχνει μια ματιά και είναι πανέτοιμος να… σαρώσει στα ραδιοκάναλα.

Ας δούμε, λοιπόν, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Το συγκρότημα του ΟΑΚΑ έχει δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (ανήκει δηλαδή στο Υπερταμείο Ξεπουλήματος Κρατικής Περιουσίας), το οποίο επιδιώκει να το «αξιοποιήσει». Ανέθεσε τη σύνταξη τεχνικής μελέτης στην «Κοινοπραξία ΟΑΚΑ», που έφτιαξαν οι εταιρίες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρος δομή ΑΕ και Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες Γραφείο Τεχνικών Μελετών ΑΕ. Το έργο έχει τον τίτλο «Εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών τους στεγάστρων» και παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, που διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για το γενικό σουλούπωμα του ΟΑΚΑ, με προϋπολογισμό ύψους 56,5 εκατ. ευρώ, θα εκτιναχτούν προς τα πάνω. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Βρούτσης δήλωσε χτες πως το ποδηλατοδρόμιο είναι πιθανό να μπορέσει να παραδοθεί το 2024, όμως για το κεντρικό στάδιο δεν είχε καμιά απάντηση.

Σε ό,τι αφορά το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου, σύμφωνα με τις διαρροές, η μελέτη αναφέρει (η έμφαση δική μας):

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας (έλεγχος με ελαστική και πλαστική αντοχή των διατομών των τόξων). Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκή σύνδεση των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της έβδομης έκδοσης της στατικής του μελέτης.

Επιπλέον με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, προκύπτει πως η κατάσταση αυτή επιτείνεται από την ύπαρξη σημαντικών μη αποδεκτού χαρακτήρα αστοχιών συνδέσεων (δηλαδή ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, προεντεταμένοι κοχλίες χωρίς προένταση, κοχλιωτές συνδέσεις μη αποδεκτού τύπου), οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

Για το στέγαστρο του ποδηλατοδρόμιου η μελέτη αναφέρει (η έμφαση δική μας):

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια. Ωστόσο, αν και με βάση την κατηγοριοποίηση των διατομών των τόξων είναι κανονιστικά αποδεκτή η χρήση πλαστικών αντοχών στους ελέγχους επάρκειας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ανάπτυξη σημαντικών πλαστικών παραμορφώσεων σε ένα έντονα θλιβόμενο μέλος όπως το τόξο ανάρτησης είναι αμφίβολη και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μη συντηρητική. Επιπλέον εντοπίστηκε ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων. Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Επίσης, με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση του εσωτερικού της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαίο για την επισκευή των προβληματικών σημείων τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

Αυτό που λέει η μελέτη των δύο τεχνικών εταιριών είναι πως το στατικό πρόβλημα υπάρχει από την κατασκευή. Δηλαδή, βγάζει άχρηστη τη μελέτη βάσει της οποίας κατασκευάστηκαν τα στέγαστρα του Καλατράβα. Τα προβλήματα διάβρωσης (από την ανυπαρξία συντήρησης επί μια εικοσαετία σχεδόν) απλώς επιτείνουν την κατασκευαστική ανεπάρκεια.

Ο Καλατράβα, βέβαια, έχει έτοιμες τις απαντήσεις, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις που σε έργα που σχεδίασε παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα (πεζογέφυρα στη Βενετία, οινοποιείο και εκθεσιακό κέντρο στην Αλαβα της Ισπανίας, Οπερα της Βαλένθια κ.ά.): «Εγώ είμαι ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει, τις στατικές μελέτες και την κατασκευή τις κάνουν άλλοι». Αυτή η πριμαντόνα της αρχιτεκτονικής (και γαμπρός του φαλαγγίτη Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, πρώην «αφεντικού» της ΔΟΕ, διαβόητου για τα «στησίματα» που έκανε στην ανάθεση των ολυμπιακών αγώνων και άλλων μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων) σύρθηκε ουκ ολίγες φορές στα δικαστήρια από πελάτες του. Στη Βενετία καταδικάστηκε από ιταλικό δικαστήριο για αμέλεια, γιατί -μεταξύ άλλων- δεν υπολόγισε σωστά τις διαστάσεις των σωλήνων για την πεζογέφυρα που σχεδίασε και πρόβλεψε σκαλιά από γυαλί, που υποτίθεται ότι θα άντεχαν τουλάχιστον 20 χρόνια, αλλά αμέσως μετά την κατασκευή της γέφυρας άρχισαν να σπάνε. Στην πατρίδα του την Ισπανία, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες του οινοποιείου στην Αλαβα τον έσυραν στα δικαστήρια και τον υποχρέωσαν σε ταπεινωτικό (και «τσουχτερό» συμβιβασμό).

Η μεγαλομανία του κάθε Σαντιάγο Καλατράβα και του κάθε Ρέντσο Πιάνο τούς οδηγεί στη σχεδίαση φαραωνικών έργων. Η ίδια μεγαλομανία (αλλά και η βουλιμία για πλιάτσικο: όσο πιο δαπανηρό είναι ένα έργο τόσο μεγαλύτερες είναι οι μίζες) οδηγεί και τους πελάτες αυτών των τύπων, που είναι κυβερνήσεις και κρατικοί οργανισμοί. Είναι εντελώς απαράδεκτο, τη σημερινή εποχή, που η Πληροφορική προσφέρει δυνατότητες μελέτης σε μεγάλο βάθος κάθε λεπτομέρειας ως προς τις στατικές προδιαγραφές μιας κατασκευής, που η δομή όλων των υλικών και η συμπεριφορά τους σε φέροντες και μη φέροντες οργανισμούς αναλύεται σε βάθος από φασματογράφους και δοκιμάζεται από μηχανές που προσομοιάζουν φορτία και κινήσεις φορτίων, να κατασκευάζονται ανεπαρκή από στατική άποψη κτίρια και εγκαταστάσεις.

Δε θα αποφύγουμε τον πειρασμό να αναφερθούμε σε ένα ιστορικής σημασίας κατασκευαστικό επίτευγμα: το Μετρό της Μόσχας. Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από την κατασκευή των πρώτων σταθμών του, δέχτηκε τις βόμβες των ναζί, αλλά είναι εκεί, χωρίς στατικά προβλήματα. Και με την ανυπέρβλητη αρχιτεκτονική και γλυπτική των σταθμών του («πρέπει να φτιάξετε παλάτια για το λαό» ήταν η εντολή του Στάλιν στους σοβιετικούς αρχιτέκτονες και γλύπτες εκείνης της εποχής), αποκαλύπτει τη γύμνια του μεγαλομανούς μοντερνισμού του κάθε Καλατράβα.

Αλήθεια, χρειαζόταν το αττικό τοπίο τις βαριές σιδερένιες κατασκευές του Καλατράβα ή χρειαζόταν λιτές κατασκευές που δε θα προσπαθούσαν να επιβληθούν στο τοπίο με τον όγκο τους; Δεν είχε φωνή το αττικό τοπίο για να φωνάξει. Και κάποιοι ντόπιοι αρχιτέκτονες που εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις στιγματίστηκαν σαν «περιθωριακοί» και «συμφεροντολόγοι». Ποιος μπορεί να συγκριθεί με κοτζάμ Καλατράβα, τον… ροκ σταρ της αρχιτεκτονικής του θεάματος. Ποιος μπορούσε να αντιταχθεί στον «εθνικό στόχο» των ολυμπιακών αγώνων του 2004, που υπηρετούσε πιστά η κυβέρνηση Σημίτη, φτάνοντας στο προκλητικό σημείο να αναθέσει τη «δουλειά» πακέτο στη σύζυγο ενός από τους ισχυρότερους καπιταλιστές της χώρας, η κιτσάτη μεγαλομανία της οποίας ταίριαξε απόλυτα με το θέαμα που αποτελεί τον πυρήνα της αρχιτεκτονικής του Καλατράβα;

Αφήνοντας στην άκρη την αισθητική και μένοντας στα… πεζά οικονομικά, γιατί έπρεπε να κατασκευαστούν αυτές οι φαραωνικές και πανάκριβες κατασκευές; Γιατί δεν επιλέχτηκε μια συνηθισμένη λύση στεγάστρου, χωρίς όλο αυτό το βαρύ μεταλλικό θέαμα; Την απάντηση τη δώσαμε παραπάνω: όσο πιο ακριβό το έργο τόσο μεγαλύτερη η «κονόμα» για τους εμπλεκόμενους. Για να δικαιολογηθεί δε το εξωφρενικό κόστος επιστρατεύονται μεγαλοϊδεάτικες παπάρες περί τοπόσημου, ιστορικού μνημείου και δε συμμαζεύεται. Αλήθεια, 19 χρόνια μετά τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, είδατε να λειτουργεί ως τοπόσημο, ως τουριστική ατραξιόν, πόσω μάλλον ως ιστορικό μνημείο το συγκρότημα του ΟΑΚΑ;

Πόσο κόστισαν οι σχεδιασμένες από τον Καλατράβα κατασκευές; Οταν ρωτήθηκε ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι του 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ώρα που η κατασκευή των στεγάστρων τελείωνε, δεν είπε λέξη για το κόστος κατασκευής. Με ύφος αποικιοκράτη που δε σηκώνει συζήτηση, είπε πως «η Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν»!

Μεταγενέστερα δημοσιεύματα μιλούσαν για 130 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου. Στη βουλή κατατέθηκαν στοιχεία που ανέβαζαν το κόστος όλων των «έργων Καλατράβα» σε περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ. Το αρχικό κόστος ήταν λίγο πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ. Υπέρβαση σχεδόν 50%! Αυτό είναι άλλο ένα από τα χαρακτηριστικά των «έργων Καλατράβα» σε όλο τον κόσμο. Δίνεται στην αρχή, σκόπιμα, ένα «αποδεκτό» κόστος και μετά αρχίζουν οι υπερβάσεις που εκτινάσσουν το τελικό κόστος.

Συμπέρασμα: φτιάχτηκε ένα αντιαισθητικό και πανάκριβο έργο, με διαδικασίες άρπα-κόλλα και με μελέτες της πλάκας, και προτού συμπληρωθεί εικοσαετία από την κατασκευή του διαπιστώνεται ότι είναι στατικά ανεπαρκές και επιπροσθέτως διαβρωμένο. Πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση (αν υποθέσουμε ότι θα είναι σωστή); Αγνωστο. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να τις γκρεμίσουν αυτές τις φαραωνικές μεταλλικές κατασκευές και να κατασκευάσουν τυπικά στέγαστρα που θα κοστίσουν λιγότερο και θα απαιτούν μικρότερου κόστους συντήρηση;

Εκτύπωση 🖨
ΟΑΚΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝτύθηκε… Κολοκοτρώνης με αστερόεσσα στην περικεφαλαία
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 4 Οκτώβρη

Σχετικά Αρθρα

Από τα τρένα στα αστικά: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί

Εργατικά 9 Ιούλ 2025, 07:21

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

Οικονομία 6 Ιούν 2025, 06:30

Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Οικονομία 15 Μάι 2025, 21:11

Προκλητική απάντηση υπουργείου Οικονομικών: Οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί οικογενειών ΑΜΕΑ θα προχωρήσουν

Οικονομία 6 Μάι 2025, 21:31
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σαράια Αλ-Κουντς: «Ο,τι υποφέρει ο λαός μας, υποφέρουν και οι αιχμάλωτοί σας»

Απισχνασμένος αιχμάλωτος σιωνιστής στρατιώτης εκλιπαρεί τον Νετανιάχου για φαγητό

1 Αυγ 2025, 11:09
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

52 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2025, 08:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο γκροτέσκος πολιτικός κλόουν για τις βρόμικες δουλειές του Μητσοτάκη

31 Ιούλ 2025, 21:01
Κόντρες

Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)

31 Ιούλ 2025, 13:13
Πολιτική

Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια

Κρήτη: Χοροπηδάνε και φωνάζουν «θάνατος στους Αραβες»

31 Ιούλ 2025, 10:11
Παιδεία

Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος

31 Ιούλ 2025, 06:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50

30 Ιούλ 2025, 21:09
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει (δολοφονείται) ο Νίκος Ζαχαριάδης, εξόριστος στο Σοργκούτ της Σιβηρίας.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo