Πήρε φόρα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και άρχισε να πουλάει «λωτούς» μπας και ξεχαστούν οι πυρκαγιές και κυρίως οι πλημμύρες και η οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν. Ηταν όμως υποχρεωμένος να πετάξει και την αλήθεια. Αυτήν την αλήθεια, που είναι δύσκολο να χειροκροτηθεί από τους οριακά κοιμισμένους από τη μητσοτάκεια ρητορική: δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο πιο μεγάλος και «μαρκετινίστικος» λωτός ήταν το λεγόμενο «ξεπάγωμα» των τριετιών. Αυτό το «ξεπάγωμα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά κλοπή σε δύο χρόνους: τόσο σε χρόνο παρελθοντικό, καθώς η αξίωση της αναδρομική αύξησης (από το 2012) των μισθών εξαφανίζεται, όσο και σε μελλοντικό χρόνο, καθώς από τη στιγμή που δεν ενσωματώνονται οι αυξήσεις στον σημερινό μισθό, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι μικρότερες. Εν συνεχεία ανακοίνωσε αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά 8%, αύξηση στις συντάξεις το 2024 και αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλη του 2024.
Αναμενόμενο να βγαίνει ο βασιλιάς και να μοιράζει υποσχέσεις. Ομως η πραγματικότητα περιγράφεται από τους αξιωματικούς του. Ο «σούπερμαν» του νεοφιλελευθερισμού και υπουργός Οικονομικών, Χατζηδάκης το λέει ξεκάθαρα: «Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Εχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα» (η έμφαση δική μας).
Προκύπτει επομένως το ερώτημα: πώς θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, και ταυτόχρονα θα διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, που στην ουσία είναι η υποταγή και υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,1%;
Για να έχουμε μια γενική εικόνα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022 ήταν 0,1%, ενώ η πρόβλεψη για το 2023 είναι της τάξης του 0,7%. Μήπως θα αυξηθούν οι φόροι της υπεραπόδοσης ώστε να αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα; Μάντεις δεν είμαστε, αλλά παίρνουμε σοβαρά τα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δηλώσει: «όπως η κυβέρνηση 2019-2023 ήταν η τετραετία της μείωσης των φόρων, έτσι και η τρέχουσα τετραετία θα είναι της αύξησης των μισθών».
Το αντεπιχείρημα σε αυτόν τον συλλογισμό είναι ότι η ελληνική οικονομία θα καλπάζει στο διηνεκές. Η «ευρωπαϊκή μας οικογένεια» άλλα πιστεύει όμως. Χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί τις προβλέψεις για ανάπτυξη στις χώρες τις ευρωζώνης προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, η προβλεπόμενη ανάπτυξη του που έγινε το Μάιο ήταν στο 1,1% ενώ οι πιο πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για 0,8% για το 2023. Στη Γερμανία, πρωτίστως η Bundesbank αλλά και το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής και Οικονομικής Ερευνας (ΙΜΚ) εκτιμούν πως η πιθανότητα για ύφεση είναι της τάξης του 75%. Συγκεκριμένα, η Bundesbank περιέγραψε μια δυσοίωνη κατάσταση για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς την «γονατίζουν» οι ενεργειακές της εξαρτήσεις, οι εισαγωγές ρεκόρ από την Κίνα και η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης παρά τις αυξήσεις των μισθών (ναι, αλλά ο Κυριάκος ξέρει καλύτερα).
Τέλος, μαζί με τις … τριετίες επιστρέφει από 01.01.2024 και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως το δημόσιο έλλειμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (δεκαετία) και το χρέος να μην ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: Για κάθε κράτος μέλος με δημόσιο έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ ή δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ, η Επιτροπή θα εκδώσει ειδική για τη χώρα «τεχνική πορεία». Και τετραετία των αυξημένων μισθών και «τεχνική πορεία» δεν πάνε μαζί, όσο… Μωυσής και αν είσαι.
ΥΓ. Από τον Χατζηδάκη περιμένουμε μια εκτίμηση για την συμβολή των καταστροφών στη Θεσσαλία στο ΑΕΠ. Η ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 αναφέρει πως η περιφέρεια Θεσσαλίας συνείσφερε το 5,2% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο σύνολο των ελληνικών περιφερειών (7,607 δισ. ευρώ). Εχει άλλη βαρύτητα όμως να το ακούμε από το στόμα του σούπερμαν.