Με ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ κάνει γνωστό ότι και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου επενδυτικού fund. Τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη από το 1978 αγοράστηκαν από το βρετανικό fund Duke Education.
Πρόκειται για το 7ο μεγάλο ιδιωτικό σχολείο που έχει πουληθεί σε ξένο fund. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μαζική εισβολή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, τα οποία εξαγόρασαν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία. Τελευταίο στη σειρά ήταν η Ελληνογερμανική Αγωγή που πωλήθηκε στο fund International Schools Partnership (ISP), ενώ προηγήθηκαν «τα εκπαιδευτήρια ο Πλάτων» που εξαγοράστηκαν από το βρετανικό International School Partnerships, τα CGS – Εκπ. Κωστέα-Γείτονα και η Σχολή Μωραΐτη από την Inspired Education Group, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα από την Cognita και το International School of Athens από την Dukes Education.
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ εκφράζονται ανησυχίες για το συγκεκριμένο fund που εξαγόρασε τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, «διότι στο άλλο σχολείο που ελέγχει η Dukes Education, δηλ. το International School of Athens, καταγράφονται (σύμφωνα με καταγγελίες πρώην και νυν εκπαιδευτικών του σχολείου), σοβαρές παραβιάσεις της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας, όπως απλήρωτες υπερωρίες, εργασία σε διάστημα διακοπών, μη καταβολή νόμιμων αποδοχών (ωριμάνσεων, επιδομάτων τέκνου κ.λπ.)».
Οταν μαθεύτηκαν τα πρώτα μαντάτα της επέλασης των ξένων funds στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα σημειώναμε ότι οι νομοθετικές «πρωτοβουλίες» της αδίστακτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων η επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ κάθε χρόνο 25.000 υποψήφιους (στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής αποκεφάλισε 100.564 υποψήφιους), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με καταστρατήγιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα κολλέγια που μεταμορφώθηκαν σε πανεπιστήμια, η επιβολή του IB και στα δημόσια πρότυπα σχολεία, ο αντεργατικός νόμος Κεραμέως για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που τους αφήνει έρμαιο στα δόντια των σχολαρχών και γενικά η συνειδητή στρατηγική της προώθησης της επέλασης των καπιταλιστών σε κάθε πτυχή του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, δημιούργησαν ευνοϊκό πλαίσιο για κάθε ιδιώτη, για κάθε καπιταλιστή που θέλει να κάνει επιχειρηματικές μπίζνες στην εκπαίδευση.
Αυτό το λαμπρό πεδίο αποκόμισης κερδών άνοιξε την όρεξη και σε ξένα εκπαιδευτικά funds, που άρχισαν να επελαύνουν στην εγχώρια αγορά, «καταπίνοντας» το ένα μετά το άλλο ιδιωτικά σχολεία.
Τα μαντάτα για τους εργαζόμενους των ιδιωτικών σχολείων δεν είναι καθόλου καλά. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έδωσε ήδη η Inspired Education Group που φίμωσε τους εκπαιδευτικούς, απαγορεύοντας αναρτήσεις με πολιτικό/θρησκευτικό/οικονομικό περιεχόμενο στα προσωπικά τους social media (!), ενώ ο Managing Director επενδυτικού ομίλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος πανηγύρισαν για το «καλό» «δίκαιο και λογικό» θεσμικό πλαίσιο που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βοηθά τις επενδύσεις.
Eνα fund που βρέθηκε επίσης στο κέντρο της δημοσιότητας πριν από 13 περίπου χρόνια, λόγω της εμπλοκής του με ένα από τα πιο γνωστά «ανεξάρτητα» σχολεία της Βρετανίας, το Southbank International School, είναι η Cognita που πρόσφατα εξαγόρασε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η Cognita, «διαφημίζει τις υπηρεσίες της σε μια ιστοσελίδα που ανήκει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση με κρατική επιχορήγηση, το Δίκτυο Νέων Σχολείων (New Schools Network), η οποία βοηθά τους γονείς στο στήσιμο ενός «δωρεάν σχολείου» (σ.σ. σε αυτά τα σχολεία, σύμφωνα πάλι με το δημοσίευμα, «οι γονείς επιτρέπεται να μισθώνουν εγκαταστάσεις, να αγοράζουν προϊόντα και να συνάπτουν συμβάσεις για τη διοίκηση του σχολείου με ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες»).
Τα όσα έπραξε και επέβαλε στο σχολείο αυτό το επιθετικό εκπαιδευτικό fund, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ιδιωτικών σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο με τζίρο 150 εκατομμύρια λίρες, εξόργισαν τους γονείς οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν την Cognita ότι «αρμέγει το σχολείο για κέρδη εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών» και ότι «μετέτρεψε το σχολείο του Λονδίνου σε ‘’λεφτομηχανή’’».
Μπορεί τα «όργανα» να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη να παίζουν γερά στα ιδιωτικά σχολεία που εξαγοράστηκαν από τα ξένα funds, όμως, όπως προαναφέραμε, και έχει γίνει φανερό, έχουν δώσει μέχρι τώρα σαφέστατα δείγματα γραφής. Επειτα είναι πιο εύκολο πλέον στις ελληνικές διοικήσεις αυτών των σχολείων, να «ξεσαλώσουν» εναντίον των εκπαιδευτικών υπό το πρόσχημα των ξένων αφεντικών.
Γι’ αυτό και υπογραμμίζουμε αρνητικά τις «γλειψιματικές» αναφορές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που αποκοιμίζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ότι «μέχρι στιγμής, σημαντικές εργασιακές αλλαγές σε σχολεία που ελέγχονται από funds δεν έχουν καταγραφεί και μάλιστα υπάρχει, με κάποια από αυτά, πιθανότητα να υπάρξει διάλογος για ανταλλαγή απόψεων, κάτι που εμείς αξιολογούμε θετικά». Οπως υπογραμμίζουμε και τις ρεφορμιστικές, απατηλές αναφορές περί «ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών» στα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης, που ευλογούν στην ουσία την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, ενώ η Παιδεία, ως κοινωνικό αγαθό, θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ
Τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη περνούν στη Duke Education – Ανησυχία λόγω των κάκιστων εργασιακών σχέσεων στο άλλο ιδιωτικό σχολείο που κατέχει το συγκεκριμένο fund
Τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας, περνά στον έλεγχο ενός βρετανικού fund, της Duke Education. Πρόκειται για το πρώτο σχολείο εκτός Αθηνών που εξαγοράζεται από fund.
Έχουμε επαναλάβει πως η ΟΙΕΛΕ ελάχιστα ενδιαφέρεται για την ιδιοκτησιακή κατάσταση των σχολείων. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η προστασία του εκπαιδευτικού αγαθού, η παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών για τα παιδιά και οι καλές και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής, σημαντικές εργασιακές αλλαγές σε σχολεία που ελέγχονται από funds δεν έχουν καταγραφεί και μάλιστα υπάρχει, με κάποια από αυτά, πιθανότητα να υπάρξει διάλογος για ανταλλαγή απόψεων, κάτι που εμείς αξιολογούμε θετικά.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο fund που εξαγόρασε τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Και τούτο, διότι στο άλλο σχολείο που ελέγχει η Dukes Education, δηλ. το International School of Athens, καταγράφονται (σύμφωνα με καταγγελίες πρώην και νυν εκπαιδευτικών του σχολείου), σοβαρές παραβιάσεις της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας, όπως απλήρωτες υπερωρίες, εργασία σε διάστημα διακοπών, μη καταβολή νόμιμων αποδοχών (ωριμάνσεων, επιδομάτων τέκνου κ.λπ.). Δεν γνωρίζουμε, αν είναι σε γνώση του fund οι πρακτικές της διοίκησης του σχολείου, σε κάθε περίπτωση όμως, ως ιδιοκτήτρια εταιρεία, έχουν σοβαρές ευθύνες.
Η ΟΙΕΛΕ θα παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στα σχολεία που ελέγχει η Dukes Education και έχει ήδη ενημερώσει τις αρχές για όσα συμβαίνουν στο ISA. Ζητούμε, επίσης, από την τωρινή διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη να διασφαλίσει τη διατήρηση της εκπαιδευτικής και εργασιακής ομαλότητας και νομιμότητας στο σχολείο.