Με μια τυπική υπηρεσιακή ανακοίνωση, που είχε τίτλο «Αλλαγές στον ΦΠΑ νησιών από 1.10.2015», το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα πρώτα έξι νησιά (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος). Θ’ ακολουθήσουν δύο ακόμα «πακέτα» νησιών, ένα την 1.6.2016 και ένα την 1.1.2017, ώστε να ολοκληρωθεί η κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ.
«Η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, λες και βρισκόμαστε ακόμη στην προεκλογική περίοδο ή λες και μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να απαλύνει τον πόνο των φτωχών κατοίκων των νησιών, που θα δουν το ισχνό εισόδημά τους να γίνεται ακόμη πιο ισχνό καθώς η επιβάρυνση στις τιμές γι’ αυτούς θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Περιττεύει να σημειώσουμε πως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά δεν οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές, αλλά εξισορροπούσε κάπως το αυξημένο κόστος μεταφοράς και το αυξημένο χρηματοπιστωτικό κόστος.
Με το θράσος που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι «θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη» και συμπληρώνει ότι «στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα». Δεν αναφέρει, όμως, ούτε ένα τέτοιο μέτρο, ενδεικτικά έστω.
Πρόκειται για μια υπόσχεση που επαναλαμβάνεται για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος δεν πρόκειται να είναι στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά στην κατεύθυνση της παραπέρα επιβάρυνσής τους, με την κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που απέμειναν. Πώς, λοιπόν, θα εισάγουν νέες φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς νησιώτες; Και ποια θα είναι τα κριτήρια για να καθοριστεί ποιος είναι φτωχός και ποιος όχι, όταν από κυβερνητικά χείλη ακούγεται ότι το χιλιάρικο το μήνα θεωρείται ικανοποιητικό οικογενειακό εισόδημα;
Αυτά που τάζει η κυβέρνηση, για να διαλύσει τις δυσμενείς εντυπώσεις, θα πρέπει να περάσουν από την τρόικα, που θα ζητήσει ισοδύναμα για να δεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των νησιωτών, έστω και των πιο φτωχών. Και τέτοια δεν βρίσκονται εύκολα. Θυμηθείτε τι έλεγαν ακόμη και μετά την ψήφιση του Μνημόνιου-3 για τον ΕΝΦΙΑ. Οτι θα υπάρξει διαφοροποίηση, ώστε να ελαφρυνθεί ο φόρος των μικρότερων ιδιοκτησιών και να αυξηθεί αυτός των μεγαλύτερων. Πλέον γνωρίζουμε ότι σε λίγες μέρες θα σταλούν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, που θα είναι ακριβώς ίδια με τα περσινά. Το ίδιο θα γίνει και με τις ελαφρύνσεις που τάζουν τώρα στους νησιώτες.