Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
  • Ο Αγώνας του Αιώνα
  • Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Το δημόσιο χρέος τραβά ξανά την ανηφόρα
Επικαιρότητα

Το δημόσιο χρέος τραβά ξανά την ανηφόρα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Αυγ 2013, 22:35

Οπως είναι γνωστό, το Μάρτη του 2012, μετά το PSI και το βίαιο κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου που είχαν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και μικροκαταθέτες, το δημόσιο χρέος κατέβηκε από 367.978 εκατ. (31.12. 2011), σε 280.292 εκατ. ευρώ. Από εκείνη την περίοδο και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δοσιλογικές κυβερνήσεις παρουσίαζαν αυτό το προσωρινό κατέβασμα του δημόσιου χρέους σαν μεγάλη επιτυχία τους και ισχυρίζονταν ότι πλέον ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για αναστροφή του υφεσιακού κλίματος στην Ελλάδα.

Και πριν το PSI και μετά, με στοιχεία αποδείξαμε, ότι
Επισημάναμε ακόμη, ότι η αφαίμαξη του πλούτου θα συνεχίζεται με την καταβολή εκατοντάδων δισ. ευρώ ως τοκοχρεολύσια, ενώ το δημόσιο χρέος θα παραμένει υψηλό.

Πριν παρακολουθήσουμε την εκταμίευση των δόσεων του αποικιοκρατικού δανείου και την πληρωμή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, θέλουμε επιγραμματικά να ξαναδιατυπώσουμε τη θέση μας για τους σκοπούς που υπηρετούν τα αποικιοκρατικά δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Τα δάνεια  που δίνονται στην Ελλάδα από το Μάη του 2010 δίνονται και όχι για την καπιταλιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα δάνεια αυτά, όμως, δεν φτάνουν για να καλύψουν τα ληγμένα ομόλογα του δημοσίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.

Ας δούμε, λοιπόν, εάν η θέση μας αυτή επιβεβαιώνεται και στο διάστημα από το Μάρτη του 2012 μέχρι τον Ιούνη του 2013.
Από τις  12 έως τις 19 Μάρτη του 2012 εκταμιεύθηκαν 38.763 εκατ. ευρώ από το αποικιοκρατικό δάνειο, ενώ από τις εκταμιεύθηκαν 36.826 εκατ. ευρώ. Συνολικά εκταμιεύθηκαν 75.589 εκατ. ευρώ από το αποικιοκρατικό δάνειο.

Τι πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος την ίδια περίοδο; Το Μάρτη του 2012, μετά το βίαιο κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου, το δημόσιο χρέος ήταν 280.296 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνη του 2012 ανήλθε σε 303.527 εκατ. ευρώ.παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο  δανείστηκε 75.589 εκατ. ευρώ.

Εάν ίσχυαν οι ισχυρισμοί των δοσιλογικών κυβερνήσεων, θα έπρεπε να μειωθεί κατά πολύ το δημόσιο χρέος και ένα μέρος το δανείου να πάει στην περιβόητη ανάπτυξη  που θα οδηγούσε στην έξοδο από την καπιταλιστική ύφεση. Τα αμείλικτα νούμερα μας επιβεβαιώνουν απόλυτα. Τα αποικιοκρατικά δάνεια δίνονται αποκλειστικά για να καλύψουν μόνο ένα μέρος των ληγμένων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Τότε, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας δεν έσπευσε να κάνει καθησυχαστικές δηλώσεις για την αύξηση του δημοσίου χρέους, όπως έκανε στις 25 Αυγούστου του 2013, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το δημόσιο χρέος, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τον Ιούνη του 2013. Γι’ αυτή την καθησυχαστική δήλωση Στουρνάρα θα μιλήσουμε παρακάτω.

Την περίοδο 1η Ιούλη-30 Σεπτέμβρη του 2012 δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ από το αποικιοκρατικό δάνειο. Ετσι, το δημόσιο χρέος το Σεπτέμβρη του 2012 δεν αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούνη του 2012. Ηταν 303.527 εκατ. ευρώ τον Ιούνη και παρέμεινε στα 303.508 το Σεπτέμβρη του 2012.

Από τις 17 μέχρι τις 19 Δεκέμβρη του 2012 εκταμιεύθηκαν από το αποικιοκρατικό δάνειο 34.286 εκατ. ευρώ και παρολαυτά, στις 31 Δεκέμβρη του 2012, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 2.030 εκατ. ευρώ.

Από τις 18 Γενάρη του 2013 έως στις 28 Φλεβάρη του 2013 εκταμιεύθηκαν 8.041 εκατ. ευρώ και παρολαυτά, το Μάρτη του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 3.820 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από τις 3 Μάη του 2013 έως τις 28 Ιούνη του 2013 εκταμιεύθηκαν 19.217 εκατ. ευρώ από το αποικιοκρατικό δάνειο και παρολαυτά, τον Ιούνη του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, σε σχέση με τον Μάρτη του 2013 κατά 12.005 εκατ. ευρώ.

Αν συγκρίνουμε τα μεγέθη αυτά (δηλαδή δόσεις του δανείου και ληγμένα ομόλογα) της περιόδου από το Μάρτη του 2012 έως τον Ιούνη του 2013, θα διαπιστώσουμε ότι εκταμιεύθηκαν από τα αποικιοκρατικά δάνεια 137.077 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε  από 280.292 σε 321.362 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκε κατά 41.070 εκατ. ευρώ. Και πάλι, επιβεβαιώθηκε απόλυτα η θέση μας, ότι

Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, κόντρα στην πραγματικότητα που περιγράψαμε και κόντρα στην αλήθεια, έσπευσε στις 25 Αυγούστου να κάνει καθησυχαστικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες

Ας υποθέσουμε ότι ισχύει ο υπουργικός ισχυρισμός για το περιουσιακό στοιχείο των 17 δισ. ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση, το δημόσιο χρέος τον Ιούνη του 2013 θα έπρεπε να είναι [321.362 – 17.000=] 304.362 εκατ. ευρώ. Τι διαπιστώνουμε, όμως; Μέσα σε 15 μήνες το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 24.070 εκατ. ευρώ, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί 137.077 εκατ. ευρώ. Προς τι λοιπόν οι καθησυχαστικές δηλώσεις Στουρνάρα;

Στο επόμενο διάστημα (υποθέτουμε μέχρι το τέλος του 2015), θα εκταμιευθούν ακόμη 35.700 εκατ. ευρώ από το αποικιοκρατικό δάνειο, για να πληρωθούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν την περίοδο από τον Ιούλη του 2013 έως την 31η Δεκέμβρη του 2015. Για να πληρωθούν αυτά τα ομόλογα θα χρειαστεί ένα συμπληρωματικό δάνειο ύψους τουλάχιστον 10.100 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος που θα προκύψει μόνο από τον αποικιοκρατικό δανεισμό του ΕΤΧΣ και του ΔΝΤ να ανέβει στα [304.362 + 45.800 =] 360.162 εκατ. ευρώ. Φυσικά, το ελληνικό δημόσιο προβαίνει και σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, όμως τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ούτε το ύψος του ούτε και την επίδραση που θα έχει στο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με το Δελτίο Δημόσιου Χρέους του Ιούνη του 2013, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, τη διετία 2016 – 2017 λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 14,6 εκατ. ευρώ. Επειδή μέχρι το 2016, παρά τα λεγόμενα της δοσιλογικής κυβέρνησης, δε θα δημιουργηθούν πλεονάσματα, θα χρειαστεί και άλλος δανεισμός, είτε από το ΕΤΧΣ και το ΔΝΤ είτε βραχυπρόθεσμος. Ετσι, σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να τραβά την ανηφόρα.

Επιστρέφουμε λίγο στο περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου από το περιβόητο πακέτο των 17.000 εκατ. ευρώ, λόγω ανακεφαλαίωσης των τεσσάρων τραπεζών. Στα Δελτία Δημοσίου Χρέους που δημοσιεύει στην  ηλεκτρονική σελίδα του το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει και στοιχεία για την τμηματική ροή του δανεισμού από το ΕΤΧΣ και το ΔΝΤ. Από το Μάρτη του 2012 έως τον Ιούνη του 2013, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε έξι Δελτία Δημόσιου Χρέους (65, 66, 67, 68, 69 και 70). Σύμφωνα μ' αυτά, εκταμιεύθηκαν 137.077 εκατ. ευρώ.
Μόνο στο Δελτίο 66 ενημερώνει, ότι το τμηματικό δάνειο των 25.000 εκατ. ευρώ πήγε για ανακεφαλαίωση των τεσσάρων τραπεζών. Ολοι γνωρίζουμε, ότι  από το δεύτερο αποικιοκρατικό δάνειο των 136.100 εκατ. ευρώ τα 50.000 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Οταν λοιπόν ο Ι. Στουρνάρας αναφέρεται στο υποτιθέμενο περιουσιακό στοιχείο των 17.000 εκατ. ευρώ, από τις τραπεζικές μετοχές που θα πάρει το ελληνικό δημόσιο, καλά θα κάνει να αναφέρεται και στα 50.000 εκατ. ευρώ. Κι ακόμη, να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τύχη των 50.000 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Ο δανεισμός του ελληνικού κράτους δεν έγινε αποικιοκρατικός μόνο μετά το Μάη του 2010 με τα πολλά τροϊκανά μνημόνια. Ηταν πάντα αποικιοκρατικός και το ελληνικό προλεταριάτο πλήρωσε και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο χρηματιστικό κεφάλαιο. Γι' αυτό το θέμα έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα. Παραπέμπουμε στο άρθρο «Κρατικό χρέος: Εργαλείο υπερεκμετάλλευσης και εξαθλίωσης», που δημοσιεύτηκε στην «Κόντρα» Νο 732, της 1 Ιούνη 2013 (δες ). Παραθέτουμε μόνο ένα στοιχείο. Την περίοδο 1997-2012 πληρώσαμε για τοκοχρεολύσια 748.778 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισηγητικής Εκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

. Ας μην μας παραμυθιάζει η δοσιλογική κυβέρνηση, ότι δήθεν θα μειώσει το δημόσιο χρέος και ότι αυτό είναι δήθεν διαχειρίσιμο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 67η συνεδρίαση, Tρίτη 27.8.2013
Επόμενο άρθρο Το δημόσιο χρέος τραβά ξανά την ανηφόρα

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
Εργατικά

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

2 Ιούν 2026, 20:43
Καταστολή

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

2 Ιούν 2026, 20:21
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo