Το αφοδευτήριο της Αφροδίτης…

0

Το ‘χει τελικά η Κύπρος. Εκεί γίνονται «ενδιαφέρουσες» ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Λίγο η ερωτική ατμόσφαιρα (νησί της Αφροδίτης γαρ), λίγο η ζέστη και η υψηλή υγρασία που βάζουν σώματα και πνεύματα σε κατάσταση ραστώνης, τα στόματα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν μάλιστα υπάρχει και το άρωμα του χρήματος, ακόμα πιο εύκολα.

Στην Κύπρο ηχογράφησε ο Μιωνής τον Παππά και μας χάρισε εκείνους του απείρου κάλλους διαλόγους, στην Κύπρο μαγνητοσκόπησε το Al Jazeera τον δεξιό πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον αριστερό (θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου) βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη να συζητούν για τη χορήγηση «χρυσού διαβατηρίου» σε κινέζο φυγόδικο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του κυπριακού κράτους, μέσω του οποίου δίνεται κυπριακό διαβατήριο (δηλαδή διαβατήριο πολίτη της ΕΕ) σε όποιον αλλοδαπό «επενδύει» στο νησί. Τι σημαίνει επένδυση; Κάποιες καταθέσεις σε κάποια τράπεζα, κάποια αγορά ξενοδοχείου, κάποια δωρεά σε ίδρυμα (της Εκκλησίας κατά προτίμηση), ε, και κάνα «δωράκι» σ’ αυτούς που θα μεσολαβήσουν για να γίνει η δουλειά. Ετσι, κάθε μεγαλοαπατεώνας, κάθε μαφιόζος, μπορεί να γίνει καθωσπρέπει ευρωπαίος πολίτης και να «ξεπλένει» ωραία-ωραία τα λεφτά του.

Μετά το σάλο που ξέσπασε από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την κατάργηση του προγράμματος από την 1η του Νοέμβρη. Γιατί μετά από δυο βδομάδες; Ισως έπρεπε προηγουμένως να ολοκληρωθούν κάποιες υποθέσεις χορήγησης «χρυσού διαβατήριου». Αλλωστε, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το πρόγραμμα καταργείται επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα (sic) κατά την εφαρμογή του. Δεν είχαν άλλη επιλογή, καθώς στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πήρε εντολή από την Φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει ότι «επί του παρόντος εξετάζεται η συμμόρφωση του κυπριακού συστήματος με το κοινοτικό δίκαιο, ενόψει πιθανών παραβατικών διαδικασιών». Συμπλήρωσε δε με νόημα, ότι «η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση» (τώρα μας έπεισες…).

Αξιοσημείωτες είναι και οι αντιδράσεις των… σταρ του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Ο… αριστερός Χριστάκης Τζιοβάνης ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής, ενώ με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού υπέβαλε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή και όλα τα Σώματα του κόμματος. Καταγγέλλει… σκηνοθετημένο ρεπορτάζ που «στόχο είχε να πλήξει το κύρος της χώρας και του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας»!

Ο πρόεδρος της Βουλής Συλλούρης ζήτησε δημόσια συγγνώμη και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19 του Οκτώβρη θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, δηλαδή. Ούτε καν από την προεδρία της Βουλής. Κατήγγειλε κι αυτός με δριμύτητα το Al Jazeera: «Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα από τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπό μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Εντάξει, νησί της Αφροδίτης, αλλά και λίγη πρωτοτυπία, ρε παιδιά. Ο Παππάς κατήγγειλε τον Μιωνή ότι τον «έγραφε» κρυφά, οι Συλλούρης-Τζιοβάνης καταγγέλλουν το Al Jazeera ότι τους παγίδευσε. Για τις λαμογιές ούτε κουβέντα. Το πρόβλημα όλων τους δεν είναι οι λαμογιές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κάποιες απ’ αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Εμείς απλά να συμπληρώσουμε ότι στην Κύπρο κάποια πράγματα είναι… διακομματικά. Είναι το πνεύμα… εθνικής ενότητας που διευκολύνει. Επίσης, η κυπριακή… Αριστερά δε θεωρεί τον καπιταλισμό αμάρτημα. Γι’ αυτό και ένας από τους μεγαλύτερος εργολάβους του νησιού, ο Τζιοβάνης, είναι ταυτόχρονα μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και βουλευτής του (ο πλουσιότερος άνθρωπος στην κυπριακή Βουλή).

Το ντοκιμαντέρ του Αl Jazeera είναι ήδη αναρτημένο στο Youtube και μπορεί ο καθένας να το παρακολουθήσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: