Εβγαλε ειδήσεις η συνέντευξη του Αλογοσκούφη στην «Ελευθεροτυπία» (11.10.05). Μπορεί ο Αλογοσκούφης, όπως κάθε πολιτικός, να προσπάθησε να κρύψει πράγματα ή να μιλήσει κωδικοποιημένα, όμως η αποκωδικοποίηση δεν είναι καθόλου δύσκολη. Επιλέγουμε τις σημαντικότερες απ’ αυτές τις ειδήσεις.
♦ Στη γραμμή των «ρετιρέ»
Ρωτήθηκε αν η άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ θα γίνει με ή χωρίς συναίνεση των εργαζόμενων και απάντησε: «Αυτό που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρυθμίσεις είναι η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Η συναίνεση επί μέρους κοινωνικών ομάδων είναι επιθυμητή, αλλά η πλήρης συναίνεση δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η κοινωνία απαιτεί να εναρμονισθούν τα προνόμια των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη οικονομία. Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα , οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι να συνεχίσουν να επιδοτούν το δημόσιο τομέα και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να απολαμβάνουν και μεγαλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη ασφάλεια».
Το χαλί έχει στρωθεί από παλιότερα, από το ΠΑΣΟΚ, με τις θεωρίες περί «προνομιούχων» και «ρετιρέ». Το έστρωσε καλύτερα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία με τη συντεχνιακή της πολιτική. Και τώρα ο Αλογοσκούφης σαν καλός μαθητής, με λαϊκισμό φασιστικού τύπου, υποδεικνύει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους συνταξιούχους τους συναδέλφους τους των ΔΕΚΟ. Ομως, οι ΔΕΚΟ είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις (ακόμα και η Ολυμπιακή, όπως έχει αποδειχτεί με στοιχεία). Τί αποδεικνύει αυτό; Οτι μπορούν και οι εξίσου, αν όχι περισσότερο κερδοφόρες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να εξασφαλίσουν τα ίδια για τους δικούς τους εργαζόμενους. Τί φταίει; Το κυνηγητό του μέγιστου κέρδους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι επιδοτούν τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ. Τους καπιταλιστές επιδοτούν.
♦ Φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα σε βάρος των μεσαίων
Εξήγγειλε ο Αλογοσκούφης αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων από το 2007 (η κατά 10% μείωση της φορολογίας κερδών ολοκληρώνεται σε δυο δόσεις το 2005 και το 2006). Σε τί θα συνίστανται οι νέες αλλαγές; «Στόχος είναι ο κεντρικός συντελεστής να πέσει στο 25% από το 30% σήμερα, και ο ανώτατος συντελεστής να πέσει στο 35% από το 40% σήμερα. Παράλληλα στόχος είναι η παραπέρα αύξηση του αφορολογήτου και η διεύρυνση του κλιμακίου εισοδήματος στο οποίο εφαρμόζεται ο κεντρικός συντελεστής».
Επειδή διαπίστωσε ότι η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ίσου με 25% προκαλεί αντιδράσεις (οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία έχασαν πολύ από αυτή την εξαγγελία), εξαγγέλλει μια άλλη ρύθμιση που δεν είναι ακριβώς αυτό, αλλά είναι πολύ κοντά σ’ αυτό: μια φορολογική κλίμακα με δυο συντελεστές. Εναν ανώτερο ίσο με 35% και έναν κεντρικό ίσο με 25%, με κατάργηση και του σημερινού ανώτατου συντελεστή (15%) και του χαμηλότερου σημερινού συντελεστή (15%). Το αποτέλεσμα θα είναι να φορολογηθούν λιγότερο τα πιο υψηλά εισοδήματα και περισσότερο τα μεσαία. Ποια είναι τα μεσαία εισοδήματα; Αυτά των ελευθεροεπαγγελματιών και αυτά των μισθωτών με μόνιμη δουλειά και κάπως καλό μισθό (π.χ. δημόσιο και ΔΕΚΟ). Τόσο κοινωνικά δίκαιη θα είναι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Καραμανλή στην άμεση φορολογία. Δεν φτάνει που μείωσε τη φορολογία των καπιταλιστικών κερδών κατά 10%, τώρα μειώνει για τους καπιταλιστές και τη φορολογία από όλα τα άλλα εισοδήματά τους (επιχειρηματικές αμοιβές, ενοίκια κ.λπ.).
♦ Προκλητικές επιδοτήσεις
Ρωτήθηκε ακόμα ο Αλογοσκούφης αν σκοπεύει να τροποποιήσει ή να καταργήσει διατάξεις που δίνουν επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια και αν σκοπεύει να ζητήσει επιστροφή των κρατικών επιχορηγήσεων από επιχειρήσεις που μετανάστευσαν ενώ είχαν επιδοτηθεί. Οχι μόνο το απέκλεισε, αλλά έδωσε μια άκρως προκλητική απάντηση: «Ο προστατευσιμός δεν μπορεί παρά να είναι μια προσέγγιση προσωρινού χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους μετασχηματισμούς που απαιτούνται προκειμένου να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή μας… Μετασχηματιζόμαστε σε μια οικονομία υπηρεσιών, νέας τεχνολογίας, ποιότητας. Αυτές τις τάσεις ο νέος επενδυτικός νόμος τις ευνοεί και τις ενισχύει».
Τί μας λέει; Οτι θα εξακολουθήσουν να δίνουν δωρεάν κρατικό χρήμα για να κάνουν οι καπιταλιστές μπίζνες στα Βαλκάνια και ότι θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα υπάρξει αποβιομηχάνιση, εφόσον τα κέρδη για τη βιομηχανία εκεί είναι μεγαλύτερα. Οσο για την ανεργία, όσοι δεν γίνουν γκαρσόνια θα πεινάσουν.