Πρόκληση η ενίσχυση που ζητάει η Aegean

0

Με το θράσος που χαρακτηρίζει τους καπιταλιστές, το αφεντικό της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης βγήκε και ζήτησε κρατική ενίσχυση, διότι αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις! Για να μην παρεξηγηθεί, έσπευσε να αποκλείσει κάθε σενάριο κρατικοποίησης της εταιρίας του.

Ο Βασιλάκης δεν είναι ο μόνος καπιταλιστής που ζητάει (και θα πάρει) κρατική ενίσχυση, όμως η περίπτωση της Aegean έχει μια ιδιαιτερότητα, γιατί είναι μια εταιρία που γιγαντώθηκε με πλιάτσικο σε βάρος της κρατικής Ολυμπιακής. Θυμόσαστε τι μας έλεγαν; Οτι η κρατική Ολυμπιακή «ζητάει συνέχεια επιχορηγήσεις», ότι πρέπει να μην υπάρχει μονοπώλιο, αλλά να δημιουργηθεί ανταγωνισμός, για να πέσει το κόστος, να πέσουν οι τιμές κτλ. κτλ.

Οι δυο εταιρίες δούλεψαν για ένα διάστημα παράλληλα, η Ολυμπιακή αφέθηκε στην τύχη της και μετά τη «ρούφηξε» μπιρ παρά η Aegean και σχηματίστηκε και πάλι ένα μονοπώλιο (με την έννοια του μονο-πωλώ, όχι με την έννοια της τόσο υψηλής συγκέντρωσης κεφαλαίου, που περιγράφει στον «Ιμπεριαλισμό» ο Λένιν). Με τη βοήθεια διαδοχικών κυβερνήσεων, φυσικά.

Αυτός ο αερομεταφορέας, που μονοπωλεί εδώ και χρόνια την ελληνική αγορά και έχει προσελκύσει αρκετούς έλληνες καπιταλιστές ώστε να εμπιστευτούν κεφάλαιά τους στη διαχείριση του Βασιλάκη, έχει συσσωρεύσει κέρδη επί κερδών, τα οποία δεν τα μοιράστηκαν βέβαια ούτε με τους εργαζόμενους ούτε με το κράτος. Ας βγάλουν οι καπιταλιστές μέτοχοι κάποια κέρδη από τα ταμεία τους και ας στηρίξουν την εταιρία τους στην κρίση. Ας πάρουν δάνεια. Αλλωστε, το μονοπώλιο έχει η Aegean στην ελληνική αγορά, δεν απειλείται από ανταγωνιστές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: