Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που βλέποντας τον Μητσοτάκη στο Ριάντ θυμήθηκαν τον… τεράστιο Βλάση Τσάκα και τον σαουδάραβα «πρίγκηπα» που έφερε για να αγοράσει τον Παναθηναϊκό. Εδωσαν και πήραν τα σχετικά ανέκδοτα, ενώ στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Διαδίκτυου στήθηκε πάρτι.
Ηταν η ίδια η εικόνα που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά, με τον Μητσοτάκη να καλεί τους σαουδάραβες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τον σαουδάραβα συνομιλητή του να του λέει να του δώσει έναν κατάλογο για επενδύσεις, ώστε αυτός (ο Σαουδάραβας) να φτιάξει μια επιτροπή και να τη στείλει στην Ελλάδα για να δει τι μπορεί να γίνει μ' αυτές τις επενδύσεις. Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα.
Ξεφτίλα ήταν και η εν γένει συμπεριφορά των εκπροσώπων της μοναρχίας των Σαούδ έναντι του Μητσοτάκη. Ο βασιλιάς Σαλμάν παρέθεσε ένα γεύμα εργασίας, χωρίς να μάθουμε λεπτομέρειες γι' αυτό (είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς είναι βαριά άρρωστος). Ο διάδοχος και αναπληρωτής πρωθυπουργός Μοχάμαντ πέρασε για μερικά λεπτά, έβγαλε μια φωτογραφία με τον Μητσοτάκη και αποχώρησε (ποιος ξέρει, μπορεί να είχε να «ανακρίνει» κάποιον κρατούμενο). Και ποιος ήταν ο συνομιλητής του Μητσοτάκη; Ο υπουργός Εμπορίου Ματζίντ αλ Κασάμπι. Δηλαδή, ο ομόλογος του Μπουμπούκου. Και ο Μητσοτάκης δέχτηκε την ξεφτίλα να συνομιλήσει όχι με τον ομόλογό του αλλά με έναν υπουργό!
Να προσδοκούσε ότι θα έκλεινε καμιά «δουλειά»; Δεν είναι τόσο αφελής. Ξέρει πολύ καλά ότι οι «δουλειές» δεν κλείνονται στη διάρκεια μιας συζήτησης στο πόδι, αλλά προετοιμάζονται από τα πριν με κάθε λεπτομέρεια, ώστε οι πολιτικοί απλώς να τις υπογράψουν (αν είναι διακρατικές) ή να παρίστανται στην υπογραφή τους (αν είναι μεταξύ επιχειρήσεων). Μάλλον περίμενε ότι ο Σαουδάραβας θα έλεγε μερικές παπάρες για το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ελλάδα, χωρίς καμιά δέσμευση φυσικά, αλλά ικανές να τροφοδοτήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «επενδυτικού τσουνάμι από τη Σαουδική Αραβία». Δεν περίμενε ότι ο συνομιλητής του θα του συμπεριφερόταν με τόσο περιφρονητικό τρόπο, σαν μεγαλέμπορος απέναντι σε πλασιέ ο οποίος προσπαθεί με αγωνία να του πουλήσει μερικά πράγματα.
Ιδού η απάντηση του Αλ Κασάμπι όταν ο Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις: «Θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών». Κανονικό φτύσιμο…
Οι Μητσοτάκηδες, όμως, είναι συνηθισμένοι σ' αυτά. «Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», απάντησε ο Κούλης! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πέτσας στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει!
Οι δυναστείες του Κόλπου, τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» βρόμικου χρήματος στον κόσμο, κάνουν επενδύσεις σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Κάπως πρέπει να ξεπλυθεί το χρήμα από το κάθε είδους παράνομο εμπόριο (όπλων, ναρκωτικών, γυναικών κτλ.). Σε χώρες σαν την Ελλάδα επιλέγουν συνήθως το real estate και τον τουρισμό. Και πάντα με λογική πλιάτσικου (θυμηθείτε τι έγινε με τον εμίρη του Κατάρ και τη δασική έκταση που πήγε ν' αρπάξει στη Ζάκυνθο, συμπεριφερόμενος λες και βρισκόταν στο εμιράτο του). Αν είναι να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, δε χρειάζονται τη βοήθεια του Μητσοτάκη (εκτός αν πρόκειται για την ισοπέδωση της νομοθεσίας, περιβαλλοντικής και άλλης). Αυτή τη στιγμή μάλλον δεν έχουν τέτοιες προτεραιότητες, όπως φάνηκε από την απάντηση του Αλ Κασάμπι. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι και οι Καταριανοί έφυγαν από το project του Λάτση στο Ελληνικό.
Το μόνο σίγουρο είναι η εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία μιας συστοιχίας ελληνικών πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Patriot. Αυτό, όμως, το είχαν κανονίσει οι Αμερικάνοι, δε χρειάστηκε να κοπιάσουν οι Σαουδάραβες. Το πιο προκλητικό είναι αυτό που διέρρευσαν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν, λέει, ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα σε αυτή την τεταμένη περίοδο! Το σαουδαραβικό καθεστώς συμβάλλει στη σταθερότητα! Με τον άγριο ανταγωνισμό του με το Ιράν, με την πρακτόρευση των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου, με τον βρόμικο πόλεμο στη Υεμένη, τον γεμάτο από εγκλήματα σε βάρος αμάχων, συμβάλλει στη σταθερότητα!
Εχει βέβαια κάθε λόγο να χαίρεται η δυναστεία των Σαούδ, καθώς εμπλέκει στα βρόμικα σχέδια (τα δικά της και των πατρόνων της) χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν είχε εμπλακεί σε πολέμους στην περιοχή. Οι ελληνικοί (και άλλων χωρών) Patriot απειλούν το Ιράν. Σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, το Ιράν, που έχει τη στήριξη των ρώσων ιμπεριαλιστών, δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το είπε ξεκάθαρα ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Αχμάντ Ναντερί, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Greece την περασμένη Δευτέρα. Πρώτα πέταξε το καρφί: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει σχέσεις ριζωμένες στην ιστορία με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας διέπονται από κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Είμαστε δύο χώρες που δεν είχαν την παραμικρή διαφορά και εστία έντασης στις σχέσεις τους κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων δεκαετιών. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι φιλικές και στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, το Ιράν, αν και υπέφερε το ίδιο από οικονομικά προβλήματα λόγω των βάναυσων και παράνομων κυρώσεων, προμήθευε την Ελλάδα με πετρέλαιο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής, δείχνοντας πνεύμα μέγιστης συνεργασίας. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως ο ιρανικός λαός δεν αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εισέλθει στις περιφερειακές διαμάχες που αφορούν την περιοχή του Περσικού Κόλπου και να εμπλέξει τη χώρα σε αντιπαραθέσεις, διακινδυνεύοντας τα ελληνικά συμφέροντα». Κι όταν ρωτήθηκε αν «σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν στη Σαουδική Αραβία, θα εξαιρεθούν από τους στόχους των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων», το ξέκοψε: Το Ιράν «ποτέ δεν θα ξεκινήσει κανένα πόλεμο. Ταυτόχρονα, όμως, όπως είναι φυσικό, εάν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, κανένα από τα στρατιωτικά σημεία της χώρας-εισβολέα δεν θα είναι ασφαλές από τα ιρανικά αντίμετρα».