Στο -6,1% προβλέπει την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ το 2011 ο ΟΟΣΑ, στο -6% η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Παρά ταύτα, κυβέρνηση και τρόικα επιμένουν στο -5,5% και το τάγμα της συγκυβέρνησης ετοιμάζεται να ψηφίσει οσονούπω έναν κρατικό προϋπολογισμό, όλες οι παραδοχές του οποίου στηρίζονται σ’ αυτή την απίθανη πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.
Στο θέμα έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές. Επανερχόμαστε μόνο για να σημειώσουμε τις προβλέψεις δυο φορέων (ΟΟΣΑ και ΤτΕ), που κάθε άλλο παρά για προκατάληψη έναντι της κυβέρνησης και της τρόικας μπορούν να κατηγορηθούν. Πρέπει, ακόμη, να σημειώσουμε, ότι και ο ΟΟΣΑ και η ΤτΕ στηρίζονται στα στοιχεία που παίρνουν από κυβερνητικές πηγές. Επομένως, η διαφορά τους σε σχέση με την πρόβλεψη κυβέρνησης τρόικας οφείλεται καθαρά στον τρόπο που αξιολογούν τα στοιχεία. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν κάθε λόγο να θέλουν να παρουσιάσουν λιγότερο δυσοίωνα τα πράγματα, προκειμένου να στηρίξουν την προπαγάνδα ότι δεν θα χρειαστούν άλλα «οριζόντια» μέτρα και ότι το 2012 θα υπάρξει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης (όχι στον προϋπολογισμό). Αντίθετα, ΟΟΣΑ και ΤτΕ δεν τραβάνε πολιτικό ζόρι, γι’ αυτό και μπορούν να πάνε πιο κοντά στην πραγματικότητα, λειτουργώντας έτσι και σαν «λαγοί». Κατά το Φλεβάρη θα σπεύσουν και η κυβέρνηση με την τρόικα να ευθυγραμμιστούν, δεδομένου ότι τότε θα έχει κλείσει η χρήση και θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα. Και τότε, το τελικό ποσοστό θα είναι χειρότερο από το -6,1%.
Ξεκινώντας από το -6,1%, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η «ύφεση» το 2012 θα είναι -3%, έναντι -2,8% που προβλέπουν κυβέρνηση και τρόικα. Ομως, αυτές οι προβλέψεις είναι κυριολεκτικά στον αέρα, γιατί δεν μπορεί πια να γίνει καμιά πρόβλεψη σε 12μηνο ορίζοντα. Είναι τόσο βαθιά η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, είναι τόσο γοργές οι ανατροπές που γίνονται μήνα με το μήνα, που κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής. Γίνεται απλά γιατί πρέπει να γίνει. Μιλώντας ειδικά για τον ελληνικό καπιταλισμό, το ερώτημα είναι τι θα ανακόψει την πτωτική πορεία. Ο μόνος παράγοντας είναι… ο πάτος. Πέμπτη συνεχή χρονιά με «ύφεση» θα είναι το 2012, τα αποθέματα έχουν τελειώσει, φτάσαμε στον σκληρό πυρήνα της κατανάλωσης, οπότε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πτώσης και επομένως αυτή θα είναι μικρότερη. Ομως, αυτό κάθε άλλο παρά ανάκαμψη μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΟΣΑ βλέπει ανάκαμψη το 2013, αλλά μόλις 0,5%. Βέβαια, αν το 2012 είναι μακριά για οποιαδήποτε πρόβλεψη, μπορούμε να φανταστούμε πόσο μακριά είναι το 2013.
Εφιαλτικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει η επίσημη ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Το 2011 την υπολογίζει σε 16,6%, το 2012 τη βλέπει να εκτινάσσεται στο 18,5% (παρά τη μείωση της «ύφεσης») και το 2013 να ανεβαίνει κι άλλο, παρά την αναιμική ανάκαμψη, φτάνοντας στο 18,7%.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι από 9% το 2011 (πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη – θα φτάσει το 10%) θα μειωθεί σε 7% το 2012 και 5,3% το 2013. Για το χρέος, όμως, ο ΟΟΣΑ προβλέπει έκρηξη. 165,1% του ΑΕΠ φέτος, 181,2% το 2012 και 183,9% το 2013.
Οι προβλέψεις αυτού του «υπεράνω υποψίας» διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού δείχνουν τι περιμένει τον ελληνικό λαό.