Μία από τις βασικές κατηγορίες των «εταίρων μας» ήταν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις «μαϊμούδιζαν» τα οικονομικά στοιχεία. Βέβαια, έχει αποδειχτεί (ο Μπαρόζο το παραδέχτηκε σχεδόν ανοιχτά), ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια στις «μαϊμουδιές», που δεν αποτελούσαν προνόμιο μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν ήθελαν να προωθήσουν πολιτικά σχέδια, επέτρεπαν στις κυβερνήσεις να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία. Αν ρίξει κανείς, όμως, μια ματιά στα Μνημόνια που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, θα διαπιστώσει ότι οι «μαϊμουδιές» είναι μόνιμο συνοδευτικό στοιχείο της αστικής πολιτικής, ακόμα και όταν αυτή διεκπεραιώνεται από τεχνοκράτες. Ακόμα και ο πιο στυγνός τεχνοκράτης μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να υπάρχουν και στοιχεία παραμυθιάσματος του λαού και να συμφωνήσει σ’ αυτό.
Διαβάζουμε, αίφνης, στους πίνακες που συνοδεύουν το Μνημόνιο, σε σχέση με την εξέλιξη του ΑΕΠ, ότι το 2010 θα πέσει (-4%), το 2011 επίσης θα πέσει (-2,5%) και ξαφνικά το 2012 θα σημειώσει ένα άλμα και θα αυξηθεί κατά 1,1%. Από πού θα προέλθει αυτή η αύξηση, όταν η εσωτερική ζήτηση θα εξακολουθήσει να πέφτει, λόγω της συνέχισης της άγριας λιτότητας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων; Πρόκειται καθαρά για «πολιτική εκτίμηση» ή αλλώς για «εκτίμηση» για λόγους κοινωνικής δημαγωγίας. Αλλωστε, οι τεχνοκράτες της τρόικας –όπως σημειώθηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Κ»– γράφουν στο Μνημόνιο ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές αβεβαιότητες, μία από τις οποίες είναι η ενδεχόμενη αναθεώρηση των ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα, όμως, να βάλλουν μια «πρόβλεψη» για το 2012, που θα υπηρετήσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης για καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στους εργαζόμενους.
Εκεί, όμως, που η «μαϊμουδιά» ξεπερνά κάθε όριο είναι στην «εκτίμηση» του πληθωρισμού. Ενώ ο πληθωρισμός το Μάρτιο «έτρεχε» με 3,9%, χωρίς ακόμη να έχει ενσωματωθεί καλά στις τιμές η πρώτη δόση της αύξησης του ΦΠΑ (10%), καθώς πολλές επιχειρήσεις «έπαιζαν» διαφημιστικά με την «απορρόφηση» της αύξησης (διαφήμιζαν ότι κόβουν από το κέρδος τους και δεν αυξάνουν τις τιμές), και ενώ αποφασίστηκε άλλη μια αύξηση του ΦΠΑ (επίσης 10%) και νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, το Μνημόνιο προβλέπει πληθωρισμό 1,9% για φέτος και -0,4% για το 2011 (1,2% το 2012, 0,7% το 2013 και 0,9% το 2014). Πρόκειται για κοροϊδία, όπως έχουν γράψει και οικονομικοί συντάκτες στον αστικό Τύπο. Κοροϊδία όχι μόνο για το 2010, αλλά και για το 2011. Οταν το Μνημόνιο αναφέρει καθαρά ότι θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες δισ. ευρώ το 2011 από τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό (11%) στον υψηλό (23%) συντελεστή του ΦΠΑ και από τη διεύρυνση της βάσης εφαρμογής (δηλαδή θα μπει ΦΠΑ και στις υπηρεσίες που σήμερα δεν έχουν).
Πώς, λοιπόν, θα πέσει ο ΦΠΑ; Ακόμα και ένας απλός άνθρωπος, χωρίς οικονομικές γνώσεις, καταλαβαίνει ότι ο ΦΠΑ θ’ ανέβει. Αλλωστε, τον Απρίλη, που ενσωματώθηκε για τα καλά η πρώτη δόση της αύξησης του ΦΠΑ, ο πληθωρισμός έκανε άλμα και «έτρεχε» με 4,8% (τα στοιχεία δόθηκαν από την ΕλλΣτατ στις 7 Μάη).
Είναι φανερό, ότι και αυτή η κοροϊδία γίνεται για λόγους κοινωνικής δημαγωγίας. Γίνεται μια προσπάθεια να πείσουν τους εργαζόμενους (όσους μπορέσουν να πείσουν), ότι δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις που πετσοκόβονται, αλλά θα πέσουν και οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και επομένως οι απώλειες στο εισόδημά τους δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο δείχνουν αυτή τη στιγμή. Οπως βλέπουμε, οι «μαϊμουδιές» επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν την αστική πολιτική. Το μόνο που δεν είναι «μαϊμού» είναι τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα άμεσης απόδοσης υπέρ του κεφάλαιου.