Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποτίμησε τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη του 2015 στα 80,4 δισ. ευρώ, ή περίπου 46% του ΑΕΠ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη χωρίζονται σε παλιά (μέχρι και τις 30 Νοέμβρη 2014) και νέα. Τα παλιά αγγίζουν τα 72 δισ. ευρώ.
Για να πάρουμε μια ιδέα της πραγματικότητας στον τομέα των κρατικών εσόδων και απαιτήσεων, αναφέρουμε ότι διακηρυγμένος στόχος της συγκυβέρνησης είναι να καταφέρει να εισπράξει συνολικά για το 2015 1,7 δισ. από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη και το 25% (1,44 δισ.) από το νέο «αποτελεσματικό» χρέος, που αφορά το διάστημα από 1.1.2015 έως 30.9.2015. Το τμήμα του νέου χρέους που ονομάζουν «αποτελεσματικό» εξαιρεί τις οφειλές μιας σειράς φορέων και φυσικών προσώπων, όπως Δημόσιες-Δημοτικές Επιχειρήσεις, πτωχοί οφειλέτες κλπ.
Αυτά τα χρέη, βέβαια, δεν ανήκουν σε μισθωτούς εργαζόμενους, των οποίων οι φόροι παρακρατούνται από το μισθό τους, αλλά στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα που συγκεντρώνουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο κομμάτι του παραγόμενου πλούτου και οι αστικές κυβερνήσεις τους αφήνουν στο απυρόβλητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τους 400 πλήρεις φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, που προβλέπεται να γίνουν μέχρι το τέλος του 2015, έως το Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκαν μόλις 276 και απ’ αυτούς εισπράχθηκε μόνο το 17,1% των καταλογισθέντων ποσών. Την περσινή χρονιά έγιναν 411 έλεγχοι, έναντι στόχου 500.
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στο σκέλος των μερικών ελέγχων (έλεγχοι συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογίας). Από τους 500 που πρέπει να γίνουν το 2015, μέχρι και τον Σεπτέμβρη έγιναν 86, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είσπραξης ανέρχεται στο 58,48% των καταλογισθέντων φόρων και προστίμων. Τέλος, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν μεγάλο πλούτο, τις οffshore εταιρίες και τα εμβάσματα εξωτερικού, το ίδιο εννιάμηνο ολοκληρώθηκαν 336 έλεγχοι, με ποσοστό είσπραξης 26,1%. Απομένουν «μόλις» 564 τέτοιοι έλεγχοι μέχρι και την 1.1.2016, για να «πιαστεί» ο στόχος που έχει θέσει η συγκυβέρνηση (σύνολο 900).
Και βέβαια, υπάρχει η… μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταφοράς του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μαζί με τις μεγαλύτερες υποθέσεις (τις διάφορες «λίστες»). Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και η διάρθρωση του προσωπικού, οι περισσότερες απ' αυτές τις υποθέσεις θα παραγραφούν. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές, που από καιρού εις καιρόν πετάνε δηλώσεις ότι στην Ελλάδα «οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους και πρέπει να πληρώσουν», κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να γίνει το αντίθετο.
Οταν αναφέρονται σε «πλούσιους» δεν αναφέρονται στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αλλά στα πιο καλοβολεμένα μικροαστικά στρώματα, που εξακολουθούν να έχουν οικονομική δραστηριότητα. Δεν αναφέρονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, όπως αποκαλύψαμε πριν από μερικές εβδομάδες, φρόντισαν να κάνουν πιο «λάιτ» το καθεστώς ελέγχου των περιβόητων ενδοομιλικών συναλλαγών, για να μπορούν να κάνουν οργανωμένη φοροδιαφυγή οι επιχειρήσεις τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ολα αυτά τα αναφέρουμε, για να συνειδητοποιήσουμε (για ακόμα μια φορά) το ταξικό πρόσημο της φορολόγησης και να τσακιστούν επιχειρήματα του στιλ «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σώσουμε τη χώρα», που επαναλαμβάνονται και θα εξακολουθήσουν να επαναλαμβάνονται όσο θα μαίνονται οι φοροκαταιγίδες των Μνημονίων.