Την ώρα που ο υφυπουργός του Φ. Σαχινίδης διέψευδε για πολλοστή φορά (στο πρωινάδικο του Mega) την προοπτική «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, κάτι που δυο μέρες πριν είχε (ξανα)κάνει και ο Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έθετε για πρώτη φορά δημόσια θέμα «αναδιάρθρωσης», μέσω του μηχανισμού «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», που προωθεί η Γερμανία.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι ομολογιούχοι (δηλαδή οι κάτοχοι κρατικών χρεογράφων) θα πρέπει να δεχτούν τον επιμερισμό και σ’ αυτούς του κόστους διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, σε τρόπο που «να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στις αγορές».
Το ίδιο λέει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Β. Σόιμπλε από τον περασμένο Απρίλη και αυτή η άποψη αποτελεί τον πυρήνα της γερμανικής πρότασης για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία», στην οποία ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει εγείρει την παραμικρή αντίρρηση, όπως έμμεσα τον κάρφωσε τις προάλλες ο Σημίτης και όπως έχει σημειωθεί από μελετητές των πρακτικών της «ομάδας εργασίας Φαν Ρομπάι», οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο ελληνας υπουργός είναι εκείνος που δεν έχει υποβάλει ούτε μία πρόταση, μολονότι σε αρκετές συνεδριάσεις αυτής της ομάδας συμμετέσχε αυτοπροσώπως.
Ο Παπακωνσταντίνου δεν μιλάει τυχαία. Ανοίγει τώρα –με έμμεσο τρόπο και μιλώντας τάχαμου γενικά και θεωρητικά– τη σχετική συζήτηση, η οποία θα εντατικοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ το Φλεβάρη, όπου αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα περισσότερο η γερμανική (ή γερμανογαλλική, αν θέλετε) πρόταση, με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει συμφωνήσει, ζητώντας σαν αντάλλαγμα μόνο την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους προς την τρόικα.
Επιμήκυνση που, φυσικά, θα γίνει με ένα νέο, περισσότερο επαχθές για τον ελληνικό λαό Μνημόνιο. «Αν θέλουμε ένα δεκαετές ομόλογο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε ένα δεκαετές Μνημόνιο, αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα 20ετές ευρωομόλογο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε ένα 20ετές Μνημόνιο κ.ο.κ», έγραφε χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή, υπερασπιζόμενη το… ευρωομόλογο του Παπανδρέου. ότι «Οι όροι που θα τεθούν μαζί με τα ευρωομόλογα θα είναι ακόμη πιο αυστηροί από αυ- τούς του Μηχανισμού Στήριξης», είπε ο Φαν Ρομπάι, απαντώντας την περασμένη Τετάρτη σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των «Οικολόγων Πρασίνων» Μ. Τρεμόπουλου. Οπως δήλωσε, ο ίδιος υποστηρίζει την έκδοση Blue Bonds (μπλε ευρωομολόγων), που θα καλύπτουν με χαμηλό επιτόκιο μόνο το τμήμα του χρέους που επιτρέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας (μέχρι 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας).
ΥΓ: Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα δεινά της Ευρώπης επαναφέρουν την αναδιάρθρωση του χρέους στην ατζέντα», οι Financial Times έγραφαν την περασμένη Τρίτη, ότι για ορισμένους αναλυτές η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους κάποιας χώρας της ευρωζώνης είναι «τόσο σίγουρη όσο ο θάνατος και οι φόροι». Το ερώτημα που τίθεται, σχολίαζε η εφημερίδα, είναι πού, πότε και πώς θα γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, ενώ επεσήμαινε ότι οι «αγορές» δίνουν υψηλά ποσοστά πιθανότητας, που αγγίζουν τη βεβαιότητα, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων πέντε ετών και γι’ αυτό τα CDS του ελληνικού χρέους δίνουν στην Ελλάδα πιθανότητες 60% για πτώχευση εντός της επόμενης πενταετίας.