Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για τις συνεχείς «βελτιώσεις» που επέφερε η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της για αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καπνό και αλκοόλ. Ξεκίνησε στις 5 Νοέμβρη με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με μια αισχρή προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία θα αυξανόταν αυτοί οι δύο έμμεσοι φόροι κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών και η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στις 20 Νοέμβρη στη Βουλή η αύξηση έγινε 276 εκατ. ευρώ. Στις 4 Γενάρη ο Παπακωνσταντίνου κάλεσε τους οικονομικούς συντάκτες για να τους δώσει «off the record» συνέντευξη, στην οποία ανακοίνωσε ότι αυτοί οι δύο φόροι θα αυξηθούν κατά 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή η αύξηση θα φτάσει τα 680-780 εκατ. ευρώ.
Στις 8 Γενάρη, ο Παπακωνσταντίνου κατέθεσε τη σχετική ρύθμιση με τη μορφή τροπολογίας. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε έγραφε: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά είναι περίπου στα 70 εκ. ευρώ». Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όμως, που έδωσε στη δημοσιότητα στις 14 Γενάρη, τα σχετικά ποσά αύξησης των συγκεκριμένων φόρων είναι μικρότερα: 650 εκατ. ευρώ από τον καπνό και 60 εκατ. ευρώ από τα αλκοολούχα. Δηλαδή, σύνολο 710 εκατ. ευρώ και όχι 1.000 εκατ. ευρώ όπως αναφερόταν.
Στη συνέχεια, η τροπολογία αποσύρθηκε (για λόγους διαδικασίας, επειδή κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο) και κατατέθηκε με τη μορφή αυτοτε- λούς νομοσχεδίου. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Παπακωνσταντίνου δεν ανέφερε πόσο θα είναι το συνολικό ποσό που θα εισπραχτεί παραπάνω από πέρυσι. Υπάρχει, όμως, η Εκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, στην οποία αναφέρεται ότι θα προκύψει ετήσια αύξηση εσόδων του προϋπολογισμού κατά 715 εκατ. ευρώ (645 εκατ. από τον φόρο καπνού και 70 εκατ. από το φόρο στα αλκοολούχα).
Οταν κατατέθηκε η τροπολογία, η διάταξη για το φόρο καπνού απουσίαζε. Και όμως, το ΓΛΚ είχε υποβάλει έκθεση, χωρίς να γνωρίζει τη ρύθμιση! Εγραφε ότι η αύξηση των εσόδων θα είναι 1.000 εκατ. ευρώ (930 από τον καπνό και 70 από τα αλκοολούχα). Οταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, στην έκθεσή του έγραψε ότι η αύξηση εσόδων θα είναι 715 εκατ. (645 εκατ. από τον καπνό και 70 από τα αλκοολούχα)! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόση σοβαρότητα έχουν οι εκθέσεις του ΓΛΚ, που υποτίθεται ότι ενεργεί ανεξάρτητα, ώστε με βάση τις εκθέσεις του η Βουλή να μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση. Οπως αποδεικνύεται, οι εκθέσεις γίνονται καθ’ υπαγόρευση. Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Αλλη σκοπιμότητα υποκρύπτεται.
Προς τι αυτές οι παλινωδίες; Πρώτο, επειδή ο Παπακωνσταντίνου παζάρευε με τις καπνοβιομηχανίες το πόσο θ’ αυξήσουν τα τσιγάρα. Ο ίδιος βιάστηκε ν’ ανακοινώσει στις 8 Γενάρη, ότι η αύξηση θα είναι 0,19 ευρώ στα φτηνά τσιγάρα και 0,41 ευρώ στ’ ακριβά. Αμέσως οι καπνοπώλες τον διέψευσαν, δηλώνοντας ότι τ’ ακριβά τσιγάρα θα ξεπεράσουν τα 5,40 ευρώ (ανάλογη θα είναι η αύξηση στα φτηνά). Τελικά, έκανε κάποιες αλλαγές στη ρύθμιση, που δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς επίπτωση θα έχουν στις τιμές. Ο Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στις 15 Γενάρη ότι το ποσό του φόρου θα είναι «από 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα και από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ για τα ακριβά». Οπως γράφεται στον Τύπο, τα ακριβά τσιγάρα από 3,20 ευρώ θα πάνε στα 3,90 ευρώ! Δηλαδή, με λιγότερο φόρο θα έχουμε τιμή ψηλότερη απ’ αυτή που ανακοίνωσε αρχικά ο Παπακωνσταντίνου (3,90 και όχι 3,60 ευρώ)!
Τι σημαίνει αυτό; Οτι το δεύτερο κύμα φόρου θα έρθει μέσα στους επόμενους μήνες, αφού η κυβέρνηση θέλει να μαζέψει 1 δισ. ευρώ και όχι 715 εκατ. ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ψεύτες, που λένε την αλήθεια με δόσεις, προσπαθώντας να διαχειριστούν τον ελληνικό λαό και τα αισθήματα οργής που προκαλούν τα απανωτά χαράτσια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα χαράτσια δεν έχουν τελειωμό. Είναι κινούμενη άμμος, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο της «Κ».