Θα ήταν (τουλάχιστον) αλαζονικό από την πλευρά μας να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για το τι έφταιξε και έγινε η ζημιά στη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου. Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο τεχνικό θέμα πάνω στο οποίο δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα και έμπειροι μηχανικοί, γιατί δεν γνωρίζουν ακριβώς τη μελέτη του έργου. Το βέβαιο είναι πως υπάρχει αστοχία. Πρόκειται για αστοχία υλικού, για λόγους οικονομίας; Πρόκειται για κατασκευαστική αστοχία, επειδή βιάζονταν να παραδώσουν το έργο πιο πριν και ν’ αρχίσουν την κονόμα; Πρόκειται για αστοχία του αντικεραυνικού συστήματος; Την πλήρη αλήθεια μάλλον δεν θα τη μάθουμε ποτέ, αφού την έρευνα διεξάγει η ίδια η κατασκευάστρια κοινοπραξία, η οποία έχει και την εκμετάλλευση του έργου.
Δικαιούμαστε, όμως, να μιλήσουμε για την εσπευσμένη επαναλειτουργία της γέφυρας, με κυβερνητική απόφαση και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και να έχει βγει πόρισμα για το τι συνέβη. Την Κυριακή ο γάλλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Γέφυρα ΑΕ» Ζ.Π. Τεϊσαντιέρ είχε δηλώσει ότι «θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ξανά τη γέφυρα στην κυκλοφορία λίαν συντόμως» και τη Δευτέρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε υιοθετήσει το αίτημα της εταιρίας, δίνοντας την άδεια να επαναλειτουργήσει η γέφυρα από το πρωί της Τρίτης, με περιορισμό της κυκλοφορίας. «Εμπιστευόμαστε την εταιρία που μας λέει ότι είναι απολύτως ασφαλής η γέφυρα», ήταν η αφοπλιστική δήλωση του Γ. Σουφλιά.
Ομως, η εταιρία έχει κάθε λόγο να επαναλειτουργήσει η γέφυρα άρον-άρον. Γιατί η γέφυρα λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση και κάθε μέρα που παραμένει κλειστή σημαίνει απώλεια κερδών για την εταιρία. Οι καπιταλιστές δεν βάζουν τίποτα πάνω από τα κέρδη. Ούτε τις ανθρώπινες ζωές. Δικαίως, λοιπόν, ζητούσαν από τη μεριά τους να επαναλειτουργήσει άμεσα η γέφυρα. Το κράτος, όμως, τί λόγο είχε να τους κάνει το χατίρι, χωρίς προηγουμένως να έχουν αποσαφηνιστεί οι λόγοι της αστοχίας που υπήρξε; Η απάντηση εμπεριέχεται στην ίδια την έννοια του αστικού κράτους. Το κράτος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, έναντι κάθε τιμήματος.
Η λογική Σουφλιά δεν είναι μεμονωμένη. Είναι η κυρίαρχη λογική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Θυμηθείτε αυτά που κατά καιρούς έχουμε αποκαλύψει από την «Κ» για τον έλεγχο του κυκλώματος των τροφίμων. Ολόκληρο το σύστημα στηρίζεται στον… αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων. Είναι τόσο αποτελεσματικός αυτός ο αυτοέλεγχος που εδώ και χρόνια έχουμε ένα διαρκές διατροφικό σκάνδαλο με τη μορφή σίριαλ. Πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτού του σίριαλ η ανακάλυψη στη Γαλλία κατσίκας με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια από την οποία τα αιγοπρόβατα θεωρούνταν απρόσβλητα. Το ίδιο γίνεται και με τη γέφυρα. Το κράτος μετατρέπεται σε υπάλληλο της εταιρίας που εκμεταλλεύεται το έργο, αρκείται στις διαβεβαιώσεις της και σταυροκοπιέται να μη γίνει καμιά στραβή.