Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη
  • Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…
  • Ο Κυρανάκης στην πρωτοπορία του γκεμπελισμού
  • H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα
  • H ώρα του Φραπέ
  • Η κυβέρνηση πάει στα δικαστήρια την Απεργία-Αποχή των Διοικητικών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»NUPES: Ενα παρδαλό συνονθύλευμα της γαλλικής αστικής πολιτικής
Διεθνή

NUPES: Ενα παρδαλό συνονθύλευμα της γαλλικής αστικής πολιτικής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μάι 2022, 10:55

Kαι το όνομα αυτής Νέα Λαϊκή Ενωση Οικολογική και Κοινωνική (NUPES). Μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της εθνικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας να συμμετάσχει το κόμμα στον υπό τον Μελανσόν εκλογικό συνασπισμό, το συμμαχικό μόρφωμα συμπληρώθηκε και έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην Ομπερβιλιέ, κοντά στο Παρίσι. 

Το ονόμασαν συνέδριο αλλά ήταν απλά η πρώτη κοινή προεκλογική φιέστα, στην οποία παρουσιάστηκε το σήμα του κόμματος (το ελληνικό πεζό νι, που παραπέμπει στο γαλλικό v, πρώτο γράμμα της λέξης victoire, νίκη). Και σε χρώμα… εμπριμέ, δηλωτικό αυτού του παρδαλού συνονθυλεύματος.

Ασυγκράτητος ο Μελανσόν «τα έδωσε όλα» από το βήμα: «Κατορθώσαμε αυτό που δεν έγινε ούτε από τον αριστερό συνασπισμό το 1924, ούτε από το λαϊκό μέτωπο το 1936, ούτε στην απελευθέρωση, ούτε από τον Μάη του 1968, ούτε από το κοινό πρόγραμμα του 1973. Χρειάστηκαν 15 μέρες και 13 νύχτες για να συντονιστούμε, μερικοί βρήκαν τη σαπουνόπερα λίγο μακρά, αλλά δεν είναι σαπουνόπερα, είναι ιστορία. Αυτή τη στιγμή γράφουμε μια σελίδα στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας. Μια σελίδα συμπαγούς και βιώσιμου ριζοσπαστισμού»!

Πριν από ελάχιστες εβδομάδες όλοι αυτοί αλληλοκατηγορούνταν δημόσια, καθώς διεκδικούσαν τη γαλλική προεδρία με χωριστούς υποψήφιους. Μέσα σε δυο εβδομάδες ανακάλυψαν τη δύναμη της ενότητας, αφού προηγουμένως συνετρίβησαν όλοι, πλην του Μελανσόν, στον οποίο αναγνώρισαν αναγκαστικά την πρωτοκαθεδρία.

Τι τους ένωσε; Οχι ο διακαής πόθος του Μελανσόν να γίνει πρωθυπουργός, αλλά ο πόθος του καθενός από τα άλλα τρία κόμματα να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Γι’ αυτό και προτού καν φτιάξουν ένα κοινό πρόγραμμα (προς το παρόν υπάρχουν μόνο οι συμφωνίες της Λαικής Ενωσης του Μελανσόν με το καθένα από τα άλλα τρία κόμματα), φρόντισαν να γίνει γνωστή η μοιρασιά στις υποψηφιότητες: οι Οικολόγοι θα κατεβάσουν υποψήφιους σε 100 εκλογικές περιφέρειες, φιλοδοξώντας να εκλέξουν 30 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κατεβάσει υποψήφιους σε 70 περιφέρειες, φιλοδοξώντας κι αυτό να εκλέξει 30 βουλευτές και το «Κομμουνιστικό» Κόμμα θα κατεβάσει υποψήφιους σε 60 περιφέρειες, φιλοδοξώντας να εκλέξει 16 βουλευτές. Στις υπόλοιπες από τις συνολικά 577 περιφέρειες θα κατέβουν υποψήφιοι της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και των συμμάχων του στη «Λαϊκή Ενωση».

Για να γίνει ο Μελανσόν πρωθυπουργός θα πρέπει η NUPES να κερδίσει 289 έδρες, στόχος ανέφικτος. Για να γίνει πρωθυπουργός μειοψηφίας, θα χρειαστεί την «ανοχή» του κόμματος του Μακρόν, αφού η συνεργασία ή η «ανοχή» της φασιστικής Ακροδεξιάς πρέπει να αποκλειστεί. Το κόμμα του Μακρόν, όμως, δεν θα προσφέρει αλλά θα πουλήσει την «ανοχή». Και πολύ ακριβά μάλιστα. Απαιτώντας π.χ. να μην είναι ο Μελανσόν πρωθυπουργός αλλά κάποιος άλλος. Κι αν ο Μελανσόν δεν το δεχτεί, θα τον κατηγορήσει για εγωιστική συμπεριφορά, επιχειρώντας να συμμαχήσει με κάποιους από τη NUPES, όπως οι Σοσιαλιστές ή οι Πράσινοι (με τα ανάλογα ανταλλάγματα, φυσικά).

Τέτοιες διαδικασίες, βέβαια, θα μπουν μπροστά αφού προηγουμένως καταγραφούν οι βουλευτικοί συσχετισμοί. Το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και σε δυο γύρους ευνοεί το κόμμα του Μακρόν, καθώς οι υποψήφιοί του θα μαζέψουν ψήφους από τ’ αριστερά, αν έχουν ακροδεξιό αντίπαλο στο δεύτερο γύρο, ή και από την Ακροδεξιά, αν έχουν αντίπαλο από την NUPES.

Ο Μακρόν έκανε ήδη την πρώτη κίνησή του, ανακοινώνοντας ότι το «Εμπρός Γαλλία» δεν θα έχει πλέον… «χαρακτήρα κινήματος» αλλά κόμματος και θα ονομάζεται «Αναγέννηση». Στις εκλογές, όμως, θα κατέβει το «Μαζί», ένας αστερισμός που δημιουργεί ο Μακρόν με κορμό την «Αναγέννηση», φιλοδοξώντας να εντάξει σ’ αυτόν τη γκολική Δεξιά (Ρεπουμπλικανοί) αλλά και τους –ουκ ολίγους- δυσαρεστημένους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Οπως γράψαμε, οι «δεινόσαυροι» του ΣΚΓ, από τον Ολάντ μέχρι τον Καμπαντελίς και από τον Ερό μέχρι τον Καζνέβ, διαφώνησαν με την κίνηση των «νεαρών» της σημερινής ηγετικής ομάδας να συμμαχήσουν υπό τον Μελανσόν. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ ήδη αποχώρησε από το κόμμα, καταγγέλλοντας ότι η ηγεσία του «έχει χάσει την πυξίδα» και ευχόμενος «η πολιτική οικογένεια στην οποία είμαι αφοσιωμένος να συσπειρωθεί και να ξαναγεννηθεί». Ο πρώην πρώτος γραμματέας του ΣΚΓ Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς αρθρογραφεί μετά μανίας ενάντια στη «ρήξη με την ιστορία των σοσιαλιστών» και στην υποστήριξη του «μη εφαρμόσιμου προγράμματος του Μελανσόν». Τρεις πρώην ευρωβουλευτές με «βαριά» ονόματα, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο Ζοζέ Μποβέ και ο Ζαν-Πολ Μπεσέ κατήγγειλαν «προδοσία των θεμελιωδών αρχών του κόμματος». Αλλα στελέχη σκοπεύουν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα ως ανεξάρτητοι. Ισως στην πορεία βρεθούν υπό τις… προστατευτικές φτερούγες του Μακρόν, όμως και μόνοι τους είναι ικανοί να διασπάσουν τις λεγόμενες αριστερές ψήφους στις περιφέρειες που θα κατέβουν.

Ακόμα κι αν κάνουμε την… πρόβλεψη εργασίας ότι η NUPES παίρνει πλειοψηφία που επιτρέπει στον Μελανσόν να εκλεγεί πρωθυπουργός και να «συγκατοικήσει» με τον πρόεδρο Μακρόν, τι ακριβώς πρόγραμμα θα εφαρμόσει; Θα συμφωνήσουν οι Σοσιαλιστές στη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60, όταν το κόμμα τους την αύξησε στα 62; Θα συμφωνήσουν Σοσιαλιστές και «Κομμουνιστές» στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, που ανακοίνωσε ο Μελανσόν, όταν τα δύο αυτά κόμματα τάσσονται υπέρ της διατήρησης και του εκσυγχρονισμού της; Θα συμφωνήσουν οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, κόμματα στο έπακρο «φιλοευρωπαϊκά», στην «ανυπακοή σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, ιδιαίτερα οικονομικούς και δημοσιονομικούς», που επαγγέλλεται ο Μελανσόν; Οι Πράσινοι ήδη προσέθεσαν στη διμερή συμφωνία με τον Μελανσόν τη φράση: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στο πλαίσιο του σεβασμού του κράτους δικαίου» (δηλαδή, στο πλαίσιο του νομικού οπλοστάσιου που έχει διαμορφώσει το γαλλικό κράτος). Οι Σοσιαλιστές, στη δική τους διμερή συμφωνία με τον Μελανσόν, άλλαξαν τη λέξη «ανυπακοή» με τις λέξεις «προσωρινές εξαιρέσεις».

Μιλάμε, δηλαδή, για καραγκιοζιλίκι χωρίς αρχές. Ο πολιτικός τυχοδιώκτης Μελανσόν μπορεί κάλλιστα να κρυφτεί πίσω από τις αντιρρήσεις των εταίρων του, στο όνομα της «διατήρησης της ενότητας». Και ο γαλλικός λαός να βιώσει την κοροϊδία, για μια ακόμη φορά. Θα του έχουν τάξει «λαγούς με πατραχήλια» και θα πάρει –στην καλύτερη περίπτωση- ένα ολοστρόγγυλο τίποτα. Εννοείται, αν υπάρξει «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, που αυτή τη στιγμή μοιάζει το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Ετσι κινείται η αστική πολιτική σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη Γαλλία. Ετσι κινήθηκαν οι σοσιαλδημοκράτες, ως κόμμα κοινωνικής δημαγωγίας, από το τέλος του Α΄παγκόσμιου πολέμου και ιδιαίτερα μετά το τέλος του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Διαχειρίζονταν την αστική εξουσία με την ίδια αποτελεσματικότητα που το έκαναν τα συντηρητικά (χριστιανοδημοκρατικά κτλ.) αστικά κόμματα, με ελάχιστες οριακές παραχωρήσεις προς την εργατική τάξη, στην καλύτερη περίπτωση, για να αποσπάσουν τη συναίνεσή της στην αστική πολιτική.

Πλέον, όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, για λόγους που έχουν να κάνουν με την πορεία του καπιταλισμού παγκόσμια έχουν εξαλειφθεί αυτές οι οριακές διαφορές στην πολιτική που ασκούν σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί. Αυτό έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς και πολιτική κρίση σε αρκετές καπιταλιστικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής κρίσης «ξεπετάγονται» μικρότερα πολιτικά σχήματα, καθοδηγούμενα συνήθως από αδίστακτους δημαγωγούς, τα οποία «ξαφνικά» γίνονται μεγάλα, γίνονται κόμματα εξουσίας. Και φυσικά, όταν καλούνται να διαχειριστούν από κυβερνητικές θέσεις την αστική εξουσία, προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες του καπιταλισμού και στις απαιτήσεις της κεφαλαιοκρατίας. Ο κατάλογος είναι ήδη πλούσιος: ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos και η Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία, το Μπλόκο και το «Κ»Κ στην Πορτογαλία, το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία. Ο Μελανσόν είναι το γαλλικό παράδειγμα, αν και πολύ δύσκολα θα «δει» πρωθυπουργία.

ΥΓ1. Ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ερίκ Κοκερέλ χαρακτήρισε τους Σοσιαλιστές «λίγο άπληστους», εξηγώντας ότι «δυσκολεύονται λίγο να δεχτούν αυτό που έγινε στον πρώτο γύρο» (των προεδρικών εκλογών). Μετάφραση: πήραν μόλις 1,75% αλλά θέλουν «ένα σκασμό» βουλευτικές έδρες. Αυτή είναι η ουσία του συνασπισμού με το ηχηρό όνομα-μακρυνάρι «Νέα Λαϊκή Ενωση Οικολογική και Κοινωνική». Πώς θα μοιράσουν τις βουλευτικές έδρες. Τα υπόλοιπα δεν τους απασχολούν, γιατί απλούστατα δεν προτίθενται να εφαρμόσουν –αν πάρουν την κυβέρνηση- αυτά που τάζουν προεκλογικά.

ΥΓ2. Μεγάλη ανησυχία βλέπουμε στην Ελλάδα. Τα βέλη που στρέφονταν στην «ακροδεξιά» Λεπέν στρέφονται τώρα στον «λαϊκιστή» και… «αριστεριστή» Μελανσόν. Εύλογη η ανησυχία. Πάντοτε το «γαλλικό πολιτικό υπόδειγμα» επηρέαζε την πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Κι εκείνοι που δεν θέλουν να μεγαλώσει η πίεση στον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ προκειμένου να διακηρύξουν ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ (πλήττοντας έτσι τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ και ενισχύοντας την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ), θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αμαυρώσουν την εικόνα του Μελανσόν, παρουσιάζοντάς τον σαν… «αντισυστημικό» και «αντιευρωπαϊστή», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ηγεσία του ΣΚΓ για… «ιστορικό λάθος». Ενώ αν συμμαχούσε με τον Μακρόν, θα αποκτούσε ξαφνικά… «ιστορική προοπτική».

Εκτύπωση 🖨
NUPES ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΜΕΛΑΝΣΟΝ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 10 Μάη
Επόμενο άρθρο Ασφαλίτικες… εικαστικές εμπνεύσεις ναζιστικού τύπου

Σχετικά Αρθρα

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

Διεθνή 2 Δεκ 2025, 18:21

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

Διεθνή 2 Δεκ 2025, 10:59

Η απώλεια της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ

Πολιτική Ανάλυση

Διεθνή 1 Δεκ 2025, 13:35

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

Διεθνή 30 Νοέ 2025, 09:40

Η βόρεια σιωνιστική οντότητα παραμένει «παραλυμένη» ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός

Οι έποικοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου των σιωναζιστών στον Λίβανο

Διεθνή 29 Νοέ 2025, 09:54

Νίλα εισβολέων σιωναζιστών κομάντο σε συριακή κωμόπολη, μετά από ένοπλη αντίσταση των κατοίκων της

Διεθνή 28 Νοέ 2025, 20:14
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

3 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…

2 Δεκ 2025, 22:49
Η παπάρα

Ο Κυρανάκης στην πρωτοπορία του γκεμπελισμού

2 Δεκ 2025, 19:40
Διεθνή

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

2 Δεκ 2025, 18:21
Κόντρες

H ώρα του Φραπέ

2 Δεκ 2025, 15:25
Εργατικά

Η κυβέρνηση πάει στα δικαστήρια την Απεργία-Αποχή των Διοικητικών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

2 Δεκ 2025, 14:11
Διεθνή

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

2 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη

2 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Tα πολεμικά μονοπώλια και το ανώτατο κέρδος

1 Δεκ 2025, 19:21
Αγροτικά

Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς – Παλλαϊκό μέτωπο στήριξης των αγωνιζόμενων αγροτών

1 Δεκ 2025, 14:26
Διεθνή

Η απώλεια της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ

Πολιτική Ανάλυση

1 Δεκ 2025, 13:35
Κόντρες

Ξεφτίλα είναι η ίδια η Εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

1 Δεκ 2025, 11:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

1 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

30 Νοέ 2025, 09:40
Εργατικά

Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού EKΠΑ για απολυμένη εργαζόμενη στην καθαριότητα

30 Νοέ 2025, 06:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη

30 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Δεν θα συμπράξουμε στις διαγραφές φοιτητών για να μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια

Κάλεσμα προς τους διδάσκοντες για κοινή δράση

29 Νοέ 2025, 20:05
Διεθνή

Η βόρεια σιωνιστική οντότητα παραμένει «παραλυμένη» ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός

Οι έποικοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου των σιωναζιστών στον Λίβανο

29 Νοέ 2025, 09:54
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

29 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Νοέμβρη

29 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

Ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

1905: Η αστυνομία συλλαμβάνει πολλούς αντιπροσώπους του Σοβιέτ Πετρούπολης, ανάμεσά τους ο Τρότσκι που εξορίζεται στη Σιβηρία.

1942: Παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου, ορκωμοσία νέας υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις αρχές κατοχής.

1944: «Δεκέμβρης» – Διαδήλωση του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος, αστυνομία και βρετανοί στρατιώτες χτυπάνε στο ψαχνό, 28 νεκροί και εκατό τραυματίες.

1973: Βόμβα των Λαϊκών Απελευθερωτικών Ομάδων Σαμποτάζ σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας (Αθήνα).

1984: Δυστύχημα στο εργοστάσιο της «Union Carbide» στο Bhopal της Ινδίας, 10.000 νεκροί και 300.000 τραυματίες.

1988: Τρεις βόμβες του ΕΛΑ σε υπηρεσίες της ΕΟΚ στην Αθήνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τόσα χρόνια είχαμε μάθει όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, όταν μπλοκάρουν την εθνική οδό, όταν υπάρχει εν πάση περιπτώσει μία απεργία, να εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα και να υπαναχωρεί και να δίνει, να δίνει, να δίνει. Ακριτα. Είδαμε που καταλήξαμε. Καταλήξαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταλήξαμε στο να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο έδινε επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

(Ο Τσιάρας με τον Χατζηδάκη πρέπει να έμειναν «παγωτά». Αυτοί προσπαθούν να καλοπιάσουν τους αγρότες, τους καλούν στα γραφεία τους τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοιχτά γι’ αυτούς, και έρχεται ένας συνάδελφός τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και χαρακτηρίζει τους αγρότες εκβιαστές και λαμόγια. Η θεωρία του εκβιασμού δεν είναι καινούργια. Κάθε φορά που υπάρχει ένας διεκδικητικός αγώνας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, οι αγωνιζόμενοι χαρακτηρίζονται εκβιαστές. Οι ΔΕΗτζήδες επειδή «κατεβάζουν τους διακόπτες», οι εργάτες καθαριότητας επειδή δημιουργούν «κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», οι υγειονομικοί επειδή «απειλούν τις ζωές των ασθενών», οι εκπαιδευτικοί επειδή «παίζουν με τη μόρφωση των παιδιών μας», οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές επειδή «ταλαιπωρούν τον απλό κόσμο». Για τους αγρότες υπάρχει από παλιά ένα ποτ πουρί γκεμπελίστικων κατηγοριών, που ξεκινούν από το «προσεχώς Βουλγάρες» και καταλήγουν στα «σκυλάδικα» και στα «πολυτελή τζιπ». Ο Κυρανάκης, ως εκπρόσωπος της… μοντέρνας ακροδεξιάς, παιδί της γαλάζιας γενιάς του «party μωρή άρρωστη», κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εντελώς αστοιχείωτος, όπως όλοι οι ακροδεξιοί γκεμπελίσκοι, δεν ξέρει καν τι είναι το ΟΣΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι δεν είναι αποτέλεσμα των αγώνων των αγροτών -των εκβιασμών, όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά αποτέλεσμα της ήττας αυτών των αγώνων και της κυριαρχίας των καταστροφικών για τη φτωχή αγροτιά πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – ΚΑΠ. Είναι της μόδας όμως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τι κάνει ο Κυρανάκης; Αδίστακτα και ανερυθρίαστα βαφτίζει τους αγρότες των μπλόκων λαμόγια, με τη λογική «πες, πες, κάτι θα μείνει». Ενώ έχει στηθεί μια εγκληματική οργάνωση, με αρχηγείο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με επιτελάρχες υπουργούς, αξιωματικούς γενικούς γραμματείς και προέδρους και αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπαξιωματικούς διάφορους Φραπέδες, Χασάπηδες, Καλφούτζους, Χλύκες κ.ά., που από τη μια αρπάζει τεράστια ποσά επιδοτήσεων με παράνομο τρόπο, μοιράζοντάς τες ιεραρχικά, και από την άλλη επικεντρώνεται στην αντι-δεξιά Κρήτη με στόχο να τη βάψει «μπλε» στις εκλογές του 2023, για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ στη Βουλή, ο Κυρανάκης αντιστρέφει την πραγματικότητα, εξαφανίζει την εγκληματική οργάνωση και βάζει στη θέση της τους αγωνιζόμενους αγρότες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο Κυρανάκης να φαίνεται εκτός γραμμής, όσο όμως οι αγρότες θα στέκονται στα μπλόκα, σε μπλόκα μαχητικής διεκδίκησης πάνω στις εθνικές οδούς και όχι απλής διαμαρτυρίας στους παράδρομους, η άποψη Κυρανάκη, θα γίνεται κυρίαρχη στον κυβερνητικό λόγο και ακόμα περισσότερο στο λόγο των -αλητών, ρουφιάνων- δημοσιογράφων που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo