Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oι σιωναζιστές βομβαρδίζουν τον Λίβανο και ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου κατηγορεί… την Αντίσταση!
  • Απόψε σας περιμένουμε στη γιορτή της Κόντρας
  • Σε κρίσιμη φάση απεργίας πείνας οκτώ αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη, κρατούμενοι σε βρετανικές φυλακές
  • Kαι πωρωμένος αντιδραστικός και αγράμματος
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 13 Δεκέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς
Παιδεία

Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr29 Ιαν 2023, 10:05

«Με την παρ. 1 του άρθρου 455 του ν. 4957/2022 ορίστηκε ότι: ‘’Οσα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) έχουν ιδρυθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και σε όσα έχει εκκινήσει η διαδικασία ίδρυσής τους πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και του Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους. Τα Π.Μ.Σ. του προηγούμενου εδαφίου υποχρεούνται να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης το αργότερο έως την 31η.12.2024, άλλως παύουν να εισδέχονται νέους φοιτητές και λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 φοιτητών» (εγκύκλιος 135557/Ζ1/1-11-2022 του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα).

Επικαλούμενο τον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως (άρθρο 455 του Ν. 4957/2022) και την ερμηνευτική εγκύκλιο του Γ.Γ. Ζώρα, το υπουργείο Παιδείας εκβιάζει τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΑΕΙ να πιστοποιηθούν πάραυτα (καταληκτική ημερομηνία για πιστοποίηση η 31η/12/2024), ειδάλλως θα παύσουν να δέχονται νέους φοιτητές και θα λειτουργούν αποκλειστικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Ο εκβιασμός είναι πολύ πιεστικός για τα ΠΜΣ που εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς δίδακτρα (λίγα μέσα στα άπειρα με τέλη φοίτησης), μιας και όσοι εργάζονται σε αυτά νιώθουν βαριά την ευθύνη, σε περίπτωση που αρνηθούν, να κλείσουν και αυτά τα δωρεάν ΠΜΣ και οι φοιτητές τους -που οι «τσέπες» τους δεν μπορούν να σηκώσουν τα υψηλά δίδακτρα- να μείνουν ξεκρέμαστοι.

Σημειώνουμε ότι τα ΠΜΣ έχουν ήδη γίνει μια πολύ επικερδής μπίζνα για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Αντί, λοιπόν, να ενισχυθούν με πλατιές επιστημονικές γνώσεις και σύγχρονα δεδομένα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ώστε όλοι οι φοιτητές να κερδίσουν τα απαραίτητα εφόδια στον τομέα της επιστήμης τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν μεθαύριο στο επάγγελμά τους, έχει επιλεγεί η μπίζνα των Μεταπτυχιακών σε τομείς που υποτίθεται ότι έχει ανάγκη η καπιταλιστική αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση στους απόφοιτους των ΑΕΙ να επιλέξουν σώνει και καλά ένα ΠΜΣ, με την ελπίδα είτε να διοριστούν π.χ. στην εκπαίδευση οι απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών (το προσοντολόγιο Γαβρόγλου είναι η αποθέωση των «ακαδημαϊκών κριτηρίων») είτε να προσληφθούν από κάποια καπιταλιστική επιχείρηση.

Ο εκβιασμός βρίσκει έδαφος επειδή γενικώς στα Πανεπιστήμια επικρατεί διεκδικητική νηνεμία τόσο από τα μέλη ΔΕΠ, όσο και από τους φοιτητές, με εξαίρεση τις κινητοποιήσεις των τελευταίων για την ακύρωση των ηλεκτρονικών εκλογών-παρωδία με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Υπάρχουν βεβαίως γενικές καταγγελίες ενάντια στον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο και απαίτηση για την κατάργησή του και παλαιότερα για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, αλλά επί του πρακτέου, δηλαδή όσον αφορά την πιστοποίηση που έχει μπει στα σκαριά και την αξιολόγηση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, δεν έχει «κουνηθεί φύλλο». 

Σημειωτέον ότι η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ, καθώς το 20% της χρηματοδότησης από τους ήδη λειψούς προϋπολογισμούς τίθεται υπό την αίρεση της αξιολόγησης. Μάλιστα, οι φοιτητές, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των συλλόγων τους, συμμετέχουν στην πιστοποίηση, απαντώντας σε ερωτηματολόγια, ειδικά αυτοί που δεν είναι ενεργά πολιτικοποιημένοι.

Με δεδομένο ότι οι Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας των ΑΕΙ έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την αξιολόγηση των υφιστάμενων ΠΜΣ την 31η.1.2023, έχουν πάρει φωτιά τα πληκτρολόγια στα Πανεπιστήμια, που οφείλουν να παραδώσουν 19 ογκώδεις φακέλους.

Η «πιστοποίηση της ποιότητας» από την ΕΘΑΑΕ είναι περιοδική -το αργότερο κάθε 5 έτη- και αφορά τα προγράμματα σπουδών και των τριών κύκλων.

Τι είναι η πιστοποίηση

Σύμφωνα με την ΕΘΑΑΕ (η έμφαση δική μας):

«Η πιστοποίηση είναι διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα, προκαθορισμένα, διεθνώς αποδεκτά και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και δείκτες, εναρμονισμένα με τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015)».

«Η πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών μεταφέρει το κέντρο βάρους από την αξιολόγηση των “εισροών” στην αξιολόγηση των ποιοτικών αποτελεσμάτων, των “εκροών” και πιο συγκεκριμένα, στην επίτευξη των στόχων και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για μία διαδικασία προκαθορισμένη, αξιόπιστη και πρακτικά εφαρμόσιμη. Επομένως, θα πρέπει να πραγματοποιείται με προσήλωση στους κανόνες και να δημοσιοποιείται. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  • Πρόταση Πιστοποίησης του ΠΣ που υποβάλλεται από το Ιδρυμα σύμφωνα με το οικείο πρότυπο ποιότητας και τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης.
  • Εξωτερική αξιολόγηση του ΠΣ από Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία συνήθως περιλαμβάνει και επιτόπια επίσκεψη στο Ιδρυμα και την ακαδημαϊκή μονάδα.
  • Υποβολή της Εκθεσης Πιστοποίησης στην ΕΘΑΑΕ, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης του ΠΣ
  • Εκδοση απόφασης πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ
  • Συνεχής παρακολούθηση της πορείας του ΠΣ από το ΕΣΔΠ (ΜΟΔΙΠ) και υποβολή έκθεσης προόδου σε διάστημα δύο ετών από την πιστοποίηση.
  • Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα έτη.

Η διαδικασία της πιστοποίησης διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το ΑΕΙ πληροί όλες τις τυπικές προδιαγραφές που προβλέπονται από το πρότυπο της ΕΘΑΑΕ και το οικείο Ιδρυμα, αλλά και ότι οι γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες των αποφοίτων του συγκεκριμένου κύκλου σπουδών αντιστοιχούν στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και ακαδημαϊκά προσόντα. Επίσης, πιστοποιείται ότι το πρόγραμμα σπουδών ικανοποιεί τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στον ΕΧΑΕ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης)». 

Σύμφωνα με το Ν. 4653/2020 (άρθρα 11 και 13) οι διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης πραγματοποιούνται σε δύο στάδια: Την εσωτερική αξιολόγηση που αφορά στο ΑΕΙ ή την ακαδημαϊκή μονάδα ή στο πρόγραμμα σπουδών ή στο σύστημα εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας και την εξωτερική αξιολόγηση και πιστοποίηση που πραγματοποιείται από την ΕΕΑΠ (Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης).

Η ΕΕΑΠ είναι πενταμελής και τουλάχιστον 3 μέλη της είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ΑΕΙ του εξωτερικού που προέρχονται από το Μητρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (Μητρώο). 

Στο Μητρώο υποχρεωτικά περιλαμβάνονται, σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνόλου, Ελληνες ή αλλοδαποί εμπειρογνώμονες που διδάσκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού ή ερευνητές σε αντίστοιχα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, κατά προτεραιότητα με πείρα σε θέματα αξιολόγησης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ίδιου νόμου τα κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης είναι τα εξής:

«α) η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών,

β) η δομή και οργάνωση του προγράμματος σπουδών,

γ) τα μαθησιακά αποτελέσματα, τα επιδιωκόμενα προσόντα και η ζήτησή τους στην αγορά εργασίας,

δ) η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διδακτικού έργου,

ε) η αριθμητική επάρκεια του προσωπικού,

στ) η ποιότητα του ερευνητικού έργου της ακαδημαϊκής μονάδας,

ζ) η σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα,

η) η ποιότητα και η επάρκεια των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες, οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και οι εν γένει υποδομές,

θ) οι επιδιωκόμενες ψηφιακές δεξιότητες των προγραμμάτων σπουδών,

ι) η σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών και των επιδιωκόμενων δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης συνιστούν κυριολεκτικά μια μέγγενη για τα ΑΕΙ. Κύριο ζητούμενο δεν είναι η εμβάθυνση στην επιστήμη, η προσέγγισή της και με τα σύγχρονα πλούσια δεδομένα και οι πλατιές, στιβαρές γνώσεις που αποκτούν πάνω σε αυτήν οι φοιτητές, αλλά η προσαρμοστικότητα των Ιδρυμάτων στα κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης που ισχύουν στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου τη στρατηγική χαράσσει το κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών κρατών, σύμφωνα με τις «αναπτυξιακές» πολιτικές που επιλέγει κάθε φορά να υπηρετήσει, στο έδαφος του σκληρού ανταγωνισμού για την ανάπτυξη της κερδοφορίας και την κατάχτηση αγορών. 

Γι’ αυτό και συνεχώς ως κριτήριο αξιολόγησης-πιστοποίησης αναφέρεται η σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ γίνονται υποδείξεις στα Ιδρύματα να βελτιώσουν την εικόνα τους με την ενεργότερη εμπλοκή των «κοινωνικών εταίρων» (ΣΕΒ και σία) στις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης.  

Η αναφορά επίσης στα «μαθησιακά αποτελέσματα», στη σχέση «εισροών» και «εκροών», παραπέμπει στη σχέση μεταξύ του αριθμού των «ενεργών» φοιτητών – που κύριο μέλημά τους είναι τα μαθήματα και οι σπουδές και όχι τίποτε ενασχολήσεις με συνδικαλισμούς και πολιτικά που τρώνε χρόνο- και του αριθμού των «αιωνίων». Παραπέμπει στο πόσοι φοιτητές παίρνουν πτυχίο σύμφωνα με τον τυπικό χρόνο ολοκλήρωσης ενός προγράμματος σπουδών. 

Ντόπιο και ξένο κεφάλαιο επιθυμούν τα ΑΕΙ να είναι παραρτήματα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, εξ ου και κριτήρια αξιολόγησης-πιστοποίησης αποτελούν «η αποτελεσματικότητα» και «τα επιδιωκόμενα προσόντα και η ζήτησή τους στην αγορά εργασίας».

Στο υπόδειγμα Πρότασης Πιστοποίησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΘΑΑΕ αναφέρονται επίσης η «φοιτητο-κεντρική μάθηση, διδασκαλία και αξιολόγηση» και οι «μαθησιακοί πόροι και η φοιτητική στήριξη». 

Το πρώτο, που αφορά «διαφορετικούς τρόπους παράδοσης, ανάλογα με την περίπτωση», «την ποικιλία παιδαγωγικών μεθόδων με ευέλικτο τρόπο»,  «την αίσθηση αυτονομίας του φοιτητή», «την επαρκή καθοδήγηση και την υποστήριξή του από τον καθηγητή», «τον αμοιβαίο σεβασμό στη σχέση φοιτητή – καθηγητή», και άλλα τέτοια ωραία, αποτελεί απλώς ένα ευχολόγιο, που η εφαρμογή του έχει να κάνει με την επάρκεια των καθηγητών και την ταξική τους συνειδητοποήση. Επειτα είναι γνωστό ότι στα ΑΕΙ, τα τελευταία χρόνια του σκληρού ανταγωνισμού και της προσαρμογής στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, εφαρμόζονται μέτρα-τορπίλες (αλυσίδες μαθημάτων, προαπαιτούμενα, υποχρεωτικές παρουσίες κ,λπ.), που δυσκολεύουν αφόρητα τις σπουδές των εργαζόμενων φοιτητών, ο αριθμός των οποίων αυξάνει διαρκώς λόγω της φτωχοποίησης της εργαζόμενης κοινωνίας.

Οσον αφορά δε, το δεύτερο, τους «μαθησιακούς πόρους και τη φοιτητική στήριξη», η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Διότι μιλάμε για λειψότατη κρατική χρηματοδότηση, εκτός και αν αναφέρεται ως μέγα προσόν του Ιδρύματος η χρηματοδότηση από «τρίτους» και τα αλισβερίσια με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Δεν χρειάζεται δε, να πούμε τίποτε για την «επάρκεια» των κτιριακών υποδομών και για τις ελλείψεις σε Φοιτητικές Εστίες, για τις διαμαρτυρίες ακόμη και της Συνόδου των Πρυτάνεων για τις μειωμένες και ανεπαρκείς λειτουργικές δαπάνες. Τα παραδείγματα της τραγικής πτώσης του φοιτητή από το περβάζι του παραθύρου του τρίτου ορόφου εν ώρα μαθήματος γιατί δεν είχε πού να καθήσει επειδή οι φοιτητές ήταν πατικωμένοι σα σαρδέλες, οι αίθουσες που πλημμυρίζουν με την παραμικρή βροχή, οι καταλήψεις των ΦΕ από τους φοιτητές που αντιδρούν στην αθλιότητα των υποδομών και στην επιβολή ενοικίου, μιλούν από μόνα τους.

Γενικεύονται τα δίδακτρα στα ΠΜΣ

Με την ίδια εγκύκλιο  του Γ.Γ. Ζώρα (135557/Ζ1, 1-11-2022) «για την ενιαία και ορθή εφαρμογή των νέων διατάξεων» του εκτρωματικού νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ (ν. 4957/2022) που αφορούν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το υπουργείο Παιδείας γενικεύει τα δίδακτρα σε όλα τα ΠΜΣ.

Η γενίκευση προκύπτει σαφώς από τον συνδυασμό των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 83 του ν. 4957/2022 «Διδάσκοντες Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών», όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την παρ. 1 το διδακτικό έργο των ΠΜΣ ανατίθεται σε μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, κ.λπ. «με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης». Ακολούθως, η παρ. 4  ορίζει ότι «Ολες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Συνδυάζοντας τις δύο παραγράφους, η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ καταλήγει στα εξής: «Από τον συνδυασμό των ανωτέρω συνάγεται ότι όλοι οι διδάσκοντες των Π.Μ.Σ. δεν επιτρέπεται να αμείβονται από πόρους που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παρά μόνο από τους λοιπούς πόρους των Π.Μ.Σ. της παρ. 1 του άρθρου 84. Περαιτέρω, τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., δικαιούνται αμοιβής μόνο αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης, υπό την έννοια ότι η λειτουργία του Π.Μ.Σ. βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση».

Κοντολογίς, εφόσον προϋπόθεση αμοιβής των διδασκόντων στα ΠΜΣ είναι η «εξωτερική χρηματοδότηση», δηλαδή τα δίδακτρα («τέλη φοίτησης»), ακόμη και τα λίγα Μεταπτυχιακά Προγράμματα που ήδη λειτουργούν και τυγχάνει να μην έχουν δίδακτρα, οσονούπω θα τα επιβάλουν.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 29 Γενάρη
Επόμενο άρθρο Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής

Σχετικά Αρθρα

Δε θέλουμε μαθητές «άλογα κούρσας», δε θα επιτρέψουμε τη «γκετοποίηση», το διαχωρισμό μαθητών σε «άριστους» και μη

Οι εκπαιδευτικοί του 13ου Γυμνασίου Καλλιθέας για το ενδεχόμενο μετατροπής του σχολείου τους σε Ωνάσειο

Παιδεία 12 Δεκ 2025, 11:49

Πειθαρχικό σε τρεις εκπαιδευτικούς επειδή συμμετέχουν στην νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

Εργατικά 12 Δεκ 2025, 09:40

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα 12 Δεκέμβρη

«Η διαγραφή φοιτητών μετά από ν+2 έτη φοίτησης είναι απολύτως συσχετισμένη με την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης»

Παιδεία 11 Δεκ 2025, 12:26

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: Μέιλ και ραβασάκια σε φοιτητές επί πτυχίω να αδειάσουν τα δωμάτιά τους στις Εστίες

Αλλιώς θα ενημερωθούν οι εισαγγελικές αρχές!

Παιδεία 10 Δεκ 2025, 22:32

Νέα δώρα στα… πανεπιστήμια του ενός ορόφου

Παιδεία 10 Δεκ 2025, 15:28

Μαθητικές καταλήψεις: Στο πλευρό της αγροτιάς

Αγροτικά 10 Δεκ 2025, 13:03
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Oι σιωναζιστές βομβαρδίζουν τον Λίβανο και ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου κατηγορεί… την Αντίσταση!

13 Δεκ 2025, 11:54
Εκδηλώσεις

Απόψε σας περιμένουμε στη γιορτή της Κόντρας

13 Δεκ 2025, 09:42
Διεθνή

Σε κρίσιμη φάση απεργίας πείνας οκτώ αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη, κρατούμενοι σε βρετανικές φυλακές

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται για ψεύδη

13 Δεκ 2025, 09:34
Κόντρες

Kαι πωρωμένος αντιδραστικός και αγράμματος

13 Δεκ 2025, 09:00
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Δεκ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Δεκέμβρη

13 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τρέμε Παπασταύρου, ο Τάκαρος αντεπιτίθεται

12 Δεκ 2025, 15:00
Παιδεία

Δε θέλουμε μαθητές «άλογα κούρσας», δε θα επιτρέψουμε τη «γκετοποίηση», το διαχωρισμό μαθητών σε «άριστους» και μη

Οι εκπαιδευτικοί του 13ου Γυμνασίου Καλλιθέας για το ενδεχόμενο μετατροπής του σχολείου τους σε Ωνάσειο

12 Δεκ 2025, 11:49
Διεθνή

Σιωνιστής υποστράτηγος: Εμείς σκοτώσαμε τους αιχμάλωτους

12 Δεκ 2025, 10:48
Εργατικά

Πειθαρχικό σε τρεις εκπαιδευτικούς επειδή συμμετέχουν στην νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

12 Δεκ 2025, 09:40
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Ο αφοπλισμός ισοδυναμεί με αφαίρεση της ψυχής – Το Συμβούλιο Ειρήνης είναι κηδεμονία και απορρίπτεται

Χαμάς: Καμία συνομιλία για τη δεύτερη φάση μέχρι το Ισραήλ να εφαρμόσει την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

12 Δεκ 2025, 09:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Δεκέμβρη

12 Δεκ 2025, 00:01
Εργατικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οταν η Κομισιόν ζητούσε εξηγήσεις για την καθαίρεση της Π. Τυχεροπούλου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντούσε με ψέματα

Θα κατηγορήσουν και την Κομισιόν, το καμάρι τους, για... ανθελληνική στάση;

11 Δεκ 2025, 21:38
Εργατικά

Αύριο εκδικάζεται η αγωγή Τυχεροπούλου κατά ΟΠΕΚΕΠΕ,για το εργασιακό μπούλινγκ που υπέστη από την εγκληματική οργάνωση

Aυριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας

11 Δεκ 2025, 14:52
Παιδεία

Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα 12 Δεκέμβρη

«Η διαγραφή φοιτητών μετά από ν+2 έτη φοίτησης είναι απολύτως συσχετισμένη με την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης»

11 Δεκ 2025, 12:26
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η παιδική ηλικία του γιου μου είναι σε μόνιμη ομηρία

11 Δεκ 2025, 11:53
Πολιτική

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο αύριο στις 8:30 το πρωί έξω από το Εφετείο (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας)

Θα αγορεύσει η εισαγγελέας επί της ενοχής των νεοναζιστών εγκληματιών

11 Δεκ 2025, 11:32
Εκδηλώσεις

Λαϊκό γλέντι το Σάββατο στην Κόντρα

11 Δεκ 2025, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Δεκέμβρη

11 Δεκ 2025, 00:01
Παιδεία

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: Μέιλ και ραβασάκια σε φοιτητές επί πτυχίω να αδειάσουν τα δωμάτιά τους στις Εστίες

Αλλιώς θα ενημερωθούν οι εισαγγελικές αρχές!

10 Δεκ 2025, 22:32
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Δεκέμβρη

Μάλτα: Ημέρα δημοκρατίας.

1943: Εκτελούνται όλοι οι άνδρες κάτοικοι Καλαβρύτων πάνω από δεκατεσσάρων χρόνων (1.101).

1967: Αποτυχημένο βασιλικό αντιπραξικόπημα κατά της χούντας, ο Κωνσταντίνος και η βασιλική οικογένεια αναχωρούν για το εξωτερικό.

1976: Εκτέλεση του βασανιστή της Ασφάλειας Ευάγγελου Μάλλιου από τη 17Ν.

2002: Αποτυχημένη επίθεση κατά της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

2007: Υπογράφεται η συνθήκη της Λισαβόνας (ΕΕ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. […] Εμείς, λοιπόν, στεκόμαστε στο πλευρό τους, στον δίκαιο αγώνα τους, διότι χωρίς αυτούς τα χωριά μας θα ερημώσουν. Χιλιάδες άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα και θα μαραζώσει η ύπαιθρος. Δεν αξίζει αυτό στην πατρίδα μας, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να συμπαρασταθούμε όλοι στον πρωτογενή τομέα. Είναι εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Και να στείλουμε κι ένα μήνυμα και ενότητας και πολιτικής αλλαγής απέναντι στη διαφθορά, την ατιμωρησία και την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας. Και κάτι τελευταίο: Μην επιτρέψετε μεμονωμένα φαινόμενα βίας να αμαυρώσουν έναν δίκαιο αγώνα, που στηρίζει όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας με όλες μας τις δυνάμεις.

Νίκος Ανδρουλάκης

(Τη δήλωση θα μπορούσε να έχει κάνει ο Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Τσιάρας. Την έκανε ο Ανδρουλάκης. Που είχε το θράσος να πάει στα μπλόκα και να πει κατάμουτρα στους αγρότες ότι πρέπει να γίνουν καρπαζοεισπράκτορες της κρατικής καταστολής. Να μην απαντούν στην αστυνομική βία πλακώνοντας τους ΜΑΤάδες με τις κατσούνες ή με τις πέτρες, σπάζοντας και αναποδογυρίζοντας αστυνομικά οχήματα, όπως έκαναν οι συντοπίτες του κρητικοί αγρότες. Να κάθονται στην άκρη και να εισπνέουν τα χημικά ή να γυρίζουν την πλάτη και να τρώνε τις κλομπιές των μπάτσων. Να μη σκληρύνουν τον αγώνα τους, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο σύστημα, αλλά να διαμαρτύρονται… φορώντας στραβά το καπελάκι τους. Δηλαδή, αντί για μαχητικό αγώνα, να επιλέξουν μια ανώδυνη διαμαρτυρία. Κι αφού μείνουν μερικές ακόμα μέρες στα μπλόκα, τρώγοντας το κρύο και τη βροχή, να γυρίσουν άπρακτοι στα χωριά τους, ορκιζόμενοι ότι στις επόμενες εκλογές δε θα ψηφίσουν ΝΔ και Μητσοτάκη, αλλά ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και Ανδρουλάκη. Με θράσος χιλίων ουραγκοτάγκων, ο άλλοτε πέτσακας της ΠΑΣΠ που έριχνε μπαλωθιές -αλήθεια, το έχει παραδώσει το «μπιστόλι»;- για να γιορτάσει τη νίκη στις φοιτητικές εκλογές, λέει στους αγωνιζόμενους αγρότες πως άμα αντιστέκονται στην κρατική καταστολή, ο αγώνας τους αμαυρώνεται! Ο δρόμος του Ανδρουλάκη -και όχι μόνο- έχει γνωστό προορισμό: την ήττα. Μόνο ο αγώνας που γίνεται με το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη» οδηγεί στη νίκη. Ο Ανδρουλάκης λειτουργεί ως καρακόλι του συστήματος. Δίνει εξετάσεις στους ισχυρούς του κεφαλαίου για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στον αγώνα πολιτικής επιβίωσης που δίνει)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo