Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
  • Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις
  • Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας
  • ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου
  • Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του
  • Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Market pass: O Mητσοτάκης θα πληρώσει την κοροϊδία και την προσβολή της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού
Οικονομία

Market pass: O Mητσοτάκης θα πληρώσει την κοροϊδία και την προσβολή της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Φεβ 2023, 20:05

Ακουγες χθες τα κανάλια, ιδιαίτερα τα κρατικά, και σου ερχόταν να σπάσεις την τηλεόραση: «χαμός από τους πολίτες που εγγράφονται για να πάρουν το market pass», «τόσες εκατοντάδες χιλιάδες έσπευσαν να εγγραφούν την πρώτη μέρα». Και ήταν πρώτη είδηση ο «χαμός».

Το σύνθημα το είχε δώσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που πήγε χθες στη Βουλή για να εκφωνήσει έναν προεκλογικό δεκάρικο και να φύγει: «Επειδή μας κατηγορούσε η Αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα τα οποία δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 οι αιτήσεις για συμμετοχή στο market pass… (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) …και εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τις επόμενες μέρες».

Επειδή οι άνθρωποι γράφτηκαν για να πάρουν αυτό το αισχρό βοήθημα (η εγγραφή έχει ημερομηνία λήξης και γίνεται με τον τελικό αριθμό του ΑΦΜ), σημαίνει ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι και ευγνώμονες στον Μητσοτάκη; Πολλά ή λίγα (ελάχιστα εν προκειμένω), δικά τους λεφτά είναι, από τον ΦΠΑ που έχουν ήδη πληρώσει προέρχονται, θα τα πάρουν.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους, ότι απέκτησαν τη συνείδηση του ζήτουλα. Η ιστορία αυτού του τύπου των επιδομάτων την τελευταία δεκαετία το επιβεβαιώνει. Το 2014, οι Σαμαροβενιζέλοι έβαλαν τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα να μοιράσει πασχαλιάτικα πεντακοσάρικα στους αναξιοπαθούντες, νομίζοντας ότι μ’ αυτά θα κερδίσουν τις ευρωεκλογές. Οχι μόνο δεν τις κέρδισαν, αλλά σε εκείνες τις εκλογές (Μάης 2014) η ΝΔ βρέθηκε τέσσερις μονάδες κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, το δε ΠΑΣΟΚ (η «Ελιά» του Βενιζέλου) μετά βίας έπιασε 8%. Δεν υπήρχε κανένας, στην Ελλάδα και στις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες, που να μην ήταν πεπεισμένος ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα μεγάλωνε.

Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την περιβόητη «13η σύνταξη», ύψους έως 500 ευρώ, νομίζοντας ότι θα γυρίσει το παιχνίδι. Εχασε απανωτά –και μεμεγάλη διαφορά- τις ευρωεκλογές, τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες και τις βουλευτικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι πήραν τα επιδόματα, και το 2014 και το 2019, αλλά κάθε άλλο παρά ευγνώμονες αισθάνθηκαν προς τις κυβερνήσεις. Περισσότερο θύμωσαν, γιατί αντιλήφθηκαν την κοροϊδία: όταν σου έχουν κόψει δυο συντάξεις το χρόνο, έχεις να πάρεις αύξηση από το 2019, σου έχουν πετσοκόψει και με άλλους τρόπους τη σύνταξη και σε έχουν βγάλει και χρεωμένο με την «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου, πώς να μην αισθανθείς ότι σε κοροϊδεύουν όταν βαφτίζουν «13η σύνταξη» ένα επίδομα; Θύμωσαν, γιατί αισθάνθηκαν προσβεβλημένη, από την προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης τους και την ευθεία προσβολή της αξιοπρέπειάς τους. Και έβγαλαν το θυμό τους στην κάλπη.

Γιατί να γίνει κάτι διαφορετικό τώρα με το άθλιο επίδομα φιλανθρωπίας του Μητσοτάκη, που θυμίζει την παράδοση στα βαφτίσια πριν από πολλές δεκαετίες, όταν ο νονός και ο παππούς του βρέφους έβγαιναν από την εκκλησιά και πετούσαν πενταροδεκάρες στα πιτσιρίκια που βούταγαν στο χώμα για να προλάβουν να πάρουν κάτι. Οχι, δεν έχασαν την αξιοπρέπειά τους οι άνθρωποι που γράφονται για να πάρουν το market pass (όπως και τα άλλα pass) στο παρελθόν. Γράφονται για να πάρουν δικά τους λεφτά, έστω και ψίχουλα, και ταυτόχρονα βλαστημούν τον Μητσοτάκη που χαμογελώντας αυτάρεσκα και ειρωνικά τούς λέει ότι τους επιστρέφει τον πληθωρισμό για τα βασικά οικογενειακά τους έξοδα.

Ναι, το επανέλαβε και χθες, επιζητώντας ένδειξη ευγνωμοσύνης στην κάλπη: «Νιώθουμε, ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση του market pass που θα καλύπτει το 10% όλων των βασικών μηνιαίων εξόδων πρακτικά κάθε ελληνικής οικογένειας για το επόμενο εξάμηνο. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) Είναι ένα ακόμα σημαντικό –πιστεύω- ανάχωμα της Πολιτείας απέναντι στο διεθνές κύμα ακρίβειας, ιδίως στα τρόφιμα. Να επαναλάβω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Μια τετραμελής οικογένεια, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις και υπολογίζουμε ότι θα κάνει μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λαμβάνει 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση σε χρεωστική κάρτα. Σε ένα μονομελές νοικοκυριό που εκτιμούμε ότι οι αγορές του είναι περί τα 220 ευρώ θα του καταβληθούν 22 ευρώ»!

Για σκεφτείτε το λίγο. Αν σε μια τετραμελή οικογένεια εργάζονται και οι δύο γονείς μ’ ένα μέσο μισθό, τότε τον ένα μισθό τον βάζουν στην άκρη. 520 ευρώ όλα τα βασικά έξοδα, βάλτε και το ενοίκιο, βάλτε και άλλα ψιλοέξοδα, ο ένας μισθός περισσεύει για αποταμίευση. Αντε να μην είναι ένας μισθός, είναι οπωσδήποτε μισός! Ενα πεντακοσάρικο καβάτζα στην τράπεζα, ένα εξαχίλιαρο το χρόνο, εξήντα χιλιάρικα σε μια δεκαετία! Τι φωνάζετε, αχόρταγοι;

Είναι βέβαιο πως άνθρωποι σαν τον Μητσοτάκη δεν έχουν πατήσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ ή λαϊκή. Εχουν υπηρέτες γι’ αυτές τις δουλειές. Εδώ ο πατέρας του έλεγε πως είχε ανθρώπους σε διάφορες πόλεις της χώρας, που του έστελναν τα πιο φρέσκα και εκλεκτά προϊόντα στην εποχή τους. O δε Κούλης είχε πάρει κάτι τηλεφωνικά κέντρα, κάτι κομπιούτερ και άλλο εξοπλισμό από τη Siemens και είχε «ξεχάσει» να τα ξοφλήσει. Το «θυμήθηκε» όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις μίζες και τα «δωράκια» του Χριστοφοράκου σε διάφορους αστούς πολιτικούς.

Αυτός δεν έχει ιδέα τι χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει, αλλά σίγουρα στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν. Ξέρουν πως για μια τετραμελή οικογένεια 520 ευρώ δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω». Το ότι επέλεξαν να προβούν σ’ αυτή την αθλιότητα, να ισχυρίζονται δηλαδή ότι επιστρέφουν στις λαϊκές οικογένειες το 10% των βασικών της εξόδων για ένα εξάμηνο, δείχνει ότι… στέρεψαν από ιδέες. Και πώς να μην στερέψουν, όταν υπηρετούν μια άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που προστατεύει την εκτίναξη της κερδοσκοπίας των καπιταλιστών (αφού δε δίνει αυξήσεις στους εργαζόμενους) και παράλληλα προστατεύει την άγρια κερδοσκοπία του αστικού κράτους με τον ΦΠΑ και τους ειδκούς φόρους κατανάλωσης;

Oταν ανακοινώθηκε αυτή η αθλιότητα, από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, εν είδει μποναμά για τη νέα χρονιά, γράψαμε:

Κοινωνιολογικά μιλώντας, η λεγόμενη κοινωνική πολιτική μετατρέπεται σε προνοιακή πολιτική. Σου ρίχνω το μισθό και τη σύνταξη στα τάρταρα, σε κλέβω κι από πάνω με τη δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται στους έμμεσους φόρους και μοιράζω κάποια κουπόνια με λογική πρόνοιας για τους αναξιοπαθούντες. Η προνοιακή πολιτική, άλλοτε, αφορούσε μόνο μικρά τμήματα του πληθυσμού, τους ανθρώπους που είχαν πέσει σε έσχατη ένδεια, ενώ η πλειοψηφία μπορούσε να επιβιώνει με το μισθό και τη σύνταξη. Πλέον, η προνοιακή πολιτική αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και το γεγονός αυτό συνιστά και πλήγμα στην ταξική συνείδηση, γιατί δείχνει πως η εργατική τάξη δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τα στοιχειώδη, ούτε τη δυνατότητα επιβίωσης.

Το περιβόητο food pass ή market pass ή όπως αλλιώς το ονομάσουν, για να αποφύγουν να το ονομάσουν κουπόνι σίτισης (όρος που παραπέμπει στη ναζιφασιστική κατοχή και στα χρόνια του μοναρχοφασισμού μετά την απελευθέρωση), πλήττει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του λαού μας, των εργαζόμενων και συνταξιούχων που με τη δουλειά τους δημιούργησαν και δημιουργούν ό,τι υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο (και ό,τι έχει εξαχθεί ως κέρδος στο εξωτερικό ή έχει παρκαριστεί σε ξένες τράπεζες και funds). Αφορά το φαγητό, τον πιο στοιχειώδη όρο επιβίωσης.

Είναι εξ ορισμού μια πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ώρα που τα κρατικά ταμεία έχουν παραφουσκώσει από τον ΦΠΑ, λόγω της εφαρμογής των ίδιων υψηλών συντελεστών σε τιμές που έχουν εκτοξευτεί λόγω του πληθωρισμού (4 δισ. ευρώ παραπανίσιος ΦΠΑ το 2022!), την ώρα δηλαδή που τον λαό δεν τον καταληστεύουν μόνο οι καπιταλιστές με την αχαλίνωτη κερδοσκοπία, αλλά και το ίδιο το κράτος με τους αυξημένους έμμεσους φόρους, έρχονται και παριστάνουν τους μεγάλους φιλάνθρωπους μοιράζοντας άθλια κουπόνια σίτισης.

22 ευρώ το μήνα για τους ανύπαντρους, 32 ευρώ για τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, 42 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 52 ευρώ  για τα ζευγάρια με δύο παιδιά (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Κάντε μόνοι σας το λογαριασμό: τι μπορεί να αγοράσει ένας ανύπαντρος ή μια ανύπαντρη εργαζόμενη, ένας χήρος ή μια χήρα συνταξιούχος με 73 λεπτά την ημέρα! Τι μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά με 1 ευρώ και 7 λεπτά την ημέρα! Τι μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι με ένα παιδί με 1,40 την ημέρα! Τι μπορεί να αγοράσει ένα ζευγάρι με δύο παιδιά με 1,73 την ημέρα!

Ακόμη και στην παρουσίαση –με γκεμπελίστικο τρόπο- του κουπονιού σίτισης από τον Μητσοτάκη, η ταξική μεροληψία ήταν ξέχειλη. Θα φορολογήσουν, είπε, με 33% τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα βγάλουν 650 εκατομμύρια, με τα οποία θα μοιράσουν αυτά τα άθλια κουπόνια σίτισης για έξι μήνες, από τον Φλεβάρη μέχρι τον Ιούλη του 2023 (μέχρι να τελειώσουν με τις εκλογές). Αν το 33% των υπερκερδών των διυλιστηρίων είναι 650 εκατομμύρια ευρώ, τότε το 67% των υπερκερδών, που θα μείνει στα διυλιστήρια, μας κάνει περισσότερο από 1,3 δισ. ευρώ!

Δυο καπιταλιστικές φαμίλιες, Λάτση και Βαρδινογιάννη, θα βγάλουν τα διπλάσια απ’ αυτά που θα μοιράσει το αστικό κράτος με τη μορφή κουπονιών σίτισης στο 85% του πληθυσμού (ο Μητσοτάκης μίλησε για 85%)! Προσέξτε: όταν μιλάμε για υπερκέρδη, μιλάμε για κέρδη πάνω απ’ αυτά που θα έβγαζαν χωρίς το κερδοσκοπικό ράλι με τις τιμές των καυσίμων. Δηλαδή -πάντα σύμφωνα με όσα είπε ο Μητσοτάκης- οι καπιταλιστικές φαμίλιες Λάτση και Βαρδινογιάννη, κερδοσκοπώντας ασύστολα, άρπαξαν από τον ελληνικό λαό 2 δισ. ευρώ και ο… φιλεύσπαχνος Μητσοτάκης τους παίρνει τα 650 εκατ. για να μοιράσει κουπόνια σίτισης στα θύματα της κερδοσκοπίας τους, αφήνοντάς τους τα υπόλοιπα και ευχόμενος «σε καλή μεριά»! 

Φυσικά, τα υπερκέρδη των πετρελαιάδων είναι πολύ πάνω από τα 2 δισ. που παραδέχτηκε ο Μητσοτάκης, αλλά και αυτό τον «μαϊμουδισμένο» προς τα κάτω αριθμό να δεχτούμε, έχουμε και πάλι μια νόμιμη ληστεία, μια καθαρά γκανγκστερική πολιτική. Κι ο Μητσοτάκης ζητάει από τον ελληνικό λαό να τον δοξάσει, εξασφαλίζοντάς του δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Από τότε που άρχισαν τα φιλανθρωπικού τύπου επiδόματα τύπου pass, επαναλαμβάνουμε την ίδια έκκληση. Θα την επαναλάβουμε για μια φορά ακόμη:

Τα φιλανθρωπικά φιλοδωρήματα του Μητσοτάκη όχι μόνο δεν ανακόπτουν τη νέα (μετά τη δεκαετία των Μνημονίων) βίαιη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων, αλλά δεν μπορούν καν να την σκεπάσουν.

Η αποδοχή της λογικής των φιλανθρωπικών φιλοδωρημάτων, η παθητική παρακολούθηση του κάθε Μητσοτάκη, του κάθε Σκρέκα και του κάθε Γεωργιάδη να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια, αντιμετωπίζοντάς μας όπως αντιμετώπιζαν οι ευρωπαίοι αποικιοκράτες τους ιθαγενείς της Αφρικής, είναι παραδοχή της ήττας και παράδοση στην ηττοπάθεια. Σημαίνει συνείδηση άθλιων επαιτών και όχι περήφανων παραγωγών του κοινωνικού πλούτου. 

Ε, όχι, δεν είμαστε επαίτες. Είμαστε οι μοναδικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου. Ο,τι υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα, ό,τι έχει συσσωρευτεί στα χρηματοκιβώτια των καπιταλιστικών μονοπωλίων στο εξωτερικό και στους φουσκωμένους λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών και off shore εταιριών εγκατεστημένων σε φορολογικούς παράδεισους, βγήκε από τα δικά μας χέρια, από τη δουλειά μας.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας από το φυσικό και ηθικό εκφυλισμό. Για να προστατευτούμε από την ακρίβεια, πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Αυξήσεις άμεσα στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Δραστική μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης)

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΓ. Εξίσου άθλιο το γιουσουφάκι της τρόικας, ο Τσακαλώτος, που ανέλαβε να απαντήσει στον Μητσοτάκη για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που βρήκε να αντιτάξει είναι ότι η κυβέρνηση ξεχνά «ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει αυξηθεί 12,5%. Και είναι κοροϊδία να λέτε για το Food Pass, όταν έχουμε τέτοιες αυξήσεις»! Πέραν του ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο, εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναιν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη λογική των φιλανθρωπικών βοηθημάτων και απλώς θα τα ήθελε λίγο πιο… πλούσια. Γι’ αυτό και ο Τσακαλώτος δεν είπε λέξη για αύξηση μισθών και συντάξεων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροVolksbuhne am Rosa-Luxemburg-Platz: Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες της Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

Σχετικά Αρθρα

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

Οικονομία 23 Δεκ 2025, 19:55

Ελιγμός της ΕΕ μπροστά στον αγροτικό ξεσηκωμό: ανέβαλε την υπογραφή της Mercosur

Αγροτικά 19 Δεκ 2025, 14:16

Δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα

Στέλεχος πολυεθνικών βάζει ο Θεοδωρικάκος διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής για την (Μη) Προστασία του Καταναλωτή και την (Μη) Εποπτεία της Αγοράς

Οικονομία 18 Δεκ 2025, 15:15

Τι γυρεύει ο Παπασταύρου στο αμερικάνικο σιωνιστικό λόμπι;

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 14:24

O Kεφαλογιάννης σε ρόλο διαφημιστή γερμανικής αλυσίδας

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 13:24

Ξεσηκώθηκαν και οι λαϊκατζήδες

Οικονομία 3 Δεκ 2025, 21:08
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

25 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

24 Δεκ 2025, 18:31
Παιδεία

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

24 Δεκ 2025, 18:04
Εργατικά

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

24 Δεκ 2025, 11:58
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

24 Δεκ 2025, 11:50
Καταστολή

Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο

24 Δεκ 2025, 07:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

24 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τα κάλαντα της αμερικανοδουλείας

23 Δεκ 2025, 20:42
Οικονομία

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

23 Δεκ 2025, 19:55
Διεθνή

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

23 Δεκ 2025, 12:06
Καταστολή

Πετάνε στο δρόμο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

23 Δεκ 2025, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Δεκέμβρη

23 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

22 Δεκ 2025, 19:56
Καταστολή

Δικαίωση για οικογένεια σύριων προσφύγων: αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του Frontex

22 Δεκ 2025, 18:16
Εργατικά

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

22 Δεκ 2025, 12:03
Πολιτική

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

22 Δεκ 2025, 10:33
Πολιτική

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

22 Δεκ 2025, 09:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Δεκέμβρη

22 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

«Ξεχασιάρηδες» οι Λάτσηδες

21 Δεκ 2025, 08:19
Εργατικά

Νόμιμη η απεργία-αποχή των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαγραφές φοιτητών – Αυτή είναι η απόφαση-κόλαφος στα μούτρα του Μητσοτάκη

21 Δεκ 2025, 05:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

1934: Βόμβα στο υπουργείο Στρατιωτικών με στόχο τον Γεώργιο Κονδύλη.

1936: Βέλγοι επίσκοποι καταδικάζουν τον φασισμό και τον κομμουνισμό.

1936: Ιδρύεται Οικονομική Αστυνομία στην Ελλάδα για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίωξη του λαθρεμπορίου.

1952: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης.

1967: Βόμβα στην Κυψέλη.

1978: Το Βιετνάμ εισβάλλει στην Καμπότζη.

1991: Παραιτείται από την ηγεσία της ΕΣΣΔ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo