Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ
  • Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»
  • «Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…
  • Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;
  • Σαν σήμερα 8 Ιούνη
  • Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Είμαστε όλοι Πακιστανοί
Καταστολή

Είμαστε όλοι Πακιστανοί

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Ιαν 2006, 00:00

Καμπανάκια κινδύνου θα έπρεπε να χτυπούν μετά τα όσα αποκαλύφτηκαν και επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο για την οργάνωση της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» στη χώρα μας. Η απαγωγή και ανάκριση των 28 Πακιστανών μοιάζει αθώα παρεκτροπή μπροστά στο όργιο των συλλήψεων και ανακρίσεων, που διεκπεραιώθηκαν κρυφά, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες του για την απαγωγή των 28 Πακιστανών και να θολώσει το τοπίο.

Το χειρότερο όλων είναι πως στις «νόμιμες» συλλήψεις, χωρίς κατηγορία και χωρίς ένταλμα, συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΝ το ψιλοβουλώνει, βοηθώντας με τον τρόπο του το όλο ζήτημα να υποβιβαστεί σε ζήτημα τήρησης μιας τυπικής νομιμότητας, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο αυτής της νομιμότητας.
 
Είναι πολύ πιθανό ο Βουλγαράκης να μεθόδευσε την όλη ιστορία για να μεταφέρει τη συζήτηση στο νόμιμο και το μη νόμιμο και να πει με κουτοπονηριά: «Γιατί να απαγάγουμε 28 Πακιστανούς, όταν με νόμιμο τρόπο ανακρίναμε χιλιάδες;». Πιθανότατα, λοιπόν, ο ίδιος διέρρευσε στο «Βήμα» την είδηση για τις συλλήψεις Πακιστανών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Εγραψε συγκεκριμένα η φυλλάδα του Λαμπράκη:
 
«Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε και ανέκρινε Πακιστανούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η μυστική επιχείρηση έγινε στον Ασπρόπυργο και στο Νέο Κόσμο, ύστερα από επίσημο αμερικανικό αίτημα, και εκτελέστηκε – αυτή τη φορά – με το γράμμα του νόμου. Μπορεί να σχεδίαζαν – κατά τους Αμερικανούς – χτύπημα κατά της πρεσβείας τους».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα έδινε όλες τις λεπτομέρειες. Η νέα μυστική επιχείρηση προσαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών εκτυλίχτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα, στον Ασπρόπυργο και στο Νέο Κόσμο. Εγινε ύστερα από επίσημο αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας και εκτελέστηκε όχι από την ΕΥΠ, αλλά από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στις 30 Δεκέμβρη ο υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας των αμερικανικών υπηρεσιών στην Αθήνα ενημέρωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν αξιόπιστες πληροφορίες από χώρα της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον αμερικανικού στόχου στην Ελλάδα. Στην αναφορά έκανε λόγο για δύο ξεχωριστούς πυρήνες ισλαμιστών τρομοκρατών, στους οποίους συμμετείχαν 12 περίπου άτομα, και έδωσε λίστα με ονόματα, διευθύνσεις και αριθμούς κινητών. Οι Πακιστανοί που θεωρούνταν ύποπτοι από τους Αμερικανούς ανακρίθηκαν από Ελληνες ασφαλίτες, δεν προέκυψε τίποτα και αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε αλλά και δεν διέψευσε την αποκάλυψη, όταν ρωτήθηκε. Ηρθε, όμως, να την επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Βουλγαράκης, στη διάρκεια της περιβόητης εμφάνισής του (μαζί με τον Παπαληγούρα) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Δεν έμεινε, μάλιστα, μόνο στην επιβεβαίωση, αλλά προχώρησε και σε άλλη αποκάλυψη: Ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούνη οι Αγγλοι έδωσαν στις ελληνικές αρχές κατάλογο με ονόματα υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. «Κανένας υπουργός δεν θα μπορούσε να πει όχι στο αίτημα για βοήθεια», ήταν η κορόνα που πέταξε ο υπουργός μπάτσων και καταστολής, στην οποία έσπευσαν αμέσως να συμφωνήσουν οι Πασόκοι, ενώ από τους Συνασπισμένους δεν υπήρξε αντίδραση (μόνο ο Σκυλλάκος του ΚΚΕ διαφώνησε, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα δημοκρατίας και όχι νομοτυπίας). Βάσει του καταλόγου των Αγγλών, λοιπόν, όπως είπε ο Βουλγαράκης, συγκροτήθηκαν 1.004 αστυνομικά συνεργεία, τα οποία προχώρησαν σε ελέγχους 5.432 αλλοδαπών. Απ’ αυτούς προσήχθησαν 2.172 και τελικά συνελήφθησαν οι 1.221, για διάφορους λόγους που δεν έχουν σχέση με «τρομοκρατική» δραστηριότητα. Πακιστανοί ήταν οι 283, από τους οποίους 6 απελάθηκαν. Οι 28 που κατήγγειλαν ότι απήχθησαν δεν βρίσκονταν σ’ αυτόν τον κατάλογο, πάντα κατά τον Βουλγαράκη.
 
Από εκεί και πέρα, στη Βουλή συνεχίστηκε ο γνωστός ανούσιος καυγάς σχετικά με το αν έγιναν ή δεν έγιναν οι απαγωγές, ενώ με την αποκάλυψη για τις δυο γιγαντιαίες επιχειρήσεις η Βουλή (και τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ) δεν ασχολήθηκε καθόλου.
 
Εχουμε γράψει και άλλη φορά πως κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν αμφιβάλλει για το ότι οι απαγωγές έγιναν. Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, η «Κ» ήταν η πρώτη εφημερίδα που έγραψε για τις απαγωγές, έχοντας στα χέρια της ελάχιστες πληροφορίες. Ξέρουμε, λοιπόν, από πρώτο χέρι ότι οι απαγωγές έγιναν, μολονότι οι πληροφορίες για τη συμμετοχή ελλήνων ΚΥΠατζήδων και βρετανών της ΜΙ6 ήρθαν πολύ αργότερα. Ο Βουλγαράκης είναι που χαρακτήριζε τις καταγγελίες «προβοκάτσια ή φάρσα» και ο ίδος είναι που θυμήθηκε πολύ αργότερα να μιλήσει για τις νόμιμες προσαγωγές, στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά. Λέτε να ξύπνησαν μια ωραία μέρα 28 μεροκαματιάρηδες, που φοβούνται και τον ίσκιο τους, και να είπαν «ας κάνουμε μια προβοκάτσια στο ελληνικό κράτος κι ας καταλήξουμε στη φυλακή για διασπορά ψευδών ειδήσεων»;Αστεία πράγματα. Ακόμα και τα νούμερα που δίνει ο Βουλγαράκης για τους ελεγχθέντες και προσαχθέντες αλλοδαπούς μας φαίνονται υπερβολικά. Είναι δυνατόν οι βρετανοί να έδωσαν κατάλογο με 5.432 αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα και απ’ αυτούς μόνο 283 να ήταν Πακιστανοί; Οι υπόλοιποι τί ήταν; Αλβανοί, που κανένας δεν τους έχει αναμίξει σε υποθέσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα; Το πιο πιθανό είναι να πήρε τα στοιχεία από τους καθημερινούς ελέγχους που κάνουν οι μπάτσοι σε αλλοδαπούς που σταματούν στο δρόμο και μέσα σ’ αυτά να «έπνιξε» και τα περιστατικά της σύλληψης Πακιστανών καθ’ υπόδειξη των Βρετανών. Γιατί μόνο αν έδινε ένα φουσκωμένο αριθμό «νόμιμων» προσαγωγών θα μπορούσε να αποκτήσει υπόσταση το επιχείρημα, ότι δεν έγιναν απαγωγές με παράνομο τρόπο. Και πάλι, όμως, ο Βουλγαράκης παραμένει έκθετος. Γιατί όλα αυτά δεν τα έλεγε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο θόρυβος, μετά την εκπομπή του BBC και ενώ στην Ελλάδα νόμιζαν ότι το έχουν κουκουλώσει; Γιατί δεν πήγε στη Βουλή από την πρώτη στιγμή ή γιατί δεν φώναξε εκπροσώπους των κομμάτων να τους πει ότι «αυτό κι αυτό έγινε», ώστε να σταματήσουν οι βολές εναντίον του;
 
Το πιο σημαντικό: γιατί οι ΚΥΠατζήδες δεν θα πάνε να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης; Θα πάει, όπως είπε ο Βουλγαράκης, μόνο ο διοικητής της ΚΥΠ, ο οποίος φυσικά θα επαναλάβει τη θέση του υπουργού: «Καμιά ανάμιξη δεν είχε η υπηρεσία μου». Ενώ οι ΚΥΠατζήδες θα έμπαιναν στον κίνδυνο της αναγνώρισης, αφού η υπεράσπιση των μηνυτών Πακιστανών έχει ξεκαθαρίσει ότι ζητά διαδικασία αναγνώρισης και κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης, ώστε οι μηνυτές να μπορέσουν να αναγνωρίσουν ποιοι ήταν αυτοί που τους ανέκριναν. Ετσι, οι δικαστικές αρχές, ακόμα και αν έχουν τη διάθεση να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση (λέμε αν, γιατί και αυτές άφησαν την υπόθεση να σέρνεται επί ένα τετράμηνο, χωρίς να κάνουν τίποτα), θα μείνουν με μια μήνυση στα χέρια, χωρίς να έχουν δράστες. Οπως έγινε και στην υπόθεση Οτζαλάν, η ΚΥΠ θα κατεβάσει τα ρολά, με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.
 
Ομως εδώ δεν έχουμε ένα θέμα τήρησης της τυπικής νομιμότητας, όπως το έχουν υποβιβάσει αντιπολίτευση και ΜΜΕ. Είτε πρόκειται για τις απαγωγές, είτε για τις «νόμιμες» προσαγωγές και ανακρίσεις η ουσία είναι η ίδια: Συλλήψεις και ανακρίσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί πράξη και χωρίς να υπάρχει κατηγορία, με αίτηση μιας ξένης χώρας. Δηλαδή, θα σηκώνει το τηλέφωνο ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, θα δίνει μια λίστα ονομάτων και οι μπάτσοι θα μπουκάρουν στα σπίτια μας, θα μας συλλαμβάνουν και θα μας ανακρίνουν και θα πρέπει να τους αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
Ολα αυτά αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της ελληνικής εκδοχής του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Το μεγαλύτερο λάθος είναι να τα απομονώνουμε από το γενικότερο περιβάλλον, εσωτερικό και διεθνές, και να τα αντιμετωπίζουμε σαν μεμονωμένα φαινόμενα παραβίασης της νομιμότητας, μιλώντας για «παρακράτος» που δεν ελέγχει η κυβέρνηση και άλλες τέτοιες παπαριές. Τα πάντα γίνονται σε γνώση και με την έγκριση της κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή έχει μια συνέχεια. Ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ (μετά την 11η Σεπτέμβρη) και συνεχίζεται και με τη σημερινή κυβέρνηση. Τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια «εξάρθρωσης της τρομοκρατίας» δεν είναι άσχετα μ’ αυτά που γίνονται σήμερα με τους Πακιστανούς. Δεν είναι άσχετα με τα συνεχή αστυνομικά πογκρόμ, με καραμπινάτες σκευωρίες σαν αυτή σε βάρος των τριών αγωνιστών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που τους βαφτίζουν με το στανιό «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης», με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
 
Ο αγώνας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, ο αγώνας για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αναδεικνύεται σε βασική συνιστώσα του γενικού κοινωνικού αγώνα. Αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να κατακερματίζεται θεματικά. Πρέπει να δοθεί ενιαία και από όλους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑσφαλίτες παραβιάζουν το άσυλο
Επόμενο άρθρο Αγριο ρατσιστικό έγκλημα

Σχετικά Αρθρα

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 20:21

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Επιστροφή στην εποχή Πιουριφόι με ωμή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διατάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξαναβάλει στη φυλακή τον Αλ. Γιωτόπουλο

Καταστολή 31 Μάι 2026, 09:34

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

Καταστολή 30 Μάι 2026, 08:45

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Κατέρρευσε το στημένο κατηγορητήριο εναντίον των συλληφθέντων στις 6 Μάρτη του 2021

Καταστολή 28 Μάι 2026, 19:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
Διεθνή

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

7 Ιούν 2026, 08:40
Παιδεία

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

7 Ιούν 2026, 07:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

Ημέρα κατά των εγκεφαλικών όγκων.

Ημέρα ωκεανών.

1949: Το FBI εκδίδει λίστα κομμουνιστών, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

1952: Αναχωρούν για την Κορέα τετρακόσιοι έλληνες στρατιώτες.

1963: Ιδρύεται το κίνημα νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης».

1989: Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μη γίνει έκρηξη στέλνονται μέσα σε φακέλους στους δημοσιογράφους Δ. Ρίζο στον «Ελεύθερο Τύπο» και Κυριάκο Διακογιάννη στην «Αυριανή» ως προειδοποίηση (ΕΛΑ).

2000: Εκτελείται ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo