Στην ΚΥΑ για την έναρξη του δεύτερου lockdown (ΦΕΚ 4899Β, 6.11.2020), το πρώτο μέτρο που αναφέρεται είναι η «αναστολή των συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α’ 131)».
Το άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπει: «1. Oι Ελληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. 2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».
Ο ν. 4703/2020 είναι ο γνωστός χουντονόμος των Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη για την «τακτοποίηση» των διαδηλώσεων.
Επομένως, οι διαδηλώσεις δεν απαγορεύονται a priori στο πλαίσιο του lockdown. Δεν τόλμησαν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, γιατί θα ήταν προκλητικά αντισυνταγματικό. Το ίδιο ίσχυε και στο πρώτο lockdown. Tότε υπήρξαν περιορισμένες κινητοποιήσεις εργαζόμενων, χωρίς η κυβέρνηση να δημιουργήσει θέμα. Μόνο σε μια κινητοποίηση των γιατρών ο Χρυσοχοΐδης έστειλε τους μπάτσους να μπουκάρουν στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού», όμως του είπαν να τους μαζέψει και να μαζευτεί κι αυτός. Εκτοτε δεν ακούσαμε την εκνευριστική φωνή του. Και οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις έγιναν κανονικά, υπό καθεστώς lockdown. Χωρίς η κυβερνητική προπαγάνδα να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός. Βλέπετε, τότε υπήρχε πραγματικός περιορισμός της (μικρής αρχικά) διασποράς και όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στη γρήγορη «επιστροφή στην κανονικότητα».
Με την έναρξη του δεύτερου lockdown, όμως, που ανακοινώθηκε στις 5 Νοέμβρη, ο Χρυσοχοΐδης έσπευσε να ανακοινώσει ότι απαγορεύονται οι πορείες του Πολυτεχνείου. Πορείες οι οποίες -πέρα από την κοινωνική νομιμοποίησή τους- είναι απολύτως νόμιμες και σύμφωνα με την ΚΥΑ για το lockdown, όπως είδαμε.
Εκανε, μάλιστα, σύγκριση, με την 25η Μάρτη, την 28η Οκτώβρη, το Πάσχα, τη ματαίωση των παρελάσεων! Τι σχέση έχουν, όμως, κρατικές εκδηλώσεις (όπως οι παρελάσεις και οι δοξολογίες) με τις εκδηλώσεις του κοινωνικού κινήματος; Δεν είναι το κράτος και η κυβέρνηση διοργανωτές των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Υπάρχουν φορείς που κάνουν τις επίσημες εκδηλώσεις (πρυτανεία και Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου της χουντικής δικτατορίας), ενώ στις πορείες συμμετέχουν με δικές τους αποφάσεις πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, φοιτητικοί και άλλοι φορείς (και χιλιάδες απλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών, που θεωρούν χρέος τους να κατέβουν σ’ αυτή την πορεία).
Ηταν μια προβοκάτσια γκεμπελικού τύπου. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, όταν το κράτος επέδειξε προσεκτική συμπεριφορά, τώρα αποφάσισε να παρέμβει με λογική «απαγορεύομεν και διατάσσομεν», προκειμένου να προκαλέσει ένα κομμάτι της κοινωνίας. Ο στόχος προφανής: να δείξει την κοινωνία ως υπεύθυνη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την εγκληματική πολιτική που ακολούθησε αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου lockdown. Και ιδιαίτερα να στιγματίσει τον κόσμο της Αριστεράς (με την ευρεία έννοια), που είναι αυτός που διαδηλώνει κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη.
Ταυτόχρονα, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα των ημερών. Να συζητάμε το «ναι ή όχι στην πορεία» και όχι για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το φούντωμα της πανδημίας και για τη διαχείρισή της ακόμα και τώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης «πούλησε» από το βήμα της Βουλής τσαμπουκά στον Κουτσούμπα και τον Μπαρουφάκη, μολονότι ο πρώτος κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι και την Πρωτομαγιά (τότε όλος ο αστικός κόσμος του έδινε συγχαρητήρια για τη συγκέντρωση-σόου στο Σύνταγμα), ο δε δεύτερος ότι δε θα καταθέσει ούτε στεφάνι, αλλά θα κάνει συμβολική πορεία εννέα ατόμων (!) από το Πολυτεχνείο μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.
Αν δεν υπήρχε αυτή η ωμή επίδειξη κρατικού κατασταλτικού πνεύματος και οι καθημερινές χυδαίες απειλές του Χρυσοχοΐδη, ο κόσμος έχει την ωριμότητα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν αρκεί αυτό. Πυροδοτώντας συνεχώς την ένταση, θέλει να μετατρέψει τις πόλεις σε κατεχόμενες ζώνες, δημιουργώντας ένα τεράστιο μπάχαλο που θα σκεπάσει τα πάντα (έτσι νομίζει τουλάχιστον, μέσα στον πανικό της).
Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, ο Χρυσοχοΐδης οργάνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής εισβολή των ΜΑΤ στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου (σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, καθώς είχε ειδοποιήσει τα κανάλια να είναι εκεί), προκειμένου να συλλάβει μερικές δεκάδες φοιτητές (ενδεχομένως και μη φοιτητές νεολαίους), οι οποίοι απλώς βρίσκονταν στο χώρο, έχοντας ανακοινώσει ότι θέλουν να τον κρατήσουν ανοιχτό.
Αντίστοιχη επιχείρηση των ΜΑΤ οργανώθηκε την ίδια ώρα στην πανεπιστημιούπολη εναντίον φοιτητών που είχαν εγκατασταθεί σε κτίριο της πρυτανείας.
Αμέσως, βγήκε ο Χρυσοχοΐδης και με ύφος Ζαγοριαννάκου ανακοίνωσε ότι «απαγορεύεται φέτος η πορεία, η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού». Προφανώς, θα εκδοθεί η σχετική αστυνομική διάταξη, με βάση το χουντονόμο των Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη.
Καταγγέλλουμε τον γκεμπελισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την κρατική καταστολή.
Ο λαός έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται και να διαδηλώνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και διαθέτει την ωριμότητα να προστατέψει τη δημόσια υγεία και τους ευάλωτους ανθρώπους του.