Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη
  • Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία
  • Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του
  • Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
  • Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις
  • Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κατάληψη από φοιτητές της Πρυτανείας του ΕΜΠ
Παιδεία

Κατάληψη από φοιτητές της Πρυτανείας του ΕΜΠ

Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Δεκ 2022, 17:52

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ προχώρησαν οι φοιτητές, μετά από κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης στις 11.00 το πρωί, αντιδρώντας στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων τους» στις αντίστοιχες Συνελεύσεις κάθε μιας από τις 9 Σχολές του ΕΜΠ.

Τις προκηρύξεις των εκλογών, κατ’ επιταγήν του εκτρωματικού νόμου-πλαίσιο Κεραμέως, έκανε ο Πρύτανης Ανδρέας Μπουντουβής, στις 7/12/2022. Σημειώνουμε ότι ο Πρύτανης είναι ένας εκ των 4 «προθύμων», που συνόδευσαν την Κεραμέως στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αναπτυχθούν «συνεργασίες» με τα εκεί πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις νέες δυνατότητες για επιχειρηματικές εκπαιδευτικές μπίζνες που ανοίγει ο νέος νόμος-πλαίσιο.

Οι προκηρύξεις είναι όλες πανομοιότυπες και αναφέρουν τα εξής:

«Αποφασίζουμε 

την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στη Συνέλευση της Σχολής… του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ετήσια θητεία (από 13/01/2023 έως 31/12/2023). 

Η διαδικασία ανάδειξης των πιο πάνω εκπροσώπων πραγματοποιείται με καθολική, άμεση και μυστική ψηφοφορία, που διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία ‘’Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ’’ της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία ‘’Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.’’ (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). 

Ως ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας ορίζεται η 12η Ιανουαρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 9:00 έως τις 18:00 …

Α. ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΛΟΓΗΣ 

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του εκπροσώπου των φοιτητών στη Συνέλευση της Σχολής έχουν όλοι οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου της Σχολής, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια της προκηρυσσόμενης θητείας δεν υπερβαίνουν την ελάχιστη διάρκεια του προγράμματος σπουδών σύμφωνα με την απόφαση ίδρυσής του. Ειδικά οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια της προκηρυσσόμενης θητείας δεν συμπληρώνεται η ελάχιστη διάρκεια των τριών (3) ετών από την ημερομηνία εγγραφής τους…

Γ. ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

… Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, η Εφορευτική Επιτροπή ελέγχει τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν στο πρόσωπο κάθε υποψηφίου οι προϋποθέσεις εκλογιμότητας και δεν υφίστανται κωλύματα εκλογιμότητας και ανακηρύσσει τους υποψηφίους εκπροσώπους. Ακολούθως, συντάσσει ενιαίο ψηφοδέλτιο, που περιλαμβάνει με αλφαβητική σειρά τους υποψηφίους για κάθε αξίωμα ή για κάθε προκηρυσσόμενη θέση…». (Oι εμφάσεις δικές μας)

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο Μητσοτάκη-Κεραμέως, η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο-αχταρμά. 

Πρόκειται για ένα πλειοψηφικό σύστημα που «πνίγει» τις μικρές φοιτητικές παρατάξεις και επιπλέον βάζει τέλος στις διακριτές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές, που είναι η πεμπτουσία των συλλογικών διαδικασιών που βοηθά το ξεμπλοκάρισμα της σκέψης και τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό των φοιτητών.

Για εμάς η «συνδιοίκηση» αποτέλεσε μηχανισμό καλλιέργειας αυταπατών και συνευθύνης στις επιλογές του αστικού πανεπιστήμιου. Γι’ αυτό ανέκαθεν ταχθήκαμε εναντίον της. Πλην, όμως, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε τη βρόμικη τακτική του ΥΠΑΙΘ, που γίνεται τάχα στο όνομα της καταπολέμησης της διαπλοκής. 

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών αναδεικνύονται από το Συμβούλιο Φοιτητών.  Η εκπροσώπηση στα όργανα του ΑΕΙ γίνεται με έναν πυραμιδοειδή τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται ο απόλυτος έλεγχος:

  • Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη Συνέλευση του Τμήματος αναδεικνύονται από το σύνολο των φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου (που δεν έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης), δεύτερου κύκλου (που δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη διάρκεια του προγράμματος σπουδών) και τρίτου κύκλου (που δεν έχουν συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή τους) του Τμήματος. Η θητεία τους είναι ετήσια και η  εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
  • Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στις Κοσμητείες των Σχολών του Α.Ε.Ι. αναδεικνύονται μεταξύ των εκπροσώπων φοιτητών που αναδείχτηκαν στις Συνελεύσεις των Τμημάτων της Σχολής με τον ίδιο τρόπο.
  • Σε κάθε Α.Ε.Ι. συστήνεται Συμβούλιο Φοιτητών, το οποίο αποτελείται από το σύνολο των εκπροσώπων των φοιτητών που συμμετέχει στις Κοσμητείες των Σχολών του Α.Ε.Ι. Η θητεία του Συμβουλίου Φοιτητών είναι ετήσια.
  • Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης του Α.Ε.Ι., καθώς και σε λοιπά συλλογικά όργανα και επιτροπές του Α.Ε.Ι. όπου προβλέπεται η εκπροσώπηση φοιτητών διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου Φοιτητών.

Η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων και άλλων Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ

Καταδικάζουμε την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Κεραμέως και την ωμή παρέμβαση του Μπουντουβή στις διαδικασίες των φοιτητών. Στις 7/12 ο πρύτανης Μπουντουβής, προχώρησε τελείως αυθαίρετα, χωρίς την συμφωνία ή έστω την ενημέρωση της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας, σε ανακοίνωση για ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας!

Η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της στάσης του, όπου έχει αποκλείσει τους συλλογικούς φορείς από τις διαδικασίες της Συγκλήτου εδώ και ένα χρόνο, αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των φοιτητών και φαίνεται να λογοδοτεί μόνο στο Υπουργείο Παιδείας και στην Κεραμέως! Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ ενώ η εκλογή εκπροσώπων πραγματοποιείται από ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψηφίων ανά κύκλο σπουδών. Η πρυτανεία έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με το Υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου που ψηφίστηκε εν μέσω καλοκαιριού παρά την κατακραυγή από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρόκειται για μια προσπάθεια ευθείας παρέμβασης και χτυπήματος στους φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι από την Χούντα και έπειτα λειτουργούν ανεξάρτητα από κράτος και διοικήσεις.

Την ώρα που το βιοτικό επίπεδο λαού και νεολαίας πέφτει κατακόρυφα, οι μισθοί δεν φθάνουν ούτε για να καλυφθούν τα ενοίκια και οι λογαριασμοί, διαρκώς μαθαίνουμε για νέους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση χέρι-χέρι με τους εγκάθετούς της στα ιδρύματα έχουν ως μόνο στόχο την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Αντί να πάρουν μέτρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την προοπτική φοιτητών και εργαζομένων, αναλώνονται μόνο στο να αποδυναμώσουν τη δυνατότητα της νεολαίας να συγκροτεί κινηματικές αντιστάσεις και να πηγαίνει κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές.

Στην ουσία οι διοικήσεις έρχονται να παρέμβουν στις διαδικασίες των φοιτητών καθώς οι εκπρόσωποι των οργάνων έχουν ήδη οριστεί μέσα από τις μαζικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες με την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών την περσινή χρονιά. Η διεξαγωγή των εκλογών αλλά και η εκπροσώπηση μας στα όργανα διοίκησης είναι καθαρά και μόνο δική μας υπόθεση. Τα ενιαία ψηφοδέλτια μαζί με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έρχονται να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες, διεκδικήσεις και τις κατοχυρώσεις του κινήματος, να περιγράψουν την καταπάτηση του Ασύλου καθώς πλέον θα υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους εγκάθετους των κυβερνήσεων στις διεργασίες των Συλλόγων.

Η θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων μετατρέπει τις φοιτητικές εκλογές από πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων σε αναμέτρηση μεταξύ προσώπων. Οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπροσωπήσεις που υπάρχουν εντός των συλλόγων εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις και αναπαραστάσεις. Με το μέτρο αυτό θέλουν να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων κόντρα στην εκλογή εκπροσώπων με βάση την δυνατότητα εκπροσώπησης των φοιτητικών συμφερόντων με προμετωπίδα το συλλογικό δρόμο και τις διεκδικητικές πρακτικές εντός των συλλογών. Οι «εκπρόσωποι» των φοιτητών – όπως ορίζονται με τον νέο νόμο πλαίσιο – δε θα λογοδοτούν σε κανέναν για τις ενέργειες τους αλλά ούτε θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Φοιτητικού Συλλόγου όπως Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλείσει φοιτητές από τις διαδικασίες των συλλόγων βάζοντας κριτήρια για το δικαίωμα του εκλέγεσθε (πχ όριο ως προς το έτος σπουδών), προσπαθώντας να νομιμοποιήσει πως μετά τα «ν» έτη φοίτησης δεν θα έχουμε φοιτητικά δικαιώματα! Πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης του πολιτικού χαρακτήρα των φοιτητικών εκλογών, κατακερματισμού οποιασδήποτε έννοιας συλλογικής εκπροσώπησης των φοιτητών και μετατροπής τους σε εκλογή ατόμων που θα έρχονται σε συνδιαλλαγή με καθηγητές – Υπουργείο και θα αποκρύπτουν τη πολιτική τους ευθύνη. Μια αλλαγή η οποία σε συνδυασμό και με τα Συμβούλια Διοίκησης – πτυχή του νέου νόμου πλαισίου – των ιδρυμάτων έρχεται να θωρακίσει την αναδιάρθρωση και να αποκόψει τους φοιτητές από την διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν την ίδια την καθημερινότητα, την προοπτική τους και τους όρους με τους οποίους σπουδάζουν.

Υπουργείο Παιδείας και Μπουντουβής γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά μέσα σε αυτά τα όργανα. Για αυτό και επιδιώκουν να τα θωρακίσουν από τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος. Εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε θέλει να διαλύσει τα κεκτημένα και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος! Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα αποφασίζουν για τις διαδικασίες τους, όχι το κράτος και η κυβέρνηση!

  • Καταδικάζουμε την προκήρυξη ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Απαιτούμε ο Πρύτανης Μπουντουβής να ανακαλέσει.
  • Εμποδίζουμε κάθε προσπάθεια διεξαγωγής αυτών των «εκλογών». Κανένας φοιτητής να μη δώσει νομιμοποίηση σε αυτήν την προσπάθεια διάλυσης των Συλλόγων. (Oι εμφάσεις δικές μας)
Εκτύπωση 🖨
ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτην αντεπίθεση ο Γιαννόπουλος του «Χαμόγελου»

Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

Επόμενο άρθρο Πανδημία: Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

Σχετικά Αρθρα

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

Παιδεία 24 Δεκ 2025, 18:04

Νόμιμη η απεργία-αποχή των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαγραφές φοιτητών – Αυτή είναι η απόφαση-κόλαφος στα μούτρα του Μητσοτάκη

Εργατικά 21 Δεκ 2025, 05:25

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής ή υποχώρησης

Παιδεία 19 Δεκ 2025, 20:40

Πανεπιστήμια της ντροπής: Ανακοινώνουν λίστες με φοιτητές που θα διαγραφούν

Παιδεία 18 Δεκ 2025, 18:16

Απορρίφθηκε και η έφεση της κυβέρνησης κατά της απεργίας-αποχής των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαδικασίες των διαγραφών φοιτητών

Αυτό το χαστούκι έτσουξε πιο πολύ τον Μητσοτάκη

Παιδεία 18 Δεκ 2025, 11:37

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για bullying διοίκησης και γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική – Birds»

Εργατικά 17 Δεκ 2025, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη

26 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία

25 Δεκ 2025, 10:25
Πολιτική

Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του

25 Δεκ 2025, 06:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

25 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

24 Δεκ 2025, 18:31
Παιδεία

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

24 Δεκ 2025, 18:04
Εργατικά

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

24 Δεκ 2025, 11:58
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

24 Δεκ 2025, 11:50
Καταστολή

Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο

24 Δεκ 2025, 07:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

24 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τα κάλαντα της αμερικανοδουλείας

23 Δεκ 2025, 20:42
Οικονομία

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

23 Δεκ 2025, 19:55
Διεθνή

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

23 Δεκ 2025, 12:06
Καταστολή

Πετάνε στο δρόμο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

23 Δεκ 2025, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Δεκέμβρη

23 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

22 Δεκ 2025, 19:56
Καταστολή

Δικαίωση για οικογένεια σύριων προσφύγων: αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του Frontex

22 Δεκ 2025, 18:16
Εργατικά

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

22 Δεκ 2025, 12:03
Πολιτική

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

22 Δεκ 2025, 10:33
Πολιτική

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

22 Δεκ 2025, 09:10
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη

1862: Απαγχονίζονται 38 εξεγερμένοι Ινδιάνοι Santee στο Mankato (ΗΠΑ).

1893: Γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ.

1943: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον κόμη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

1943: Πεθαίνει ο Δημήτριος Γληνός.

1970: Αφήνονται ελεύθεροι 305 εκτοπισμένοι από τη δικτατορία.

1979: Σοβιετικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν.

1997: Πεθαίνει ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Εφετείο 17Ν

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • ΕΛΑ

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Επικοινωνία

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Όροι χρήσης

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Ποιοι είμαστε

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Επικοινωνία

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

  • Όροι χρήσης

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

    Ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων»

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo